EVENIMENT
Premierul Ludovic Orban cere demiterea lui David Ciceo, directorul Aeroportului ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca
Premierul Ludovic Orban cere demiterea managerului David Ciceo din fruntea conducerii aeroportului din Cluj-Napoca după ce astăzi peste 2000 de persoane s-au îmbulzit în fața aeroportului. Acestea ar fi trebuit să plece spre Germania pentru muncă sezonieră.
Orban îi cere ministrului transporturilor, Lucian Bode, să folosească toate pârghiile pentru a-l trage la răspundere pe directorul aeroportului. De asemenea, mai menționează și faptul că firmele de recrutare trebuie să anunțe din timp astfel de zboruri pentru ca autoritățile competente să poată lua toate măsurile necesare pentru protecția cetățenilor.
Un articol de Ștefan Chețan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
POLITICA
George Simion: Refuz să girez măsuri care duc la pierderea SUVERANITĂȚII naționale și care condamnă românii la SĂRĂCIE
Alianța pentru Unirea Românilor solicită Guvernului Ciolacu să retragă de urgență planul de reformă fiscală înaintat Comisiei Europene. Deși își pierde legitimitatea în mai puțin de două luni, Marcel Ciolacu insistă să vină cu măsuri care vor influența viitorul românilor în următorii ani, măsuri impuse de Banca Mondială și de Comisia Europeană.
„Ne pierdem suveranitatea, ne pierdem independența, nu mai putem decide noi pentru noi, ci va veni Banca Mondială cu două propuneri pe care le va pune celor care vor conduce România și vor fi în Palatul Victoria și Guvernul viitor va trebui să aleagă.
Având în vedere că mai este doar o lună până la momentul alegerilor, până când mergem în fața românilor și îi lăsăm pe ei să decidă, cerem Comisiei Europene, cerem și actualei coaliții care, iată, pe probleme importante funcționează extrem de bine și sunt foarte, foarte obedienți, să retragă această propunere înaintată Comisiei Europene.
George Simion: Refuz să girez măsuri care duc la pierderea SUVERANITĂȚII naționale și care condamnă românii la SĂRĂCIE
Suntem aici pentru a spune clar, tare, răspicat, că viitoarea guvernare AUR refuză să implementeze acest plan bugetar propus de un guvern ilegitim din punct de vedere al susținerii românilor. Eu, ca președinte, refuz să girez măsuri care duc la pierderea suveranității naționale și care condamnă românii la sărăcie.
Înghețarea salariilor și pensiilor este o temă cât se poate de reală, pe care premierul Ciolacu refuză să o abordeze, pe care președintele PNL și președintele Senatului Nicolae Ciucă nu o recunoaște pur și simplu, pentru că vor fi afectate micro-întreprinderile și nimeni nu-și asumă, ba chiar se laudă cum se tatuează ei pe mai departe. Nu-i crede nimeni și de aceea tragem un semnal de alarmă tuturor partenerilor noștri europeni și internaționali să nu creadă ceea ce vine dinspre Palatul Victoria din partea acestei coaliții toxice”, a spus George Simion, în cadrul unei conferințe de presă.
„Mediul antreprenorial nu poate susține taxe mai mari”
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, consideră că în loc să vină cu taxe și impozite pentru români, Guvernul ar trebui să prezinte un plan pentru reducerea cheltuielilor statului, pentru a stabiliza bugetul.
„Cât timp cheltuielile statului sunt foarte ridicate, cât timp găleata este spartă, oricât ne-am chinui noi să aducem bani din zona antreprenorială, nu vom reuși să acoperim această gaură. (…) Mediul antreprenorial nu poate susține taxe mai mari, așa cum spune Guvernul că nu va crește taxele, dar va face nu știu ce reformă fiscală. Nu există nicio posibilitate de a reduce deficitul bugetar decât fie crescând taxele, fie scăzând cheltuielile. În momentul de față, soluția AUR este una singură și este singura care poate duce la o stabilitate pe termen lung.
Trebuie să scădem cheltuielile statului. Asta înseamnă reformă administrativă. Trebuie să reducem instituțiile statului cu două treimi, să scădem birocrația și să scoatem din structura birocratică a statului aproximativ 200.000 de persoane venite din partea partidelor politice. Nu vorbim despre medici, nu vorbim despre profesori, militari sau polițiști. Vorbim de cei care au fost duși acolo ca să devalizeze statul român. Orice altă soluție nu este de acceptată”, a subliniat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
„Deocamdată suntem pe la 52% din PIB”
Profesorul Petrișor Peiu atrage atenția că planul fiscal propus de Guvern va crește datoria publică și va îngheța pensiile și salariile, chiar de anul viitor.
„Deocamdată suntem pe la 52% din PIB. De ce este grav acest lucru? Pentru că legea spune că atunci când datoria publică, legea responsabilității fiscal-bugetare, atunci când datoria publică atinge 50% din PIB, trebuie înghețate cheltuielile cu salariile bugetarilor. Teoretic, la anul ar trebui să vedem înghețată această sumă.
În al doilea rând, atunci când se ajunge la 55% din PIB cu datoria publică, ar trebui înghețate cheltuielile cu pensiile. Deci prognozarea și programarea unui nivel al datoriei publice de peste 55% duce automat și la înghețarea cheltuielilor cu pensiile.
Al treilea lucru grav care este în acest plan este următorul: Guvernul își propune să crească cu 1,8% veniturile, dintre care, cea mai mare parte, două treime, va veni din creșterea impozitelor pe venit, pe proprietate și pe profit, adică a veniturilor fiscale. Și, o treime este prognozată a veni din îmbunătățirea colectării, o poveste pe care o auzim de foarte mult timp”, a spus Petrișor Peiu, candidat AUR pentru Senat.
Marți seara, CFR Cluj a întâlnit-o la Mioveni pe FC Argeș într-un meci din grupa A a Cupei României. După evoluțiile mai puțin reușite din campionat, CFR Cluj spera să se revanșeze în cupă. Din păcate, clujenii suferă de complexul adversarilor din liga a 2-a. După un meci din repertoriul aceleiași ligi, CFR obține doar un egal, 2-2. Au marcat Borța (min.7), Morar (min.77 – pen.), respectiv Mogoș (min.32) și Abeid (min.44).
Echipele de start:
FC Argeș: Oncescu – Borța, M. Tudose, Orozco, Rădescu – Doukoure, Dinoci, P. Petrescu – Buhăcianu, Gronner, Dulcea
Rezerve: Straton, Briceag, Morar, Pîrvu, Garutti, Ailenei, A. Dinu. Marco Dică, Dima
Antrenor: Bogdan Andone
FC Argeș – CFR Cluj, 2-2. Debut cu stângul în CUPĂ al clujenilor
CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Graovac, Boben, Abeid – R. Filip, Artean, A. Păun – Deac, Michael, Korenica
Rezerve: Galgk, Kun, Aussi, Rocha, Djokovic, Tachtsidis, A. Fică, Mensah, Postolachi
Antrenor: Dan Petrescu
Arbitru: Cătălin George Roman (Timișoara) / A1: Cosmin Bojan (Târgu Mureș) / A2: Ștefan Dumitrache (Palanca – Prahova) / R1: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea) / Observator arbitri: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe) / Delegat joc: Mircea Brîndușă (Călărași)
Stadion: Orășenesc (Mioveni)
Meciul începe cum nu se poate mai prost pentru CFR. În min.7, Borța pătrunde pe partea stângă și șutează superb la vinclu pentru 1-0, apărarea clujeană neieșind încă de la vestiare.
În min.10, Gronner mai trimite o dată balonul în poarta lui Hindrich însă golul este anulat pentru offside. Pariu că suporterii CFR-ului au simțit plutind prin zonă spectrul meciului cu Corvinul.
În min.11, Korenica scutură bara cu un șut de la 16m. Același Korenica, cel mai activ jucător de la CFR, îl întinde pe Oncescu, care respinge de sub bară șutul deviat al clujeanului.
În min.32, Mogoș înscrie pentru 1-1 cu o lovitură de cap după un corner executat a la carte de Deac.
În min.44, Abeid ia o acțiune pe cont propriu și face 2-1 pentru CFR.
La adăpostul scorului, clujenii abordează repriza a doua mai relaxați. Lipsesc însă ocaziile de poartă, se înmulțesc pasele greșite și gafele de cascadorii râsului din apărare.
De prea multă relaxare, Boben îl faultează în careu pe Dulcea în min.77 și Moraru egalează din penalty.
Meciul se încheie egal, 2-2, iar CFR suferă în cupă de complexul adversarilor din liga a 2-a.
Notele Cluj24:
Hindrich 5 – Mogoș 6, Graovac 5, Boben 4, Abeid 7 – R. Filip 5, Artean 6, A. Păun 5 – Deac, Michael 4, Korenica 6, Rocha, Djokovic, Tachtsidis, A. Fică, Postolachi
EDUCATIE
Prima ediție a UBB Festival va avea loc în weekend. Byron, Ioana Milculescu și Cred că sunt extraterestru vor urca pe scenă
Prima ediție a UBB Festival, un proiect realizat integral de studenți, va avea loc între 1 și 3 noiembrie, la Cluj-Napoca. Artiști ca byron, Ioana Milculescu și Cred că sunt extraterestru vor urca pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Prima ediție a UBB Festival, proiect realizat de Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) cu ocazia Zilei Universității, va avea loc între 1-3 noiembrie. Locația principală a acestuia va fi „Piața Universității”, ce include strada Mihail Kogălniceanu, Emmanuel de Martonne și I. C. Brătianu, unde își vor face prezența diferite nume din industria muzicii românești.
Mai mulți artiști vor urca pe scenă
Astfel, pe data de 2 și 3 noiembrie, vor avea loc mai multe concerte cu intrare liberă în „Piața Universității”, printre headlinerii festivalului numărându-se Cred că sunt extraterestru și Ioana Milculescu sub emblema Culese din Cartier și trupa de muzică rock byron. Pe scena festivalului vor urca și artiști precum Andrei Mureșan, Cloșca, Outnumbered și UBB Folk Group.
În perimetrul festivalului vor exista, de asemenea, diferite activități interactive și workshopuri susținute de diferite ONG-uri studențești și alte asociații, printre care și Centrul Filia, care va susține un workshop despre combaterea hărțuirii stradale. Pe timpul zilei, participanții se vor putea bucura și de colțuri creative și foto.
UBB Talks aduce reprezentanții municipiului și ai universității în fața studenților
Pe parcursul celor trei zile de festival va avea loc și UBB Festival Talks, unde diferite personalități, printre care și rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David și prorectorul responsabil de relația cu studenții, prof. univ. dr. Dan Lazăr, sau primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc vor putea răspunde întrebărilor și curiozităților participanților.
Deși aflat la prima sa ediție, festivalul așteaptă un număr mare de studenți, tineri și pasionați de cultură care își doresc să-și petreacă primul weekend din luna noiembrie alături de prieteni într-un mediu degajat și distractiv.
Mâncăruri și băuturi alese
În cadrul festivalului, participanții vor avea la dispoziție și o varietate de vendori, cu tipuri diferite de mâncare și băutură, asigurându-le astfel toate necesitățile în interiorul festivalului.
Pentru mai multe detalii despre bilete și activități, cei interesați ne pot găsi pe site-ul UBB Festival, dar și pe Instagram și Facebook. Proiect implementat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Boylai, MDPI și finanțat de Ministerul Culturii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Rector UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca: Al doilea mandat este unul al dezvoltării infrastructurii instituției
Peste 60 de universități în România și doar trei femei rector! Una dintre ele se află la Cluj, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, fiind vorba despre Anca Buzoianu. Aceasta se află la al doilea mandat, dar preocupările pentru universitate sunt continue, multe proiecte în derulare, multe planuri de viitor: oferta educațională trebuie să se potrivească cu piața muncii, liniile de studiu în limbi străine să fie atractive, planuri de extindere, de renovare.
Toate acestea implică, spune rectorul UMFIH în podcastul Human Hub de pe Cluj24, realizat de Cristina Pintilie – Șendrea, investiții în bani, dar și în energie și resursă umană.
Medicii formați la Cluj ajung în toată lumea
Toată lumea știe că la UMFIH concurența este mare, iar aspiranții învață cu ani buni înainte la biologie și chimie. Și studenții străini dau examen, iar din cei 3400 din acest an, 1200 sunt din Franța, semn al recunoașterii europene de care se bucură instituția de învățământ din Cluj. 95 la sută dintre studenți stau în cămine, majoritatea fiind renovate deja, condițiile fiind foarte bune, iar de doi ani, meniul pentru un student la cantină costă 7 lei.
Anca Buzoianu apreciază noile generații, despre care spune că sunt pragmatici și știu foarte bine ce își doresc, de altfel spune că toți angajații UMFIH se implică pentru a le oferi condițiile necesare, de trai, dar mai ales de validare profesională și construirea unei cariere în medicină, indiferent de secția aleasă pentru studiu.
De peste 100 de ani, învățământul medical de la Cluj atrage tineri extrem de bine pregătiți. Diplomele absolventilor de la Cluj-Napoca sunt recunoscute automat în comunitatea europeană, iar în țările non UE cei are vor să profeseze au de dat unul sau două examene, inclusiv în Statele Unite, unde școala medicală de la Cluj este extrem de apreciată.