Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Povestea SCRIITOAREI de 22 de ani. Ruxandra își publică singură CĂRȚILE, a fost PROFESOARĂ în Turcia și vorbește CHINEZĂ

Publicat


img 20210901 wa0020

Ruxandra Berescu este o tânără care a venit din Baia Mare pentru a urma o facultate în Cluj-Napoca. A început cu psihologia și s-a reprofilat pe limbi străine. Din dragostea pentru scris, a reușit să publice de una singură un roman și un volum de poezii, în prezent lucrând ca scriitoare pentru un site din America. A fost profesoară de engleză în Turcia, dar mai vorbește chineză și spaniolă, iar povestea sa nu se oprește aici. Asemenea unei protagoniste dintr-un roman, tânăra scriitoare merge pe un drum presărat cu experiențe ieșite din comun și spiritualitate.

„Prima facultate a fost cea de psihologie. Încă din primul an am realizat că nu era exact ce îmi doream.

Undeva prin semestrul doi, cineva m-a întrebat cum mă văd peste cinci ani. Atunci am realizat că nu voiam să am nimic de-a face cu ceea ce studiam.

M-am lăsat de facultate și, exact în ziua în care mi-am retras dosarul, am mers în primul bar, mi-am scos laptopul și m-am apucat de scris. Așa s-a nascut prima mea carte, <<Sângerând Lumină>>”, povestește Ruxandra.

Decizia spontană a fost un secret față de părinți, care au aflat mult mai târziu că s-a lăsat de facultate.

„Am ascuns faptul că am renunțat și le-am spus abia în toamnă, când urma să încep noul an.

Au fost surprinși și foarte supărați. Tata nu a vorbit cu mine ceva vreme, iar mama mă tot implora să mă apuc de altă facultate”, completează tânăra.

Asta a și făcut, dar a fost nevoie de timp pentru a-și da seama ce i se potrivește cu adevărat.

„După ce m-am apucat de scris, am dezvoltat curiozitatea de a învăța alte limbi straine, așa că m-am gândit la Litere imediat”, explică aceasta.

Astfel, a îmbinat propriile pasiuni cu dorința părinților de a avea studii superioare.

Vorbește spaniolă și chineză

Următorul an l-a petrecut lucrând ca ajutor de bucătar, dar a continuat să scrie, în paralel. Facultatea de Litere a ajuns să îi placă foarte mult.

„La început mi-a fost frică, știam că nu ai nevoie de Litere ca să te apuci de scris pentru că nu e ca și cum te învață cum să publici sau să scrii un bestseller. Dar mi-a prins bine”, susține ea.

Potrivit spuselor sale, pe lângă cele două limbi străine pe care le studiază, spaniola și chineza, latura culturală i s-a îmbogățit semnificativ, astfel că se folosește de noile cunoștințe pentru a scrie mai multe cărți.

Profesoară în străinătate: „Tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, pentru mine era doar diferit”

Ruxandra a fost plecată din țară ca voluntar pentru a fi profesoară de engleză în Turcia pe timpul verii, dar s-a întors pentru oamenii din România care îi sunt foarte dragi.

Experiența de acolo i-a schimbat viața, ceea ce și-a dorit de la bun început.

„În fața provocărilor precum șocul cultural sau condițiile extreme de temperatură, am rezistat prin a vedea totul dintr-o altă perspectivă.

Cu alte cuvinte, tot ce altora li se părea bizar sau groaznic, eu spuneam că e doar diferit”, povestește Ruxandra.

De la dormitul pe acoperiș până la înotatul printre gunoaiele de pe stradă

A încercat să trăiască așa cum părea că ar fi cel mai bine în acele momente.

„Nu m-am plâns când am dormit cu 5 persoane pe acoperiș sub clar de lună și nici când înotam printre gunoaie pe stradă. Pentru mine contează oamenii. Îmi place să cunosc lumea”, spune ea.

În ceea ce privește experiența ca profesoară, predatul pentru persoanele cu o altă limbă maternă a fost, de asemenea, o provocare.

„Am învățat multe, de la răbdare la mimă și la a fi prezent cu ele. E superb să interacționezi cu atâta lume”, adaugă ea.

 

De la cărți la scenarii de Netflix: „Simt că pot scrie orice”

Pe lângă romanul „Sângerând lumină”, a scris și un volum de poezii, „Abandon și alte poeme”.

După ultima publicație, s-a hotărât să lucreze la o carte cu povești pentru adulți, proiect pe care l-a pus deoparte când a fost contactată de un site american pentru a scrie în engleză.

„E un exercițiu bun și simt că îmi dă mult curaj să fac asta în altă limbă, în special acum că am un editor bun care îmi poate urmări tot progresul”, spune Ruxandra.

Are o mulțime de idei. Majoritatea le notează în carnețele sau în telefon, dar procesul creativ necesită mult timp.

„O să le iau pe rând atunci când timpul îmi permite”, punctează fata.

În ceea ce privește stilul său de scris, îi place să se muleze după orice.

„Așa sunt ca persoană și îmi place să cred că așa sunt și ca scriitor. Credeam că nu sunt capabilă de asta și că mereu aș alege subiecte precum spiritualitatea și propria putere (empowerment), dar simt că pot scrie orice.

Acum, de exemplu, romanul pe care trebuie să-l scriu este unul destul de siropos și de dramatic, care include și mafia. Nu e deloc genul meu, dar după ce am avut mai multe discuții cu o prietenă pe tema asta, mi se pare că deja e un scenariu bun pentru un serial pe Netflix.

Mă gândesc că aș fi capabilă pentru că mereu îmi imaginez vizual tot ce se întamplă. Dacă s-ar întampla să am ocazia, nu aș refuza”, susține ea.

file-original.jpg

Despre inspirație: „Orice carte pe care o prind în mână o disec”

În general, o inspiră tragedia.

„De fiecare dată când aud sau văd ceva tragic, îmi doresc să scriu drama numai ca să ajung la un final fericit. Deși nu e cazul ca finalul unei povești scrise de mine să fie mereu așa, mi-ar plăcea ca cititorul să-și dea seama că tot ceea ce doresc să transmit este faptul că mereu ai de ales.

Și că drama există doar pentru că noi alegem să o vedem”, consideră studenta.

Nu are autori preferați, dar analizează fiecare carte pe care o citește.

„Orice carte pe care o prind în mână o disec. Observ felul în care autorul construiește povestea și modul de exprimare.

Fac asta pentru că mă încurajează, îmi oferă încredere să știu că autorul alege aceste lucruri, dând viață unei opere de artă.

Astfel, când scriu mă simt mândră. Simt că pot și eu să fiu originală, prin simplul fapt că îmi dau voie să fiu așa”, relatează tânăra.

Cum e să publici singur cărțile: „Trebuia să strig în gura mare că am scris și eu o carte”

A ales să își publice singură cartea pentru că nu avea răbdarea și resursele financiare necesare pentru a colabora cu edituri.

„Nu a fost tocmai ușor pentru că a trebuit să ies din zona de confort și să strig în gura mare că am scris și eu o carte. S-a meritat, totuși, și am să mai fac așa până când nu voi mai simți rușinea.

Faptul că am făcut deja primul pas mă încurajează să o fac din nou. Voi proceda la fel cu varianta în engleză a cărții, deoarece am mulți prieteni din alte țări care au cerut traducerea pentru a o putea citi”, menționează Ruxandra.

Nu știe numărul exact de exemplare vândute, dar estimează că a dat 80 de cărți până în prezent.

„Pentru început, mi se pare grozav și nu am nimic de comentat. Dacă o carte de genul a fost așa bine primită în România, sunt curioasă de cum ar fi în alte culturi și țări.

Nu aspir la un bestseller neapărat. Pentru mine, dacă cineva vine și îmi spune că o anumită carte pe care am scris-o l-a făcut să simtă ceva, eu consider că deja am avut succes”, completează ea.

Sngernd-Lumin-original.jpg

 

Conexiunea cu cititorii: „Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei”

Îi place să discute cu cititorii pentru a le afla părerile.

„Majoritatea erau persoane pe care le cunosc dar au fost și câțiva străini. Nu mă așteptam la atâta implicare din partea lor însă a fost, probabil, și pentru că am publicat cartea pe cont propriu.

Eu m-am ocupat de vânzări, așa că, automat, trebuia să țin legătura cu ei. Momentan nu vând cărți fizic, cine dorește o găsește pe site”, precizează fata.

Ceea ce a surprins-o în mod deosebit a fost susținerea continuă.

„Nu mi se părea mare lucru să public o carte, voiam doar să o știu scoasă ca să pot scrie mai mult. Cititorilor, însă, li s-a părut foarte important.

Nu a primit feedback negativ la roman, ci doar la volumul de poezii, dar este recunoscătoare tuturor criticilor.

„E fain să primești reacții, fie ele bune sau rele”, notează studenta.

Personaje din comunitatea LGBT

Aceasta a primit mesaje și de la persoane din categoria minorităților sexuale, ceea ce a bucurat-o mult.

„Mi-a plăcut și reacția celor din comunitatea LGBT, deoarece romanul conține asta. Sunt mândri să știe că și în România există cărți cu personaje queer.

Mi-au spus ce au simțit când au citit-o, că rezonează cu personajul și că e o carte care merită citită”, menționează Ruxandra.

Între spiritualitate și literatură: „Există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”

Se consideră o persoană spirituală prin prisma faptului că întotdeauna caută să se îmbunătățească, dar cunoaște și diverse tehnici pentru vindecare, precum „Access Bars”.

„Spiritualitatea, pentru mine, înseamnă să fiu prezentă cu tot ce ma înconjoară. Asta e ce urmăresc de la viață. Nu contează unde merg sau ce fac, cât timp sunt sănătoasă mental și fizic.

Prin spiritualitate urmăresc să fiu cu adevărat prezentă, să ies din ying-yangul vieții și din drame. Vreau să am o contribuție pozitivă asupra lumii”, împărtășește fata.

Depresia și acceptarea de sine transpuse în roman

Osho i-a inspirat prima carte.

„Aveam în minte ceva idei despre Nirvana și cum se ajunge la asta. Însă ideea cărții s-a schimbat după ce am trecut printr-o depresie destul de severă și am ajuns să scriu despre a fi tu însuți.

Este o poveste fictivă, dar prin firul poveștii am urmărit să încurajez cititorii să aleagă ce e cel mai bine pentru ei și să nu se limiteze la ce îi invață societatea că e bine sau rău.

Am vrut să arăt și faptul că, pe lângă cele două polarități, există ceva mai profund, și anume alegerea. Adică există alegeri diferite, nu o alegere bună sau rea”, susține aceasta.

Totul a pornit de la o întâlnire: „Mi-a spus că sunt deja un artist”

Dorința de a scrie a crescut datorită încurajării pe care a primit-o de la prietenul său de atunci.

„La prima întâlnire, după ce i-am spus ideile mele și faptul că admir artiștii, mi-a zis că și eu pot să fiu unul. I-am mărturisit că mi-ar plăcea să scriu și mi-a spus că sunt deja un artist, ceea ce mi-a dat curaj.

După ce ne-am despărțit, m-am apucat de scris poezii de dragoste, evident.

Acum când mă gândesc la ele, sunt destul de slăbuțe, dar tot le păstrez. Ceva timp mai târziu, a venit acel impuls când m-am lăsat de facultate”, relatează Ruxandra.

Practicile spirituale, o viziune către viitor: „Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea”

Are multe idei referitor la ce vrea să facă mai departe.

„Vreau să predau, să traduc, să inspir lumea, să încurajez oamenii din punct de vedere spiritual, asta printr-o practică numită Access Bars, care e cu totul altă poveste.

Am facut cursul acum 2 ani și de atunci folosesc tot ce am învățat pentru a mă îmbunătăți și a-i ajuta pe alții”, explică fata.

Access bars e o practică menită să elibereze oamenii de limitările legate de diferite aspecte ale vieții lor. Îi ajută să fie prezenți, conștienți, dar și să facă alegeri înțelepte, eliminând blocajele.

„Categoric, printre toate acestea, îmi doresc și să-mi las mai mult amprenta prin scris. Nu țin să mă întrețin doar din asta neapărat, dar sigur n-am să mă las de hobby, indiferent de ce spune lumea”, conchide ea.

Cărțile sale se pot găsi pe Apple Books sau cu un click aici.

Pentru a fi la curent cu activitatea literară a Ruxandrei sau pentru a solicita o ședință de Access Bars, a pus toate informațiile necesare aici.

Linkul poate fi găsit, de asemenea, în descrierea profilului său de Instagram, ruxandra.berescu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Publicat

De

Marș pentru padurea Hoia la Cluj-Napoca

Aproape 100 de clujeni, printre ei mulți activiști de mediu, au participat în acest weekend la Marșul pentru Hoia.

Scopul acestora este oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu, în cadrul unui demers mai larg prin care se propune ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie declarate arie naturală protejată.

Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Participanții la marș au purtat o pancartă mare pe care scria „Nu suntem pe drumul cel bun. Apărăm pădurea Hoia-Baciu”, dar și mesaje scrise pe foi mai mici, cum ar fi: „Stop construcțiilor ilegale în pădurea Hoia – Baciu”.

La marșul de sâmbătă au participat și copii, care s-au bucurat de natură.

Trafic restricționat pe strada Uliului

Activiștii de mediu au cerut, prin acest demers și închiderea străzii Uliului, unde drumul s-a surpat recent, sigur, cu o excepție pentru riverani.

Astfel, aceștia au propus ca traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure să fie reglementat cu bariere și cartele strict pentru cei care locuiesc în zonă.

Clujenii au trecut pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani

Marșul i-a dus pe ce clujen pe la strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, dar și pa drumul surpat de pe strada Uliului și pe cel proaspăt pavat prin pădure.

 

Traseul a continuat și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.

Întoarcerea a fost prin pădure, pe poteci de pământ, dar și pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.

Foto: Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS

Citește mai departe

EVENIMENT

Campanie pentru informarea corectă a tinerilor în procesul electoral, lansată la Cluj

Publicat

tinerilor

Federația Tinerilor din Cluj a lansat campania #VOTare pentru stimularea implicării civice și informarea corectă a tinerilor în procesul electoral.

Campania #VOTare își propune să ofere tinerilor informații esențiale despre calendarul alegerilor, importanța alegerii reprezentanților la nivel local, național și european, rolul funcțiilor pe care aceștia le vor deține în viitor, precum și impactul pe care activitatea lor o va avea asupra vieții de zi cu zi a comunității.

Informații actualizate

Prin intermediul platformelor de social media, Federația Tinerilor din Cluj va oferi informații relevante și actualizate despre procesul electoral, încurajând tinerii să-și exercite dreptul de vot în mod responsabil și informat.

Pe lângă partea de informare online, campania #VOTare va include și activități interactive on-site, cum ar fi focus grupuri cu elevii care vor avea pentru prima dată dreptul de a vota în acest an. Scopul acestor întâlniri este de a identifica barierele în implicarea civică a tinerilor și de a-i stimula să-și exercite drepturile democratice.

Dezbatere cu candidații la europarlamentare

O altă inițiativă importantă în cadrul campaniei #VOTare este dezbaterea cu candidații la alegerile europarlamentare, care va avea loc pe data de 14 mai, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, sala Transilvania.

Această dezbatere va oferi o platformă crucială pentru dialogul direct între tineri și candidați, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a problemelor și a soluțiilor propuse.

Pentru mai multe informații despre campania #VOTare și pentru a participa la activitățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele noastre de socializare:

Instagram: https://www.instagram.com/ftcluj/

Facebook: https://www.facebook.com/FTCluj

TikTok: https://www.tiktok.com/@ftcluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

Publicat

De

Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii amânat

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, care urma să aibă loc duminică,12 mai, se amână din cauza condițiilor nefavorabile, anunță Ministerul Apărării.

Aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate vor participa la exercițiului SWIFT RESPONSE 24 de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii luni, în 13 mai, și nu duminică, așa cum a fost anunțat inițial.

Desantul aerian de la Câmpia Turzii, amânt din cauza condițiilor meteo. Circulația pe un tronson din A3 se închide luni

De asemenea și resticțiile de circulație anunțate pentru duminică vor fi în vigoare luni, 13 mai.

Astfel, în timpul exercițiului, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute.

Citește mai departe

EDUCATIE

Studenții de la UMFIH Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul conferinței HEART

Publicat

De

studentii

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca descoperă puntea dintre medicină și mecanică prin imprimare 3D în cadrul unui workshop care va avea loc în cadrul conferinței HEART care va avea loc în 19 mai la Cluj-Napoca.

”În cadrul workshopului intitulat <<Empowering Rehabilitation: Medical Knowledge Through 3D Manufacturing>>, invităm tinerii studenți să descopere puntea dintre medicină și mecanică.

Ne bucurăm astfel de colaborarea multidisciplinară alături de mentorii noștri: conf. dr. Ing Florin Popister, prof. dr. ing Mihai Dragomir, conf. dr. econ. Diana Cristina Dragomir si Alex Muresan, fondatorul centrului de reabilitare MedRehab Team.

Piese personalizate

Obiectivul acestei activități este de a le arăta viitorilor medici în devenire cum ar putea beneficia de utilizarea imprimării 3D în activitatea lor medicală.

Vor învăța baza procesului de programare a unei imprimante 3D și vor afla cum pot dezvolta piese tehnologice personalizate care ameliorează funcționalitatea corpului uman.

Mai mult, participanții vor avea contact cu tehnologii de ultimă oră utilizate în domeniul kinetoterapiei care le vor schimba percepția despre modul în care pot ajuta oamenii din jurul lor”, arată organizatorii evenimentului.

studentii

A zecea ediție

Conferinta H.E.A.R.T. (Healthcare, Education and Research Talks) este un proiect aflat sub egida European Medical Students Association (EMSA) și a Organizației Studenților Mediciniști (OSM) din Cluj.

”Suntem o comunitate de studenți și tineri profesioniști din domeniul sănătății care oferă colegilor noștri o viziune integrată asupra cercetării și practicii clinice, a creșterii profesionale și personale, pentru a crește calitatea actului medical.

Începând din 2014, misiunea noastră a fost clară: de a oferi doctorilor și viitorilor medici oportunitatea de a crește intr-un sistem medical compliant cu dorințele proprii.

Dar oportunitățile nu doar apar, ci ele trebuie create. Am înființat această conferință prin studenți, pentru studenți, și am abordat anual probleme actuale, de interes pentru ei. Astfel, am pus bazele unei metode de a învăța de la oameni, nu doar din cărți, afirmație care a devenit deviza noastră”, au spus organizatorii evenimentului.

Informații din sfera medicală

În cadrul conferinței, se desfășoară discursuri de tip keynote speech, panel si workshop-uri interactive, cu teme practice si teoretice.

Prin intermediul acestor activități, proiectul facilitează parcursul studenților participanți în a descoperi noi informații din sfera medicală și alte domenii conexe, precum psihologie, tehnologie și inovație, jurnalism medical.

De asemenea, se dorește încurajarea gândirii critice și comunicarea interprofesională, iar cu sprijinul mentorilor invitați, participanții vor avea ocazia să primească răspunsuri de specialitate la diferitele lor curiozități.

Foști invitați

Printre invitații HEART din edițiile precedente se numără dr. Henry Marsh, neurochirurg şi autorul cărții “Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery”; dr. Carmen Lefaucheur, șeful Departamentului de Nefrologie şi Transplant Renal al Spitalului Saint-Louis, Paris; dr. Newton Howard, profesor al disciplinei de Neurocomputing şi Neurochirurgie în cadrul Universității Oxford; Marius Leordeanu, profesor în cadrul Universității Politehnice din Bucureşti şi cercetător în cadrul Institutului de Matematică “Simion Stoilow” al Academiei Române; Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor şi membru al Centrului FILIA; Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului “Dăruieşte Viață” (“Give Life”).

Generație de tineri profesioniști

”Anul acesta ne bucurăm sa sarbatorim un deceniu de H.E.A.R.T.,  intituland astfel cea de-a zecea ediție: „Chain Reaction”.

Tema conferinței reprezintă o privire retrospectivă asupra începuturilor H.E.A.R.T., cum totul a pornit de la o simplă idee, și cum de-a lungul timpului, toate acțiunile și deciziile luate au condus astăzi la realizarea țelului nostru – să formăm o generație de tineri profesioniști din domeniul sănătății, responsabili și proactivi, motivați să creeze inițiative care au un impact pozitiv asupra sistemului nostru de educație și sănătate.

Parcurgând calea profesională în calitate de tineri medici, nu suntem doar spectatori, ci agenți activi ai schimbării, arhitecți ai unui viitor în care practica medicală este conformă cu visele noastre idealiste.

Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare pacient pe care îl tratăm și fiecare oportunitate luată sau ratată declanșează o cascadă de efecte care reverberează în întregul sistem și în viața noastră”, au mai spus organizatorii conferinței HEART.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax