Connect with us

ACTUALITATE

Pierde Donald Trump alegerile din noiembrie 2020?

Publicat


Prelungirea pandemiei în peste 20 de state americane, mai ales republicane, dar şi câteva democrate, în California, Florida, Texas, Arkansas, Carolina de Sud, Tennessee, etc., cu noi recorduri de infectări anunţate în ultimele 10 zile – 53 000 de cazuri noi joi, 2 iulie 2020, cea mai mare cifră de la declanşarea epidemiei în SUA –, îl fragilizează în mod evident pe candidatul republican, preşedinte în exerciţiu, Donald Trump. Îl împiedică să le vorbească alegătorilor săi în mari adunări publice.

Încercarea de la Tulsa, Oklahoma a fost un semieşec, retransmis totuşi pe Fox News pentru vreo 7-8 milioane de telespectatori. Continuarea aparent violentă a pandemiei îl avantajează net pe candidatul democrat, Joe Biden, un orator mediocru, de altfel, care a anunţat deja că nu va avea întâlniri publice până în noiembrie, la alegeri. Confruntarea dintre Donald Trump şi Joe Biden părea cu totul inegală până în aprilie, în avantajul lui Trump, dar tendinţa s-a inversat dramatic.

Toate sondajele de opinie, inclusiv cele ale Fox News, până mai ieri canal favorabil lui Donald Trump, îl dau câştigător în noiembrie pe Joe Biden. Ipoteza înfrângerii lui Donald Trump, un suveranist şi un protecţionist („America First !”). Instalarea la Casa Albă a unei guvernări democrate, neoliberală, progresistă şi globalistă, cu Barack Obama, fost preşedinte timp de opt ani, două mandate, pe post de dirijor din umbră, împreună cu grupul său, e din ce în ce mai des evocată de toţi observatorii.

„Independentiştilor, suveraniştilor, naţionaliştilor de pretutindeni le-a suflat vântul în pânze”

Schimbarea majoră de direcţie a politicii americane, începând de anul viitor, 2021, anul marii crize economice anunţate, ar fi o veste foarte proastă pentru suveraniştii de pretutindeni, din Franţa, aflaţi în ascensiune prin Frontul Popular al lui Michel Onfray. Dar în același timp şi pentru cei încă foarte firavi şi deloc organizaţi din România, pentru Viktor Orbán, pentru conservatorii aflaţi la putere în Polonia, pentru Matteo Salvini şi pentru Italia, pentru preşedintele ultraconservator Jair Bolsonaro al Braziliei, pentru Benjamin Netanyahu în Israel, etc.

Independentiştilor, suveraniştilor, naţionaliştilor de pretutindeni le-a suflat vântul în pânze în timpul mandatului Donald Trump şi pentru că s-a generalizat războiul politic intern american, întreţinut de democraţii lui Barack Obama, Hillary şi Bill Clinton, Nancy Pelosi, Chuck Schumer, etc.

„Uniunea antinaţională PNL-USR se va umfla ca o broască”

Dimpotrivă, tuturor guvernelor neoliberale, mondialiste, cele din Franţa şi din România, ale lui Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, cele mai închinate noii ordini globale, le va surâde norocul. În România, previzibila alianţă PNL-USR – seniorii şi juniorii, „profesioniştii” politicii şi amatorii, „anticii” şi „modernii” globalismului – va sărbători.

Uniunea antinaţională PNL-USR se va umfla ca o broască (mai mare decât „boul” PSD – vezi fabula lui La Fontaine) sau ca o vacă lacomă scăpată în lucernă, iar PSD se va împărţi în şi mai multe aripioare gen partidul lui Ponta, partiduleţe. Suvernaniştii, încă nereprezentaţi la vedere, oficial în Parlament, vor avea zile şi mai grele. În Franţa, guvernul vădit globalist Édouard Philippe tocmai a demisionat după eşecul total în turul doi al municipalelor (locale) şi gestiunea absolut dezastruoasă a pandemiei.

„Demisia guvernului Philippe nu-l exonerează pe primul-ministru”

A fost deja numit noul prim-ministru, Jean Castex, un sarkozist globalist. Şeful său de cabinet va fi însă un înalt funcţionar de stânga, ceea ce indică deja că preşedintele Emmanuel Macron va persevera în direcţia amalgamului, a subminării dreptei şi stângii deopotrivă.

Adică va folosi pe mai departe filosofia lui „en même temps” („în acelaşi timp” – brevetată ca tic personal), cu alte cuvinte, „şi – şi” sau, în fond, „nici – nici”. Dar demisia guvernului Philippe nu-l exonerează nici pe primul-ministru şi nici pe miniştrii săi de răspunderile penale pentru gestiunea crizei Covid-19.

Care sunt, în adâncime, dincolo de titulaturi şi etichete, forţele care îşi dispută în SUA puterea politică şi economică ? După un analist discret (nu semnează !) care scrie în Observatoire du journalisme (ojim.fr, 26 iunie 2020), curentele majore ar fi trei : un clan deconstructor puternic, un clan postsovietic militaro-industrial şi un clan creştino-sionist, cel care a mizat pe Donald Trump, un „necredincios” („mécréant”).

„Pentru sistem, statul american actual reprezintă o frână la îmbogăţirea elitei economice mondiale”

Cea mai puternică grupare este cea a „globaliştilor postmoderni deconstructori – clanul Obama/frontiere deschise, moştenitorul liniei Alinsky (Saul Alinsky, autor al manualului „Reguli pentru radicali” din anii ’70, a explicat că „Principele” a fost scris de Machiavelli pentru cei înstăriţi, „Rules for Radicals” e scris pentru cei care nu au nimic şi vor să le ia puterea celor bogaţi” – n.n.) – şi a campionilor revoluţiei „tehnotronice” a lui Brzezinski. […]

Postmodernii deconstructori nu cred că statul american e capabil să pună în operă paradisul mondial. Globaliştii postmoderni trebuie să deconstruiască pentru totdeauna sistemul american, tradiţiile sale, structurile sale, ce i-a mai rămas european. Pentru sistem, statul american actual reprezintă o frână la îmbogăţirea elitei economice mondiale.

„Clanul globalist urmăreşte „griparea” puterii judiciare”

De asemenea, politica acestui clan (Obama, Soros – n.n) constă de trei ani în utilizarea trupelor de şoc „anticapitaliste-în-serviciul-capitalismului”, pe modelul gărzilor roşii ale lui Mao, cu scopul de a intimida şi de a produce rupturi culturale. Este ce vedem astăzi pe străzi în America, cu „secesiunea” de comune zise republici independente. Pe de altă parte, clanul globalist urmăreşte „griparea” puterii judiciare prin activismul judecătorilor (şi al procurorilor – n.n.), a sistemului judiciar în întregul său.”

Şi expertul francez voluntar anonimizat îşi continuă analiza clanului postmodern deconstructor cu observaţii despre judecători care se pun în locul procurorilor sau despre procurori daţi afară care refuză să execute ordinele ministrului de tutelă. Media mainstream şi parte din reţelele sociale urmează linia „Ministerului Adevărului” a lui George Orwell.

„Clanul face jocul donatorilor săi”

Clanul „globaliştilor imperialişti postsovietici” (clanul Bush, moştenitorul liniei Rockefeller) „este structural minoritar, dar poate conta pe resturi substanţiale din aparatul de stat, pentru moment încă în simbioză cu complexul militaro-industrial. Dar este un curent cu o tendinţă retrogradă într-o lume în schimbare, bulversată, un curent deloc revoluţionar.

Sunt conservatorii puritani ai instituţiilor create de părinţii fondatori în 1776 pentru a face din Washington o republică universală. Clanul face jocul donatorilor săi şi acceptă vederile culturale ale primului clan (postmodern deconstructor – n.n.). Dacă promovează schimbările de regim, inclusiv pe pământ american, o face într-o optică imperială clasică.

Patronii acestui curent vor un globalism aservit sistemului financiar-monetarist şi judiciar american. Vor o republică universală „made in USA”, cu aparenţe iudeo-creştine, contrar primului curent (Obama-Clinton-Soros – n.n.), fundamental agnostic şi raţionalist.”

„Trump i-a dezamăgit”

În politica externă, clanul postsovietic militaro-industrial a fost reprezentat excelent de John McCain, iar azi de John Bolton, consilierul dezertor al lui Donald Trump. Acest clan a aşteptat ca Trump să bombardeze Iranul şi Venezuela, Rusia şi Coreea de Nord. Dar Trump i-a dezamăgit. Interesul principal al clanului e controlul resurselor naturale necesare Chinei şi Indiei, giganţi în plină expansiune.

Cele două clanuri, cel postmodern deconstructor (democraţi) şi cel postsovietic militaro-industrial (conservatori tradiţionali, republicani) negociază un guvern de uniune naţională sub „pseudonimul” prezidenţial al lui Joe Biden. Acesta e compus din democraţi, conservatori republicani disidenţi, tehnocraţi, generali, ofiţeri de intelligence, clerici care vor să realizeze un nou ciclu de „Hope and Change” („Speranţă şi Schimbare”) – vezi Observatoire du journalisme.

„Ultimul sondaj Fox News e dezastruos”

„Trump se găseşte într-o situaţie inversă celei din 2016. A câştigat atunci prezidenţialele pentru că, de fapt, se făcea un referendum despre Hillary Clinton, hărţuită şi arogantă, care nu a putut să-şi adune toate trupele. În 2020, va veni rândul lui Biden să câştige „în lipsă”, referendumul făcându-se pe tema lui „Trump-învrăjbitorul-care-a-eşuat”, incapabil să-şi reformeze coaliţia.

Ultimul sondaj Fox News e dezastruos. Trump pare mulţumit de dezordinea actuală, imaginându-şi că el e cel care încarnează legea şi ordinea şi prezentându-l pe Biden ca marionetă a ultrastângii.”

Ne mai rămâne să prezentăm, după enigmaticul analist francez de la Washington, cel de-al treilea curent, cel al actualului preşedinte, Donald Trump : „Cel de-al treilea clan e cel al creştin-sioniştilor care mizează pe Trump aşa cum mizaseră înainte pe Tea Party. Aceşti creştini, fundamentalişti apocaliptici, consideră că înfăptuirea profeţiei divine prin statul Israel este condiţia indispensabilă venirii lui Crist în slavă, care va împărăţi peste toţi oamenii.

Demografic în pierdere de viteză, aceşti creştini sunt totuşi bine structuraţi. „Tactic”, l-au ales pe Trump necredinciosul şi au văzut în alegerea sa din 2016 punerea în aplicare a planului lui Dumnezeu. Aceşti alegători sunt azi focalizaţi pe eradicarea (sau supunerea) Iranului, încarnare a Persiei împăratului Cirus.

Cine va câştiga în noiembrie?

Sunt, de altfel, extrem de ostili islamismului, care nu recunoaşte alegerea poporului american ca motor exclusiv al Istoriei, alegere făcută de Dumnezeu. Acest clan nu-i este suficient lui Trump. În 2016, Trump a recuperat o mare parte din clasa muncitoare a albilor şi a putut beneficia de sprijinul unei mari părţi a evreimii ortodoxe, familia religioasă a ginerelui lui Trump şi a fiicei sale Ivanka.”

Cine va câştiga în noiembrie ? Nici unul dintre cele trei clanuri nu este capabil să reunească o majoritate de unul singur. Cele două care vor reuşi să-şi unească forţele împotriva celui de-al treilea vor câştiga la pas. Donald Trump, aşa cum arată fotografia situaţiei de moment, e pe cale să piardă susţinerea bush-iştilor din Partidul Republican.

Dacă această ipoteză se confirmă, Trump poate pierde cu mai mult de 10 %. Şi astfel se închide paranteza suveranistă – o paranteză extraordinară pentru SUA şi pentru restul lumii, mai ales pentru cei dependenţi de imperiul american. Donald Trump seamănă, de fapt, foarte mult cu Boris Elţin, cel care a pus cruce Uniunii Sovietice şi carierei spectaculoase a lui Mihail Gorbaciov. Dar e exclus să ne întoarcem la ceea ce a fost înainte de preşedinţia Trump.

Mai ales pentru că, după celebrul Paul Craig Roberts, colapsul Statelor Unite nu mai poate fi evitat („The collapse of the United States is no longer avoidable”, paulcraigroberts.org, 30 iunie 2020). (Petru  Romoşan)

Cine este Petru Romoșan

Poet, editor, negustor și expert de artă. S-a născut la 30 martie 1957 în comuna Orăştioara de Sus (Hunedoara). A absolvit în 1976 Liceul “George Coșbuc” din Cluj-Napoca, după trei ani la Liceul “Ady Şincai”. Activează pentru început în cenaclul literar “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1972 devine membru al grupului de scriitori format în jurul revistei culturale “Tribuna” (seria Dumitru Radu Popescu). În anii ’80 se stabileşte în București și lucrează în comerțul de artă ca galerist al Fondului Plastic. Urmează Şcoala de Comerţ de artă a UAP.

Între 1988 și 1998 trăiește la Paris, unde își deschide o galerie şi activează pe piaţa de artă pariziană. Revine în țară în 1998, tot la București. Debutează publicistic în 1972 cu poezie în revista “Tribuna” (Cluj-Napoca). Debutul editorial are loc în 1977 cu volumul de versuri “Ochii lui Homer”, publicat la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Au urmat alte două volume de poezie.

A alcătuit cinci antologii de poezie românească, printre care şi cea intitulată “Cele mai frumoase 100 de poezii ale limbii române” (Ed. Compania, 2001). Este deținătorul premiului pentru poezie acordat de revista “Tribuna” din Cluj-Napoca (1976) și al premiului pentru debut în poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România (1977).

Este administrator și editor al Editurii Compania din București, împreună cu soţia sa, Adina Kenereş, scriitoare şi editoare la rândul său.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Viorel Băltărețu, deputat USR: „Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok”

Publicat

În contextul unui rezultat electoral surprinzător la nivel național, deputatul USR Viorel Băltărețu a analizat semnificația calificării Elenei Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cu un scor impresionant atât în județul Cluj, cât și în municipiul Cluj-Napoca, Lasconi a demonstrat că mesajul USR răsună puternic în inima Transilvaniei.

Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj și candidat pentru un nou mandat, a oferit o primă reacție la vestea calificării candidatului USR la președinție, Elena Lasconi, în turul II.

Lasconi, prima în preferințele clujenilor

Lasconi a fost prima clasată în preferințele clujenilor, atât la nivelul județului, unde a obținut un scor de 30,39%, cât și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, cu 40,48% din voturi.

Reporter: V-a surprins  rezultatul alegerilor la nivel național și pe Cluj?

Viorel Băltărețu: Da, la nivel național e un rezultat surprizător. În schimb, clujenii au fost înțelepți, nu s-au lăsat manipulați și nu s-au lăsat pradă resemnării. Votul lor masiv pentru USR și Elena Lasconi e o confirmare a faptului că electoratul clujean este un electorat matur, informat și neinfluențabil.

Le mulțumesc clujenilor care ne-au votat și le spun că votul lor ne onorează și ne responsabilizează pe mai departe. Celor care nu ne-au votat, le spunem că îi vedem și îi ascultăm. Dorințele lor sunt justificate.

„Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok”

Clujul a spus prin votul de ieri că nu își alege liderii de pe Tik Tok. Este un mesaj de avertizare important pentru toți cei care speră că pot accede la putere pompând bani în rețele sociale, boți și mii de conturi false  – fără să ne spună de unde vin banii – și cu o ofertă politică invizibilă, goală de conținut. „Invizibili” nu sunt ei, deși se auto-proclamă așa, victimizându-se. „Invizibil” e ce au făcut până acum și ce vor face în viitor pentru clujeni.

R.: Cum influențează acest vot alegerile parlamentare din 1 Decembrie?

V.B.: Alegerile parlamentare sunt cruciale, mai importante decât oricând. Parlamentul e cel care decide cât de mare e TVA-ul sau dacă stăm în trafic 2 ore pe zi sau 20 de minute pe zi. De aceea, e crucial să alegem cu discernământ cine ne reprezintă în Parlament.

Scena politică e zdruncinată în acest moment, dar, ca să sepărăm grâul de neghină, trebuie să scuturăm ciurul. Știu că în toate partidele clasice există oameni capabili, am lucrat patru ani cu ei. Sunt convins că dreapta paote fi reconstruită și că USR poate juca rolul de factor de stabilitate pentru reconstrcuția dreptei.

USR își asumă responsabilitatea de a coaliza dreapta

R.: Cum se va reconfigura viitoare guvernare? Se poate face în jurul USR?

V.B.: Pe scurt, da. USR e un partid de dreapta și își asumă responsabilitatea de a coaliza dreapta. Am lucrat pentru asta și în trecut și continuăm acest efort, pentru o dreaptă sănătoasă.

Sperăm că și celelalte partide au învățat lecția cutremurului de la turul I. Mesajul românilor a fost neechivoc. Cred că vom găsi reursele necesare pentru coaliția de dreapta: una a speranței, a stabilității și a bunăstării pentru toți românii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Danciu (Cluj24), despre rezultatul alegerilor: „Este moștenirea domnului Iohannis. A distrus Partidul Național Liberal”

Publicat

Rezultatul neașteptat al primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Călin Georgescu și Elena Lasconi au avansat în turul al doilea, a zguduit scena politică din România. Rezultatul exprimă frustrarea electoratului „lăsat în urmă”, este de părere jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.

Acesta a declarat, luni, la Prima News, că succesul lui Călin Georgescu nu este o surpriză completă pentru cei familiarizați cu politica. În 2011-2012, numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, iar în 2020 a fost propunerea AUR pentru funcția de prim-ministru.

„Domnul Georgescu este cunoscut în lumea politică, eu îl știu de vreo 15 ani, cred că a și scris la un moment dat, a fost la un moment dat o propunere de premier, pe vremea lui Traian Băsescu. Nu e chiar o figură nouă. În urmă cu trei ani, el a fost propunerea AUR de premier, a făcut echipă cu George Simion la acel moment”, a declarat Florin Danciu.

Rezultatul care a zguduit scena politică

Acesta a remarcat că ascensiunea fulgerătoare a lui Georgescu în primul tur reprezintă „un șoc politic”.

„Iată că, după trei ani, din neantul rețelelor sociale, domnul Georgescu vine și câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din România, într-un eveniment care este un adevărat șoc politic, o revoluție dacă mă întrebați pe mine. Practic, pulverizează eșichierul politic din România. Urmează să vedem ce vor face cei din PNL, PSD.

USR s-a repliat, ei merg cu doamna Lasconi, e logic. În același timp, polul suveranist pare că se coagulează. George Simion a spus aseară că îl va sprijini, la fel și Diana Șoșoacă. E încă prea devreme pentru a trage concluzii, este interesant de văzut cum se vor poziționa celelalte partide”, a mai arătat jurnalistul Cluj24.

USR capitalizează succesul Elenei Lasconi

Claudiu Marian, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a descris rezultatul alegerilor drept o victorie clară pentru doi candidați și un eșec major pentru partidele mainstream.

„Cred că am fost cu toții surprinși de acest rezultat. Dacă ar fi să facem o analiză simplă, avem doi premianți: un super-premiant în persoana lui Călin Georgescu, un premiant în persoana doamnei Elena Lasconi și avem și doi repetenți, cuplul PNL-Nicolae Ciucă și un super-repetent, PSD-Marcel Ciolacu. Este, într-o cheie extrem de simplă, fotografia finalului zilei de ieri, cu principalii competitori pe care i-am văzut într-o anumită ierarhie după numărarea voturilor. Lucrurile sunt complexe pentru partidele mainstream. Fiecare dintre ele, în mod paradoxal, vor fi obligate să se reformeze. Problema este presiunea timpului. Înainte de a gândi un plan foarte bine așezat de reformă internă a celor două partide, eu cred că vor trebui, fiecare în parte, să ia niște decizii fulger, care să le permită să obțină un scor rezonabil la alegerile parlamentare”, a afirmat Claudiu Marian.

Moștenirea lui Klaus Iohannis asupra PNL

Florin Danciu a subliniat că actuala situație politică este rezultatul negativ al influenței lui Klaus Iohannis asupra PNL, considerând-o o moștenire distructivă.

„Toată istoria PNL-ului sub Klaus Iohannis, care are o mare răspundere pentru situația în care se află toată tabla politică acum – aceasta este moștenirea domnului Iohannis. A distrus Partidul Național Liberal, care a acceptat ca o formă de masochism intervențiile prezidențiale de la Orban dat jos, pus Cîțu, Cîțu dat jos, pus Ciucă, nebunia aceasta din campanie cu manevre ale lui Ciucă pe care nu le-a înțeles nimeni – mers la Nicușor Dan, lansat cărți, mers la Dinescu, anunțat pe Bolojan premier, Bolojan nu a zis nimic, totul a fost un haos, din păcate”, a subliniat jurnalistul.

„Hai să vedem care e semnificația acestui vot”

El a avertizat că partidele care minimalizează semnificația succesului lui Georgescu sau etichetează electoratul său drept ignorant greșesc grav.

„Dacă tot narativul acesta va fi iarăși că este cu rușii, cred că nu au înțeles nimic nici USR-ul, nici PSD-ul, nici PNL-ul din acest vot. Votul acesta reprezintă un nucleu de 20 și ceva la sută din oameni care s-au simțit lăsați în urmă, căror dezbaterea publică nu e-a oferit răspunsuri la lucruri fundamentale, de ce e mai scumpă viața, de ce e inflația mare. Hai să vedem care e semnificația acestui vot, ce înseamnă suveranismul, adică dacă îl facem pe Călin Georgescu agent rus și pe cei 2 milioane proști, nu am făcut nimic. Acesta este un segment critic în țara noastră și trebuie văzut de ce a votat cum a votat, aproape destructurând clasa politică românească.

Trebuie să ne aplecăm asupra cauzelor acestui vot: inflație, balanță comercială dezechilibrată, deficit comercial, datorii enorme, războiul din Ucraina, lucruri pe care nu le-am dezbătut. Le-a spus domnul acesta pe TikTok, a vorbit despre aceste lucruri. Oamenii l-au simțit pe acest cetățean că vorbește cumva pe limba lor, deși sunt și lucruri aberante acolo, dar l-au votat. Acolo trebuie căutată explicația, nu în a dat vina pe Putin și pe faptul că cei care l-au votat pe Călin Georgescu sunt stupizi”, este de părere Florin Danciu.

Diversitatea electoratului suveranist

În final, politologul Claudiu Marian a atras atenția asupra diversității electoratului suveranist. Pe de altă parte, Marian a criticat lipsa de viziune a PNL și PSD, afirmând că „nu am văzut teme, nu am văzut mesaje”.

„În mod cert, USR, odată cu intrarea doamnei Lasconi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va beneficia de un boost, aș spune, la alegerile parlamentare, și va obține un scor mult peste ceea ce anticipam înainte. Totodată, acest rezultat obținut de Călin Georgescu demonstrează că electoratul suveranist este extrem de consistent, dacă e să ne raportăm la întreaga populație a României, dar nu este un electorat de tip monolit, ci unul care răspunde la anumite teme, la anumite mesaje, și cred că mai multe partide vor încerca, în perspectiva alegerilor parlamentare, să împrumute din aceste teme și să le livreze către acele segmente de electorat.  PNL și PSD au gândit campanii electorale în care s-au bazat exclusiv pe structurile de partid, adică pe aleșii locali din 9 iunie. Nu am văzut teme, nu am văzut mesaje”, a conchis acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Boc, adjunctul lui Bolojan în noua conducere a PNL după demisia lui Nicolae Ciucă

Publicat

PNL bate PSD în Moldova

Partidul Național Liberal și-a ales conducerea interimară, după demisia președintelui Nicolae Ciucă și a întregii sale echipe. Noul președinte este Ilie Bolojan, iar printre prim-vicepreședinți se numără și primarul Emil Boc.

Ilie Bolojan a fost validat în funcția de președinte interimar al PNL, luni seară, într-o ședință a partidului. Din echipa sa de conducere face parte și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în funcția de prim-vicepreședinte.

Cine sunt lideri interimari ai PNL?

Conducerea interimară va fi asigurată de:

  • Președinte – Ilie Bolojan (preşedintele Consiliului Judeţean Bihor)
  • Prim-vicepreședinte – Emil Boc (primarul municipiului Cluj-Napoca)
  • Prim-vicepreședinte – Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6)
  • Prim-vicepreședinte – Dan Motreanu (europarlamentar)
  • Prim-vicepreședinte – Valeriu Iftime (preşedinte CJ Botoşani)
  • Secretar General – Adrian Veștea (preşedintele Consiliului Judeţean Brașov)

PNL o susține pe Elena Lasconi în turul II

În declarațiile de presă susținute de Ilie Bolojan la finalul ședinței, noul președinte PNL a anunțat că, în turul II al alegerilor prezidențiale, partidul o va susține „fără echivoc” pe Elena Lasconi.

Nicolae Ciucă și conducerea PNL și-a dat demisia

Nicolae Ciucă și-a anunțat, luni după-amiază, demisia din fruntea PNL, după rezultatul slab obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidatul PNL s-a situat pe poziția a cincea, cu 8,79% din voturi, mult sub punctajul obținut de partid la alegerile locale.

Toată conducerea PNL demisionează, iar printre cei care pleacă din fruntea PNL sunt Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Florin Roman. Excepție face europarlamentarul Dan Motreanu, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu, care rămâne în funcția de prim-vicepreședinte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Misiune contracronometru la Mănăstireni, Cluj. Salvatorii SMURD, eroii unei nașteri critice

Publicat

Misiune inedită de salvare pentru paramedicii SMURD clujeni, la 5 dimineața. Într-o cursă contracronometru, ei au asistat la nașterea micuței Ștefania, reușind să gestioneze cu succes o situație delicată.

Un miracol s-a petrecut în localitatea Bedeciu, din comuna Mănăstireni, județul Cluj. O echipă de paramedici SMURD a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă, în condiții critice.

Situație contracronometru, gestionată cu succes de paramedicii clujeni

Aflați într-o situație contracronometru, salvatorii au reușit să gestioneze o situație delicată, oferind șansa la viață micuței Ștefania și liniștindu-i pe părinții emoționați. Povestea lor a fost povestită pe larg de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență (IGSU) România, pe rețelele de socializare:

„«Nu am putut închide un ochi toată noaptea. Era 5 dimineața și încă povesteam, fericiți, despre ce s-a întâmplat», așa ne-a descris plutonier adjutant șef Adrian Pop ultima tură de serviciu.

Aseară, colegii noștri au fost anunțați că o tânără însărcinată se simțea rău, așa că, în grabă, au plecat spre localitatea clujeană Bedeciu din comuna Mănăstireni.

„Micuța Ștefania s-a grăbit să vină pe lume”

Sosiți la locul indicat, paramedicii au văzut că viitoarea mămică avea contracții puternice și, din clipă în clipă, putea să nască. Adrian și-a dat seama că fiecare secundă contează, a cerut imediat sprijinul unei ambulanțe SMURD cu medic și a tinut legătura în permanență cu dispeceratul. Totuși, micuța Ștefania s-a grăbit să vină pe lume, iar salvatorii au trebuit să acționeze.

«Mămica era vizibil agitată, așa că am făcut tot posibilul să o liniștim și să îi oferim sprijin. Soțul, la rândul lui, era îngrijorat, iar noi l-am asigurat că lucrurile vor decurge bine. Situația a fost delicată, deoarece fetița risca să se sufoce din cauza cordonului ombilical, astfel că i-am explicat mamei cum să-și coordoneze respirația, iar în mai puțin de un minut am asistat la nașterea unei fetițe perfect sănătoase. La final, medicul ne-a spus că dacă nu ajungeam la timp și nu făceam ceea ce trebuie, totul se putea complica», a continuat Adrian.

„Este un sentiment minunat, îți vine să povestești tuturor”

Paramedic încă din anul 2007 si comandant de echipaj pe ambulanța SMURD a Detasamentului Huedin, Adi a ținut să sublinieze importanța echipei pe care a alcătuit-o cu plutonier adjutant Bogdan Lungu și plutonier adjutant Laviniu Pop. Cu toții s-au înțeles din priviri în acele minute cruciale, satisfacția fiind pe măsură.

«Este un sentiment minunat, îți vine să povestești tuturor, inclusiv nepoților. De-a lungul carierei, am mai avut un caz în care am scos un copil de doar trei ani din stop-cardio respirator, fiind implicat într-un accident urât la Huedin. Copilul trăiește și acum! Nu există o bucurie mai mare.»

Adi, Bogdan și Laviniu, vă felicităm! Suntem mândri de voi!”, se arată în postarea IGSU România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax