Connect with us

ACTUALITATE

Povestea SCRIITOAREI de 22 de ani. Ruxandra își publică singură CĂRȚILE, a fost PROFESOARĂ în Turcia și vorbește CHINEZĂ

Publicat


img 20210901 wa0020

Ruxandra Berescu este o tânără care a venit din Baia Mare pentru a urma o facultate în Cluj-Napoca. A început cu psihologia și s-a reprofilat pe limbi străine. Din dragostea pentru scris, a reușit să publice de una singură un roman și un volum de poezii, în prezent lucrând ca scriitoare pentru un site din America. A fost profesoară de engleză în Turcia, dar mai vorbește chineză și spaniolă, iar povestea sa nu se oprește aici. Asemenea unei protagoniste dintr-un roman, tânăra scriitoare merge pe un drum presărat cu experiențe ieșite din comun și spiritualitate.

„Prima facultate a fost cea de psihologie. Încă din primul an am realizat că nu era exact ce îmi doream.

Undeva prin semestrul doi, cineva m-a întrebat cum mă văd peste cinci ani. Atunci am realizat că nu voiam să am nimic de-a face cu ceea ce studiam.

M-am lăsat de facultate și, exact în ziua în care mi-am retras dosarul, am mers în primul bar, mi-am scos laptopul și m-am apucat de scris. Așa s-a nascut prima mea carte, <<Sângerând Lumină>>”, povestește Ruxandra.

Decizia spontană a fost un secret față de părinți, care au aflat mult mai târziu că s-a lăsat de facultate.

„Am ascuns faptul că am renunțat și le-am spus abia în toamnă, când urma să încep noul an.

Au fost surprinși și foarte supărați. Tata nu a vorbit cu mine ceva vreme, iar mama mă tot implora să mă apuc de altă facultate”, completează tânăra.

Asta a și făcut, dar a fost nevoie de timp pentru a-și da seama ce i se potrivește cu adevărat.

„După ce m-am apucat de scris, am dezvoltat curiozitatea de a învăța alte limbi straine, așa că m-am gândit la Litere imediat”, explică aceasta.

Astfel, a îmbinat propriile pasiuni cu dorința părinților de a avea studii superioare.

Vorbește spaniolă și chineză

Următorul an l-a petrecut lucrând ca ajutor de bucătar, dar a continuat să scrie, în paralel. Facultatea de Litere a ajuns să îi placă foarte mult.

„La început mi-a fost frică, știam că nu ai nevoie de Litere ca să te apuci de scris pentru că nu e ca și cum te învață cum să publici sau să scrii un bestseller. Dar mi-a prins bine”, susține ea.

Potrivit spuselor sale, pe lângă cele două limbi străine pe care le studiază, spaniola și chineza, latura culturală i s-a îmbogățit semnificativ, astfel că se folosește de noile cunoștințe pentru a scrie mai multe cărți.

Profesoară în străinătate: „Tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, pentru mine era doar diferit”

Ruxandra a fost plecată din țară ca voluntar pentru a fi profesoară de engleză în Turcia pe timpul verii, dar s-a întors pentru oamenii din România care îi sunt foarte dragi.

Experiența de acolo i-a schimbat viața, ceea ce și-a dorit de la bun început.

„În fața provocărilor precum șocul cultural sau condițiile extreme de temperatură, am rezistat prin a vedea totul dintr-o altă perspectivă.

Cu alte cuvinte, tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, eu spuneam că e doar diferit”, povestește Ruxandra.

De la dormitul pe acoperiș până la înotatul printre gunoaiele de pe stradă

A încercat să trăiască așa cum părea că ar fi cel mai bine în acele momente.

„Nu m-am plâns când am dormit cu 5 persoane pe acoperiș sub clar de lună și nici când înotam printre gunoaie pe stradă. Pentru mine contează oamenii. Îmi place să cunosc lumea”, spune ea.

În ceea ce privește experiența ca profesoară, predatul pentru persoanele cu o altă limbă maternă a fost, de asemenea, o provocare.

„Am învățat multe, de la răbdare la mimă și la a fi prezent cu ele. E superb să interacționezi cu atâta lume”, adaugă ea.

 

De la cărți la scenarii de Netflix: „Simt că pot scrie orice”

Pe lângă romanul „Sângerând lumină”, a scris și un volum de poezii, „Abandon și alte poeme”.

După ultima publicație, s-a hotărât să lucreze la o carte cu povești pentru adulți, proiect pe care l-a pus deoparte când a fost contactată de un site american pentru a scrie în engleză.

„E un exercițiu bun și simt că îmi dă mult curaj să fac asta în altă limbă, în special acum că am un editor bun care îmi poate urmări tot progresul”, spune Ruxandra.

Are o mulțime de idei. Majoritatea le notează în carnețele sau în telefon, dar procesul creativ necesită mult timp.

„O să le iau pe rând atunci când timpul îmi permite”, punctează fata.

În ceea ce privește stilul său de scris, îi place să se muleze după orice.

„Așa sunt ca persoană și îmi place să cred că așa sunt și ca scriitor. Credeam că nu sunt capabilă de asta și că mereu aș alege subiecte precum spiritualitatea și propria putere (empowerment), dar simt că pot scrie orice.

Acum, de exemplu, romanul pe care trebuie să-l scriu este unul destul de siropos și de dramatic, care include și mafia. Nu e deloc genul meu, dar după ce am avut mai multe discuții cu o prietenă pe tema asta, mi se pare că deja e un scenariu bun pentru un serial pe Netflix.

Mă gândesc că aș fi capabilă pentru că mereu îmi imaginez vizual tot ce se întamplă. Dacă s-ar întampla să am ocazia, nu aș refuza”, susține ea.

file-original.jpg

Despre inspirație: „Orice carte pe care o prind în mână o disec”

În general, o inspiră tragedia.

„De fiecare dată când aud sau văd ceva tragic, îmi doresc să scriu drama numai ca să ajung la un final fericit. Deși nu e cazul ca finalul unei povești scrise de mine să fie mereu așa, mi-ar plăcea ca cititorul să-și dea seama că tot ceea ce doresc să transmit este faptul că mereu ai de ales.

Și că drama există doar pentru că noi alegem să o vedem”, consideră studenta.

Nu are autori preferați, dar analizează fiecare carte pe care o citește.

„Orice carte pe care o prind în mână o disec. Observ felul în care autorul construiește povestea și modul de exprimare.

Fac asta pentru că mă încurajează, îmi oferă încredere să știu că autorul alege aceste lucruri, dând viață unei opere de artă.

Astfel, când scriu mă simt mândră. Simt că pot și eu să fiu originală, prin simplul fapt că îmi dau voie să fiu așa”, relatează tânăra.

Cum e să publici singur cărțile: „Trebuia să strig în gura mare că am scris și eu o carte”

A ales să își publice singură cartea pentru că nu avea răbdarea și resursele financiare necesare pentru a colabora cu edituri.

„Nu a fost tocmai ușor pentru că a trebuit să ies din zona de confort și să strig în gura mare că am scris și eu o carte. S-a meritat, totuși, și am să mai fac așa până când nu voi mai simți rușinea.

Faptul că am făcut deja primul pas mă încurajează să o fac din nou. Voi proceda la fel cu varianta în engleză a cărții, deoarece am mulți prieteni din alte țări care au cerut traducerea pentru a o putea citi”, menționează Ruxandra.

Nu știe numărul exact de exemplare vândute, dar estimează că a dat 80 de cărți până în prezent.

„Pentru început, mi se pare grozav și nu am nimic de comentat. Dacă o carte de genul a fost așa bine primită în România, sunt curioasă de cum ar fi în alte culturi și țări.

Nu aspir la un bestseller neapărat. Pentru mine, dacă cineva vine și îmi spune că o anumită carte pe care am scris-o l-a făcut să simtă ceva, eu consider că deja am avut succes”, completează ea.

Sngernd-Lumin-original.jpg

 

Conexiunea cu cititorii: „Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei”

Îi place să discute cu cititorii pentru a le afla părerile.

„Majoritatea erau persoane pe care le cunosc dar au fost și câțiva străini. Nu mă așteptam la atâta implicare din partea lor însă a fost, probabil, și pentru că am publicat cartea pe cont propriu.

Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei. Momentan nu vând cărți fizic, cine dorește o găsește pe site”, precizează fata.

Ceea ce a surprins-o în mod deosebit a fost susținerea continuă.

„Nu mi se părea mare lucru să public o carte, voiam doar să o știu scoasă ca să pot scrie mai mult. Cititorilor, însă, li s-a părut foarte important.

Nu a primit feedback negativ la roman, ci doar la volumul de poezii, dar este recunoscătoare tuturor criticilor.

„E fain să primești reacții, fie ele bune sau rele”, notează studenta.

Personaje din comunitatea LGBT

Aceasta a primit mesaje și de la persoane din categoria minorităților sexuale, ceea ce a bucurat-o mult.

„Mi-a plăcut și reacția celor din comunitatea LGBT, deoarece romanul conține asta. Sunt mândri să știe că și în România există cărți cu personaje queer.

Mi-au spus ce au simțit când au citit-o, că rezonează cu personajul și că e o carte care merită citită”, menționează Ruxandra.

Între spiritualitate și literatură: „Există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”

Se consideră o persoană spirituală prin prisma faptului că întotdeauna caută să se îmbunătățească, dar cunoaște și diverse tehnici pentru vindecare, precum „Access Bars”.

„Spiritualitatea, pentru mine, înseamnă să fiu prezentă cu tot ce ma înconjoară. Asta e ce urmăresc de la viață. Nu contează unde merg sau ce fac, cât timp sunt sănătoasă mental și fizic.

Prin spiritualitate urmăresc să fiu cu adevărat prezentă, să ies din ying-yangul vieții și din drame. Vreau să am o contribuție pozitivă asupra lumii”, împărtășește fata.

Depresia și acceptarea de sine transpuse în roman

Osho i-a inspirat prima carte.

„Aveam în minte ceva idei despre Nirvana și cum se ajunge la asta. Însă ideea cărții s-a schimbat după ce am trecut printr-o depresie destul de severă și am ajuns să scriu despre a fi tu însuți.

Este o poveste fictivă, dar prin firul poveștii am urmărit să încurajez cititorii să aleagă ce e cel mai bine pentru ei și să nu se limiteze la ce îi invață societatea că e bine sau rău.

Am vrut să arăt și faptul că, pe lângă cele două polarități, există ceva mai profund, și anume alegerea. Adică există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”, susține aceasta.

Totul a pornit de la o întâlnire: „Mi-a spus că sunt deja un artist”

Dorința de a scrie a crescut datorită încurajării pe care a primit-o de la prietenul său de atunci.

„La prima întâlnire, după ce i-am spus ideile mele și faptul că admir artiștii, mi-a zis că și eu pot să fiu unul. I-am mărturisit că mi-ar plăcea să scriu și mi-a spus că sunt deja un artist, ceea ce mi-a dat curaj.

După ce ne-am despărțit, m-am apucat de scris poezii de dragoste, evident.

Acum când mă gândesc la ele, sunt destul de slăbuțe, dar tot le păstrez. Ceva timp mai târziu, a venit acel impuls când m-am lăsat de facultate”, relatează Ruxandra.

Practicile spirituale, o viziune către viitor: „Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea”

Are multe idei referitor la ce vrea să facă mai departe.

„Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea, să încurajez oamenii din punct de vedere spiritual, asta printr-o practică numită Access Bars, care e cu totul altă poveste.

Am facut cursul acum 2 ani și de atunci folosesc tot ce am învățat pentru a mă îmbunătăți și a-i ajuta pe alții”, explică fata.

Access bars e o practică menită să elibereze oamenii de limitările legate de diferite aspecte ale vieții lor. Îi ajută să fie prezenți, conștienți, dar și să facă alegeri înțelepte, eliminând blocajele.

„Categoric, printre toate acestea, îmi doresc și să-mi las mai mult amprenta prin scris. Nu țin să mă întrețin doar din asta neapărat, dar sigur n-am să mă las de hobby, indiferent de ce spune lumea”, conchide ea.

Cărțile sale se pot găsi pe Apple Books sau cu un click aici.

Pentru a fi la curent cu activitatea literară a Ruxandrei sau pentru a solicita o ședință de Access Bars, a pus toate informațiile necesare aici.

Linkul poate fi găsit, de asemenea, în descrierea profilului său de Instagram, ruxandra.berescu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Povestea MĂRȚIȘORULUI. Tradiții, legende și SUPERSTIȚII de 1 Martie

Publicat

Povestea Mărțișorului: Ziua de 1 Martie, prima zi a primăverii, este înconjurată de tradiții, legende și superstiții. 

Originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar prezența sa atât la români cât și la bulgari (sub numele de Martenița) este considerată ca fiind datorată substratului istoric comun, scrie Alba24.ro.

Povestea MĂRȚIȘORULUI. Tradiții, legende și SUPERSTIȚII de 1 Martie

Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer.

Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Povestea Mărțișorului: Voinicul care a eliberat Soarele

Un mit atipic povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Este atipic pentru că în general, soarele este asimilat părții masculine.

Un zmeu a furat-o pe fata-Soare și a închis-o în palatul lui. Și atunci totul s-a oprit.

Păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire.

Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată.

A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă, mai spune povestea voinicului care a eliberat Soarele.

După o lupta serioasă, tânărul l-a învins pe zmeu și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer, s-a transformat din nou în Soare și a readus bucuria și lumina pe Pământ.

Dar povestea nu se termină aici. Tânărul care a eliberat soarele zăcea în palatul zmeului, rănit după luptă.

Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă și odată cu el și viața.

În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând florile cu o ață în două culori: albă și roșie.

Povestea Mărțișorului: Tradiții, legende și superstiții de Mărțișor

Mărțișorul este o tradiție populară în România și în alte țări din Europa de Est, marcând sosirea primăverii.

Tradiții și superstiții asociate cu mărțișorul:

Schimbul de mărțișoare: În tradiția românească, mărțișoarele sunt obiecte mici, de obicei, șnururi împletite din fire albe și roșii, uneori cu un mic pandantiv sau charm atașat.

Acestea sunt oferite ca daruri între prieteni, familie și colegi pentru a aduce noroc și sănătate în noul an.

Purtarea mărțișorului: Mărțișorul este purtat de obicei pe durata lunii martie, până când se găsesc primele semne ale primăverii.

Se spune că mărțișorul aduce noroc și protecție împotriva relelor și a bolilor.

Legături cu natura: Unele tradiții ale mărțișorului includ atașarea mărțișorului de un copac sau un arbust înflorit. Se crede că acest gest va aduce rodnicie și frumusețe în viitorul an.

Aruncarea mărțișorului: În unele regiuni, există tradiția aruncării mărțișorului în apă sau pe acoperișurile caselor pentru a aduce ploaie sau soare, în funcție de nevoile agricole ale comunității.

Simboluri: Mărțișorul este considerat un simbol al renovării și al reînnoirii, reprezentând trecerea de la iarnă la primăvară și speranța pentru un an nou prosper.

Mărțișoare personalizate: Uneori, mărțișoarele sunt personalizate cu diferite simboluri sau talismane pentru a atrage anumite energii pozitive sau pentru a simboliza intenții specifice, cum ar fi dragostea sau norocul în afaceri.

Povestea Mărțișorului: Superstiții de 1 Martie

Superstiții și tradiții de 1 Martie: unele dintre acestea rezistă și sunt încă amintite în unele zone din țară.

În calendarul vechi, 1 Martie marca începutul unui Nou An. Mărțișorul, o podoabă de mici dimensiuni cu șnur alb-roșu, a fost creat cu rol de talisman menit să poarte noroc și să însoțească urările de dragoste, sănătate, bucurie și bunăstare.

În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor – fete și băieți deopotrivă.

Mărțișorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la venirea primăverii.

În unele zone, copiii purtau mărțișorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr, scrie Libertatea.

Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că și copilului îi va merge bine în viață.

În alte cazuri, mărțișorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor. Copilul urma să fie alb și curat ca florile acestor arbuști.

Povestea Mărțișorului: Legenda Babei Dochia și a nurorii ei

Potrivit unei vechi legende, Dochia a împletit o funie din aţă albă şi neagră, pentru a putea, astfel, să ţină socoteala zilelor şi a nopţilor şi să ştie când vine vremea să coboare cu oile la păscut.

Albul reprezenta zilele, iar negrul, nopţile.

Pentru a o pedepsi pe nora sa, a trimis-o la râul îngheţat să spele un ghem de lână neagră, până ce aceasta se va albi.

Din cauza frigului, bietei femei i-au sângerat degetele, iar lâna s-a colorat în roşu, se arată pe site-ul www.enciclopedia-dacica.ro.

Firele alb şi roşu care alcătuiesc mărţişorul simbolizează astfel sângele şi sacrificiul.

Într-o altă variantă, impresionat de durerea fetei, Iisus i se arată acesteia şi îi dă o floare roşie.

Numaidecât, ghemul devine alb şi, întoarsă acasă, o convinge pe Dochia că primăvara a sosit.

Dar vremea se schimbă, iar Baba Dochia, care se dezbracă de cojoace, îngheaţă cu oile ei, transformându-se astfel în stană de piatră.

Citește mai departe

EVENIMENT

UDMR a stabilit la Cluj primii trei candidați la PE. Lista este deschisă de Winkler Iuliu, Vincze Lorant și Szilagyi Dora

Publicat

De

Csoma Botond

Consiliul Permanent al UDMR a stabilit, vineri, la Cluj-Napoca, primii trei candidați la PE pe lista pentru alegerile europarlamentare  care vor avea loc în 9 iunie, împreună cu cele locale. Aceștia sunt, în ordine, Winkler Iuliu și Vincze Lorant și Szilagyi Dora, care este președintele Organizației de Tineret a UDMR și vicepreședinte executiv al UDMR, responsabil de tineret.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, a declarat, la finalul ședinței Consiliului Permanent, trei persoane și-au depus candidatura pentru PE, iar în ședință s-a dat un vor privind ordinea pe listă.

UDMR a stabilit la Cluj primii trei candidați la PE. Lista este deschisă de Winkler Iuliu, Vincze Lorant și Szilagyi Dora

”Pe primul loc se află Winkler Iuliu, pe doi Vincze Lorant și pe trei Szilagyi Dora.

Am decis această ordine pe listă pentru că am considerat că avem nevoie de candidați cu experiență, care pot reprezenta interesele maghiarilor din Transilvania în UE, în Parlamentul European de la Bruxelles și Strasbourg. Miza este mare, în deceniul următor vor fi schimbări pozitive și vrem ca maghiarii din Transilvania să fie parte în această schimbare pozitivă.

Este inadmisibil ca o comunitate de peste un milion de oameni să rămână fără reprezentare la Bruxelles și Strasbourg.

Avem nevoie de oameni cu experiență, care pot lupta pentru interesele maghiarimii, care pot fi vocea maghiarimii din Transilvania în UE, nu vocea UE în România.

Vor lupta pentru drepturile noastre cu mijloacele pe care le au la îndemână. Vom avea listă completă pentru PE, dar am votat trei candidați pentru că, dacă sunt condiții prielnice, am putea să avem 3 eurodeputați”, a afirmat Csoma.

Mesaj pentru femei și tineri

Acesta a precizat că Szilagyi Dora este o femeie tânără care, prin prezența ei, poate transmite mesajul UDMR către femei și tineri.

”Are experiență politică în organizația de tineret și credem că este o candidată bună, o candidată adecvată pentru a deveni eurodeputat”, a conchis Csoma Botond.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, un lup, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

Publicat

De

lup mascotă UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a prezentat, vineri, de Mărțișor, a doua mascotă a instituției de învățământ, un lup, botezat ”UBB Lupi”, care simbolizează tradiția universității.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș, a declarat, vineri, că noua mascotă se va alătura primei, care este un urs, numit UBBear.

A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

”Este o acțiune cu semnificație multiplă, în sensul în care noi, comunitatea UBB ne dorim să urăm o primăvară frumoasă, este momentul cel mai bun în care să prezentăm cea de-a doua mascotă, lupul UBB, care se va alătura ursului, reușind să reprezinte, astfel, cele două valori de bază ale universității noastre, tradiția, simbolizată de lup, și excelența, reprezentată de urs.

Povestea lupului vine încă de la înființarea UBB, care funcționa în Evul Mediu pe ulița Lupilor, actuala stradă Mihail Kogălniceanu.

Lupi și Bear

Noua mascotă se numește UBB Lupi, fiind un termen cu conotație latinească, iar mascota cu urs se numește UBBear.

Mascota UBB Lupi, studentul Ștefan Amarinei, a declarat la rândul că este o onoare să îmbrace costumul de lup.

”O fac pentru mine și pentru a onora universitatea prin acest gest”, a spus Ștefan, student anul 2 la FSPAC.

În cadrul prezentări noii mascote, studenții UBB au împărțit mărțișoare pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca.

lup mascotă UBB

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Publicat

Primul weekend din Mărțișor vine cu vreme frumoasă la Cluj și cu multe evenimente dedicate femeii. De la piese de teatru, la concerte, de la stand-up comedy la Holograf, de la Romeo și Julieta la Filarmonică.

Vineri, 1 martie, de la ora 19.00, Teatrul Maghiar îi pune față-n față pe Romeo și Julieta, cu nelipsita scenă a balconului.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Filarmonica Transilvania vă invită la spectacolul „Sing the Woman”, de la ora 19.00. Corul Filarmonicii va trece prin toate genurile muzicale interpretând piese care au ca subiect femeia.

De la 19.30 la Casa de Cultură a Studenților vine Holograf.

„În lumina reflectoarelor, acolo unde sunetul devine poveste, ne întoarcem cu inima deschisă către cele mai frumoase momente, trăiri și melodii.

Sunetul inconfundabil al trupei  ne va purta prin amintiri spre zilele in care dansam liber și visele noastre nu cunoșteau limite.

Lasă-te cuprins de farmecul melodiilor nemuritoare si de atmosfera live a concertului, o experiența care ne va face inima sa bată mai tare”, sună invitația organizatorilor.

La Form, de la ora 20.00 se pune Vama. Tudor Chirilă și ai lui colegi își vor aduce aminte, ca de obicei, ce frumos era la mare, într-o ureche.

Let’s ROCK the NIGHT! în Hardward Pub de la ora 20.00. Față-n față, ACDC și Guns’n’Roses, un playlist electrizant. Piese variate, prestatii LIVE, compoziții proprii si proiecte solo ale membrilor, coveruri renumite dar si piesele originale, precum si colaborarea dintre cele doua trupe fenomenale.

Sâmbătă, 2 martie, de la 20.00, în Form, Ana Coman își lansează albumul „Tu nu o să mă uiți”.

Se iau 2 ingrediente: iubire și confuzie. Se pun într-un ceaun jumate negru, jumate alb, jumate în prezent, jumate în trecut.

Se amestecă. Iubirea rămâne iubire, confuzia se unește cu dorința, apărută din neant, căzută de undeva dintr-un viitor imaginar.

De la 20.00 în Hardward Pub v-așteaptă tăticii blues-ului de la noi, Nightlosers.

De prin ’94 încoace, Nightlosers a pus “blues-ul ardelenesc” pe tabelul genurilor muzicale. Acordurile serioase ale Blues-ului american au fost piperate cu intervenții etno româno-maghiare și țigănești, montate în conformitate cu o imagine (a formației) desprinsă dintr-un film autoironic, în care un grup de țărănoi bețivi au ajuns întâmplător pe o scenă.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax