Connect with us

ACTUALITATE

Prânz de iunie la Mărgău. Vizitatorii vor închega lapte după metodă tradițională și vor face caș proaspăt

Publicat


Clubul Gastronomic Transilvan Cluj-Napoca organizează, duminică, un prânz de iunie în comuna clujeană Mărgău, la numărul 122, începând cu ora 12.

”Episodul al doilea al prânzurilor de vară are ca element principal povestea laptelui. Duminică, 30 iunie, o să vorbim despre lapte, despre oierit, meseriile conexe, dar și despre drumul laptelui de pe pajiște până în dieta noastră zilnică.

Fie că vorbim de lapte crud sau pasteurizat, de iaurt, caș proaspăt, jintiță sau brânză maturată, laptele este omniprezent în viața noastră, așa că, noi, Clubul Gastronomic Transilvan, ne-am gândit că ar fi bine să aflăm cât mai multe despre acest drum.

Pentru a avea o imagine cât mai completă, dar și un exemplu de agricultură integrată și bune practici, am apelat la vecinul nostru, Florin Panea, fermier la a nu-știu-câta generație.

Florin este un bun păstrător al tradițiilor legate de meseria de oier care, pe lângă toate acestea, a înțeles importanța sustenabilității și de aceea ferma lui este una certificată ecologic.

Pentru că o vizită la stână, în plin sezon, poate fi o activitate cu un anumit factor de risc, ne-am hotărât să aducem stâna la noi în curte.

Așa că, Florin o să ne aducă câteva mioare, o să închegăm lapte după metodă tradițională și o să facem caș proaspăt. Apoi, spre după amiază, după prima tură de potol, scoatem pastrama de oaie și facem și un balmoș moțesc”, arată organizatorii.

Programul evenimentului

12:00 – 12:30 – Primirea oaspeților (Mărgău nr. 122)
începând cu ora 12:30 – Servirea preparatelor reci
începând cu ora 13:30 – Demonstrații de închegare a laptelui și degustare caș
începând cu ora 15:30 – Servirea preparatelor calde
începând cu ora 17 – Servirea desertului

Prețul unui bilet este 116 lei pentru adulți și 58 de lei pentru copii.

Minorii sub 10 ani au acces gratuit.

Bilete se pot cumpăra AICI.

Comuna Mărgău se află la 70 de km de Cluj-Napoca.

Sursa foto: Laura BâlcDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit, miercuri, cu mănășturenii. Boc: Acest tip de întâlniri vor CONTINUA în toate cartierele orașului

Publicat

boc

Miercuri, primarul Emil Boc, împreună cu viceprimarul Dan Tarcea, s-au întâlnit cu locuitorii din Mănăștur, ocazie cu care edilul a premiat asociațiile de proprietari care au avut grijă de spațiile verzi. Aceste întâlniri vor continua și în alte cartiere.

„Ieri (miercuri), împreună cu dl. viceprimar Dan Tarcea și colegii mei din Primărie, ne-am întâlnit cu cetățenii din cartierul Mănăștur (zona cinematografului Dacia).

boc

boc

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit, miercuri, cu mănășturenii. Boc: Acest tip de întâlniri vor CONTINUA în toate cartierele orașului

Cu această ocazie, am premiat Asociațiile de Proprietari care au demonstrat o atenție deosebită spațiilor verzi din cartierele clujene în cadrul Concursului „Curățenie Generală” 2024. Felicitări tuturor participanților și câștigătorilor pentru spiritul civic și grija oferită comunității!

boc

În cea de-a doua parte a întâlnirii, am discutat situațiile cu care se confruntă cetățenii și care pot fi îmbunătățite, precum: punctele gospodărești, îmbunătățirea spațiilor publice, plantări, curățenie, o mai bună semnalizare stradală, suplimentarea băncilor din spațiile publice, salubrizarea și iluminarea pasajului Primăverii și alte probleme punctuale.

În cadrul discuției de ieri, am precizat că pentru fiecare problemă ridicată, în maximum 30 de zile vor fi oferite răspunsuri punctuale. Acest tip de întâlniri vor continua în toate cartierele orașului.

boc

boc

boc

boc

Mulțumesc, pe această cale, tuturor cetățenilor care și-au alocat timp pentru participarea la întâlnire. Spiritul civic trebuie să se regăsească în fiecare dintre noi, căci numai împreună, prin colaborare, putem dezvolta cartierele și orașul”, a scris edilul pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Publicat

politie 4 bun

Polițiștii clujeni au schimbat încadrarea juridică în cazul cadavrului unui bărbat găsit, miercuri, într-o locuință din Turda, din omor în lovituri cauzatoare de moarte.

„La data de 17 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au demarat cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul comiterii infracțiunii de omor.

S-a SCHIMBAT încadrarea în cazul cadavrului găsit într-o locuință din Turda, din OMOR în lovituri cauzatoare de moarte

Ulterior, în urma administrării probatoriului a fost dispusă schimbarea încadrării juridice, activitățile de cercetare fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovituri cauzatoare de moarte.

Din cercetările preliminare s-a constatat că în jurul orei 05.40, la un imobil din municipiul Turda a fost găsit cadavrul unui bărbat, transportat la IML Cluj, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.

Sunt continuate investigațiile, urmând a fi clarificate toate aspectele de interes pentru soluționarea cazului”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Traian Onuc, celebru pentru țepele cu apartamente date la Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare

Publicat

De

Închisoare pentru Traian Onuc, țepar imobiliar

Traian Onuc, cunoscut și ca Floarea Ianson Traian, a fost condamnat, joi, la închisoare pentru înșelăciune în formă continuată.

Onuc a devenit “celebru” după ce a vândut apartamente în blocuri neterminate. Acesta poate face apel.

Și complicele lui, Pavel Jașcău, a fost condamnat la închisoare.

Traian Onuc, celebru pentru țepele cu apartamente date la Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare

Joi, Tribunalul Cluj, l-a condamnat de Traian Onuc la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani.

Acesta a primit o pedeapsă de 3 ani și 8 luni de închisoare, pentru vânzarea a 20 de apartamente, într-un singur caz fiind vorba doar de tentativă de înșelăciune.

FOTO. Se demolează primul bloc construit ILEGAL la Cluj-Napoca. Este al țeparului Traian Ianson/ Onuc. Locuitorii se opun

De asemenea, instanța i-a interzis lui Traian Onuc dreptul de a desfăşura activităţi în legătură cu executarea şi vânzarea de imobile pe o perioadă de 5 ani.

Un an de închisoare și pentru fals în înscrisuri

Traian Onuc a mai primit și o pedeapsă cu închisoarea de un an pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astfel, Onuc a pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 8 luni închisoare, la care se adaugă 4 luni închisoare, reprezentând sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă.

Citește și: VIDEO FOTO Țepari din imobiliare, arestați de polițiștii clujeni. Unul dintre ei a creat un prejudiciu de 5 milioane de euro

Pedeapsa finală este de 4 ani închisoare, în regim de detenţie, din care se va scădea perioada de arest preventiv de aproximativ 3 luni.

Închisoare cu suspendare pentru complicele lui Traian Onuc

Pavel Jașcău a fost condamnat, tot joi, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune în formă continuată – 20 de acte materiale, dintre care 1 act material în formă consumată şi 19 acte materiale rămăse în faza tentativei.

Acesta va fi sub supraveghere de 4 ani și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile.

Despăguburi de 15.000 de euro

Instanța a admis și acțiunea civilă înaintată de de două persoane țepuite de cei doi și obligă inculpații, în solidar, la plata către acestea a sumei de 15.000 de euro, echivalentul în lei la data plății, cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale.

Ceilalți păgubiți nu au dorit să participe la procesul penal în calitate de persoane vătămate şi nu s-au constituit părţi civile.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cel mai rapid și inedit mod de a ajunge la Electric Castle: cu elicopterul! Călătoria Cluj-Bonțida durează doar 15 minute

Publicat

De

VIP-urile Electric Castle, dar nu numai, pot ajunge la Castelul din Bonțida cu elicopterul, printr-o călătorie de doar 15 minute din Cluj-Napoca. 

Pentru cei care doresc să evite traficul și să ajungă rapid la festival, o creatoare de modă stabilită în Germania oferă posibilitatea de transport cu elicopterul.

Andrada Ona deține brandul Zoe Ona în Germania, dar și o fabrică de textile în România. Într-un interviu pentru Cluj24, ea mărturisește că timpul nu i-ar fi permis să ajungă „pe mijloace convenționale” la festival.

Astfel, a decis să apeleze la cea mai rapidă soluție, care să o scape de traficul de pe șosele: la un elicopter de mici dimensiuni, cu plecare din Cluj-Napoca și aterizare în apropierea festivalului.

Zboruri Cluj-Bonțida, pe toată durata festivalului

Zborurile sunt realizate cu un elicopter Robinson R-44 cu patru locuri, iar cursa dintre Cluj-Napoca și Bonțida durează doar 15 minute.

„Organizatorii festivalului au facilitat această posibilitate de aterizare a elicopterului, de care aveam nevoie din cauza programului foarte strâns pe care îl am.

Am discutat cu prieteni și cunoscuți care s-au arătat interesați de o astfel de călătorie, iar pe urmă m-am gândit să încerc să facilitez transportul și altor participanți pe această cale, să se bucure și alții. Am văzut astfel de zboruri și în alte locuri, de exemplu la Saint-Tropez, și m-am gândit că nu este niciun motiv pentru care să nu putem face și noi zboruri Cluj-Bonțida.

Astăzi vom transporta primii festivalieri la Bonțida. Călătoria durează 15 minute, cu plecare de pe heliportul de la Wonderland Cluj”, a declarat Andrada Ona.

Programul de zbor și tarife

Transportul cu elicopterul de la Cluj-Napoca către Electric Castle și retur durează doar 15 minute și costă 150 euro dus-întors. Acesta este disponibil de joi până duminică, între orele 14:00 și 03:00.

Elicopterul, care poate transporta doar trei pasageri simultan, decolează de îndată ce sunt strânși trei pasageri și se poate întoarce în aproximativ 30 de minute pentru a prelua următorii pasageri. Pasagerii trebuie să aibă brățara de intrare la Electric Castle, iar elicopterul aterizează la doar cinci minute de festival.

Fiecare pasager poate aduce doar un rucsacel cu minimul necesar. Pentru informații și rezervări, este necesar să contactați organizatorii pentru a rezerva un slot. Informații suplimentare puteți aflala numerele de telefon 0741710434 sau 0746599151.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax