Connect with us

ACTUALITATE

Piața muncii își revine. Care au fost cele mai căutate joburi în februarie

Publicat


Retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center, industria alimentară, producție ori transport sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să se angajeze. Se reduc pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

1,3 milioane de aplicări și 22.000 de joburi noi – cifrele lunii februarie arată că piața muncii își revine, la un an de la declanșarea pandemiei. Scade numărul de joburi din străinătate, dar crește numărul de locuri de muncă din București și vestul țării.

140.000 de candidați au aplicat în luna februarie la joburile disponibile pe eJobs.ro

Numărul este într-o ușoară creștere față de luna precedentă, cei mai mulți dintre candidați venind din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași sau Ploiești.

„Continuă să fie un interes destul de crescut pentru joburile remote, care în luna februarie au adunat peste 110.000 de aplicări. Candidații caută locuri de muncă și angajatori care să le permită să lucreze de acasă sau într-un sistem de lucru hibrid. După un an de teste, în 2021 vom vedea care sunt rezoluțiile angajatorilor și care vor fi deciziile lor pe termen lung cu privire la modul de lucru pe care îl vor adopta, mai ales că deja în multe companii începe să se vadă o revenire treptată la birouri”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

„Timișoara a fost, în luna februarie, orașul cu cea mai mare creștere a numărului de joburi noi”

În ceea ce privește distribuția joburilor postate în luna februarie pe eJobs.ro, peste 9.000 de locuri de muncă au fost scoase în piață de angajatorii din Capitală, urmați fiind de cei din vestul țării, respectiv din Cluj-Napoca și din Timișoara.

„Decalajul dintre Capitală și celelalte mari orașe rămâne mare și probabil vom vedea aceste diferențe și de acum încolo, însă încep să se reducă pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Față de luna ianuarie, de exemplu, Timișoara a recuperat mult și este acum aproape la egalitate, din punctul de vedere al numărului de joburi, cu angajatorii din Cluj-Napoca. De altfel, la nivel național, Timișoara a fost, în luna februarie, orașul cu cea mai mare creștere a numărului de joburi noi. Procentual, a depășit chiar și Bucureștiul”, detaliază Bogdan Badea.

Domeniile care au adus cele mai multe oportunități pentru candidați au fost retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție ori transport.

În vreme ce orașele mari au înregistrat creșteri față de luna trecută, numărul de joburi disponibile în afara țării a scăzut aproape la jumătate, în condițiile în care accesul candidaților străini în mai multe țări din Europa este îngreunat de contextul restricțiilor actuale. Nevoia angajatorilor din străinătate rămâne însă mare, astfel că este de așteptat ca în lunile următoare să crească din nou cererea de candidați, în special în domenii precum medicină, producție, servicii, IT sau industria alimentară.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

Publicat

incendiu

Mașina care a ars, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca, ar fi fost aprinsă chiar de proprietar, după o ceartă cu soția.

„Astăzi, 29 decembrie a.c., în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un autoturism parcat în proximitatea unui imobil a luat foc.

Din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că un bărbat, de 39 de ani, pe fondul unor discuții contradictorii cu soția sa, în vârstă de 34 de ani, a ieșit din locuință, s-a urcat într-un autoturism, iar ulterior, folosind un lichid inflamabil, ar fi incendiat componente ale vehiculului, ceea ce ar fi condus la propagarea rapidă a focului și deteriorarea autoturismului.

Mașina care a ars în Mănăștur ar fi fost aprinsă de PROPRIETAR, după o ceartă cu soția

La fața locului au intervenit de urgență echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, bărbatul fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, soția acestuia a necesitat îngrijiri medicale după ce ar fi încercat să stingă incendiul.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE. Un bărbat a suferit ARSURI

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc, duminică seara, pe str. Mehedinți din Cluj-Napoca. Din spusele martorilor, incendiul ar fi fost precedat de o explozie. Un bărbat a suferit arsuri.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism situat pe strada Mehedinți. Forțele noastre au găsit la fața locului un bărbat care prezintă arsuri, acesta fiind preluat imediat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă.

incendiu

VIDEO FOTO O mașină a luat FOC pe Mehedinți, în Cluj-Napoca. Incendiul a fost precedat de o EXPLOZIE

De asemenea, autoturismul este situat lângă un bloc de locuințe, iar că măsura preventivă au fost evacuate patru persoane din interiorul acestuia. Toate persoanele urmează să fie evaluate medical.

La misiune iau parte trei autospeciale, precum și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă, respectiv o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.

incendiu

incendiu

incendiu

Update:

Bărbatul de aproximativ 40 de ani a fost intubat și va fi transportat la spital. De asemenea, va fi transportată la spital pentru investigații suplimentare și îngrijiri medicale una dintre persoanele evacuate, mai exact o femeie de aproximativ 25 de ani.

 

Foto: Info Trafic Cluj-Napoca, ISU Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

TOPUL echipelor din Superligă cu peste 100.000 de spectatori în 2024. Ce loc ocupă echipele CLUJENE

Publicat

galerie u

Nouă echipe din Superliga de fotbal au reușit să strângă în total peste 100.000 de suporteri pe teren propriu în 2024.

FCSB conduce acest clasament, cu 340.715 spectatori. Roș-albaștrii au cei mai mulți suporteri din România potrivit statisticilor, scrie GSP.

Mai mult decât atât, FCSB își dispută toate meciurile de pe teren propriu pe Arena Națională, cel mai mare stadion al țării, cu 55.000 de locuri, iar atunci când stadionul nu a fost disponibil, formația antrenată de Elias Charalambous a jucat pe Stadionul Steaua, care are aproape 30.000 de locuri.

TOPUL echipelor din Superligă cu peste 100.000 de spectatori în 2024. Ce loc ocupă echipele CLUJENE

Rapid este următoarea clasată, cu 247.284 spectatori, o cifră remarcabilă în contextul în care Giuleștiul nu are decât 14.000 de locuri, însă de cele mai multe ori în 2024 toate biletele au fost epuizate.

Podiumul este completat de Universitatea Craiova (215.626). Oltenii au fost implicați în lupta pentru titlu în sezonul trecut, însă s-au mulțumit doar cu locul 3, însă chiar și în acest context, oltenii nu și-au abandonat echipa.

Pe locul 4 se află „U” Cluj, cu 194.231.

CFR Cluj este abia pe locul 8, cu 141.521.

Top echipe din Superligă cu peste 100.000 de spectatori pe teren propriu în anul calendaristic 2024

1. FCSB – 340.715 spectatori
2. Rapid – 247.284
3. Universitatea Craiova – 215.626
4. Universitatea Cluj – 194.231
5. Dinamo – 167.808
6. UTA Arad – 141.521
7. Petrolul – 128.781
8. CFR Cluj – 127.312
9. Oţelul – 104.286

Citește mai departe

ECONOMIE

Voucherele de vacanță SUPRAVIEȚUIESC și în 2025. Jumătate din suma de 1.600 lei, SUPORTATĂ de salariat

Publicat

vouchere de vacanta

Voucherele de vacantă supraviețuiesc și în 2025, cu condiţia ca din 1.600 lei, jumătate să fie contribuţia salariatului, a declarat sâmbătă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Declarația a fost făcută la Palatul Victoria, după întâlnirea dintre sindicate, patronate şi premierul Marcel Ciolacu despre măsurile fiscale propuse prin „ordonanţa trenuleţ”.

„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei.

Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei”, a menţionat Bogdan Hossu.

Voucherele de vacanță SUPRAVIEȚUIESC și în 2025. Jumătate din suma de 1.600 lei, SUPORTATĂ de salariat

La rândul său, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a subliniat că Guvernul va subvenţiona cu cel mult 800 de lei voucherele de vacanţă, însă nu au fost oferite detalii din perspectivă fiscală.

„Guvernul propune următorul lucru: el va subvenţiona cu cel mult 800 de lei, aşa este formulat articolul. Nu au ştiut să răspundă, totuşi, ce se va întâmpla din perspectivă fiscală. La momentul actual aceste vouchere de vacanţă sunt supuse impozitului pe venit, respectiv CASS”, a precizat Gabriel Predica.

În 20 decembrie, patronatele şi sindicatele din turism au transmis că protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025, afirmând că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra sectorului, dar şi asupra altor industrii conexe şi „ar arunca România înapoi cu 20 de ani”.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate