ACTUALITATE
Ploaia torențială de azi noapte a prăbușit un cort de triere a pacienților
Ploaia torențială căzută azi noapte peste Cluj a dus la prăbușirea unui cort de triere al pacienților și era instalat în curtea Spitalului de Copii.
Astfel de corturi au fost instalate în preajma spitalelor și erau folosite la trierea pacienților suspectați de infectare cu Coronavirus. Personalul din corturi triază pacienții pe baza unui chestionar, iar apoi aceștia sunt direcționați spre Urgențe sau spre Spitalul de Boli Infecțioase.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 54,99% dintre cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la finalul zilei votaseră 34,09% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 21.00
În Cluj-Napoca au votat 58,01% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot a fost de 37,34%.
În județul Cluj au votat și 32.901 persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 52,36%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a fost de 10.173.295.
În anul 2020, prezența la vot la alegerile parlamentare, la nivel național, a fost de 31,84% . În anul 2016, aceasta a fost de 39,79%.
EVENIMENT
EXIT POLL. PSD și AUR, cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Cum se situează celelalte partide
Românii au votat. La alegerile parlamentare din 2024, respectiv pentru Senat și Camera Deputaților, prezența la vot a fost una record.
Potrivit primului exit poll, realizat de CURS, pe primul loc în preferințele electoratului, este PSD, iar pe locul doi se află AUR.
EXIT POLL. PSD și AUR, cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Cum se situează celelalte partide
Astfel, la Camera deputaților PSD este creditat cu 26%, iar AUR – 19%.
La Senat, PSD – 26.1%, iar AUR – 19,2%
Rezultate Camera Deputaților
- Partidul Social Democrat – 26%
- Alianţa pentru Unirea Românilor – 19%,
- Partidul Naţional Liberal – 15,50%,
- Uniunea Salvaţi România – 15,50%,
- Partidul Naţional Liberal – 15,50%.
Rezultate Senat
- Partidul Social Democrat – 26,10%
- Alianţa pentru Unirea Românilor – 19,20%,
- Partidul Naţional Liberal – 15,90%,
- Uniunea Salvaţi România – 15,60.
POT – Partidul Oamenilor Liberi, care îl susține pe Călin Georgescu, creditat cu 5% din voturi
Potrivit exit poll-ului INSCOP, situația se prezintă în felul următor:
Camera Deputaților
- PSD- 25,1%
- AUR – 19,9
- PNL – 13,7%
- USR – 13,3%
- SOS – 7%
- POT – 5,4%
- UDMR – 5%
Senat
- PSD – 24,8%
- AUR – 21,6
- PNL – 14,6
- USR – 12,6
- SOS. 7,2%
- POT – 5,2%
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT grav în care a fost implicat un autobuz, în Cluj-Napoca. Bărbat intubat de echipajul SMURD
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Regele Ferdinand.
Un pieton care a suferit răni grave a fost imediat preluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.
ACCIDENT grav în care a fost implicat un autobuz, în Cluj-Napoca. Bărbat intubat de echipajul SMURD
Este vorba despre un bărbat de aproximativ 40 de ani.
De asemenea, o femeie care se afla în autobuzul implicat în accident prezintă traumatisme ușoare și primește îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ.
La fața locului a fost trimisă și o autospecială cu modul de descarcerare.
Ambele persoane au fost transportate la spital.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Incidente la VOT la Cluj. Bărbat amendat pentru consum de alcool. Un tânăr a fotografiat buletinele de vot
Polițiștii clujeni au dat mai multe amenzi, duminică, 1 Decembrie, pentru incidente la secțiile de votare.
Printre cei amendați, un tănăr care a fotografiat buletinele de vor și a trimis pozele cunoscuților.
Incidente la VOT la Cluj. Bărbat amendat pentru consum de alcool. Un tânăr a fotografiat buletinele de vot
Potrivit polițiștilor clujeni, în jurul orei 14:10, polițiștii din cadrul Secției 2 Rurală Apahida au intervenit pentru gestionarea unui incident produs în zona de securitate a secției de votare nr. 376 din comuna Cămărașu.
Un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Cămărașu, a fost surprins consumând băuturi alcoolice în perimetrul interzis, încălcând prevederile legale.
Bărbatul, care a devenit recalcitrant a fost amendat cu 2.000 de lei
Potrivit polițiștilor, bărbatul a refuzat inițial să se legitimeze și să înceteze consumul de alcool, manifestând un comportament recalcitrant.
În urma intervenției, persoana a fost legitimată și a primit o amendă de 2.000 de lei.
Tânăr amendat pentru că a fotografiat buletinul de vot
În jurul orei 14:40, polițiștii Secției 4 Rurală Câmpia Turzii au fost sesizați despre faptul că, la secția de votare nr. 528 din localitatea Luncani, un tânăr de 23 de ani, din comuna Luna, ar fi fotografiat cele două buletine de vot în interiorul cabinei.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoana respectivă a și transmis imaginile prin intermediul unei aplicații mobile mai multor persoane din lista sa de contacte.
Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.500 de lei.
A intrat în cabina de vot și cu soția și cu copilul
De asemenea, în jurul orei 14:15, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au demarat verificări la secția de votare din localitatea Recea Cristur, ca urmare a unei sesizări conform căreia un bărbat ar fi intrat în cabina de vot împreună cu alte două persoane, pe rând, pentru a le oferi asistență în procesul de votare.
În urma verificărilor, s-a constatat că persoana în cauză, un bărbat de 67 de ani din comuna Recea Cristur, a intrat în cabina de vot însoțindu-și fiul și, ulterior, soția, pentru ca aceștia să-și poată exercita dreptul de vot.
Acțiunea sa a fost efectuată cu acordul președintelui secției de votare.
Evenimentul a fost comunicat Biroului Electoral Județean, care urmează să analizeze situația și să dispună măsurile necesare conform competențelor.