Connect with us

Editorial Opinii

Petru ROMOȘAN: Poate redeveni Franţa prima putere din Europa continentală?

Publicat


Momentul istoric în care am intrat în 2017, odată cu preşedinţiile Donald Trump şi Joe Biden în SUA, Emmanuel Macron în Franţa, cu Brexit-ul, şi care continuă cu ieşirea din scenă, după 16 ani, a Angelei Merkel, cu criza majoră în curs din Ucraina, dar mai ales cu noua ordine militară tripolară recunoscută – SUA, Rusia, China („Suntem martorii uneia dintre cele mai mari schimbări de putere geopolitică pe care lumea le-a văzut vreodată” – Mark A. Milley, şeful Statului Major al Armatelor SUA, la Forumul de Securitate Aspen, 3.11.2021) –, moment istoric care pare să-l depăşească în importanţă şi în adâncime pe cel foarte spectaculos din 1989-1991, căderea comunismului în Europa de Est şi destrămarea Uniunii Sovietice, se proiectează ca o răspântie de reîmpărţire a lumii comparabilă cu cea din 1945-1950, de după cel de-al doilea război mondial.

Înţelegerile de după 1945 şi precedentele (Moscova, Teheran, Ialta) nu mai pot rezista multă vreme. Evenimentul crucial va fi, probabil, declasarea dolarului ca monedă de schimb mondială („exorbitantul privilegiu”). Va fi nevoie de un război, cel din Ucraina şi, poate mai larg, din Europa pentru a consfinţi o nouă ordine mondială ? Sau va fi nevoie chiar de un triplu război simultan – Ucraina, Iran-Israel/SUA, Taiwan – pentru ca o nouă lume viabilă să se nască ? Rusia e înarmată până-n dinţi, are arme hipersonice incomparabile, iar NATO începe să-şi arate în Ucraina şi la Marea Neagră limitele şi neputinţele. Rolul NATO, de impunere în Europa a unei „pax americana” după cel de-al doilea război mondial, se apropie de sfârşit ?

China revendică Taiwan-ul ca teritoriu naţional inalienabil şi este, la rândul ei, înarmată la un nivel fără comparaţie cu China de acum 40 de ani („Astăzi [China] are capacităţi în domeniul spaţial, cibernetic, pe uscat, pe mare, în aer, sub mări” – Mark A. Milley, idem). Discuţiile de la Viena pentru un nou tratat cu Iranul bat pasul pe loc. Riscul unui conflict devastator între Israel şi Iran e mai mare ca niciodată. 

UE, a cărei construcţie a fost începută tot după 1945, tot de americani, e o organizaţie economică şi parţial politică în oglindă cu NATO în domeniul militar. Moneda euro, dependentă de dolar – BCE e o prelungire a FED-ului în UE – şi parte a vechii arhitecturi (imperiale) americane, cu instituţiile ei financiare de la New York, riscă să aibă aceeaşi soartă cu dolarul ca monedă paneuropeană. Poate chiar înaintea dolarului. 

Câţiva geostrategi români (Cozmin Guşă, de exemplu) au observat deja o posibilă revenire a Franţei în prima linie a deciziilor şi în Europa. Pentru că în Africa, în Polinezia şi în Oceania, în Pacific, Franţa e în continuare o prezenţă substanţială. Deşi a procedat şi ea la delocalizări excesive, ireponsabile şi a cunoscut câteva preşedinţii mediocre, începând cu Nicolas Sarkozy, Franţa continuă să aibă o economie robustă. Construieşte automobile (inclusiv în România), trenuri, avioane, vapoare, centrale nucleare, e o putere aerospaţială şi are un domeniu IT foarte dezvoltat. Are o agricultură consistentă, mari şcoli, o cultură strălucită, un imens patrimoniu şi o cercetare medicală de vârf. Şi are, după plecarea Marii Britanii din UE, singura armată care contează în Europa. Pe lângă faptul că e o putere nucleară recunoscută. Franţa militară se poate adăuga natural celor trei „mari” numiţi de generalul Milley (SUA, Rusia, China).

Miza alegerilor prezidenţiale din aprilie 2022, în contextul marilor schimbări (şi războaie !) care se anunţă, este, de aceea, enormă. De altfel, precampania a început foarte devreme şi în forţă. Practic, toţi concurenţii cu şanse şi ceilalţi participanţi sunt deja cunoscuţi, cu procentele lor în sondaje. Bineînţeles că pot apărea şi surprize, dar şi acestea sunt aşteptate în puncte fixe deja stabilite. 

Principalii candidaţi aliniaţi la start de partide, de presă şi de mass-media sunt patru : actualul preşedinte, Emmanuel Macron, pentru centru stânga liberală (centru care a lichidat, împreună cu ecologiştii şi neocomuniştii – Luc Mélenchon –, vechea stângă de ieri, Partidul Socialist) ; Valérie Pécresse, pentru Les Républicains, partidul gaullist renăscut la alegerile regionale din vara lui 2021 şi presimţit câştigător la alegerile legislative de după prezidenţiale ; Marine Le Pen, pentru Le Rassemblement National, populişti şi naţionalişti, cu care votează şi rămăşiţele fostei clase muncitoare a Partidului Comunist Francez ; şi al patrulea dar poate nu cel din urmă, Éric Zemmour, cunoscut ziarist şi scriitor, fondatorul foarte recentului partid Reconquête, islamofob, suveranist, populist, eurosceptic şi care a cerut deja ieşirea Franţei din comandamentul integrat al NATO. Aproape toţi ceilalţi participanţi mai mici au mai fost în cursă o dată sau de două ori şi nu vor fi prezenţi decât în primul tur, îşi vor face publicitate, pot ajuta/se pot ralia sau îi pot încurca în turul doi pe cei rămaşi în cursă.

Principalii candidaţi, cei patru (Macron, Pécresse, Le Pen, Zemmour), se împart doi câte doi pe culoarele care duc în turul al doilea al prezidenţialelor. Pe de o parte, Emmanuel Macron (centru stânga) şi Valérie Pécresse (centru dreapta), europeişti şi globalişti amândoi, porecliţi deja de presă „Macresse”, iar pe de altă parte, Marine Le Pen şi Éric Zemmour, la dreapta până la extrema dreaptă, populişti, naţionalişti etc. Se observă o „dreptizare” („droitisation”) a spectrului politic. Nici un candidat de stânga (Luc Mélenchon, preşedintele partidului La France Insoumise, Yannick Jadot, candidatul ecologiştilor, Anne Hidalgo, primarul Parisului, reprezentându-i pe socialişti etc.) nu se regăseşte în prima linie. 

Două sunt incertitudinile care pot produce şi marile surprize. Prima este legată de candidatura lui Emmanuel Macron, creditat azi cu 25 % în sondajele din media mainstream pentru primul tur. Va candida sau nu Macron pentru un al doilea mandat ? O campanie virulentă împotriva lui Brigitte Macron, soţia preşedintelui, face valuri în altermedia şi pe reţelele sociale. Vor ieşi şi alte dosare (Alexandre Benalla/oligarhi ruşi etc.) care-l vor împiedica pe Macron să candideze ? Pentru mulţi, Emmanuel Macron apare ca un personaj politic uzat, expirat chiar. A doua incertitudine îl priveşte pe Éric Zemmour. Îşi va duce acesta campania până la capăt sau va fi înlocuit pe parcurs de Philippe de Villiers (care îl însoţeşte chiar în aceste zile într-o călătorie în Armenia) sau de fratele acestuia, generalul Pierre de Villiers, fostul şef al Statului Major al Armatelor franceze ? E cumva Éric Zemmour doar un „iepure” care pregăteşte culoarul pentru altcineva ? E cumva acest culoar cel al militarilor patrioţi, al generalilor şi coloneilor care au protestat cu luni în urmă prin scrisori deschise în legătură cu starea dezastruoasă a societăţii franceze ?

Odată cu retragerea Angelei Merkel, Europa nu pare să mai aibă un lider. Franţa va prelua preşedinţia UE începând din ianuarie 2022. Emmanuel Macron, cu paradoxala şi irealizabila sa „suveranitate europeană”, cu europeismul (globalismul) său nelimitat, nu pare totuşi cel desemnat să devină viitorul cap al Europei. Am crezut o vreme că vom avea o Europă germană, pentru că Angela Merkel a jucat excelent rolul de interfaţă politică a SUA în Europa. A reprezentat cu brio deopotrivă interesele americane şi pe cele ale patronatelor germane la vârful UE. După recentele alegeri din Germania, Europa apare ca mai puţin germană, poate şi din cauza slăbiciunii şi dezunirii Statelor Unite în interior. Cel mai probabil, soarta Europei de mâine se va juca la marginea ei, în Ucraina. Vom avea un tur doi în Franţa cu Valérie Pécresse şi Éric Zemmour (Philippe sau Pierre de Villiers) ?

Vom avea clarificări din mai multe direcţii în următoarele patru luni. Viitorul preşedinte al Franţei va trebui să fie unul care face faţă marilor schimbări în curs. În ciuda eforturilor de a o supune, Franţa e încă ţara cea mai puţin controlată de Washington din UE, mult mai puţin decât Germania. În Germania sunt cele mai multe şi mai importante baze militare americane din Europa. Viitorul preşedinte francez nu poate fi decât reprezentantul unei linii naţionale, şi nu al uneia în exces globaliste (cazul lui Emmanuel Macron). Sau, dacă actuala confruntare generală va fi câştigată de SUA, linia mondialistă va fi cu mai mult aplomb reprezentată de Valérie Pécresse (una dintre Young Leaders din 2002 selecţionaţi de Ambasada SUA la Paris).

 

                        Petru RomoşanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, un lup, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

Publicat

De

lup mascotă UBB

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a prezentat, vineri, de Mărțișor, a doua mascotă a instituției de învățământ, un lup, botezat ”UBB Lupi”, care simbolizează tradiția universității.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieș, a declarat, vineri, că noua mascotă se va alătura primei, care este un urs, numit UBBear.

A doua mascotă a UBB Cluj-Napoca, prezentată de Mărțișor. ”UBB Lupi” simbolizează tradiția

”Este o acțiune cu semnificație multiplă, în sensul în care noi, comunitatea UBB ne dorim să urăm o primăvară frumoasă, este momentul cel mai bun în care să prezentăm cea de-a doua mascotă, lupul UBB, care se va alătura ursului, reușind să reprezinte, astfel, cele două valori de bază ale universității noastre, tradiția, simbolizată de lup, și excelența, reprezentată de urs.

Povestea lupului vine încă de la înființarea UBB, care funcționa în Evul Mediu pe ulița Lupilor, actuala stradă Mihail Kogălniceanu.

Lupi și Bear

Noua mascotă se numește UBB Lupi, fiind un termen cu conotație latinească, iar mascota cu urs se numește UBBear.

Mascota UBB Lupi, studentul Ștefan Amarinei, a declarat la rândul că este o onoare să îmbrace costumul de lup.

”O fac pentru mine și pentru a onora universitatea prin acest gest”, a spus Ștefan, student anul 2 la FSPAC.

În cadrul prezentări noii mascote, studenții UBB au împărțit mărțișoare pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca.

lup mascotă UBB

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Publicat

Primul weekend din Mărțișor vine cu vreme frumoasă la Cluj și cu multe evenimente dedicate femeii. De la piese de teatru, la concerte, de la stand-up comedy la Holograf, de la Romeo și Julieta la Filarmonică.

Vineri, 1 martie, de la ora 19.00, Teatrul Maghiar îi pune față-n față pe Romeo și Julieta, cu nelipsita scenă a balconului.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj. Ce aduce Mărțișorul? FEMEIA în centrul atenției

Filarmonica Transilvania vă invită la spectacolul „Sing the Woman”, de la ora 19.00. Corul Filarmonicii va trece prin toate genurile muzicale interpretând piese care au ca subiect femeia.

De la 19.30 la Casa de Cultură a Studenților vine Holograf.

„În lumina reflectoarelor, acolo unde sunetul devine poveste, ne întoarcem cu inima deschisă către cele mai frumoase momente, trăiri și melodii.

Sunetul inconfundabil al trupei  ne va purta prin amintiri spre zilele in care dansam liber și visele noastre nu cunoșteau limite.

Lasă-te cuprins de farmecul melodiilor nemuritoare si de atmosfera live a concertului, o experiența care ne va face inima sa bată mai tare”, sună invitația organizatorilor.

La Form, de la ora 20.00 se pune Vama. Tudor Chirilă și ai lui colegi își vor aduce aminte, ca de obicei, ce frumos era la mare, într-o ureche.

Let’s ROCK the NIGHT! în Hardward Pub de la ora 20.00. Față-n față, ACDC și Guns’n’Roses, un playlist electrizant. Piese variate, prestatii LIVE, compoziții proprii si proiecte solo ale membrilor, coveruri renumite dar si piesele originale, precum si colaborarea dintre cele doua trupe fenomenale.

Sâmbătă, 2 martie, de la 20.00, în Form, Ana Coman își lansează albumul „Tu nu o să mă uiți”.

Se iau 2 ingrediente: iubire și confuzie. Se pun într-un ceaun jumate negru, jumate alb, jumate în prezent, jumate în trecut.

Se amestecă. Iubirea rămâne iubire, confuzia se unește cu dorința, apărută din neant, căzută de undeva dintr-un viitor imaginar.

De la 20.00 în Hardward Pub v-așteaptă tăticii blues-ului de la noi, Nightlosers.

De prin ’94 încoace, Nightlosers a pus “blues-ul ardelenesc” pe tabelul genurilor muzicale. Acordurile serioase ale Blues-ului american au fost piperate cu intervenții etno româno-maghiare și țigănești, montate în conformitate cu o imagine (a formației) desprinsă dintr-un film autoironic, în care un grup de țărănoi bețivi au ajuns întâmplător pe o scenă.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Forța Dreptei Cluj și-a NOMINALIZAT candidații pentru alegerile locale

Publicat

adrian oros

Joi, 29 februarie 2024, Biroul Județean al Forța Dreptei Cluj și-a nominalizat candidații pentru alegerile locale.

„Pentru primăria Municipiului Turda vom susține candidatul USR Ciprian Rigman și listă comună de consilieri.

Forța Dreptei Cluj și-a NOMINALIZAT candidații pentru alegerile locale

Pentru primăria Municipiului Gherla vom susține candidatul USR Szasz Carol și listă comună de consilieri.

Candidatul Forța Dreptei pentru municipiul Câmpia Turzii este Eugen Zamblău.

Pentru primăria municipiului Cluj Napoca, vom susține candidatul independent Sabin Sarmaș.

Candidatul Forța Dreptei pentru Președinția Consiliului Județean Cluj este Adrian Oros.

Deasemenea s-a decis accelerarea selecției candidaților Forța Dreptei Cluj pentru alegerile locale, precum și intensificarea negocierilor cu partenerii de alianță (USR și PMP).

Vom milita pentru pentru identificarea și susținerea candidaților cu cele mai bune șanse și alcătuirea de liste comune în toate UAT-urile, care să maximizeze rezultatele Alianței Dreapta Unită.

Administrația clujeană, veche de 20 de ani, chiar dacă a funcționat mai bine ca în sudul țării, acum este total depășită. Ruginită. Mucegăită.

Cu un Emil Boc care se contrazice de la o declarație la alta, atunci când se referă la prioritățile Clujului, un Emil Boc plictisit, obosit, hăituit care parcă vrea să fugă. Fie Președinte, fie Comisar. Orice. Un Emil Boc care pare mai mult obligat să candideze.

Administrația clujeană și-a atins limitele. Clujul nu trebuie să rămână în urmă.

Clujul merită și trebuie să meargă mai departe”, a transmis Adrian Oros, președintele Forței Dreptei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc a făcut mișcare de dimineață în parcul Zorilor, deschis oficial în prima zi de primăvară

Publicat

De

Parcul Zorilor deschis oficial

Parcul Zorilor a fost deschis oficial vineri, 1 martie. Primarul Clujului, Emil Boc, îmbrăcat în trening și cu adidași în picioare, a fost printre primii care au făcut mișcare în noul parc în această dimineață.

Clujenii care locuiesc în zonă au avut acces în parc și în zilele trecute, dar astăzi a fost înlăturată organizarea de șantier, respectiv gardurile care îl împrejmuiau.

Emil Boc a făcut mișcare de dimineață în parcul Zorilor, deschis oficial în prima zi de primăvară

Parcul care a foat amenajat pe strada Observatorului, lângă Spitalul de Recuperare, în cartoerul Zorilor unde locuiește și Emil Boc.

Îmbrăcat în trening și cu adidași, primarul a ieșit la puțină mișcare și a explicat într-o filmare postată pe Facebook ce lucrări de amenajare s-au făcut și i-a invitat pe clujeni să facă sport în aer liber.

Primarul s-a urcat pe un aparat, în timp ce filma, dar cu atenție, ca să nu cadă.

„Aceste parcuri sunt adevărații plâmâni ai orașului și încercăm să îi oferim clujenilor în fiecare cartier”, a spus Emil Boc.

Parcul din cartierul Zorilor a fost amenajat pe o suprafață de 1,2 hectare, iar investiția se ridică la 1,6 milioane de euro.

Primarul a mai arătat că au fost amplasate mai multe leagăne pentru copiii mici, la cererea clujenilor care locuiesc în cartier.

După ce a prezentat aparatele, peimarul a făcut și jogging pe aleile parcului.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax