Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Pietoni loviți de mașini în Cluj-Napoca. Un șofer era beat

Publicat


politia rutiera

Un pieton a fost lovit, luni dimineață, de un autoturism pe str. Frunzisului din Cluj-Napoca, la locul accidentului intervenind achipaje medicale. 

”Polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați despre un accident de circulație produs pe strada Frunzișului din municipiul Cluj-Napoca

Din verificările preliminare s-a constatat că, un bărbat, de 39 de ani, din Cluj-Napoca, care se afla la volanul unui autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea părții carosabile prin loc nepermis.

Pietonul, respectiv un bărbat de 48 de ani, din comuna Râșca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.

Atât conducătorul auto, cât și pietonul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au spus polițiștii.

Șofer beat

De asemenea, tot luni dimineață a fost înregistrat un alt accident rutier pe B-dul Muncii din Cluj-Napoca.

”Din cercetările efectuate la fața locului a rezultat că, un bărbat, de 58 de ani, din comuna Chinteni, care conducea un autoturism din direcția străzii Oașului, ar fi accidentat o femeie, de 43 de ani, din comuna Borșa, aflată în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni.

În urma impactului a rezultat rănirea femeii”, arată Poliția Cluj.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, iar conducătorului auto i-a rezultat o alcoolemie de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare polițiștii efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

PETIȚIE. ELIMINAREA restricției de circulație pe banda BUS pentru motocicliștii clujeni

Publicat

Modificări pentru motocicliști în Codul Rutier

Motocicliștii clujeni au înaintat o petiției către Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj, CTP și Inspectoratul de Poliție Cluj prin care solicită autorizarea accesului motocicletelor pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun.

petitie

„Prin prezenta, noi, semnatarii acestei petiții, pasionați de motociclete, navetiști, cetățeni preocupați de o bună mobilitate si activi din punct de vedere social, solicităm autorizarea accesului motocicletelor așa incat să utilizeze benzile de autobuz în orașul nostru, precum in alte mari orașe europene.

Credem că acordarea accesului motocicletelor pe benzile de autobuz nu numai că va spori eficiența traficului, ci va promova siguranța, va reduce aglomerația și va încuraja modurile de transport putin poluante.

De ce este important?

1. Eficiența traficului: motocicletele și mopedele ocupă mult mai puțin spațiu pe drum în comparație cu mașinile, dar se confruntă adesea cu aceleași probleme de congestionare. Permiterea motocicletelor și a mopedelor să utilizeze benzile de autobuz va atenua congestionarea traficului prin utilizarea spațiului subutilizat de pe aceste benzi. Acest lucru va duce la o circulație mai fluidă pentru toți utilizatorii drumului, inclusiv autobuze, mașini, bicicliști și pietoni.

2. Îmbunătățirea siguranței: benzile de autobuz sunt, în general, mai puțin aglomerate decât benzile obișnuite, oferind un mediu mai sigur pentru navigarea motocicletelor și a mopedelor. Prin separarea motocicletelor și a mopedelor de traficul intens, riscul de accidente și coliziuni poate fi redus semnificativ. În plus, manevrabilitatea și agilitatea motocicletelor le fac să fie potrivite pentru benzile de autobuz, unde au loc opriri frecvente și schimbări de bandă.

3. Beneficii pentru mediu: încurajarea utilizării motocicletelor și a mopedelor ca mod de transport se aliniază cu obiectivele de durabilitate prin reducerea emisiilor de carbon și a consumului de combustibil. Motocicletele și mopedele sunt în mod inerent mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât mașinile și contribuie mai puțin la poluarea cauzată de trafic. Încurajând naveta cu motociclete și mopede prin accesul la benzile de autobuz, putem promova o trecere către opțiuni de transport mai ecologice.

4. Promovarea transportului alternativ: asigurarea accesului motocicletelor și a mopedelor la benzile de autobuz încurajează adoptarea unor moduri alternative de transport. Mulți oameni pot alege motociclete pentru naveta zilnică dacă oferă timpi de călătorie mai rapid și mai fiabil. Această schimbare poate contribui la reducerea deplasărilor cu vehicule cu o singură ocupare, atenuând presiunea asupra infrastructurii și îmbunătățind mobilitatea urbană generală.

„Permiterea accesului motocicletelor și a mopedelor pe benzile de autobuz este o extensie logică a eforturilor de optimizare a rețelei noastre de transport”

5. Consecvența cu practicile existente: în multe orașe din întreaga lume, motocicletelor și mopedelor li se permite să folosească benzile de autobuz cu rezultate pozitive. Prin alinierea politicilor orașului nostru cu aceste practici stabilite, putem valorifica lecțiile învățate și beneficiile observate în altă parte. Permiterea accesului motocicletelor și a mopedelor pe benzile de autobuz este o extensie logică a eforturilor de optimizare a rețelei noastre de transport și de a găzdui diverși utilizatori ai drumurilor.

6. Uzură redusă pe drumuri: motocicletele exercită o presiune mai mică pe suprafața drumurilor în comparație cu mașinile și camioanele. Permiterea motocicletelor să utilizeze benzile de autobuz poate ajuta la distribuirea mai uniformă a traficului pe rețeaua de drumuri, reducând aglomerația pe benzile obișnuite și minimizând uzura drumurilor. Acest lucru, la rândul său, poate duce la economii de costuri în întreținere și reparații de infrastructură.

7. Încurajarea micromobilității: circulația motocicletelor se încadrează în categoria micromobilității, care cuprinde vehicule compacte, propulsate de oameni sau electrice, potrivite pentru călătorii pe distanțe scurte. Prin integrarea motocicletelor în benzile de autobuz, orașele pot demonstra angajamentul de a promova opțiunile de micromobilitate. Acest lucru se aliniază cu principiile contemporane de planificare urbană axate pe crearea de sisteme de transport diverse, incluzive, care să răspundă unei game largi de nevoi de mobilitate.

8. Facilitarea conectivității Last-Mile: motocicletele sunt deosebit de potrivite pentru a aborda provocarea „ultimei mile” în transportul urban, în care navetiștii se luptă să se conecteze între stațiile de transport public și destinațiile lor finale. Permiterea accesului motocicletelor pe benzile de autobuz le permite navetiștilor să navigheze eficient în zonele urbane aglomerate, reducând decalajul dintre opririle de transport în masă și destinațiile lor finale. Acest lucru promovează o experiență de transport fără întreruperi, multimodală atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori.

Concluzie:

În concluzie, autoritățile menționate mai sus să ia în considerare meritele acordării accesului motocicletelor și a mopedelor pe benzile de autobuz din raza orașului nostru. Această inițiativă promite să sporească eficiența traficului, să îmbunătățească siguranța, să promoveze transportul durabil și să încurajeze adoptarea unor moduri alternative de călătorie. Sprijinind această petiție, putem face străzile orașului nostru mai sigure, mai verzi și mai accesibile pentru toți rezidenții și navetiștii.

Vă mulțumim pentru atenția acordată acestei probleme. Așteptăm cu nerăbdare un răspuns pozitiv și o acțiune semnificativă pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport a orașului nostru”, se arată în petiție.

Semnează petiția AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Percheziții în Cluj și Sălaj la persoane bănuite că au obținut ILEGAL bani publici. Prejudiciu de 200.000 de lei

Publicat

De

Percheziții la Cluj și Sălaj

Percheziții, joi, în județele Cluj și Sălaj, într-o cauză penală care vizează comiterea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, alături de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară.

Percheziții în Cluj și Sălaj la persoane bănuite că au obținut ILEGAL bani publici. Prejudiciu de 200.000 de lei

Din cercetări s-a stabilit că, în perioada 2019 – 2020, mai multe persoane ar fi întocmit, semnat și avizat înscrisuri falsificate, cu scopul accesării în mod ilegal a unor finanțări din fonduri publice.

Prin aceste acțiuni, persoanele în cauză ar fi încasat sume pe nedrept, cauzând astfel un prejudiciu de aproape 200.000 de lei.

Operațiunea pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, are loc în cadrul acțiunii JUPITER.

Citește mai departe

CULTURA

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a CÂȘTIGAT Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024

Publicat

biserica sf mihail

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost onorată cu unul dintre cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu, câștigând Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024. Restaurarea acestei bijuterii gotice este un proiect complex desfășurat între 2016 și 2022.

biserica sf mihail restaurare sergiu razvan

Biserica Sf Mihail restaurare – Sergiu Razvan

„Această distincție recunoaște nu doar eforturile tehnice și arhitecturale depuse, ci și angajamentul nostru față de conservarea și promovarea patrimoniului cultural european. Biserica Sfântul Mihail, situată în inima vibrantă a Clujului, reprezintă o piesă de rezistență a patrimoniului gotic european, având o importanță deosebită atât la nivel local, cât și național. Restaurarea acesteia nu a fost doar o simplă reabilitare structurală și estetică, ci și o inițiativă de revitalizare a unei comunități întregi, cu impact semnificativ asupra turismului și educației culturale.

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a CÂȘTIGAT Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2024

Proiectul a inclus consolidări structurale inovative, utilizând tehnologii moderne pentru a asigura siguranța seismică, dar și reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne care respectă tradiția arhitecturală a edificiului.

Acest proiect de restaurare este un exemplu elocvent de intervenție sensibilă și respectuoasă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, inclusiv amplasarea într-o zonă activă de cutremur. Metodele utilizate și angajamentul echipei interdisciplinare implicate au fost apreciate de juriul premiilor, iar rezultatele au fost considerate remarcabile.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român. Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București”, se arată în comunicatul Parohiei Romano Catolice Sf. Mihail.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi jucători au SEMNAT prelungirea contractului cu „U” Cluj

Publicat

ucluj

Doi jucători au semnat prelungirea contractului cu „U” Cluj. Este vorba de Dorinel Oancea, de 27 de ani și Gabriel Simion, de 26 de ani. Cei doi au semnat contracte până în vara anului 2025.

„Dorinel Oancea continuă la «U». Gabriel Simion, unul dintre jucătorii de bază în linia de mijloc a Universității în sezonul recent încheiat, a semnat prelungirea contractului cu echipa noastră.”, au fost mesajele clubului pe rețelele de socializare.

Doi jucători au SEMNAT prelungirea contractului cu „U” Cluj

Cei doi au fost prezențe constante în echipa pregătită de Ioan Ovidiu Sabău. Dorinel Oancea a jucat în 28 de meciuri în acest sezon, iar Gabriel Simion în 34 de partide. Conform Transfermarkt, cei doi sunt cotați la 500.000, respectiv 600.000 de euro. Dorinel Oancea a marcat un gol și a oferit două pase decisive în stagiunea trecută de Superliga, scrie GSP.

Dorinel Oancea evoluează pe postul de fundaș dreapta și a ajuns la „Șepcile roșii” la mijlocul sezonulului 2022-2023, transferat de la CS Mioveni. A marcat primul gol în tricoul „studenților” în partida cu Dinamo din penultima etapă a play-out-ului Superligii, scor 3-3, pe Cluj Arena.

Gabriel Simion evoluează pe postul de mijlocaș defensiv și a ajuns la Universitatea Cluj de la FCSB. A fost împrumutat la Aris Limassol de către gruparea „roș-albastră” și a ajuns pe Cluj Arena în vara anului 2022.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax