Connect with us

EVENIMENT

Povestea primului clujean infectat cu Coronavirus. Ce spune „pacientul nr. 54”

Publicat


În decembrie 2019, China a anunțat faptul că în regiunea Wuhan un nou virus infectează sute de oameni pe zi. Anchetele ulterioare au demonstrat faptul că virusul SARS-CoV-2 a fost prima dată descoperit cu 2 luni înainte. În ordinea cronologică, prima regiune afectată intens de COVID-19 a fost Wuhanul, iar a doua a fost regiunea italiană Lombardia. La începutul Pandemiei, Raul* lucra ca ospătar în Italia. 

„Nu am primit nicio informație, dar seara a venit ambulanța și m-a dus la spital. Atunci am știut că sunt infectat.”

Începuturile pandemiei și viața lui Raul

Clujeanul lucra în Italia ca și ospătar. El a căutat să își asigure un trai mai bun, automat să economisească bani, pentru când se va întoarce în țară. Dovadă este faptul că Raul mai avea două săptămâni de muncă până la întoarcerea acasă. Totuși, nu și-a dus contractul la bun sfârșit. „A venit șeful într-o zi și ne-a spus că e ultima zi de muncă. Urmau să se închidă toate localurile”, a spus clujeanul. Așadar, acesta și-a făcut bagajele și s-a întors în țară împreună cu un prieten. Cei doi au ales să vină cu mașina înspre România. Urmau să parcurgă sute de kilometri.

Intrarea în România

Clujeanul a ajuns în vamă târziu în noapte. „Am trecut vama, am fost întrebați de unde venim și am fost rugați să tragem pe dreapta și să așteptăm. Ni s-a luat temperatura, am dat o declarație pe propria răspundere și am așteptat 6 ore în vamă”, a afirmat Raul. Autoritățile erau, încă, confuze, iar oamenilor opriți în vamă nu li s-a dat niciun detaliu cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare. După ce mai multe mașini, ce veneau din zonele roșii, s-au adunat, „au venit jandarmii și ne-au spus să îi urmăm”. Românii au fost duși într-o parcare, iar după ce s-a stabilit unde se duce fiecare, mașinile au fost escortate fiecare în parte în respectivul județ. Raul a ales să se ducă la Timișoara împreună cu prietenul lui. Clujeanul spune că spera să intre în izolare cu amicul la casa acestuia, însă a fost carantinat instituționalizat.

Carantina și spitalizarea din Timișoara

Raul a fost carantinat într-o pensiune, nici el nu știe care. Acesta a fost îngrijit de autorități, asta însemnând că a primit hrană. Nici nu s-a acomodat bine că „a doua zi au venit și ne-au făcut testul. Ne-au zis că următoarea zi o să vină rezultatul. Nu am primit nicio informație, dar seara a venit ambulanța și m-a dus la spital. Atunci am știut, chiar dacă nu îmi zicea nimeni nimic”, afirmă clujeanul. Raul spune că este sigur că s-a infectat la locul de muncă: „99% m-am infectat la serviciu. Aveam undeva la 2000 de clienți pe zi acolo unde lucram”. După el au mai venit doi pacienți. Internarea a durat 7 zile. Norocul lui Raul a fost că el era asimptomatic.

Perioada de post-COVID

După cele 7 zile de spitalizare, Raul a plecat acasă, în județul Cluj. El s-a întors acasă și a stat carantinat împreună cu părinții lui de peste 65 de ani. A făcut constant teste în aceste zile de carantinare. Toate au ieșit negative, iar Raul s-a putut întoarce la viața lui de dinainte de COVID-19.

Povestea primului clujean infectat cu CORONAVIRUS a fost una fericită, totuși reamintim că astăzi, 15 mai, s-au raportat peste 1000 de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2.

* Doresc să menționez faptul că în povestea primului clujean infectat cu Coronavirus, Raul este un nume fictiv pentru că acesta a cerut să nu-i divulg numele.

Ștefan Chețan


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Patru noi localități clujene vor beneficia de gaze naturale

Publicat

Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire în vederea executării lucrărilor de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în patru sate ale comunei Mociu, respectiv Ghirișul Român, Turmași, Boteni și reședința Mociu.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Introducerea gazului va spori atractivitatea acestor localități, din punct de vedere investițional, iar confortul locuitorilor va crește semnificativ. Tocmai de aceea, vom acorda tot sprijinul necesar procesului de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale a satelor din județul Cluj”.

În prezent, pe raza acestei comune, cu excepția unei porțiuni din satul Crișeni, nu există o rețea de gaze naturale, locuitorii folosind pentru încălzirea locuințelor și prepararea apei calde combustibili solizi, lemne și cărbuni, dar și butelii cu gaz lichefiat, plite și, pe alocuri, panouri solare.

Astfel, sistemul de distribuție a gazelor naturale existent pe teritoriul comunei Frata va fi extins spre nord, prin satul Crișeni, către celelalte patru sate componente ale comunei Mociu, vizate în această etapă. Noul sistem de distribuție a gazelor naturale se va întinde pe o lungime de aproape 42 de km și va cuprinde 874 de racorduri la consumatori.

Investiția este prevăzută a fi realizată din fonduri europene, în urma demersurilor realizate în acest sens de Primăria Mociu. Pe parcursul acestui an va avea loc pregătirea documentațiilor tehnice și a cererii de finanțare urmând ca, începând cu anul viitor, după aprobarea proiectului, să fie demarată licitația pentru execuția lucrărilor. În cea de-a doua etapă Primăria Mociu va pregăti documentațiile tehnico-economice pentru introducerea gazelor naturale și în celelalte sate ale comunei, respectiv în Chesău, Crișeni, Falca, Roșieni și Zorenii de Vale”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

514 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj în ultimele 24 de ore

Publicat

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, ISU și SAJ) – 550;

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.605;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 148;

Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 210/ 46.850 lei;

– Persoane verificate – 2.327;

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– Rata incidenței pe județul Cluj : 6,16;

– În ultimele 24 de ore, 514 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

Total număr de teste 1.484 din care 702 diagnostic grupe de risc, 225 teste efectuate la cerere și 557 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 455.623 de teste, la nivelul județului Cluj;

– 91 persoane internate în ATI;

Total vindecați și externați 2.181 din care 1.685 din județul Cluj;

Total decedați 754 din care 480 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 728 de pacienți, din care 658 din județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidența cazurilor de COVID-19 a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme la Dej, Bonțida și Poieni

Publicat

Incidența cazurilor de COVID-19 din ultimele 14 zile a scăzut la 7,07 în municipiul Cluj-Napoca. Probleme sunt în acest moment la Bonțida, Dej și Poieni unde rata de infectare/1000 locuitori a ajuns la 10,14, 8,18, respectiv 8,15.

În municipiul Dej s-a ajuns la o incidență de 7,41, în timp ce la Turda situația se prezintă mai bine cu o rată de infectare de 5,60.

Situația pentru fiecare UAT din județul Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Donatorii, așteptați la Centrul de Transfuzii. Dr. Ruxandra Novac: La Cluj este mare nevoie de sânge tot timpul

Publicat

Criza de sânge este constantă, la fel ca nevoia pacienților. Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj, alături de Organizația Sudenților Mediciniști a demarat o nouă campanie de donare. Este nevoie de sânge din toate grupele, dar deficiențele cele mai mari sunt pentru grupele cu RH negativ.

„La Cluj este nevoie tot timpul de sânge. Suntem un centru universitar mare și aici sunt pacienți din toată țara. Deficitare sunt grupele cu RH negativ, dar e nevoie de toate grupele sanguine.

Acum avem o campanie alături de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie și încercăm să mobilizăm cât mai mulți tineri, cât mai multe persoane”, a declarat Dr. Ruxandra Novac, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, pentru Cluj24.ro.

Aceasta a precizat că, săptămâna trecută, la centru au fost, în medie, 60-65 de donatori pe zi.

Capacitatea Centrului de Transfuzii ajunge la 100 de donatori pe zi, dar în perioadele în care se derulează campanii sunt preluate și peste 100 de persoane zilnic.

Dr. Ruxandra Novac a precizat că la centru sunt așteptate și persoanele vaccinate împotriva Covid-19, dar și cele care au trecut prin boală, care pot dona plasmă convalescentă, folosită în tratamentul bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care sunt în stare gravă.

În ceea ce privește cererea de plasmă convalescentă, aceasta a scăzut la Cluj, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Donează sânge, fii erou”

Studenții mediciniști au început o nouă ediție a campaniei „Donează sânge, fii erou”, la nivel național.

Astfel, donatorii sunt așteptați în săptămânile 12-16 și 19-23 aprilie la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, în intervalul orar 07.30 – 11.00 și 11.30 – 13.30.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
  infecțioase, etc.)
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
 • să nu consumați alcool cu 48de ore  înaintea donării.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate