Connect with us

ACTUALITATE

Peste 70 de intelectuali clujeni îi cer președintelui CJ Cluj să vegheze asupra concursului de manager de la Filarmonica ”Transilvania”. Critică numirea actualul interimar

Publicat


Peste 70 de intelectuali clujeni cer președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, să vegheze la transparența concursului pentru funcția de manager al Filarmonicii de Stat ”Transilvania” Cluj-Napoca.

Potrivit unei scrisori deschise adresată lui Alin Tișe, semnatarii susțin că publicul cel mai consecvent și mai statornic, cel al Filarmonicii clujene, a avut parte în aceste zile de o surpriză la numirea, fie chiar și interimară, a directorului acestei instituții de cultură.

Citește și: Filarmonica de Stat Transilvania va avea un nou manager interimar, până la organizarea concursului

”E bine să amintim câteva nume de anvergură sub a căror conducere s-a consolidat prestigiul acesteia: Antonin Ciolan, Sigismund Toduță, Emil Simon, Erich Bergel, Adrian Pop și recent dispărutul Marius Tabacu. Ne întrebăm, firește, dacă o astfel de numire este chiar potrivită într-un moment de impas al culturii. Ne-am dori să putem fi siguri că desfășurarea concursului va lua în calcul faptul că e nevoie de o personalitate care să se fi adeverit prin viziune, profesionalism și recunoaștere”, se arată în scrisoare.

Semnatarii au arătat că publicul meloman va urmări desfășurarea și finalizarea acestui concurs și, de bună credință fiind, speră că nici un tip de imixtiune (politică, de exemplu) nu va afecta corectitudinea acestui concurs de mare importanță pentru prezentul și viitorul Filarmonicii.

”În numele acestei părți a publicului, venim acum către dumneavoastră cu rugămintea să vegheați la transparența organizării și desfășurării concursului pentru ocuparea funcției de manager al Filarmonicii de Stat Transilvania, cu respectarea întocmai a termenului legal prevăzut în Dispoziția nr.789 din 19 octombrie 2020 de numire a actualului manager interimar. Vă rugăm să asigurați un calendar al concursului care să permită depunerea cât mai multor candidaturi precum și constituirea unei comisii de concurs formată din personalități recunoscute atât prin prisma excelenței profesionale cât și prin cea a probității morale”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

E nevoie de un manager de anvergură

Cei peste 70 de intelectuali speră, de asemenea, că decizia pe care o va  lua președintele CJ Cluj în urma acestui concurs să fie aceea pentru un manager de anvergură, cu expertiză și înalt profesionalism, capabil să conceapă și să pună în practică strategii, un manager care să poată convinge și să poată dobândi încrederea colectivului, a colaboratorilor de pe plan internațional ai Filarmonicii și a publicului deopotrivă.

La începutul acestei toamne s-au împlinit, 65 de ani de la înființarea actualei Filarmonici de Stat ”Transilvania” iar în primele zile ale lunii decembrie, ar fi trebuit să se sărbătorească tot atâția ani de la primul concert al orchestrei simfonice, aflată atunci sub bagheta aceluia care avea să preia si funcția de director al Filarmonicii de Stat clujene – marele dirijor Antonin Ciolan.

Procesul de ctitorire a instituției şi de instaurare a unei vieţi concertistice la Cluj, început de Antonin Ciolan, a fost continuat sub directoratul compozitorului şi muzicologului, maestrul Sigismund Toduță.

Personalitățile marcante ale lumii culturale clujene care i-au urmat la conducerea Filarmonicii, scriitori, muzicologi, muzicieni dintre care îi amintim pe dirijorul Emil Simon sau compozitorul Adrian Pop, au consolidat valorile și tradiția Filarmonicii de Stat „Transilvania”, astfel încât aceasta a devenit una dintre valorile naționale reprezentative.

Reviriment al Filarmonicii, în era Tabacu

După anul 2012, odată cu revenirea concertelor în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai, Filarmonica cunoaște un adevărat reviriment, sub conducerea regretatului Marius Tabacu, distins muzician, traducător şi manager cu viziune.

”Obiectivele ambițioase cum ar fi: dezvoltarea unei orchestre relevante pentru acest secol, inițierea stagiunilor tematice și a concertelor mai puțin convenționale, atragerea și formarea unui public nou, au început să dea roade. Apropierea de public s-a produs în mod firesc, Filarmonica devenind în ultimii ani instituția clujeană de cultură cu, dacă nu cel mai devotat, cu siguranță cel mai punctual la întâlnire public.

Pentru sute de oameni, vinerea seara, <<acasă>> înseamnă Concertul de la Fila – abrevierea pentru Filarmonica de Stat <<Transilvania>> intrată de câțiva ani în limbajul colocvial al iubitorilor de muzică clujeni. <<Ne vedem vineri la Fila>>, a devenit o formulă de salut care pune punct, temporar, unor conversații sau întâlniri amicale și îndeamnă la altele, aducătoare, cu siguranță, de noi experiențe”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii documentului au precizat că la începutul lunii martie, atunci când, în cadrul unei cercetări privind publicul de muzică clasică clujean, li s-a solicitat celor care frecventează Filarmonica să o asocieze cu o imagine, stare, nume, reprezentativă – cuvântul cu cea mai mare frecvență de apariție în răspunsuri a fost ”profesionalism” iar  atunci când au fost rugați să-și împărtășească așteptările vis-à-vis de Filarmonică, răspunsurile au fost, în ordine o sală pe măsură, asumarea unui Rol Educativ Formativ cât mai pregnant în Societate, Contemporaneizare, Contextualizare, Diversificare – Explorare, Digitalizare, Internaționalizare, Promovare, Reinventare.

Reacția intelectualilor clujeni vine după numirea ca manager interinar al Filarmonicii de Stat ”Transilvania” a lui Cătălin Nistor, care a avut o carieră de staroste de nunți.

Semnatarii scrisorii deschise sunt:

 1. Dr. Ariana Almaș, medic
 2. Prof. Adrian Almaș
 3. Dr. Liviu Almaș, medic
 4. Prof. Gabriela Bălan
 5. Prof.dr.ing. Mugur Bălan
 6. Ing. Mihaiela Birău
 7. Rodica Bozac, fizician
 8. Corina Ceclan
 9. Mihaela Chihaia, farmacist

10.Prof.univ. Anca Cocheci

 1. Prof.univ.dr Julietta Domșa

12.Melania Drăgan, jurnalist

13.Conf.univ. Sanda Dulău

14.Prof.univ.dr. Ileana Duncea

15.Prof.univ.em.dr. Caius Duncea

16.Maria Floca, profesor

17.Lector.univ. Ana -Maria Florescu

18.Conf.dr.ing. Corina Giurgea

19.Natalia Giurgea, medic

20.Asist.univ. Letiția Goia

21.Prof.dr.ing. Victor Hodor

22.Lucia Iepure, profesor

23.Conf.univ.dr. Monica Ioani

24.Prof.univ.dr.ing. Adrian Ioani

25.Doina Iancău, medic

26.Prof.dr.ing. Horațiu Iancău

27.Prof. Mihaela Lazăr

 1. Dr.Gabriela Lungu, traducător literar

29.Prof. Lucia Lungu

30.Prof. Monica Mărășescu

31.Francisca Dorothea Marița

32.Ioan Meghea, inginer

33.Ioan Moldovan, scriitor

34.Mona Moldovan

35.Prof. Petronela Moldovan

36.Conf.univ.dr. Rareș Moldovan

37.Ec. Mihaela Mureșan

38.Conf.dr. Oana Mureșan

39.Prof. Sanda Mureșan

40.Dr. Elena Nistor

41.Prof.dr.ing. Liviu Nistor

42.Ec. Simona Nistor

43.Prof.univ.dr. Ioan Nistor

44.Prof. Miruna Opriș

45.Prof. Cristiana Oșan

46.Dr.chim. Violeta Pașcalău, cercetător

47.Ing. Mircea Pașcalău

48.Silvia Pop Pleșa

49.Dr. Teodora Atena Pop, medic

50.Prof. Sanda Pop

51.Prof.dr.ing. Dumitru Pop

52.Prof.univ.dr. Ionuț Popa

53.Prof. dr. Georgeta Porumb

54.Prof.univ.dr. Horea Porumb

55.Prof. Liana Seceleanu

56.Ing. Mircea Seceleanu

57.Prof. Stanca Szekely Răfan

58.Lucian Szekely Răfan, grafician

59.Ec. Maria Someșan

60.Cerct.Șt. Ioan Stoian

61.Prof. Mihaela Șinca

62.Aurelian Șinca, psiholog

63.Prof. Liliana Șomfălean

64.Conf.univ. dr. Alin Tat

65.Prof. Livia Țâmbulea

66.Prof.univ.dr. Leon Țâmbulea

67.Ing. Petru Ungureanu

68.Prof. Adriana Vușcan

69.Oltea Williams, profesor

70.Eric Williams, profesor

71.Dr. Cristiana Zotta


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, cu muzicieni de elită din Cluj-Napoca

Publicat

De

”Misa Încoronării”, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov și Cluj-Napoca.

O ediție specială multiculturală. Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naționale, festivalul este o reverență adusă sopranei Virginia Zeani, diva “Assoluta”, care s-a bucurat de adorația publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale.

Oglindind acest model de excelență, festivalul și-a asumat rolul de promotor al standardelor excepționale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalități culturale ale lumii. Într-o ediție specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricții, celebrăm anul acesta valorile europene și diversitatea orașului Târgu Mureș.

“Muzica înălțătoare, vindecătoare, este principala promisiune a acestei ediții a festivalului”.

“Este un privilegiu să putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranță, evocând încă o dată strălucirea anilor de aur ai operei și excepționalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie să ne putem continua misiunea de ambasador al excelenței și al aspirației către înalta performanță.

Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele și repere statornice și de a susține inspirația și motivația atât de necesare noilor generații de talente.

Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei și a speranței. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toți cei sensibili și tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toți vom deveni unul”, a spus Péter Kolcsár, director artistic al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Mozart: „Un univers acustic plin de grație, menit să unească sunete, culturi și lumi”

Pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Brașov sau Cluj-Napoca, sunt invitați, alături de un public iubitor de muzică, într-un univers acustic plin de grație, menit să unească sunete, culturi și lumi, într-un nou spațiu, al esențelor. Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naționale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat în spațiul solemn al Bisericii Reformate din Cetate. pe 20 august.

Un concert excepțional de orgă va fi urmat de prețioasa Misă a lui Mozart, partitură a cărei grație sporește sub bagheta dirijorului Traian Ichim. Desemnat cel mai bun dirijor român la Gala Operelor din 2015, Traian Ichim este doctor în studiul artelor și culturologie, titlu obținut la Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Știinţe din Republica Moldova. Este, de asemenea, lector universitar doctor al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov.

Donizetti: o poveste de dragoste

“Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, vorbește, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea sentimentelor și despre parcursul lor sinuos printre umbre, de la gelozie și naivitate, la magie, iluzii, bani şi orgolii. Programat în eleganta sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu “voință de fier și abilități muzicale excepționale”, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La rândul ei ovaționată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsár poartă mai departe, într-o explozie de umor și bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată, dar suficient de puternică încât să dăinuie până anul viitor. Spectacolul încheie festivalul duminică, 22 august.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE la atacurile de PHISHING! Care sunt pașii de urmat în asemenea cazuri

Publicat

Mai mulți clienți ai UniCredit Bank s-au trezit miercuri cu un mesaj venit ca din partea băncii, prin care li se comunica faptul că s-a ordonat un transfer în favoarea lor, în baza facturilor detaliate într-un fișier anexat la e-mail. Clienții sunt sfătuiți să nu dea curs unor asemenea ”invitații” și sunt îndemnați să urmeze următorii 7 pași.

Verificările pe care trebuie să le faceți de fiecare dată atunci când primiți un e-mail, pentru a detecta dacă este phishing:

1. Expeditorul: verificați dacă recunoașteți expeditorul sau dacă mesajul provine de la un serviciu pe care îl utilizați. Atenție suplimentară la adresa de e-mail a expeditorului, întotdeauna!

2. Numele afișat: verificați dacă este în concordanță cu adresa de e-mail afișată după el.

3. Domeniul de e-mail al expeditorului: verificați dacă este legitim (este în concordanță cu compania/organizația expeditorului).

4. Ortografia: greșelile de ortografie sunt comune în atacurile cibernetice, dar pe măsură ce tehnicile răufăcătorilor avansează aceste greșeli sunt mai greu de observat. De asemenea, în textele lungi și complexe greșelile de ortografie sunt greu de observat. Acordați atenție greșelilor de ortografie!

5. Urgența: crearea sentimentului de urgență este printre cele mai comune lucruri întâlnite în atacurile cibernetice. Acest sentiment provoacă panică și poate face utilizatorul să nu reacționeze cu vigilență. Nu acționați impulsiv!

6. Link-urile: redirecționarea către alte pagini externe este o tactică frecventă, link-ul pare legitim, dar este doar mascat ca fiind sigur. Faceți-vă un obicei din a pune mai întâi cursorul mouse-ului deasupra link-urilor, pentru a vedea adresa din spate, fără a face click!

7. URL-ul: verificați că domeniul este legitim (în concordanță cu compania/organizația trimițătorului).

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc: Vor fi 570 de locuri în plus la creșele din Cluj-Napoca, din septembrie

Publicat

Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, că din 1 septembrie vor fi disponibile încă 570 de locuri la creșele din Cluj-Napoca, pe lângă cele 642 existente astăzi.

Edilul a primit promisiunea că din luna septembrie se va elimina regula distanțării sociale din creșe, care va aduce în plus încă 224 de locuri. Deja ar fi pregătit ordinul de ministru pentru publicare în Monitorul Oficial.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca mai face 32 de angajări care vor permite activarea a încă 352 de locuri în creșă.

Astfel, din 1 septembrie la Cluj-Napoca vor fi disponibile 1397 de locuri în creșe.

Încă 90 de locuri se vor debloca după finalizarea creșei de pe strada Meziad, până la sfârșitul anului 2021.

Și Hubul educațional din Borhanci, pentru care primarul Emil Boc a semnat, ieri, contractul în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal, va cuprinde o creșă nouă.

Încă 3 creșe vor fi construite în zona Iris, de către privați, în urma proceselor de restructurare urbană.

O creșă nouă se va realiza și pe strada Parcul Feroviarilor, cu o capacitate de 52 de locuri.

Și pe strada Câmpului se va construi o creșă, cu încă 90 de locuri.

Primarul nu a scăpat oportunitatea să ceară, din nou, primarilor din localitățile învecinate, ”să se molipsească” și să amenajeze creșe.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ RAZIE în baruri și săli de jocuri de noroc la Turda. Doi tineri, cercetați PENAL pentru port de ARME albe

Publicat

De

31 de persoane au fost legitimate și 16 dintre acestea au ajuns la sediul poliției, unde au fost amprentate, în urma unei razii a polițiștilor turdeni. Aceștia au avut o acțiune de combatere faptelor de violență și de asigurare a siguranței comunității.

Polițiștii structurilor de investigații criminale, ordine publică, specialiști criminaliști, alături de polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au descins marți noaptea pe terase, în baruri și la mai multe săli de jocuri de noroc din Turda.

Polițiștii au legitimat 31 de persoane și au desfășurat totodată activități de amprentare și fotografiere.

 

De asemenea, au fost constatate două infracțiuni flagrante, iar polițiștii Biroului de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu. Este vorba de infracțiunea de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, faptă prevăzută de Codul penal.

Practic, în timpul raziei, polițiștii au dat peste doi tineri în vârstă de 24 și 28 de ani, din Turda, care aveau asupra loc un briceag și o rozetă tip box.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate