Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

OPINIE/ PNL- faza pe ură

Publicat


La început a fost un zvon, răspândit prin cercurile liberale de la vârful partidului, cum că premierul Florin Cîțu ar vrea să candideze la funcția de președinte al PNL.

Vechii liberali au zâmbit, pe unii i-a înfundat râsul, iar câțiva și-au frecat, bucuroși, mâinile, simțind rost de căpătuială.

”Cu fața aia? Nici vocea nu îl ajută… E mai tern decât o bucată de cretă. Nu are charismă nici cât o momâie dintr-un lan de păpușoi. Îți trebuie translator, uneori, când vorbește, că nu înțelegi ce spune. Discursurile lui nu trezesc nici cu un dram audiența. Cum să candideze ăla, că nu transmite nimic?”.

Cîțu nu candidează că așa a visat el, că este salvatorul PNL. A fost împins de la spate, i s-a sugerat de către mai mulți binevoitori că ar fi un lider mai bun decât Ludovic Orban: ”Florine, ești cel mai tare. Ai o echipă câștigătoare, venim în spatele tău toți cei care ne considerăm a fi un suflu nou”.

Mda, suflu nou, cu unii membri care au 20-25 de ani vechime în partid, unii cu imagine pătată.

Atâta i s-au susurat laudele la ureche, până a început să creadă că este omul providențial pentru PNL și a decis să candideze.

De aici până la crearea unei falii în partid, care se adâncește și se lățește pe zi ce trece, nu a fost decât un pas. Deja e clar pentru oricine că există două tabere, două aripi – Orban și Cîțu – care au declanșat o luptă surdă pentru putere, cu accente hilare, pe alocuri, dar și cu acțiuni total lipsite de fairplay.

Bine, fairplay-ul în politică e floare rară, dar poate nu a pierit de tot.

Bătălia pentru șefia fotoliului de șef în Modrogan este purtată fără scrupule, fără mănuși, cu lovituri sub centură și comportament, uneori infantil, de trupe de membri care sacrifică bunul simț pentru slujirea orbească a unui candidat sau a celuilalt.

Lăsând la o parte incidentele de la alte alegeri din filialele județene ale PNL – cu yale schimbate, cu lideri îmbrânciți de body-guarzi, cu zgârieturi pe alocuri, vreau să mă refer la ce s-a întâmplat duminică la alegerile de la PNL Cluj.

Florin Cîțu, susținut de liderii liberalilor clujeni, trebuia să fie vedeta incontestabilă, să dea un semnal de forță pentru echipa sa, lucru care s-a și întâmplat.

Însă, la PNL s-a trecut, deja, la faza pe ură, nu la argumente, la proiecte și programe politice.

Nu mai este ”noi”, nu mai este ”partidul”, ci este doar ”echipa câștigătoare”, mult mai vocală, de-o parte, și atât. Restul, sau cum spunea lidera PNL București, Violeta Alexandru, ”rebuturile”, nu contează. Adică e echipa Cîțu, cei aleși, ceilalți sunt neînsemnați.

Cale de conciliere nu mai există.

Deci, ce a fost la Cluj.

Președintele PNL, Ludovic Orban, sosit cu o întârziere de o oră la alegerile desfășurate la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, a intrat în sală în timp ce pe scenă își producea show-ul prim-vicepreședintele Rareș Bogdan.

Orban înaintează spre scenă, este aplaudat de delegați, dar Bogdan își continuă discursul de parcă nimic nu s-a întâmplat, ignorându-și total șeful. Ca și când Orban era invizibil, străveziu, inexistent. Adică ajunsese președintele partidului, nu un neica – nimeni, dar nu a contat deloc acest lucru.

Ca să îi întoarcă grosolănia și lipsa de fairplay, Ludovic Orban nu putea rămâne mai prejos. Dă să se așeze în primul rând, ochește un loc liber, când vede că scaunul din dreapta era ocupat de Florin Cîțu. Ezită și trece mai departe de premier și de Emil Boc și se așează în dreapta primarului. Nu putea nici el suporta să stea lângă Cîțu…

Momentul maxim de umilință la adresa lui Orban abia acum începe. Premierul își ține speech-ul și începe să îi numească pe susținătorii săi, pe care îi invită pe scenă iar primul rând se golește lăsând un președinte de partid singur – singurel, al nimănui, pierdut în spațiu.

Iar Cîțu, la care, se vede treaba, ura întrece totul, în momentul în care Ludovic Orban a urcat pe scenă pentru a-și ține, la rândul său, discursul, s-a ridicat pur și simplu și a părăsit sala…

Aici s-a văzut cât e de adâncă falia între grupări și faptul că cei doi candidați nu mai încap unul de celălalt. Din aceste atitudini s-a văzut cât poate fi de mare pericolul pentru partid în cazul în care ”echipa câștigătoare” ar putea pierde.

Dacă Orban a dat din timp semnale potrivit cărora, dacă va câștiga un nou mandat în fruntea PNL, îi va considera pe toți colegii săi și va face echipă cu ei mai departe, de cealaltă parte mesajul continuă să fie unul optimist, de încredere în victorie, dar unii lasă să se înțeleagă că, în caz contrar, își vor lua jucăriile și îl vor lăsa pe Orban exact ca în fața scenei.

Pentru că, nu-i așa, dacă l-ai făcut troacă de porci pe candidat, l-ai ignorat și desconsiderat, cum să vii apoi, după alegeri, dacă ai pierdut, să-i pupi ghiulul?

Și mai este ceva de adăugat.

Dacă cei din aripa Cîțu o dau deja din două în două vorbe cu ”echipa câștigătoare”, ”noi vom câștiga”, ”președintele Cîțu” înainte să se numere voturile, ce rost mai are să se organizeze Congresul din 25 septembrie? Dacă ei sunt dinainte câștigători, ce rost mai are să se prezinte Orban în sală, de ce nu se declară învins de pe acum?

Această infatuare ridică și un mare semn de întrebare privind democrația din PNL. Liderii de filiale județene, o seamă de miniștri, parlamentari și europarlamentari s-au afișat alături de Cîțu căruia i-au jurat sprijin și i-au promis voturile și, totodată, victoria.

Dar la congres vor participa mii de delegați, ”talpa partidului”, de la simpli membri, la mici șefuți de organizații, primari, consilieri, care ar vrea să voteze cum vor, după creierele din dotarea proprie și personală. Crede cineva că toți delegații vor vota la ordin, cu ochii închiși, așa cum le dictează șefii? Păi despre ce partid vorbim aici?

”În cabina de vot nu vor sta Boc și Buda în spatele meu. Dacă ei au decis pe cine susțin, treaba lor. Eu o să votez cu cine vreau”, spune un liberal clujean din tată-n fiu, cu strămoși care și-au băut cafeaua cu Brătienii.

Viitorul PNL încă se mai joacă.

Este clar, pentru Ludovic Orban pierderea alegerilor pentru funcția de președinte înseamnă, ulterior, și pierderea funcției de președinte al Camerei Deputaților, promisă de Florin Cîțu la cel puțin cinci susținători.

Și alunecarea spre statutul de ”fost”, cu șanse infime de a reveni în prim-planul politicii dâmbovițene.

În schimb, Florin Cîțu mai are o șansă în politică și după 25 septembrie. Depinde unde…

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Marea expropriere pentru metroul Clujului. Locuințe, clădiri ale UMF și USAMV, spații comerciale. Vezi LISTA completă și sumele

Publicat

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Astfel, se propune aprobarea unei sume cu titlu de despăgubire, în valoare de 283,2 milioane de lei, aferentă unui număr de 486 imobile, în suprafață totală de 418.188 mp, construcții în suprafață totală de 58.402 mp, împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc.

”Suma de 283,2 milioane de lei, aferentă despăgubirii imobilelor, reprezentând terenuri fără investiții, pentru localitățile Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, rezultă din raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat, membru atestat ANEVAR, Chelaru Ștefan Dragoș. (…) Întreaga suprafață de teren ce urmează a fi afectată de executarea lucrărilor preconizate este inclusă în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, se precizează în proiectul de HG.

Potrivit listei cu exproprieri pentru cauză de utilitate publică, proprietarii construcțiilor și terenurilor aflate pe traseul metroului vor trebui despăgubiți.

Clădiri de universități

Printre imobile se numără locuințe, clădiri ale unor universități – UMF și USAMV, instituții, cum sunt Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Asociația Agricultorilor Maghiari din cartierul Mărăști, spații comerciale.

Printre altele, proiectul prevede acordarea de despăgubiri pentru proprietarii care locuiesc pe Calea Moților nr. 118 – Bereczki Bartha Elisabeta, Rusu Mirena Liana, Rus Vasile, Sipos Ezechil, Sipos Letiția, Bartha Magdalena, Ilyes Hajnalka, pentru cei care locuiesc pe strada Mănăștur nr. 1 – Riebel Vasile, Bădău Cătălina Ileana, Cărbune Adrian, Pop Lucian Vasile, Pop Ioana Diana, Andrieș Crina Natalia, Andrieș Ovidiu Cristian, Pop Adrian Ciprian, Dujardi Andrei Ianos, Nagy Anna Maria, dar și pentru Ursus Breweries, care deține construcții și curți pe Calea Mănăștur nr. 2-6.

De asemenea, se vor acorda despăgubiri și pentru terenuri aflate pe traseul metroului pe raza municipiului Cluj-Napoca, mai ales în Colonia Sopor.

UMF – 14 milioane de lei despăgubire

Ursus va primi peste 2,3 milioane de lei despăgubiri, un grup de proprietari din centrul Clujului 7 milioane de lei, UMF peste 14 milioane de lei pentru o clădire cu 3 etaje din centru, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, 6,7 milioane pentru o clădire tot din zona centrală, firma Bilder Invest SRL – 7,1 milioane de lei pentru un imobil din cartierul Gheorgheni, iar Bilder Comp alte 4,5 milioane de lei, Macea Maria – peste 11 milioane de lei pentru terenuri arabil din cartierul Gheorgheni, iar Balazs Ileana, Balazs Erzsebet, Balazs Attila și Balazs Robert primesc 10,1 milioane de lei pentru teren arabil în Cartierul Sopor.

Metroul Clujului este un proiect de 2 miliarde de euro, aflat de la 1 septembrie 2023 în faza de proiectare timp de 6 luni.

Lista cu toate proprietățile expropriate și sumele acordate ca despăgubiri poate fi consultată AICI, la secțiunea anexe a proiectului de HG.

Citește și Premierul Ciucă și ministrul Grindeanu, la Primăria Cluj-Napoca, la semnarea contractului de metrou

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul s-a DEPRECIAT față de principalele valute

Publicat

dolari pixabay

Leul a preluat, la jumătatea acestei săptămâni, evoluția depreciativă care s-a manifestat în regiune, provocată de majorarea ieșirilor de capitaluri străine, care se îndreaptă către plasamentele în moneda americană.

Cursul euro a recuperat o parte din pierderile suferite în primele două ședințe ale acestei săptămâni, de circa jumătate de ban, și a crescut de la 4,9672 la 4,9681 lei. Cotațiile  de miercuri au crescut de la 4,964 lei, la deschidere, la 4,969 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul s-a DEPRECIAT față de principalele valute

Datele pozitive venite din partea INS, conform căruia vânzările din comerțul cu amănuntul din România au crescut cu un ritm lunar de 0,9% în octombrie, după patru luni consecutive de scădere, au avut darul de a tempera deprecierea leului, față de evoluția altor valute din regiune.

Piața monetară a rămas stabilă, iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,21% iar cel la 12 luni la 6,38%.

Înainte cu o zi de ședința de politică monetară a BCE, euro s-a depreciat la 1,0772 – 1,0802 dolari, iar cursul monedei americane a crescut în piața locală de la 4,5844 la 4,6029 lei.

Majorarea interesului pentru dolar este pusă pe seama predicțiilor făcute de economiști, care anticipează că Rezerva Federală americană va declanșa procesul de reducere a dobânzii sale de politică monetară, care se află în prezent la 5,25 – 5,5%, maxim al ultimilor 22 de ani, începând cu a doua jumătate a lui 2024.

Fed poate amâna scăderea, beneficiind de reziliența economiei americane, unde indicele anual PCE, al prețurilor de consum, a scăzut în octombrie la 3,01%, cel mai redus nivel începând cu primăvara anului 2021. În schimb, BCE se confruntă cu riscurile intrării în recesiune, ar putea efectua șase reduceri de dobândă în 2024.

„Bitcoin și-a menținut tendința de creștere”

Moneda elvețiană și cea britanică se apreciau față de euro, iar media lor a crescut la 5,2648 lei, foarte aproape de recordul de 5,2654 lei, atins în octombrie, respectiv la 5,8001 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 2.019 – 2.036 dolari/uncie, valori apropiate de cele de marți, însă prețul gramului de aur a urcat la 299,3672 lei, consecință a aprecierii monedei americane.

Revenirea aversiunii față de risc a depreciat media monedei maghiare la 380,54 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3382 zloți/euro.

Bitcoin și-a menținut tendința de creștere și a depăși pragul de 44.000 dolari pentru prima dată din aprilie 2022. Criptomoneda se tranzacționa în culoarul 43.432 – 44.281 dolari iar ethereum a urcat la 2.239 – 2.311 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

O boală contagioasă care făcea ravagii în lume şi-n România, aproape inexistentă la Cluj. Localităţile clujene vizate

Publicat

De

tuse raceala sursa foto pixabay

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă gravă care, odinioară, făcea ravagii în toată lumea, mai ales în ţările sărace, printre care şi România. La începutul anilor 1800 a avut vârful în Europa, fiind responsabilă pentru un sfert din numărul total al deceselor de la acea vreme.

Clujul e fruntea ţării, cu jumătate din media naţională

Chiar şi în prezent, după ce lupta împotriva bolii a dat rezultate spectaculose, tuberculoza reprezintă în lume a zecea cauză de deces. În lume se înregistrau în 2017 peste 10 milioane de cazuri de tuberculoză, iar 1,6 milioane de oameni au murit din cauza bolii. În România, toat în anul 2017 se înregistrau 13.004 cazuri de tuberculoză, dintre care 12.310 erau cazuri noi și recăderi.

Ulterior, cazurile de îmbolnăvire au fost tot mai puţine, iar în prezent, judeţul Cluj este printre judeţele care stă cem mai bine din acest punt de vedere, cu aproximativ jumătate mai puţin decât media înregistrată la nivel naţional.

„Noi stăm bine cu TBC-ul, la jumătate faţă de media naţională. La noi n-au fost probleme, mai avem puţini bolnavi de TBC. Noi avem 100 de bolnavi contagioşi de TBC în tot judeţul într-un an. Înainte erau sute şi sute. Acum nu mai e problemă asta, a scăzut mult numărul de cazuri. Noi ne bucurăm într-un fel, dar, pe de altă parte, avem multe paturi de TBC şi nici nu ştim ce să facem, să le reducem?! Că evoluţia poate să fie ondulată.

Într-un context socio-economic mai precar, poate să explodeze numărul de cazuri de TBC. Însă le avem ca rezervă, şi avem Sanatoriul de la Săvădisla, cu 60 de locuri.Avem bolnavi acolo care-s sronici, cotagioşi şi cazuri sociale”, a declarat, pentru Cluj24, managerul Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj, Vasile Mureşan.

Doi bolnavi din 1.200 de persoane testate

De altfel, faptul că judeţul Cluj stră bine la capitolul îmbolnăvirilor de tuberculoaă reiese şi dintr-o campanie derulată în judeţ de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, campanie în care, din peste 1.200 de persoane testate, numai două au fost depistate cu tuberculoză.

„Proiectul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost finalizat recent. Cu acest prilej au fost comunicate și principalele rezultate legate de implementarea proiectului cu finanțare europeană. La nivelului județului inițiativa a constituit un succes, în urma activităților de screening la care au participat 1209 persoane fiind depistate două cazuri, iar alte 194 au avut trimiteri pentru patologii conexe suspectate de serviciile caravanei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.

Caravana mobilă dotată cu aparatură modernă de radiologie s-a deplasat în opt comune clujene în care există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.

Despre tuberculoză

TBC este o boală infecțioasă frecventă și, în cele mai multe cazuri, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Tratamentul presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minimum 3 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar.

Specialiștii cred că o treime din populația lumii este infectată cu M. tuberculosis și o nouă persoană se infectează în fiecare secundă. Când o persoană cu tuberculoză pulmonară activă tușește, strănută, vorbește, cântă sau scuipă, elimină picături infecțioase de aerosoli cu diametrul de 0,5 – 5 µm, iar un singur strănut poate elibera până la 40.000 de picături. Fiecare picătură poate transmite boala, deoarece doza infecțioasă a tuberculozei este foarte mică (o persoană poate fi infectată prin inhalarea a mai puțin de 10 bacterii).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, miercuri seara în Giulești, pe Rapid, într-un meci din grupa B a Cupei României. Ambele echipe aveau 4 puncte înaintea partidei. După un joc nu foarte spectaculos, terminat la egalitate, 0-0, în care cele două echipe au avut perioade de dominare, CFR Cluj se califică de pe locul doi în sferturi. 

Echipe de start:

Rapid: Moldovan – Braun, Săpunaru, Iacob, Borza – Kait, Oaidă, Funsho – Borja Valle, Soni, Papeau
Rezerve: Drăghia, Dr.Grigore, Onea, Albu, Ioniță, Cîrjan, Pănoiu, El Sawy, Tsoumou
Antrenor: Cristiano Bergodi

Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Kresic, M.Ilie, Camora – Tachisidis, Muhar, Avounou – Deac, Bîrligea, Krasniqi
Rezerve: Hindrich, Juricic, Muhar, R. Filip, L.Mihai, Guigui, Cvek, Boben, Fică
Antrenor: Andrea Mandorlini

Arbitru: Barbu Marian (Braşov), A1: Marinescu Vasile (Bucureşti), A2: Slabu Stelian (Braşov), VAR: Petrescu Radu (Bucureşti), AVAR: Artene Ovidiu (Vaslui)
Stadion: Superbet Arena – Giulești (Bucureşti)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax