Connect with us

EVENIMENT

PNL propune o echipă de lideri tineri în fruntea comunităților locale

Publicat


În alegerile din 9 iunie, PNL mizează pe tineri și îi promovează în fruntea comunităților locale. Circa 1/3 dintre candidații liberalilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean și pentru cea de primar al municipiilor reședință de județ sunt persoane tinere.

Printre acești candidați se numără primari sau președinți de CJ în funcție, dar și lideri tineri care au performat în alte poziții, inclusiv cea de ministru. Toți candidații liberali sunt profesioniști cu pregătire, rezultate și cu experiență dovedită.

PNL propune o echipă de lideri tineri în fruntea comunităților locale

Astfel, pentru șefia Consiliilor județene, PNL îi propune pe: Mircea Fechet (Bacău), Robert Sighiartău (Bistrița Năsăud), Alexandru Popa (Brăila), Adrian Mocanu (Buzău), George Stângă (Galați), Dragoș Costin Telehuz (Ialomița), Costel Alexe  (Iași), Gabriel Ștețco (Maramureș), Mara Togănel (Mureș), George Lazăr (Neamț), Ionel Emanuel Oproiu (Olt), Adrian Felician Cozma (Satu Mare), Dragoș Fănică Ciobotaru (Vrancea).

Pentru funcția de primar reședință de județ, PNL merge pe mâna următorilor candidați: Florin Birta (Oradea), Alin Bogdan Drăgulin (Călărași), Dan Alexandru Tică (Târgoviște), Iulian Popescu (Târgu Jiu), Ionel Bogdan (Baia Mare), Andrei Carabelea (Piatra Neamț), Adrian Bibu (Sibiu), Mario-Lucian de Mezzo (Slatina), Lucian Harșovschi (Suceava),  Haralambie Epure (Alexandria),  Sebastian Burduja (Primăria Municipiului București), George Cristian Tuță (Primăria sectorului 1 București), Ciprian Ciucu  (Primăria sectorului 6 București).

„Avem primari tineri, avem primari care au performat”

În cadrul unui eveniment de lansare a candidaților liberali din județul Arad, președintele PNL Nicolae Ciucă a menționat deschiderea partidului pentru noua generație de lideri locali. Liderul liberal a arătat că tinerii sunt unul dintre motoarele PNL în această campanie.

„Avem primari tineri, avem primari care au performat, avem o sporire a numărului de tineri pe listele de candidați. Aici este cheia noastră de succes: echilibrând tinerețea, energia, ambiția, entuziasmul cu experiența și înțelepciunea la nivelul partidului”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prin accentul pe candidații tineri, liberalii transmit faptul că doresc să fie un partid deschis, un partid pentru viitorul României.

CMF: 21240015Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Întoarcerea fiului risipitor. Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea REVENI la echipă

Publicat

thiam e1688453854732 bun

Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea reveni la echipă. Mamadou Thiam, 29 de ani, este gata să semneze cu „U”. Mutarea se poate realiza în cel mai scurt timp posibil, susțin sursele Gazetei Sporturilor. Ar fi vorba despre o revenire după un sezon petrecut în fotbalul arab.

„U” Cluj este aproape să mai facă o mutare interesantă în mercato estival. „Șepcile roșii” sunt în negocieri avansate cu atacantul care a mai îmbrăcat tricoul echipei și a dat randament pe malul Someșului.

Întoarcerea fiului risipitor. Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea REVENI la echipă

Mamadou Thiam, vârful care a dat gol celor de la FCSB, apoi nu a mai ajuns la formația patronată de Gigi Becali, vara trecută, este gata de revenire în Superliga, tot la „U”.

Jucătorul senegalez cu pașaport francez ar putea fi mutarea cu numărul 6 pentru echipa lui Ioan Ovidiu Sabău și un transfer important în lupta pentru play-off. „U” Cluj și-a depus candidatura pentru top 6 în proximul sezon.

Până acum, alb-negrii au fost activi pe piața transferurilor. Au realizat deja cinci mutări.

„Clujenii vor să transfere cel puțin două vârfuri”

I-au mai adus pe Dorin Codrea (26 de ani, mijlocaș central, Concordia Chiajna), Ovidiu Popescu (30 de ani, mijlocaș central, FCSB), Vadim Rață (31 de ani, mijlocaș central, FC Voluntari), Iulian Cristea (29 de ani, stoper, Rapid) și Radu Boboc (25 de ani, fundaș dreapta, FC Voluntari).

Thiam nu ar fi singurul atacant pe care „U” vrea să-l aducă. Pe lângă o extremă aflată pe lista alb-negrilor, clujenii vor să transfere cel puțin două vârfuri până la startul sezonului. Așteaptă și un răspuns final din partea Universității Craiova pentru transferul, fie și temporar, al lui Jovan Markovic, 23 de ani.

Thiam a plecat vara trecută de la „U” Cluj. După ce a marcat în poarta celor de la FCSB, Gigi Becali l-a avut în vizor, însă mutarea nu s-a mai perfectat. Jucătorul avea o clauză de jumătate de milion de euro.

În schimb, Mamadou a plecat la Al-Arabi în Emiratele Arabe Unite. Nu a dat randamentul scontat acolo, a plecat după jumătate de an, răstimp în care a marcat de două ori în patru meciuri. Revenirea în România nu s-a putut realiza nici în ianuarie 2024. Thiam a semnat în liga secundă din Arabia Saudită, la Al-Jabalain, pentru care a punctat de două ori în 15 meciuri.

Varianta „U” Cluj ar fi de bun augur pentru Thiam, care a avut câteva experiențe interesante în carieră. A jucat în Anglia, la Barnsley, în Franța la Clermont, Nancy și Dijon, dar și în Belgia la Oos

650.000 de euro este cota lui Thiam, conform transfermarkttende.

Citește mai departe

CULTURA

Expoziție de fotografie Crina Prida la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca

Publicat

Papagali și Bovarisme

Fotograful Crina Prida invită clujenii la o expoziție de fotografie și obiect „Papagali și Bovarisme” care va avea vernisajul miercuri, 19 iunie, de la ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, spațiul Cellum.

Aflată la intersecția dintre fotografie, literatură și inteligența artificială, expoziția urmărește legăturile nevăzute dintre realitate și ficțiune, printr-o serie de portrete fotografice, înregistrări audio și elemente simbolice.

”Papagali și Bovarisme” propune vizitatorului o experiență imersivă și interactivă, o incursiune ironică în labirintul dorințelor umane, unde adevărul și iluzia se joacă de-a v-ați ascunselea.

Explorarea vizuală și auditivă este inspirată de romanul postmodern al lui Julian Barnes, „Papagalul lui Flaubert”.

Publicat în 1984 și nominalizat la prestigiosul Booker Prize, romanul lui Barnes investighează detaliile și inconsistența informațiilor factuale despre doi papagali împăiați – unul aflat în Rouen, celălalt la Croisset, atribuiți alternativ lui Gustave Flaubert de către biografii lui.

Aceste consemnări echivoce întrețin ambiguitatea care însoțește căutarea obsesivă a adevărului, prin raportarea contradictorie la prezent și la memorie.

Portrete de femei

Proiectul este completat cu intervenția explicită a femeilor ale căror portrete vor fi  instalate în spațiul Muzeului Etnografic. Ele contribuie cu obiecte personale și cu evocări ale unor secvențe de memorie afectivă, cărora li se adaugă chei de lectură extrem de diverse ale personajului Emma Bovary.

Cele șaisprezece personaje au vârste și profesii diferite, astfel încât aceste contribuții compun un mozaic nuanțat, în care privitorul se va regăsi cu siguranță.

Tehnologii fotografice

O parte din materialul expus utilizează tehnologia AI Midjourney, cu ajutorul căreia au fost create imagini ce suprapun informația documentară, obținută din studiul romanelor lui Barnes și Flaubert, cu reprezentări sintetizate de LLM, punând sub semnul întrebării granița dintre aceste două surse de informații.

Proiectul nu este doar o prezentare artistică, ci și o meditație asupra feminității, o invitație făcută vizitatorului la reflectare asupra propriului raport cu realitatea și cu ficțiunea, la descoperirea subtilităților metanarațiunii și la o confruntare cu propriile apeluri la memorie în spiritul complex și expresiv al bovarismului și postmodernismului.

”Recomandăm vizitatorilor să își aducă propriul set de căști audio, pentru a avea parte de experiența completă a acestui proiect”, precizează organizatorii expoziției.

Fotograf, dar și medic stomatolog

Crina Prida este fotograf, artist vizual, dar și medic stomatolog.

Fotografiile sale au fost expuse în peste 25 de expoziții în România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Finlanda, și Statele Unite.

A publicat fotografii și texte despre cultura vizuală  în numeroase reviste și publicații de specialitate. Predă cursuri și ateliere de fotografie.

Proiectele sale fotografice conțin un amestec de performance și uneori de teatralitate; imaginile sunt pretexte pentru a descrie vizual temele la care se reîntoarce constant: timpul, memoria, simbolurile, și relativizarea esteticii feminine cu ajutorul acestora.

Expoziția ”Papagali și Bovarisme” va putea fi vizitată în perioada 19 – 29 iunie 2024.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabin Sărmaș a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclame electorale pe Facebook pentru alegerile locale din 9 iunie

Publicat

De

sabin sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclamă electorală pe rețeaua socială Facebook în perioada martie – iunie 2024. O parte din bani i-au fost împrumutați de către tatăl său.

Prezent la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu, Sărmaș a făcut precizări referitoare la studiul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, din care reieșea că a avut 447 de reclame electorale plătite pentru alegerile locale.

Potrivit unei interogări a platformei Meta, care deține rețeaua Facebook, Sărmaș a cheltuit din 15 aprilie 2019 până în 9 iunie 2024 pe sponsorizări și reclame electorale, peste 220.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro), din care peste jumătate, 125.300 de lei (peste 25.000 de euro) în perioada martie – iunie 2024, în precampanie și în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

Bani din economii și din împrumut

”În campania electorală, cei 33.000 de euro pe care a trebuit să îi folosesc, atât poate un independent, am fost foarte riguroși, 125.000 de lei, cred. Asta-i campania cu pre-campania.

În campanie știu că am cheltuit pe Facebook vreo 8.000 de euro, deci asta înseamnă vreo 40.000 de lei. Am mai cheltuit înainte vreo 60.000. Cu tot online-ul, cu ce am mai avut, încă vreo 30.000 înainte.

Ăștia din campanie, banii i-am împrumutat de la tata, mi-a dat împrumut. Înainte de campanie, am economii și am primit sprijin de ici – colo, dar după cum vedeți, sumele sunt derizorii.

TikTok e gratis

Eu când aud poveștile astea cu finanțări, sunt oameni care bat câmpii, cum n-am pomenit în viața mea.

Pentru că ei sunt captivi unor sisteme în care toarnă bani cu găleata, ăsta-i adevărul, în mod ineficient.

TikTok-ul e gratis. E super gratis.

Producția, trebuie să recunosc aici, la producție, echipa cu care am lucrat, a făcut muncă și aproape benevol.

E o prietenie acolo între noi, e o relație de prietenie, au fost primii care au crezut în proiectul meu”, a explicat Sărmaș.

Ca și candidat independent, acesta a avut dreptul, potrivit legii, să cheltuie 165.000 de lei (33.000 de euro), bani pe care îi va recupera după decontarea la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Prietenii din echipă

Din echipa sa de campanie au făcut parte, printre alții, Vlad Mercori și Raluca Feher.

Vlad Mercori este specialist în internet marketing, CEO StakeBorg și unul dintre principalii promotori ai tehnologiei blockchain în România.

Raluca Feher este mintea creativă din spatele unor campanii de publicitate  precum „Zânul” Băncii Transilvania, „Fainoșagul” pateului Ardealul, Fulga – „Ce vacă sunt”, dar și a unor reclame virale pentru ING Bank sau Zaraza.

Cu o experiență de peste 20 de ani în media și publicitate, Raluca a debutat în presă la Brașov și a lucrat, printre altele, la ProTV, la ziarul Curentul și revista Capital, după care a intrat în industria publicității.

Urmăriți joi dimineață la ora 8,30 podcastul Contraste de pe Cluj24 cu Sabin Sărmaș unde puteți afla alte detalii despre alegerile locale în care acesta s-a clasat pe locul 2 după Emil Boc în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, obținând 37.017 voturi (29,41%)

Citește mai departe

EVENIMENT

75 de lectori de renume din țară și străinătate prezintă la Cluj cele mai avansate tratamente în chirurgia oro-maxilo-facială

Publicat

De

Congresul Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială la Cluj

Cluj-Napoca va găzduiește, în perioada 12-15 iunie, al 11-lea Congres al Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și primul Congres al Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică.

Acest dublu eveniment aduce împreună 75 de lectori de renume din țară și din străinătate, anunță Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

75 de lectori de renume din țară și străinătate prezintă la Cluj cele mai avansate tratamente în chirurgia oro-maxilo-facială

Lectorii vor prezenta cele mai avansate metode de tratament și cercetare în diverse domenii ale chirurgiei oro-maxilo-faciale.

Temele abordate în cadrul congresului includ traumatologia avansată, chirurgia oncologică oro-maxilo-facială, chirurgia ortognatică, tratamentul despicăturilor labio-maxilo-palatine și al anomaliilor dento-maxilo-faciale.

O altă temă abordată va fi și cea a tehnicilor moderne de reconstrucție maxilo-facială bazate pe implante customizate, așa numitele patient-specific implants.

Participanții vor avea oportunitatea de a asista la prezentarea unor cercetări și cazuri originale, contribuind astfel la dezvoltarea cunoștințelor și practicilor din acest domeniu medical.

Peste 300 de participanți

Congresul va oferi un program științific complex, care va include conferințe, dezbateri, prezentări orale și ateliere de lucru.

Peste 300 de participanți și-au confirmat deja prezența la acest eveniment, ceea ce subliniază interesul și importanța acestei reuniuni pentru comunitatea medicală.

„Conferințele vor reuni specialiști și tineri colegi, încurajând participarea activă și entuziastă. Împărtășind cunoștințe valoroase, ne propunem să sprijinim dezvoltarea reciprocă și colaborarea în acest domeniu.

Avem încredere că toți participanții se vor bucura de spiritul vibrant al capitalei Transilvaniei, Cluj-Napoca, oraș renumit pentru ospitalitatea tradițională și vibrația modernă pe care le transmite”, au declarat organizatorii.

Detalii despre congres

Deschiderea Congresului va avea loc joi, 13 iunie 2024, la ora 08:30, la Elitis Events Center.

Pentru mai multe detalii despre eveniment, vizitați site-ul oficial: și pagina de Facebook a evenimentului.

Co-Președinți ai Congresului:

• Prof. dr. dr. Simion Bran
• Prof. dr. dr. Mihaela Băciuț
• Prof. dr. dr. Cristian Dinu

Președinți de Onoare:
• Prof. dr. dr. Grigore Băciuț
• Prof. dr. dr. Alexandru Bucur
• Prof. dr. dr. dr. h.c. Konrad Wangerin

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax