Connect with us

EVENIMENT

PIB-ului României va scădea cu aproximativ 5% din cauza pandemiei de COVID-19. Analiză amplă realizată de cercetătorii UBB

Publicat


O echipă de șase cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) derulează un proiect de cercetare în cadrul căruia realizează prognoze pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a României în contextul pandemiei de coronavirus.

Rezultatele recente ale acestui proiect care se bazează pe un model cu factori comuni dinamici (DFM – Dynamic Factor Model) arată că după scăderea record a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al treilea trimestru, revenirea economică în formă „V” nu mai reprezintă un scenariu realist, previziunile arătând mai degrabă o evoluție a PIB-ului în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an. Pe baza acestor calcule, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului României de aproximativ 5%.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor prin care cercetătorii universității monitorizează în timp real impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România, respectiv elaborează analize și previziuni privind perspectivele economice ale țării.

Impactul economic al pandemiei în primele trei trimestre ale anului 2020

După performanța economică puternică din primele două luni ale anului 2020, PIB-ul României a resimțit impactul pandemiei și a stării de urgență instituite de autoritățile românești încă din luna martie, anulând astfel acel start puternic din lunile ianuarie și februarie. În consecință, primul trimestru al anului a adus o stagnare economică (-0,04%, date revizuite) în comparație cu nivelul PIB-ului din ultimul trimestru al anului 2019.

Conform datelor Institutului Național de Statistică trimestrul doi al anului a fost cel mai grav afectat de pandemie, aducând o scădere economică record de 12,2% (date revizuite) față de primul trimestru. Această cifră reprezintă o scădere a PIB-ului trimestrial nemaivăzută în istoria de după revoluție a economiei românești, depășind și recordurile negative trimestriale ale crizei economico-financiare din 2008-2009.

După această scădere record, modelul DFM al cercetătorilor UBB prevedea o revenire puternică în cel de al treilea trimestru (+8,1%), însă primele estimări statistice oficiale indică faptul că această revenire a fost mult mai moderată, economia României arătând o creștere de „doar” +5,6% în această perioadă față de trimestrul precedent. Astfel, în termeni anuali, PIB-ul României a cumulat o scădere de 6,0% față de trimestrul III al anului 2019, ceea ce reprezintă în același timp o scădere sub media țărilor UE (-4,3%).

Deși datele statistice la nivel sectorial vor fi publicate în aproximativ 2 săptămâni, informațiile disponibile analizate de echipa UBB-FSEGA arată că surpriza negativă a trimestrului III se datorează în primul rând evoluției slabe a sectorului agriculturii ca urmare a condițiilor meteorologice mai puțin favorabile în acest an. Trebuie menționat în același timp că ponderea agriculturii în PIB-ul trimestrului III este destul de ridicată (peste 9%), iar astfel o scădere de 20-30% a agriculturii poate conduce la o scădere de 2-3 puncte procentuale a PIB-ului total al economiei.

Al doilea val pandemic din România, resimțit în economie

Evoluția numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, care au trecut și pragul de 10.000 de cazuri în luna noiembrie, arată că România înfruntă în momentul de față un al doilea val al pandemiei, ceea ce va fi resimțit și la nivelul economiei. Modelul DFM al cercetătorilor UBB-FSEGA arată că ultimul trimestru al anului 2020 va aduce cel mai probabil o nouă scădere economică.

Această scădere va fi însă mult mai moderată față de recordul negativ al trimestrului II, cercetătorii calculând cu o scădere trimestrială de aproximativ 1%. Această previziune este în concordanță cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei afectând toate țările UE, unde majoritatea analiștilor așteaptă o scădere între 2% și 3% (analiză Reuters). Această scădere pune o piedică importantă în calea creșterii economiei românești din ultimele luni, și semnalează faptul că revenirea în formă de „V” nu mai este o așteptare realistă, scenariul cel mai probabil fiind mai aproape de o formă de „W” asimetric (cu o scădere economică mai puțin accentuată în cadrul celui de al doilea val al pandemiei).

Astfel, conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%

În privința perspectivelor economice pe termen mai lung, previziunile cercetătorilor UBB arată că revenirea completă a economiei la nivelul performanței aferente perioadei premergătoare acestei crize va dura aproximativ 2,5 ani. Scenariul cel mai probabil în momentul de față arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în cursul anului 2022, această revenire fiind condiționată și de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva Covid-19 la nivelul întregului teritoriu al țării, respectiv de utilizarea înțeleaptă a fondurilor substanțiale de sprijin economic oferite de UE.

Rezultatele proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat PREMIER pe Marcel Ciolacu

Publicat

Marcel Ciolacu

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

„Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept”, a spus şeful statului, luni, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat PREMIER pe Marcel Ciolacu

Dimineaţă, liderii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor au semnat, la Parlament, acordul politic premergător formării coaliţiei de guvernare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Paszkany și Mureșan scapă de dosarul de corupție. Dosarul DIICOT Cluj, plin de nelegalități. Decizia, după 26 de amânări

Publicat

Paszkany

Fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, Paszkany Arpad, cumnatul său Szekernyes Karoly și fostul președinte al clubului, Iuliu Mureșan, scapă, momentan, de dosarul de corupție în care au fost trimiși în judecată în 2022, din vina procurorilor DIICOT Cluj care au instrumentat prost această cauză.

După 26 de amânări a pronunțării unei soluții, judecătorii Tribunalului Cluj au decis, luni, trimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj ”în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”.

Acuzații de corupție

Paszkany fusese trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată, instigare la spălarea banilor, în formă continuată, iar cumnatul său Szekernyes Karoly pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional, complicitate la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală, în formă agravată şi continuată, spălarea banilor, în formă continuată.

De asemenea, Iuliu Mureșan era judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infiacțional organizat, delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă agravată și continuată, spălare a banilor, în formă continuată.

Prejudiciul total în acest caz a fost estimat la peste 10 milioane de euro.

Nelegalitatea unor acte de urmărire penală

Instanța Tribunalului Cluj a constatat nelegalitatea unor acte de urmărire penală, respectiv nelegalitatea parţială sau totală a zeci de ordonanţe sau ordonanțe de delegare ale procurorilor care au instrumentat acest dosar, ori ordonanțe de comunicare de date informatice, dar și nelegalitatea unor probe, cum ar fi procese verbale de constatare din dosarul de urmarire penală sau a unor înscrisuri, cu consecinţa excluderii lor juridice şi fizice de la dosarul cauzei.

De asemenea, judecătorii Tribunalului Cluj constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj emis la data de 29.07.2022, în sensul nedescrierii actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor de instigare la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Paszkany Arpad, respectiv de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Iuliu Mureșan, şi respectiv de complicitate la delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, reţinută în sarcina inculpatului Szekernyes Karoly.

Dosarul, retrimis la DIICOT

”Instanța dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Cluj în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Noul Guvern al coaliției pro-europene are 16 ministere, din care jumătate PSD, 6 PNL și 2 UDMR – document

Publicat

guvern

Protocolul coaliției de guvernare a partidelor pro-europene PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale prevede o structură a Guvernului cu 16 ministere, premierul aparținând PSD. Precedentul Executiv avea 18 ministere.

Astfel, din cele 16 ministere, 8 ministere revin PSD, 6 ministere PNL și 2 ministere UDMR.

Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru, dintre care una pentru PSD – viceprim-ministru fără portofoliu și câte o funcție de viceprim-ministru cu portofoliu pentru PNL și UDMR, după cum urmează:

Prim-ministru    PSD

Viceprim-ministru – fără portofoliu      PSD

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii   PSD

Ministerul Justiției      PSD

Ministerul Apărării Naționale       PSD

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului      PSD

Ministerul Sănătății    PSD

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale PSD

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale      PSD

Ministerul Culturii      PSD

 

Viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne   PNL

Ministerul Educației și Cercetării PNL

Ministerul Afacerilor Externe      PNL

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene      PNL

Ministerul Energiei     PNL

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor       PNL

 

Viceprim-ministru, Ministerul Finanțelor      UDMR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației    UDMR

Fiecare minister va avea de regulă 2 secretari de stat, cel mult 4 secretari de stat la ministerele cu activitate complexă.

Antonescu, candidat comun

”Formațiunile membre ale Coaliției politice vor constitui o majoritate parlamentară și se angajează să susțină învestirea Guvernului, și să acorde votul în vederea desemnării Președintelui Senatului, conform nominalizării făcute de către Partidul Național Liberal și Președintele Camerei Deputaților, conform nominalizării făcute de către Partidul Social Democrat.

În perspectiva alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, formațiunile politice semnatare au convenit, prin consens, desemnarea unui candidat unic al Coaliției politice în persoana domnului George Crin Laurențiu Antonescu, propunere ce urmează să fie validată în forurile statutare ale formațiunilor membre ale Coaliției”, se mai arată în document.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Crin Antonescu va fi CANDIDATUL comun. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței

Publicat

crin antonescu

Crin Antonescu va fi candidatul comun al alianței formată din PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităților. Informația a fost confirmată în mod oficial. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței.

PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu, a anunțat Ilie Bolojan, liderul interimar al liberalilor

Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid.

Crin Antonescu va fi CANDIDATUL comun. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianței

Partidele din alianța de guvernare au discutat despre candidatul unic în timp ce negociau și structura viitorului Guvern.

„În acest moment avem un acord politic. Cum este normal, el este premergător unei coaliții de guvernare și a unei majorități parlamentare. Fiecare dintre semnatarii acestui acord politic au înțeles semnalul românilor de la alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu, luni dimineața, la Parlament.

El a mai spus că este de „datoria noastră este, în primul rând, să apărăm valorile democratice, să apărăm parcursul și locul României în Europa, în NATO și, în unul ultimul rând, să apărăm valorile și identitatea națională”.

Liderul social democrat a recunoscut că acesta „nu va fi un mandat ușor pentru viitorul guvern, dar așteptarea românilor, de asemenea, este pentru reforme, pentru transparență, pentru reducerea cheltuielor bugetare și, nu în ultimul rând, așteptarea mediului de afaceri este pentru predictibilitate și sustenabilitate financiar”.

Marcel Ciolacu a confirmat că PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților își asumă „acest lucru și, la final, fiecare dintre noi își va pune ultima semnătură pe acordul politic”.

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că liberalii au acceptat să intre în alianța de guvernare deoarece România trebuie să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă. Declarația a fost făcută imediat după semnarea protocolului de coaliție.

Declarația a fost făcută luni, la Parlament, alături de partenerii de coaliție.

„PNL a semnat aceste protocol de coaliție pentru ca țara noastră să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă (…) să menținem cheltuielile bugetare într-o limită rezonabilă, pentru a continua reformele”, a declarat liderul interimar al PNL.

În ceea ce privește desemnarea unui candidat unic Ilie Bolojan a declarat că „am convenit ca acest candidat să fie Crin Antonescu”.

Foto: Facebook

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax