Connect with us

ACTUALITATE

Povestea SCRIITOAREI de 22 de ani. Ruxandra își publică singură CĂRȚILE, a fost PROFESOARĂ în Turcia și vorbește CHINEZĂ

Publicat


img 20210901 wa0020

Ruxandra Berescu este o tânără care a venit din Baia Mare pentru a urma o facultate în Cluj-Napoca. A început cu psihologia și s-a reprofilat pe limbi străine. Din dragostea pentru scris, a reușit să publice de una singură un roman și un volum de poezii, în prezent lucrând ca scriitoare pentru un site din America. A fost profesoară de engleză în Turcia, dar mai vorbește chineză și spaniolă, iar povestea sa nu se oprește aici. Asemenea unei protagoniste dintr-un roman, tânăra scriitoare merge pe un drum presărat cu experiențe ieșite din comun și spiritualitate.

„Prima facultate a fost cea de psihologie. Încă din primul an am realizat că nu era exact ce îmi doream.

Undeva prin semestrul doi, cineva m-a întrebat cum mă văd peste cinci ani. Atunci am realizat că nu voiam să am nimic de-a face cu ceea ce studiam.

M-am lăsat de facultate și, exact în ziua în care mi-am retras dosarul, am mers în primul bar, mi-am scos laptopul și m-am apucat de scris. Așa s-a nascut prima mea carte, <<Sângerând Lumină>>”, povestește Ruxandra.

Decizia spontană a fost un secret față de părinți, care au aflat mult mai târziu că s-a lăsat de facultate.

„Am ascuns faptul că am renunțat și le-am spus abia în toamnă, când urma să încep noul an.

Au fost surprinși și foarte supărați. Tata nu a vorbit cu mine ceva vreme, iar mama mă tot implora să mă apuc de altă facultate”, completează tânăra.

Asta a și făcut, dar a fost nevoie de timp pentru a-și da seama ce i se potrivește cu adevărat.

„După ce m-am apucat de scris, am dezvoltat curiozitatea de a învăța alte limbi straine, așa că m-am gândit la Litere imediat”, explică aceasta.

Astfel, a îmbinat propriile pasiuni cu dorința părinților de a avea studii superioare.

Vorbește spaniolă și chineză

Următorul an l-a petrecut lucrând ca ajutor de bucătar, dar a continuat să scrie, în paralel. Facultatea de Litere a ajuns să îi placă foarte mult.

„La început mi-a fost frică, știam că nu ai nevoie de Litere ca să te apuci de scris pentru că nu e ca și cum te învață cum să publici sau să scrii un bestseller. Dar mi-a prins bine”, susține ea.

Potrivit spuselor sale, pe lângă cele două limbi străine pe care le studiază, spaniola și chineza, latura culturală i s-a îmbogățit semnificativ, astfel că se folosește de noile cunoștințe pentru a scrie mai multe cărți.

Profesoară în străinătate: „Tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, pentru mine era doar diferit”

Ruxandra a fost plecată din țară ca voluntar pentru a fi profesoară de engleză în Turcia pe timpul verii, dar s-a întors pentru oamenii din România care îi sunt foarte dragi.

Experiența de acolo i-a schimbat viața, ceea ce și-a dorit de la bun început.

„În fața provocărilor precum șocul cultural sau condițiile extreme de temperatură, am rezistat prin a vedea totul dintr-o altă perspectivă.

Cu alte cuvinte, tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, eu spuneam că e doar diferit”, povestește Ruxandra.

De la dormitul pe acoperiș până la înotatul printre gunoaiele de pe stradă

A încercat să trăiască așa cum părea că ar fi cel mai bine în acele momente.

„Nu m-am plâns când am dormit cu 5 persoane pe acoperiș sub clar de lună și nici când înotam printre gunoaie pe stradă. Pentru mine contează oamenii. Îmi place să cunosc lumea”, spune ea.

În ceea ce privește experiența ca profesoară, predatul pentru persoanele cu o altă limbă maternă a fost, de asemenea, o provocare.

„Am învățat multe, de la răbdare la mimă și la a fi prezent cu ele. E superb să interacționezi cu atâta lume”, adaugă ea.

 

De la cărți la scenarii de Netflix: „Simt că pot scrie orice”

Pe lângă romanul „Sângerând lumină”, a scris și un volum de poezii, „Abandon și alte poeme”.

După ultima publicație, s-a hotărât să lucreze la o carte cu povești pentru adulți, proiect pe care l-a pus deoparte când a fost contactată de un site american pentru a scrie în engleză.

„E un exercițiu bun și simt că îmi dă mult curaj să fac asta în altă limbă, în special acum că am un editor bun care îmi poate urmări tot progresul”, spune Ruxandra.

Are o mulțime de idei. Majoritatea le notează în carnețele sau în telefon, dar procesul creativ necesită mult timp.

„O să le iau pe rând atunci când timpul îmi permite”, punctează fata.

În ceea ce privește stilul său de scris, îi place să se muleze după orice.

„Așa sunt ca persoană și îmi place să cred că așa sunt și ca scriitor. Credeam că nu sunt capabilă de asta și că mereu aș alege subiecte precum spiritualitatea și propria putere (empowerment), dar simt că pot scrie orice.

Acum, de exemplu, romanul pe care trebuie să-l scriu este unul destul de siropos și de dramatic, care include și mafia. Nu e deloc genul meu, dar după ce am avut mai multe discuții cu o prietenă pe tema asta, mi se pare că deja e un scenariu bun pentru un serial pe Netflix.

Mă gândesc că aș fi capabilă pentru că mereu îmi imaginez vizual tot ce se întamplă. Dacă s-ar întampla să am ocazia, nu aș refuza”, susține ea.

file-original.jpg

Despre inspirație: „Orice carte pe care o prind în mână o disec”

În general, o inspiră tragedia.

„De fiecare dată când aud sau văd ceva tragic, îmi doresc să scriu drama numai ca să ajung la un final fericit. Deși nu e cazul ca finalul unei povești scrise de mine să fie mereu așa, mi-ar plăcea ca cititorul să-și dea seama că tot ceea ce doresc să transmit este faptul că mereu ai de ales.

Și că drama există doar pentru că noi alegem să o vedem”, consideră studenta.

Nu are autori preferați, dar analizează fiecare carte pe care o citește.

„Orice carte pe care o prind în mână o disec. Observ felul în care autorul construiește povestea și modul de exprimare.

Fac asta pentru că mă încurajează, îmi oferă încredere să știu că autorul alege aceste lucruri, dând viață unei opere de artă.

Astfel, când scriu mă simt mândră. Simt că pot și eu să fiu originală, prin simplul fapt că îmi dau voie să fiu așa”, relatează tânăra.

Cum e să publici singur cărțile: „Trebuia să strig în gura mare că am scris și eu o carte”

A ales să își publice singură cartea pentru că nu avea răbdarea și resursele financiare necesare pentru a colabora cu edituri.

„Nu a fost tocmai ușor pentru că a trebuit să ies din zona de confort și să strig în gura mare că am scris și eu o carte. S-a meritat, totuși, și am să mai fac așa până când nu voi mai simți rușinea.

Faptul că am făcut deja primul pas mă încurajează să o fac din nou. Voi proceda la fel cu varianta în engleză a cărții, deoarece am mulți prieteni din alte țări care au cerut traducerea pentru a o putea citi”, menționează Ruxandra.

Nu știe numărul exact de exemplare vândute, dar estimează că a dat 80 de cărți până în prezent.

„Pentru început, mi se pare grozav și nu am nimic de comentat. Dacă o carte de genul a fost așa bine primită în România, sunt curioasă de cum ar fi în alte culturi și țări.

Nu aspir la un bestseller neapărat. Pentru mine, dacă cineva vine și îmi spune că o anumită carte pe care am scris-o l-a făcut să simtă ceva, eu consider că deja am avut succes”, completează ea.

Sngernd-Lumin-original.jpg

 

Conexiunea cu cititorii: „Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei”

Îi place să discute cu cititorii pentru a le afla părerile.

„Majoritatea erau persoane pe care le cunosc dar au fost și câțiva străini. Nu mă așteptam la atâta implicare din partea lor însă a fost, probabil, și pentru că am publicat cartea pe cont propriu.

Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei. Momentan nu vând cărți fizic, cine dorește o găsește pe site”, precizează fata.

Ceea ce a surprins-o în mod deosebit a fost susținerea continuă.

„Nu mi se părea mare lucru să public o carte, voiam doar să o știu scoasă ca să pot scrie mai mult. Cititorilor, însă, li s-a părut foarte important.

Nu a primit feedback negativ la roman, ci doar la volumul de poezii, dar este recunoscătoare tuturor criticilor.

„E fain să primești reacții, fie ele bune sau rele”, notează studenta.

Personaje din comunitatea LGBT

Aceasta a primit mesaje și de la persoane din categoria minorităților sexuale, ceea ce a bucurat-o mult.

„Mi-a plăcut și reacția celor din comunitatea LGBT, deoarece romanul conține asta. Sunt mândri să știe că și în România există cărți cu personaje queer.

Mi-au spus ce au simțit când au citit-o, că rezonează cu personajul și că e o carte care merită citită”, menționează Ruxandra.

Între spiritualitate și literatură: „Există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”

Se consideră o persoană spirituală prin prisma faptului că întotdeauna caută să se îmbunătățească, dar cunoaște și diverse tehnici pentru vindecare, precum „Access Bars”.

„Spiritualitatea, pentru mine, înseamnă să fiu prezentă cu tot ce ma înconjoară. Asta e ce urmăresc de la viață. Nu contează unde merg sau ce fac, cât timp sunt sănătoasă mental și fizic.

Prin spiritualitate urmăresc să fiu cu adevărat prezentă, să ies din ying-yangul vieții și din drame. Vreau să am o contribuție pozitivă asupra lumii”, împărtășește fata.

Depresia și acceptarea de sine transpuse în roman

Osho i-a inspirat prima carte.

„Aveam în minte ceva idei despre Nirvana și cum se ajunge la asta. Însă ideea cărții s-a schimbat după ce am trecut printr-o depresie destul de severă și am ajuns să scriu despre a fi tu însuți.

Este o poveste fictivă, dar prin firul poveștii am urmărit să încurajez cititorii să aleagă ce e cel mai bine pentru ei și să nu se limiteze la ce îi invață societatea că e bine sau rău.

Am vrut să arăt și faptul că, pe lângă cele două polarități, există ceva mai profund, și anume alegerea. Adică există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”, susține aceasta.

Totul a pornit de la o întâlnire: „Mi-a spus că sunt deja un artist”

Dorința de a scrie a crescut datorită încurajării pe care a primit-o de la prietenul său de atunci.

„La prima întâlnire, după ce i-am spus ideile mele și faptul că admir artiștii, mi-a zis că și eu pot să fiu unul. I-am mărturisit că mi-ar plăcea să scriu și mi-a spus că sunt deja un artist, ceea ce mi-a dat curaj.

După ce ne-am despărțit, m-am apucat de scris poezii de dragoste, evident.

Acum când mă gândesc la ele, sunt destul de slăbuțe, dar tot le păstrez. Ceva timp mai târziu, a venit acel impuls când m-am lăsat de facultate”, relatează Ruxandra.

Practicile spirituale, o viziune către viitor: „Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea”

Are multe idei referitor la ce vrea să facă mai departe.

„Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea, să încurajez oamenii din punct de vedere spiritual, asta printr-o practică numită Access Bars, care e cu totul altă poveste.

Am facut cursul acum 2 ani și de atunci folosesc tot ce am învățat pentru a mă îmbunătăți și a-i ajuta pe alții”, explică fata.

Access bars e o practică menită să elibereze oamenii de limitările legate de diferite aspecte ale vieții lor. Îi ajută să fie prezenți, conștienți, dar și să facă alegeri înțelepte, eliminând blocajele.

„Categoric, printre toate acestea, îmi doresc și să-mi las mai mult amprenta prin scris. Nu țin să mă întrețin doar din asta neapărat, dar sigur n-am să mă las de hobby, indiferent de ce spune lumea”, conchide ea.

Cărțile sale se pot găsi pe Apple Books sau cu un click aici.

Pentru a fi la curent cu activitatea literară a Ruxandrei sau pentru a solicita o ședință de Access Bars, a pus toate informațiile necesare aici.

Linkul poate fi găsit, de asemenea, în descrierea profilului său de Instagram, ruxandra.berescu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarea perioadă? Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Luna august aduce temperaturi peste valorile specifice perioadei pe întregul teritoriu al României, anunță meteorologii. Precipitațiile vor fi mai degrabă deficitare în următoarea lună.

Pe clujeni îi așteaptă un sfârșit de săptămână plăcut și însorit, cu maxime de până la 33 de grade Celsius și fără precipitații.

Vremea în weekend, la Cluj

Vineri, 26 iulie, va fi o zi predominant însorită, cu temperaturi ce vor oscila între 25°C și 27°C. Vântul va sufla slab, iar șansele de ploaie sunt reduse. Pe parcursul nopții, temperaturile vor scădea până în jurul valorii de 13°C, potrivit prognozei AccuWeather.

Sâmbătă, 27 iulie, cerul va fi senin, iar temperaturile vor urca până la 29°C în timpul zilei, cu minime nocturne în jurul valorii de 14°C.

Ziua de duminică, 28 iulie, va fi de asemenea însorită, cu maxime de până la 33°C și minime de 16°C. Vântul va sufla ușor dinspre nord-vest, sanșele de ploaie fiind minime​.

Vremea în weekend, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Luna august aduce vreme frumoasă la Cluj-Napoca

Se anunță vreme bună în luna august, în România, cu valori termice peste cele specifice perioadei și cu cantități de precipitații apropiate de cele normale, spre deficitare.

La Cluj-Napoca, următoarea lună va aduce zile însorite, dar și intervale scurte de instabilitate atmosferică, în special în prima săptămână a lunii august. În majoritatea zilelor, cerul va fi senin, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 25°C-27°C.

Prognoza pe luna august, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Prognoza meteo pe patru săptămâni

Meteorologii au publicat prognoza pe următoarele patru săptămâni. Astfel, luna august ca aduce, în majoritatea teritoriului, temperaturi peste normalul acestei perioade, cu intervale scurte de precipitații abundente, însă în general deficitare.

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citește mai departe

ECONOMIE

Timișul a depășit Clujul la salarii și se apropie de București, în 2024. Creșterea, impulsionată de industrie și sectorul IT

Publicat

Salariile din județul Timiș le-au depășit, în aprilie 2024, pe cele din Cluj, devenind al doilea județ din România în ceea ce privește veniturile. Industria și IT-ul, motorul creșterii.

Clujul a fost depășit de Timiș în topul județelor cu cele mai mari salarii din țară. În luna aprilie, clujenii s-au situat abia pe locul trei național la nivelul mediu salarial, după angajații din Timiș, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salariile din Timiș depășesc Clujul și se apropie de București

Salariul mediu net din Timiş a ajuns la 5.989 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 16,1% faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Salariile din Cluj au fost de 5.943 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 8,6% faţă de aprilie 2023.

Salariile au crescut peste așteptări în județul din vestul țării, spre deosebire de Cluj și București, unde au stagnat.

„În afară de Bucureşti şi Cluj, există câteva judeţe şi regiuni din România unde salariile au crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului 2024. Printre aceste regiuni se numără Timiş, Iaşi şi Sibiu“, explică Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei Prohuman România, citat de Ziarul Financiar.

Timișul, noua forță economică a României? Salariile depășesc Clujul

Timișul și-a consolidat poziția de pol de dezvoltare economică al României, iar în ultimele luni a egalat și chiar a depășit Clujul în clasamentul salariilor medii nete. Județul a devenit un important centru industrial și tehnologic, atrăgând numeroase investiții străine, care au impulsionat dezvoltarea economică și au împins Timișul în fruntea ierarhiei naționale.

În 2020, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiș. Acum, în 2024, situația s-a inversat, salariile din Timiș depășindu-le pe cele din Cluj cu 1%. Deși Clujul a beneficiat de o creștere constantă a salariilor în ultimii ani datorită investițiilor în IT, tehnologie și servicii, ritmul de creștere nu a mai fost la fel de rapid. În schimb, prețurile chiriilor și proprietăților din Cluj Napoca au continuat să crească.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pescăruș rănit, „naufragiat” într-o locuință din Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la USAMV

Publicat

Un pescăruș rănit s-a adăpostit într-o locuință din cartierul Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la Urgențe, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Un pescăruș rănit a fost salvat de jandarmii clujeni dintr-o locuință din cartierul Mărăști. Aceștia au preluat pasărea și au predat-o Serviciului de Urgență al USAMV Cluj.

Un pescăruș, salvat dintr-o locuință din Mărăști

Întâmplarea s-a petrecut joi seară, fiind relatată pe rețelele de socializare ale Jandarmeriei Cluj.

„Joi seara, 25 iulie, în jurul orei 20.30, în urma unui apel la SNUAU 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la prezența unui pescăruș rănit într-o  locuință din cartierul Mărăști din municipiul Cluj-Napoca.

Jandarmii clujeni au plecat imediat spre locul indicat. Ajunși acolo, aceștia au preluat cu grijă pescărușul pentru a nu-i provoca leziuni, iar ulterior l-au predat Serviciului de Urgență din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe Vamos a la Playa. Ce poți face în fiecare zi la festivalul de pe plaja Grigorescu?

Publicat

Festivalul Vamos a la Playa aduce, între 26 iulie și 4 august 2024, concerte, activități și concursuri pe plaja Grigorescu din Cluj-Napoca.

A șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa începe astăzi și, timp de 10 zile, va aduce atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Programul Vamos a la Playa

Vamos a la Playa, ediția a VI-a, începe astăzi pe plaja Grigorescu, cu o serie de activități și cu muzică live. De-a lungul zilei, vizitatorii vor putea asculta Radio Vacanța, se pot relaxa la Boho Lounge&Bar sau se pot delecta cu preparate alese de la Food Point.

De asemenea, pe toată durata zilei de vineri, clujenii vor avea la dispoziție șezlonguri, umbrele și umbrare pentru destindere pe malul Someșului, se pot îmbăia în piscine și pot juca table sau remy. Tot aici vor găsi Caravana Net Zero, de unde pot învăța despre sustenabilitate și energie alternativă.

Începând cu ora 17, se deschide și promenada artiștilor și artizanilor și DJ Magda va încânta participanții cu muzică retro.

De la ora 20 va avea loc și primul concert live din cadrul festivalului, susținut de cei de la Score Band.

Weekend plin de activități, pe plaja Grigorescu

Distracția continuă în weekend. Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

Zece zile de distracție pe malul Someșului

Festivalul nu se încheie în weekend, ci promite activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax