Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Publicat


Accident la Apahida

Polițistul prins drogat la volanul unei mașini neînmatriculate pe raza loc. Florești a fost arestat preventiv. Acesta consumase metcatinonă (3-CMC), un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină. Polițistul a fost judecat pentru un viol săvârșit în 2022.

„Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 din cadrul dosarului penal 4842/187/ P/ 2024 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. Z8 alin.2 C.pen.

În fapt, s-a reținut că autorul, agent de poliție în cadrul IPJ Cluj, aflat în timpul liber, la data de 06.07.2024, în jurul orei 14,00, a condus pe drumurile publice de pe raza loc. Floresti, jud. Cluj, autoturismul marca Volkswagen Golf, pe care erau aplicate plăcute cu numere provizorii CJ (…), expirate din data de 08.03.2024, autoturismul fiind astfel neînmatriculat, stabilindu-se totodată că suspectul se afla sub influența substanțelor psihoactive, în probele biologice de sânge recoltate fiind evidențiată prezența de clorometcatinonă (CMC), iar în probele de urină s-a evidentiat prin metoda teste rapide BeRight imunochimice, prezenta de mefedronă, respectiv prin metoda cromatografie de lichide cuplată cu spectrometrie de masă, rezultatul a fost pozitiv pentru clorometcetinonă {CMC), întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. l C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.2 C.pen.

Prin referatul din cadrul dosarului penal 4842/187/P/2024 al procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 a fost propusă arestarea preventivă a inculpatului iar Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a admis propunerea.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și are drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum prezumția de nevinovăție”, a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PNL Cluj și-a stabilit candidații pentru Parlament. Cine deschide lista pentru Senat și Camera Deputaților

Publicat

pnl

Biroul Politic Județean al PNL Cluj, întrunit în ședință, vineri, a votat cu unanimitate de voturi, lista cu candidații la Senat și Camera Deputaților, la alegerile pentru Parlamentul României, care se vor desfășura în 1 decembrie 2024.

Candidații PNL Cluj sunt:

Pentru Senatul României
1. Abrudean Mircea
2. Rusu Rareș
3. Fărgaciu Călin
4. Bălașa Dana
5. Moga Bogdan
6. Marcu Valtăr

Pentru Camera Deputaților
1. Moisin Radu
2. Câmpean Ovidiu
3. Moroșan Mircea
4. Moldovan Sorin
5. Sima Georgiana
6. Constantea Radu
7. Belce Cristina
8. Gliga Florin
9. Călian Petru
10. Vaida Ovidiu
11. Baciu Adriana
12. Țiriac Paul
13. Șeica George.

Listele vor fi validate de Consiliul de Coordonare Județean

Respectând procedurile statutare și regulamentare ale PNL, Biroul Politic Județean a convocat astăzi Colegiul Director Județean și Consiliul de Coordonare Județean, foruri care vor valida listele adoptate astăzi. Cele două foruri se vor reuni în perioada imediat următoare, urmând ca după validare, listele să fie comunicate către Biroul Politic Național.

„Venim în fața cetățenilor din județul Cluj cu o ofertă de candidați în care am reușit să îmbinăm experiența acumulată de aceștia de-a lungul timpului pe diverse domenii de activitate și, în același timp, cu oameni tineri, care se află în fața primului mandat de parlamentar dar care, de-a lungul timpului, au acumulat experiențe serioase în activitatea desfășurată atât pe plan politic, administrativ cât și profesional.

Sunt convins că această echipă de parlamentari va ştii să facă ceea ce trebuie pentru Cluj şi pentru ţară, așa cum am demonstrat și până acum.

Număr cât mai mare de mandate

PNL Cluj își propune să obțină un număr cât mai mare de mandate de parlamentari astfel încât să permită PNL să ajungă din nou la guvernare.

Am încredere că parteneriatul solid pe care l-am construit alături de cetățenii județului Cluj va fi confirmat la scrutinurile pentru alegerea Parlamentului și a Președintelui României” a declarat președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.

PNL a rămas, în prezent, cu 2 deputați – Radu Moisin și Sorin Moldovan, după ce Sabin Sărmaș a fost exclus din partid, iar senatorul Adrian Oros a trecut la Forța Dreptei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Investiție de 15 milioane de euro din bugetul municipiului pentru intermodalul de la Aeroportul Cluj

Publicat

aeroport cluj

Pentru prima dată în istoria Clujului, calea ferată va fi conectată direct cu Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, a anunțat primarul Emil Boc.

Proiectul, în valoare de peste 15 milioane de euro, va include realizarea unui pasaj care să lege stațiia viitorului tren metropolitan din apropierea aeroportului de terminalul propriu-zis.

15 milioane de euro pentru intermodal la Aeroportul Cluj

Investiția va fi realizată cu bani din bugetul local al municipiului și va face parte din proiectul mai cuprinzător de realizare a trenului metropolitan.

„La Aeroport vom avea punct de legătură și conectăm calea ferată de aeroport, pentru prima dată în istoria acestui oraș. Aici este o investiție pe care o face Primăria Cluj-Napoca, un proiect de peste 15 milioane de euro, realizarea unui pasaj între stația care va fi în preajma aeroportului și aeroportul propriu-zis. Vei putea veni pe tren și să cobori exact la stația de la aeroport, de la gară”, a declarat primarul Emil Boc, la Napoca Live.

„M-am inspirat din ce au făcut alții în Europa”

Edilul a menționat că această inițiativă este inspirată din exemplele altor orașe europene de dimensiuni similare.

„M-am inspirat din ce au făcut alții în Europa. Mergeți oriunde într-un oraș european de dimensiunea Clujului și veți vedea că cobori în aeroport, te urci în tren sau metrou, apoi în autobuz și te duci mai departe. Asta facem și noi la Cluj și pregătim Clujul anului 2030, 2050 ca viziune de dezvoltare”, a mai arăta Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nevăzătorii clujeni, proteste la București în 19 septembrie. Au primit doar PROMISIUNI privind pensiile care au fost micșorate

Publicat

De

Protest nevăzători Cluj

Reprezentanții nevăzătorilor au avut vineri o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu în legătură cu recalcularea pensiilor, care pentru ei a însemnat o micșorare cu procente cuprinse între 60 și 80%.

Chiar dacă pensiile aflate în plată nu scad, indexarea anualtă a pensiilor va fi pentru nevăzători aproape inexistentă.

Nevăzătorii clujeni, proteste la București în 19 septembrie. Au primit doar PROMISIUNI privind pensiile care au fost micșorate

Nevăzătorii clujeni își vor cere drepturile în stradă. Potrivit președintelui Asociației de Nevăzători din Cluj, Florentin Rădulescu, acțiunile de protest nu vor fi oprite având în vedere că întâlnirea de vineri cu prremierul Marcel Ciolacu nu le rezolvă ptoblemele.

”Concluziile întâlnirii nu sunt bune. Am primit doar promisiuni că se va face un grup de lucru care să elaboreze un act normativ special care să corecteze lipsurile legii în ceea ce privește persoanele cu nevoi speciale.

Dar, premierul ne-a transmis că din cauza Uniunii Europene legea nu mai poate fi modificată timp de 5 ani, iar din această cauză cererile noastre nu pot fi rezolvate. Noi am cerut doar consevarea drepturilor pe care nevăzătorii le au acum”, a declarat pentru Cluj24.ro Florentin Rădulescu.

Sunt condamnați și cei care sunt în câmpul muncii

Președintele Asociației de Nevăzători din Cluj spune că au cerut și să se păstreze stimulenșele pentru cei care muncesc sau care vor începe să muncească, având în vedere că pentru aceștia situația va fi și mai gravă.

Citește și: NEVĂZĂTORII clujeni se pregătesc de PROTESTE. Pensiile lor, în pericol. NU vor mai crește 10 – 15 ani

”Este o mare provocare pentru persoanele nevăzătoare sau pentru cele cu probleme locomotorii să meargă la serviciu, nici infrastructură nu este.

Puțin s-a făcut pentru acelti oameni, iar acum li se mai ia și din pensie”, a mai spus Florentin Rădulescu.

Proteste și procese

În aceste condiții, a declarat Florentin Rădulescu, nevăzătorii clujeni sunt deciși să iasă în stradă, deși nu este deloc un lucru ușor pentru ei.

Protestul va avea loc în data de 19 septembrie, în Piața Victoriei, dar nevăzătorii clujeni pensionari se vor adresa și instanței.

”Cei care au primit deciziile au la dispoziție 45 de zile pentru a se adresa instanței și vor face acest lucru. De asemenea, noi vom contesta Legea pensiilor la Curtea Constituțională pentru că este nedreaptă.

A schimba regulile în timpul jocului nu este corect față de nimeni”, a mai spus pentru Cluj24.ro Florentin Rădulescu.

Premierul Marcel Ciolacu anunță, după întâlnirea avută cu reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România, dar și cu cei ai Consiliului Național al Dizabilității din România, că va fi elaborată o lege distinctă care să le asigure o pensie decentă persoanelor cu dizabilități.

Foto. Asociația Nevăzătorilor Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

9.000 de lei, cea mai mare majorare după recalcularea PENSIILOR la Cluj. La ce sumă a ajuns cea mai MARE pensie în județ

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Recalcularea pensiilor a făcut și oameni fericiți la Cluj. Deciziile privind noile pensii care se vor plăti de la 1 septembrie sunt încă în proces de transmitere.

La Cluj, peste 17.000 de decizii au fost oprite de la distribuire, din diferite motive, inclusiv greșeli la recalculare.

9.000 de lei, cea mai mare majorare după recalcularea PENSIILOR la Cluj

În jur de 20 pensionari se aflau vineri dimineața la ghișeele Casei Județene de Pensii. Aceștia completau formulare sau pur și simplu așteptau să le vină rândul pentru a primi informații despre pensia pe care o vor avea începând cu data de 1 septembrie 2024.

Potrivit directorului executiv al Casei de Pensii Cluj, Mariana Nicoleta Sălciuan, la instituție nu au fost cozi enorme în nicio zi, pensionarii au fost pașnici și nu s-au înregistrat niciun fel de incidente.

De altfel, la Cluj s-au deschis două ghișee în plus pentru reclamații, sesizări sau pentru informații. În total, zilnic sunt deschise 14 ghișee.

Până acum, pensionarii clujeni au depus 267 de solicitări de revizuire a pensiilor, însă nu toate vor fi revăzute de angajații Casei de Pensii Cluj.

La Cluj au fost majorări de pensii începând de la un leu, dar cea mai mare sumă primită în plus de un pensionar după recalculare este de 9.000 de lei.

La ce sumă a ajuns cea mai MARE pensie în județ

În județul Cluj sunt aproximatic 189.000 de pensionari, iar prin procesul de recalculare au trecut aproximativ 177.000 de dosare. Diferența o reprezintă pensionari care beneficiază și de una sau două indemnizații pe baza legilor speciale.

Cea mai mare pensie care va fi plătită în județul Cluj de la 1 septembrie depășește bine 30.000 de lei.

„Ce mai mare pensie după recalculare este de 36.000 de lei și a fost majorată de la suma de 27.000 de lei. De aceea noi considerăm că Legea 360 este foarte bună. Accentuează principiul contributivității”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan.

În același timp, a explicat directorul executiv al Casei de Pensii Cluj, pensiile cele mai mici și cele mai mici creșteri sunt la pensionarii din mediul privat, care au lucrat toată viața pe salariul minim pe economie.

Există la Cluj și pensie de 1 leu, respectiv pensia de invalididate pe care o primesc cei care au foarte puțini ani în câmpul muncii. Acești pensionari beneficiază însă de pensia minimă socială.

Peste 17.000 de decizii de recalcuare, oprite la Cluj de Casa de Pensii

”Există decizii calculate eronat, în sensul că s-au constatat unele neconcordanțe între ceea ce aveam noi în baza de date și dosarul de pensionare. Și la Cluj unele decizii nu au fost comunicate pentru a fi expediate. Sunt erori generate de sistem, s-a lucrat rapid”, a declarat Mariana Nicoleta Sălciuan.

În acest moment, la Cluj, aproximativ 17.700 de decizii au fost retrase. Sunt mai multe situații în care acestea se retrag. Poate fi vorba de faptul că a survenit decesul, că este vorba de erori în recalculare, dar și că pensionarii nu locuiesc la adresa pe care o are Casa de Pensii sau chiar nu sunt în țară.

”Pensionarii trebuie să știe că toate deciziile sunt revizuibile oricând. Se va emite o altă decizie și se vor acorda drepturile cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii de revizuire”, a mai declarat directorul executiv al Casei de Pensii Cluj.

În total, până acum, la Cluj 85% din pensiile recalculate au înregistrat creșteri.

Pensionarii pot contesta în instanță deciziile de recalculare, în termen de 45 de zile de la primirea acestora.

Totuși, conducerea Casei de Pensii Cluj îi indeamnă pe pensionari să meargă la ghișee pentru că orice pensie poate fi revizuită.

Cum s-au recalculat pensiile

Directorul executiv al Casei de Pensii Cluj a adus explicații pentri cei ale cător drepturi recalculate nu depășesc indemnizația minimă socială aflată în plată, respectiv 1.281 de lei, sau le-a scăzut pensia, pe hârtie.

”Recalcularea prevede transformarea tuturor pensiilor aflate în plată prin utilizarea formulei de calcul prevăzută de noua lege.

Formula de calcul este dată de două elemente esențiale, respectiv numărul total de puncte reazliate de fiecare beneficiar ori valoarea puctului de referință.

Astfel, numărul total de puncte se calculează prin însumarea punctelor rezultate pe contribuție, a puctelor rezultate pe stabilitatea în muncă și a celor realizate pe perioadele necontributive”, a explicat Mariana Nicoleta Sălciuan.

Aceasta a mai precizat că, de la 1 septembrie se vor recalcula și pensiile celor care au lucrat la CAP.

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax