Connect with us

ACTUALITATE

Povestea SCRIITOAREI de 22 de ani. Ruxandra își publică singură CĂRȚILE, a fost PROFESOARĂ în Turcia și vorbește CHINEZĂ

Publicat


img 20210901 wa0020

Ruxandra Berescu este o tânără care a venit din Baia Mare pentru a urma o facultate în Cluj-Napoca. A început cu psihologia și s-a reprofilat pe limbi străine. Din dragostea pentru scris, a reușit să publice de una singură un roman și un volum de poezii, în prezent lucrând ca scriitoare pentru un site din America. A fost profesoară de engleză în Turcia, dar mai vorbește chineză și spaniolă, iar povestea sa nu se oprește aici. Asemenea unei protagoniste dintr-un roman, tânăra scriitoare merge pe un drum presărat cu experiențe ieșite din comun și spiritualitate.

„Prima facultate a fost cea de psihologie. Încă din primul an am realizat că nu era exact ce îmi doream.

Undeva prin semestrul doi, cineva m-a întrebat cum mă văd peste cinci ani. Atunci am realizat că nu voiam să am nimic de-a face cu ceea ce studiam.

M-am lăsat de facultate și, exact în ziua în care mi-am retras dosarul, am mers în primul bar, mi-am scos laptopul și m-am apucat de scris. Așa s-a nascut prima mea carte, <<Sângerând Lumină>>”, povestește Ruxandra.

Decizia spontană a fost un secret față de părinți, care au aflat mult mai târziu că s-a lăsat de facultate.

„Am ascuns faptul că am renunțat și le-am spus abia în toamnă, când urma să încep noul an.

Au fost surprinși și foarte supărați. Tata nu a vorbit cu mine ceva vreme, iar mama mă tot implora să mă apuc de altă facultate”, completează tânăra.

Asta a și făcut, dar a fost nevoie de timp pentru a-și da seama ce i se potrivește cu adevărat.

„După ce m-am apucat de scris, am dezvoltat curiozitatea de a învăța alte limbi straine, așa că m-am gândit la Litere imediat”, explică aceasta.

Astfel, a îmbinat propriile pasiuni cu dorința părinților de a avea studii superioare.

Vorbește spaniolă și chineză

Următorul an l-a petrecut lucrând ca ajutor de bucătar, dar a continuat să scrie, în paralel. Facultatea de Litere a ajuns să îi placă foarte mult.

„La început mi-a fost frică, știam că nu ai nevoie de Litere ca să te apuci de scris pentru că nu e ca și cum te învață cum să publici sau să scrii un bestseller. Dar mi-a prins bine”, susține ea.

Potrivit spuselor sale, pe lângă cele două limbi străine pe care le studiază, spaniola și chineza, latura culturală i s-a îmbogățit semnificativ, astfel că se folosește de noile cunoștințe pentru a scrie mai multe cărți.

Profesoară în străinătate: „Tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, pentru mine era doar diferit”

Ruxandra a fost plecată din țară ca voluntar pentru a fi profesoară de engleză în Turcia pe timpul verii, dar s-a întors pentru oamenii din România care îi sunt foarte dragi.

Experiența de acolo i-a schimbat viața, ceea ce și-a dorit de la bun început.

„În fața provocărilor precum șocul cultural sau condițiile extreme de temperatură, am rezistat prin a vedea totul dintr-o altă perspectivă.

Cu alte cuvinte, tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, eu spuneam că e doar diferit”, povestește Ruxandra.

De la dormitul pe acoperiș până la înotatul printre gunoaiele de pe stradă

A încercat să trăiască așa cum părea că ar fi cel mai bine în acele momente.

„Nu m-am plâns când am dormit cu 5 persoane pe acoperiș sub clar de lună și nici când înotam printre gunoaie pe stradă. Pentru mine contează oamenii. Îmi place să cunosc lumea”, spune ea.

În ceea ce privește experiența ca profesoară, predatul pentru persoanele cu o altă limbă maternă a fost, de asemenea, o provocare.

„Am învățat multe, de la răbdare la mimă și la a fi prezent cu ele. E superb să interacționezi cu atâta lume”, adaugă ea.

 

De la cărți la scenarii de Netflix: „Simt că pot scrie orice”

Pe lângă romanul „Sângerând lumină”, a scris și un volum de poezii, „Abandon și alte poeme”.

După ultima publicație, s-a hotărât să lucreze la o carte cu povești pentru adulți, proiect pe care l-a pus deoparte când a fost contactată de un site american pentru a scrie în engleză.

„E un exercițiu bun și simt că îmi dă mult curaj să fac asta în altă limbă, în special acum că am un editor bun care îmi poate urmări tot progresul”, spune Ruxandra.

Are o mulțime de idei. Majoritatea le notează în carnețele sau în telefon, dar procesul creativ necesită mult timp.

„O să le iau pe rând atunci când timpul îmi permite”, punctează fata.

În ceea ce privește stilul său de scris, îi place să se muleze după orice.

„Așa sunt ca persoană și îmi place să cred că așa sunt și ca scriitor. Credeam că nu sunt capabilă de asta și că mereu aș alege subiecte precum spiritualitatea și propria putere (empowerment), dar simt că pot scrie orice.

Acum, de exemplu, romanul pe care trebuie să-l scriu este unul destul de siropos și de dramatic, care include și mafia. Nu e deloc genul meu, dar după ce am avut mai multe discuții cu o prietenă pe tema asta, mi se pare că deja e un scenariu bun pentru un serial pe Netflix.

Mă gândesc că aș fi capabilă pentru că mereu îmi imaginez vizual tot ce se întamplă. Dacă s-ar întampla să am ocazia, nu aș refuza”, susține ea.

file-original.jpg

Despre inspirație: „Orice carte pe care o prind în mână o disec”

În general, o inspiră tragedia.

„De fiecare dată când aud sau văd ceva tragic, îmi doresc să scriu drama numai ca să ajung la un final fericit. Deși nu e cazul ca finalul unei povești scrise de mine să fie mereu așa, mi-ar plăcea ca cititorul să-și dea seama că tot ceea ce doresc să transmit este faptul că mereu ai de ales.

Și că drama există doar pentru că noi alegem să o vedem”, consideră studenta.

Nu are autori preferați, dar analizează fiecare carte pe care o citește.

„Orice carte pe care o prind în mână o disec. Observ felul în care autorul construiește povestea și modul de exprimare.

Fac asta pentru că mă încurajează, îmi oferă încredere să știu că autorul alege aceste lucruri, dând viață unei opere de artă.

Astfel, când scriu mă simt mândră. Simt că pot și eu să fiu originală, prin simplul fapt că îmi dau voie să fiu așa”, relatează tânăra.

Cum e să publici singur cărțile: „Trebuia să strig în gura mare că am scris și eu o carte”

A ales să își publice singură cartea pentru că nu avea răbdarea și resursele financiare necesare pentru a colabora cu edituri.

„Nu a fost tocmai ușor pentru că a trebuit să ies din zona de confort și să strig în gura mare că am scris și eu o carte. S-a meritat, totuși, și am să mai fac așa până când nu voi mai simți rușinea.

Faptul că am făcut deja primul pas mă încurajează să o fac din nou. Voi proceda la fel cu varianta în engleză a cărții, deoarece am mulți prieteni din alte țări care au cerut traducerea pentru a o putea citi”, menționează Ruxandra.

Nu știe numărul exact de exemplare vândute, dar estimează că a dat 80 de cărți până în prezent.

„Pentru început, mi se pare grozav și nu am nimic de comentat. Dacă o carte de genul a fost așa bine primită în România, sunt curioasă de cum ar fi în alte culturi și țări.

Nu aspir la un bestseller neapărat. Pentru mine, dacă cineva vine și îmi spune că o anumită carte pe care am scris-o l-a făcut să simtă ceva, eu consider că deja am avut succes”, completează ea.

Sngernd-Lumin-original.jpg

 

Conexiunea cu cititorii: „Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei”

Îi place să discute cu cititorii pentru a le afla părerile.

„Majoritatea erau persoane pe care le cunosc dar au fost și câțiva străini. Nu mă așteptam la atâta implicare din partea lor însă a fost, probabil, și pentru că am publicat cartea pe cont propriu.

Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei. Momentan nu vând cărți fizic, cine dorește o găsește pe site”, precizează fata.

Ceea ce a surprins-o în mod deosebit a fost susținerea continuă.

„Nu mi se părea mare lucru să public o carte, voiam doar să o știu scoasă ca să pot scrie mai mult. Cititorilor, însă, li s-a părut foarte important.

Nu a primit feedback negativ la roman, ci doar la volumul de poezii, dar este recunoscătoare tuturor criticilor.

„E fain să primești reacții, fie ele bune sau rele”, notează studenta.

Personaje din comunitatea LGBT

Aceasta a primit mesaje și de la persoane din categoria minorităților sexuale, ceea ce a bucurat-o mult.

„Mi-a plăcut și reacția celor din comunitatea LGBT, deoarece romanul conține asta. Sunt mândri să știe că și în România există cărți cu personaje queer.

Mi-au spus ce au simțit când au citit-o, că rezonează cu personajul și că e o carte care merită citită”, menționează Ruxandra.

Între spiritualitate și literatură: „Există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”

Se consideră o persoană spirituală prin prisma faptului că întotdeauna caută să se îmbunătățească, dar cunoaște și diverse tehnici pentru vindecare, precum „Access Bars”.

„Spiritualitatea, pentru mine, înseamnă să fiu prezentă cu tot ce ma înconjoară. Asta e ce urmăresc de la viață. Nu contează unde merg sau ce fac, cât timp sunt sănătoasă mental și fizic.

Prin spiritualitate urmăresc să fiu cu adevărat prezentă, să ies din ying-yangul vieții și din drame. Vreau să am o contribuție pozitivă asupra lumii”, împărtășește fata.

Depresia și acceptarea de sine transpuse în roman

Osho i-a inspirat prima carte.

„Aveam în minte ceva idei despre Nirvana și cum se ajunge la asta. Însă ideea cărții s-a schimbat după ce am trecut printr-o depresie destul de severă și am ajuns să scriu despre a fi tu însuți.

Este o poveste fictivă, dar prin firul poveștii am urmărit să încurajez cititorii să aleagă ce e cel mai bine pentru ei și să nu se limiteze la ce îi invață societatea că e bine sau rău.

Am vrut să arăt și faptul că, pe lângă cele două polarități, există ceva mai profund, și anume alegerea. Adică există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”, susține aceasta.

Totul a pornit de la o întâlnire: „Mi-a spus că sunt deja un artist”

Dorința de a scrie a crescut datorită încurajării pe care a primit-o de la prietenul său de atunci.

„La prima întâlnire, după ce i-am spus ideile mele și faptul că admir artiștii, mi-a zis că și eu pot să fiu unul. I-am mărturisit că mi-ar plăcea să scriu și mi-a spus că sunt deja un artist, ceea ce mi-a dat curaj.

După ce ne-am despărțit, m-am apucat de scris poezii de dragoste, evident.

Acum când mă gândesc la ele, sunt destul de slăbuțe, dar tot le păstrez. Ceva timp mai târziu, a venit acel impuls când m-am lăsat de facultate”, relatează Ruxandra.

Practicile spirituale, o viziune către viitor: „Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea”

Are multe idei referitor la ce vrea să facă mai departe.

„Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea, să încurajez oamenii din punct de vedere spiritual, asta printr-o practică numită Access Bars, care e cu totul altă poveste.

Am facut cursul acum 2 ani și de atunci folosesc tot ce am învățat pentru a mă îmbunătăți și a-i ajuta pe alții”, explică fata.

Access bars e o practică menită să elibereze oamenii de limitările legate de diferite aspecte ale vieții lor. Îi ajută să fie prezenți, conștienți, dar și să facă alegeri înțelepte, eliminând blocajele.

„Categoric, printre toate acestea, îmi doresc și să-mi las mai mult amprenta prin scris. Nu țin să mă întrețin doar din asta neapărat, dar sigur n-am să mă las de hobby, indiferent de ce spune lumea”, conchide ea.

Cărțile sale se pot găsi pe Apple Books sau cu un click aici.

Pentru a fi la curent cu activitatea literară a Ruxandrei sau pentru a solicita o ședință de Access Bars, a pus toate informațiile necesare aici.

Linkul poate fi găsit, de asemenea, în descrierea profilului său de Instagram, ruxandra.berescu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Publicat

De

carte

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la Cluj că eliberarea cărții este gratuită pentru cei peste 14 ani, iar pentru cei sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin decât un pașaport.

”Am eliberat, azi, prima carte electronică de identitate din România, versiunea a doua, upgradată față de cea din 2021, cu care titularul va putea să semneze documente și să formuleze cereri electronice.

Începând cu 20 martie, cetățenii din județul Cluj se pot prezenta, la împlinirea vârstei de 14 ani, la serviciile publice comunitare, pentru cartea electronică de identitate.

În 20 mai, ne propunem să introducem în circulația cartea de identitate simplă, fără cip, adică fără suport de stocare a datelor, care va costa 38 de lei, iar începând cu 2 iunie, vom pune în circulație cartea electronică de identitate pentru copiii între zero și 14 ani.

Unul dintre avantajele acestei cărți de identitate este că minorii, indiferent de vârstă, pot călătorii în străinătate fără pașaport, din 2 iunie, în statele UE și în statele terțe care au acorduri cu UE.

Eliberarea cărții electronice de identitate este gratuită pentru cei peste 14 ani, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene PNRR, iar pentru copiii sub această vârstă va costa 67 de lei, mai ieftin de 3 ori decât costul unui pașaport”, a explicat Giulescu.

Din Cluj în toată țara

Acesta a recomandat celor care au prima variantă a cărții electronice de identitate, emisă în cadrul proiectului pilot demarat la Cluj în 2021, să le preschimbe cu noul model.

Potrivit lui Giulescu, în maximum două săptămâni, eliberarea noii cărți electronice de identitate va fi extinsă la nivelul Bucureștiului, iar după Paști la nivelul tuturor municipiilor de reședință de județ din România.

”Ne propunem ca, până în 20 mai, să extindem emiterea cărții electronice de identitate la nivelul tuturor celor 674 de servicii publice comunitare de evidența persoanelor.

Am inițiat demersuri concrete cu CNAS, astfel că în cartea electronică de identitate se va înscrie grupa sanguină și RH-ul beneficiarului”, a precizat Cătălin Giulescu.

40 de cărți pe zi

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a declarat la rândul său că noile cărți de identitate se pot realiza acum în 8 locuri din județul Cluj, la DJEP Cluj, precum și la primăriile din Cluj-Napoca, Florești, Turda, Huedin, Câmpia Turzii, Dej și Gherla.

Directorul DJEP Cluj, Emilian Roșca, a precizat că pot fi eliberate 40 de cărți electronice de identitate pe zi, capacitatea instituției fiind suficientă pentru a acoperi toate cererile.

Termenul de eliberare a cărților este acum de 2 săptămâni de la depunerea actelor, dar acesta se va reduce la 4 zile când va începe eliberarea la nivel național.

Este mai practică

Prima persoană care a primit noua carte este o studentă din Cluj-Napoca, Andra Rus, care și-a setat două PIN-uri, primul de 4 cifre, pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, iar cel de-al doilea, din 6 cifre, pentru operațiunea de semnare.

”Mi-am făcut această carte electronică de identitate pentru că este mult mai practică și nu va mai trebui să car și cardul de sănătate. Este mai securizată, are semnătură electronică și amprentele pe ea, este mult mai greu de falsificat. Este mai practică și în ceea ce privește călătoria în străinătate”, a spus tănâra.

În programul pilot, început în 2 august 2021 la Cluj, au fost eliberate peste 31.500 de cărți electronice de identitate.

Până în 3 august 2031 ar trebui schimbate cărțile de identitate clasice sau buletinele vechi, dar cei care au termen de valabilitate nelimitat le vor putea folosi în continuare.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Reacția „U” Cluj după ce trei copii au fost bătuți de suporteri: „FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Publicat

meci

Reprezentanții „U” Cluj se delimitează de suporterii echipei care au luat la bătaie trei minori după derby-ul Clujului, exprimându-și regretul față de cele întâmplate și făcând apel la fair-play.

FC Universitatea Cluj a reacționat, miercuri, față de incidentul petrecut luni seară, după meciul cu CFR, când niște suporteri au bătut trei minori de 14-17 ani, din care unul a ajuns la spital.

Clubul regretă incidentul și condamnă violența

Clubul și-a exprimat regretul față de cele întâmplate, reafirmând angajamentul pentru principiile fair-play-ului, spiritul universitar și împotriva oricărei forme de violență.

„Clubul nostru își exprimă regretul față de incidentele petrecute în spațiul public după meciul din 31 martie 2025, dintre FC Universitatea Cluj și CFR.

FC Universitatea Cluj susține ferm principiile fair-play-ului, spiritul universitar și respinge orice formă de violență. Clubul consideră că astfel de comportamente nu își au locul într-o comunitate responsabilă”, a transmis „U” Cluj.

„FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură”

Clubul și-a exprimat speranța că autoritățile îi vor identifica pe cei vinovați, arătând că a promovat constant, din 2016 încoace, valori precum integritatea, corectitudinea și respectul.

„Avem încredere că autoritățile competente vor clarifica situația și vor aplica măsurile necesare. Așteptăm ca același lucru să se întâmple și în legătură cu alte incidente care au avut loc în ultima perioadă.

Din 2016, am promovat constant valori precum integritatea, corectitudinea și respectul, pe care continuăm să le susținem ca principii etice fundamentale pe baza cărora clubul poate continua să se dezvolte sustenabil.

FC Universitatea Cluj condamnă ferm violența de orice natură și reafirmă angajamentul clubului față de valorile fair-play-ului și ale respectului reciproc”, a mai transmis clubul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Publicat

De

Bătăi între suporterii U Cluj și CFR Cluj

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.

Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.

Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

”Inacceptabil!! Tineri maghiari au fost bătuți, luni seara la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mă adresez ministrului de Interne și îi cer ferm: dați un exemplu! Sancționați ultrașii care au agresat tinerii maghiari!

După ultimul meci dintre CFR 1907 și Universitatea, mai mulți tineri maghiari au fost atacați de ultrașii echipei “U” la Cluj-Napoca, doar pentru că vorbeau în limba maghiară. Mai mulți dintre aceștia au suferit răni grave în urma atacurilor, fiind agresați în timp ce se întorceau pașnic acasă.

Nu accept argumentul că acestea sunt doar cazuri izolate. Nu! Atâta timp cât maghiarii sunt atacați doar pentru că sunt maghiari, pentru că vorbesc în limba maghiară, comunitatea noastră nu este în siguranță. Asta este consecința faptului că partidele extremiste, antimaghiare, pot instiga liber, în timp ce statul, adesea, închide ochii.

Orice discurs instigator la ură trebuie sancționat, indiferent de cine îl rostește – fie că este politician sau reprezentant al mass-media. Le doresc însănătoșire grabnică tinerilor agresați! Familiilor lor le transmit putere și rezistență în această situație tulburătoare. Suntem pregătiți să le oferim tot sprijinul necesar”, a transmis președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Un tănăr de 14 ani, suporter al CFR Cluj, a ajuns la spital cu răni la cap. Potrivit surselor Cluj24.ro, și ceilalți doi tineri cu care acesta se afla pe stradă au fost loviți de ultrași.

Polițiștii clujeni contunuă cercetările în acest caz, iar cei implicați în bătaie și identificați pănă acum de oamenii legii sunt chemați la audieri.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cât câștigă un funcționar public la Cluj-Napoca? Salariile angajaților Primăriei, de la primar la muncitori necalificați

Publicat

De

primaria cluj napoca foto primarie

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista salariilor angajaților pentru luna martie 2025. Cel mai mare venit îl are primarul, cu un salariu brut lunar de 32.603 lei.

În comparație cu luna septembrie 2024, când lista a fost actualizată ultima dată, salariile au rămas aceleași. Singura excepție o constituie salariul muncitorilor necalificați, care a crescut de la 3.717 lei la 4.051 lei, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

Lista publicată de Primărie include salariile de bază brute pentru diferite funcții administrative, conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Documentul prezintă veniturile pentru funcții precum primar, viceprimari, directori, inspectori și muncitori.

Cele mai mari salarii din Primăria Cluj-Napoca

  • Primar: 32.603 lei brut/lună
  • Viceprimari: 28.980 lei brut/lună
  • Secretarul general al municipiului: 19.215 lei brut/lună
  • Salarii pentru funcții cheie din administrație
  • Director general: 18.932 lei brut/lună
  • Director general adjunct: 18.806 lei brut/lună
  • Arhitect-șef: 18.932 lei brut/lună
  • Director executiv: 17.798 lei brut/lună
  • Director adjunct, contabil șef, inginer șef, șef sector, director executiv adjunct: 17.672 lei brut/lună
  • Șef serviciu: 17.262 lei brut/lună

Alte salarii din administrația locală

  • Auditor (Clasa I): 6.300 – 9.513 lei brut/lună
  • Consilier, consilier juridic, consilier achiziții publice, inspector, polițist local (Clasa I): 4.473 – 9.009 lei brut/lună
  • Referent de specialitate, polițist local (SSD) (Clasa II): 4.190 – 7.151 lei brut/lună
  • Referent, polițist local (Clasa III): 4.095 – 5.828 lei brut/lună
  • Agent agricol (Clasa I): 4.536 lei brut/lună
  • Șef depozit (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Casier, magaziner: 5.418 lei brut/lună
  • Portar, paznic, pompier, guard, agent de securitate intervenție, bufetier, manipulant bunuri, curier: 4.631 lei brut/lună
  • Șofer (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor calificat: 4.410 – 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor necalificat: 4.051 – 4.095 lei brut/lună

Sporuri și indemnizații suplimentare

Angajații Primăriei Cluj-Napoca beneficiază și de diverse sporuri și beneficii financiare, în funcție de condițiile de muncă și specificul activităților desfășurate. Printre acestea se numără:

  • Spor pentru muncă de noapte: 25% din salariul de bază
  • Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare: până la 15% din salariul de bază
  • Indemnizație de hrană: 347 lei/lună pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei
  • Vouchere de vacanță: 1.600 lei anual pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei

De asemenea, angajații care dețin titlul științific de doctor primesc o indemnizație suplimentară echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe economie. Persoanele implicate în proiecte finanțate din fonduri europene pot beneficia de o majorare salarială de până la 50%, proporțional cu timpul alocat activităților specifice proiectului. În plus, există sporuri speciale pentru persoanele cu handicap (15%) și pentru cei care desfășoară activitate de control financiar preventiv (10%).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate