Connect with us

ACTUALITATE

Peste 70 de intelectuali clujeni îi cer președintelui CJ Cluj să vegheze asupra concursului de manager de la Filarmonica ”Transilvania”. Critică numirea actualul interimar

Publicat


Peste 70 de intelectuali clujeni cer președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, să vegheze la transparența concursului pentru funcția de manager al Filarmonicii de Stat ”Transilvania” Cluj-Napoca.

Potrivit unei scrisori deschise adresată lui Alin Tișe, semnatarii susțin că publicul cel mai consecvent și mai statornic, cel al Filarmonicii clujene, a avut parte în aceste zile de o surpriză la numirea, fie chiar și interimară, a directorului acestei instituții de cultură.

Citește și: Filarmonica de Stat Transilvania va avea un nou manager interimar, până la organizarea concursului

”E bine să amintim câteva nume de anvergură sub a căror conducere s-a consolidat prestigiul acesteia: Antonin Ciolan, Sigismund Toduță, Emil Simon, Erich Bergel, Adrian Pop și recent dispărutul Marius Tabacu. Ne întrebăm, firește, dacă o astfel de numire este chiar potrivită într-un moment de impas al culturii. Ne-am dori să putem fi siguri că desfășurarea concursului va lua în calcul faptul că e nevoie de o personalitate care să se fi adeverit prin viziune, profesionalism și recunoaștere”, se arată în scrisoare.

Semnatarii au arătat că publicul meloman va urmări desfășurarea și finalizarea acestui concurs și, de bună credință fiind, speră că nici un tip de imixtiune (politică, de exemplu) nu va afecta corectitudinea acestui concurs de mare importanță pentru prezentul și viitorul Filarmonicii.

”În numele acestei părți a publicului, venim acum către dumneavoastră cu rugămintea să vegheați la transparența organizării și desfășurării concursului pentru ocuparea funcției de manager al Filarmonicii de Stat Transilvania, cu respectarea întocmai a termenului legal prevăzut în Dispoziția nr.789 din 19 octombrie 2020 de numire a actualului manager interimar. Vă rugăm să asigurați un calendar al concursului care să permită depunerea cât mai multor candidaturi precum și constituirea unei comisii de concurs formată din personalități recunoscute atât prin prisma excelenței profesionale cât și prin cea a probității morale”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

E nevoie de un manager de anvergură

Cei peste 70 de intelectuali speră, de asemenea, că decizia pe care o va  lua președintele CJ Cluj în urma acestui concurs să fie aceea pentru un manager de anvergură, cu expertiză și înalt profesionalism, capabil să conceapă și să pună în practică strategii, un manager care să poată convinge și să poată dobândi încrederea colectivului, a colaboratorilor de pe plan internațional ai Filarmonicii și a publicului deopotrivă.

La începutul acestei toamne s-au împlinit, 65 de ani de la înființarea actualei Filarmonici de Stat ”Transilvania” iar în primele zile ale lunii decembrie, ar fi trebuit să se sărbătorească tot atâția ani de la primul concert al orchestrei simfonice, aflată atunci sub bagheta aceluia care avea să preia si funcția de director al Filarmonicii de Stat clujene – marele dirijor Antonin Ciolan.

Procesul de ctitorire a instituției şi de instaurare a unei vieţi concertistice la Cluj, început de Antonin Ciolan, a fost continuat sub directoratul compozitorului şi muzicologului, maestrul Sigismund Toduță.

Personalitățile marcante ale lumii culturale clujene care i-au urmat la conducerea Filarmonicii, scriitori, muzicologi, muzicieni dintre care îi amintim pe dirijorul Emil Simon sau compozitorul Adrian Pop, au consolidat valorile și tradiția Filarmonicii de Stat „Transilvania”, astfel încât aceasta a devenit una dintre valorile naționale reprezentative.

Reviriment al Filarmonicii, în era Tabacu

După anul 2012, odată cu revenirea concertelor în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai, Filarmonica cunoaște un adevărat reviriment, sub conducerea regretatului Marius Tabacu, distins muzician, traducător şi manager cu viziune.

”Obiectivele ambițioase cum ar fi: dezvoltarea unei orchestre relevante pentru acest secol, inițierea stagiunilor tematice și a concertelor mai puțin convenționale, atragerea și formarea unui public nou, au început să dea roade. Apropierea de public s-a produs în mod firesc, Filarmonica devenind în ultimii ani instituția clujeană de cultură cu, dacă nu cel mai devotat, cu siguranță cel mai punctual la întâlnire public.

Pentru sute de oameni, vinerea seara, <<acasă>> înseamnă Concertul de la Fila – abrevierea pentru Filarmonica de Stat <<Transilvania>> intrată de câțiva ani în limbajul colocvial al iubitorilor de muzică clujeni. <<Ne vedem vineri la Fila>>, a devenit o formulă de salut care pune punct, temporar, unor conversații sau întâlniri amicale și îndeamnă la altele, aducătoare, cu siguranță, de noi experiențe”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii documentului au precizat că la începutul lunii martie, atunci când, în cadrul unei cercetări privind publicul de muzică clasică clujean, li s-a solicitat celor care frecventează Filarmonica să o asocieze cu o imagine, stare, nume, reprezentativă – cuvântul cu cea mai mare frecvență de apariție în răspunsuri a fost ”profesionalism” iar  atunci când au fost rugați să-și împărtășească așteptările vis-à-vis de Filarmonică, răspunsurile au fost, în ordine o sală pe măsură, asumarea unui Rol Educativ Formativ cât mai pregnant în Societate, Contemporaneizare, Contextualizare, Diversificare – Explorare, Digitalizare, Internaționalizare, Promovare, Reinventare.

Reacția intelectualilor clujeni vine după numirea ca manager interinar al Filarmonicii de Stat ”Transilvania” a lui Cătălin Nistor, care a avut o carieră de staroste de nunți.

Semnatarii scrisorii deschise sunt:

 1. Dr. Ariana Almaș, medic
 2. Prof. Adrian Almaș
 3. Dr. Liviu Almaș, medic
 4. Prof. Gabriela Bălan
 5. Prof.dr.ing. Mugur Bălan
 6. Ing. Mihaiela Birău
 7. Rodica Bozac, fizician
 8. Corina Ceclan
 9. Mihaela Chihaia, farmacist

10.Prof.univ. Anca Cocheci

 1. Prof.univ.dr Julietta Domșa

12.Melania Drăgan, jurnalist

13.Conf.univ. Sanda Dulău

14.Prof.univ.dr. Ileana Duncea

15.Prof.univ.em.dr. Caius Duncea

16.Maria Floca, profesor

17.Lector.univ. Ana -Maria Florescu

18.Conf.dr.ing. Corina Giurgea

19.Natalia Giurgea, medic

20.Asist.univ. Letiția Goia

21.Prof.dr.ing. Victor Hodor

22.Lucia Iepure, profesor

23.Conf.univ.dr. Monica Ioani

24.Prof.univ.dr.ing. Adrian Ioani

25.Doina Iancău, medic

26.Prof.dr.ing. Horațiu Iancău

27.Prof. Mihaela Lazăr

 1. Dr.Gabriela Lungu, traducător literar

29.Prof. Lucia Lungu

30.Prof. Monica Mărășescu

31.Francisca Dorothea Marița

32.Ioan Meghea, inginer

33.Ioan Moldovan, scriitor

34.Mona Moldovan

35.Prof. Petronela Moldovan

36.Conf.univ.dr. Rareș Moldovan

37.Ec. Mihaela Mureșan

38.Conf.dr. Oana Mureșan

39.Prof. Sanda Mureșan

40.Dr. Elena Nistor

41.Prof.dr.ing. Liviu Nistor

42.Ec. Simona Nistor

43.Prof.univ.dr. Ioan Nistor

44.Prof. Miruna Opriș

45.Prof. Cristiana Oșan

46.Dr.chim. Violeta Pașcalău, cercetător

47.Ing. Mircea Pașcalău

48.Silvia Pop Pleșa

49.Dr. Teodora Atena Pop, medic

50.Prof. Sanda Pop

51.Prof.dr.ing. Dumitru Pop

52.Prof.univ.dr. Ionuț Popa

53.Prof. dr. Georgeta Porumb

54.Prof.univ.dr. Horea Porumb

55.Prof. Liana Seceleanu

56.Ing. Mircea Seceleanu

57.Prof. Stanca Szekely Răfan

58.Lucian Szekely Răfan, grafician

59.Ec. Maria Someșan

60.Cerct.Șt. Ioan Stoian

61.Prof. Mihaela Șinca

62.Aurelian Șinca, psiholog

63.Prof. Liliana Șomfălean

64.Conf.univ. dr. Alin Tat

65.Prof. Livia Țâmbulea

66.Prof.univ.dr. Leon Țâmbulea

67.Ing. Petru Ungureanu

68.Prof. Adriana Vușcan

69.Oltea Williams, profesor

70.Eric Williams, profesor

71.Dr. Cristiana Zotta

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

GALERIE FOTO/ Feerie de lumini la Cluj-Napoca. Vezi cum arată iluminatul festiv de iarnă

Publicat

De

Primarul Emil Boc a aprins marți seară, de Ziua Națională, iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă în Cluj-Napoca ajutat de trei copilași în Piața Unirii.

Edilul a postat mai multe fotografii care surprind o feerie de lumini în zona centrală a orașului și nu numai.

”Dragi clujeni, sper că iluminatul deschis marți să vă aducă un pic de optimism și să trecem mai repede peste această perioadă atât de dificilă!”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID Pfizer/ BioNTech va primi aviz până la finalul lui decembrie, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente

Publicat

De

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că vaccinul anti-Covid, dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie. 

EMA va organiza luna aceasta o reuniune extraordinară unde ar urma să dea aviz pozitiv sau negativ comercializării vaccinului împotriva COVID-19, dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite AFP.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

Și compania Moderna a depus cerere de autorizare în regim de urgență pentru vaccinul anti-Covid

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, potrivit sursei citate. Reprezentanții Moderna au anunţat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA, precum şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), demersurile fiind deja în curs.

Cu două săptămâni în urmă, vaccinul anti-COVID-19 al celor de la compania americană Moderna era declarat eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 2 decembrie, la Cluj   

Publicat

De

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la -2 grade Celsius, dar cerul va fi predominant senin pe tot parcursul zilei. 

Șansele de precipitații și cantitatea de precipitații vor fi 0. Vântul va sufla în medie cu 5 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 20 km/h.

Minima este de -10 grade Celsius la ora 06:00, iar numărul de ore cu soare este 7.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cioloș: USRPLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri”

Publicat

De

Copreşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, afirmă că alianţa pe care o reprezintă nu va cere niciodată posturi în administraţia publică “de împărţit pe sinecuri” şi nici nu va accepta astfel de practici din partea vreunui partener de guvernare.

“USR PLUS nu va cere niciodată posturi în administraţia publică de împărţit pe sinecuri, dar nici nu o să accepte ca un partener de guvernare, oricare ar fi el, să facă lucrurile astea şi atunci evident că este acolo o teamă. Gândiţi-vă, oameni buni, că putem începe să facem nişte lucruri normale într-o societate cu bun-simţ. (…) Sunt lucruri pe care le-am început în 2016 şi care trebuie continuate pentru ca românii să recâştige încrederea în stat.

Va trebui în primul rând transparenţă, claritate şi predibilitate în deciziile care se iau. Va trebui profesionalizată administraţia publică, va trebui redusă birocraţia drastic prin digitalizare şi informatizare, va trebui dată o perspectivă clară mediului antreprenorial”, a declarat Cioloş marţi, la o dezbatere electorală online alături de candidaţii Alianţei USR PLUS din regiunea Transilvaniei la alegerile parlamentare Claudiu Mureşan, Oana Murariu (Cluj), George Căţean şi Adrian Wiener.

Nu se majorează taxe și impozite

Dacian Cioloş, propunerea de premier a Alianţei USR PLUS, a dat asigurări că nu există intenţia de a majora taxe sau impozite, ci dimpotrivă, unul dintre angajamentele asumate fiind eliminarea taxelor pe valoarea salariului minim.

Adrian Wiener, candidat al Alianţei USR PLUS Arad la Camera Deputaţilor, s-a pronunţat pentru descentralizarea fiscală şi decizională a sistemului sanitar şi creşterea progresivă a finanţării medicinei de familie, iar Oana Murariu, candidată a Alianţei USR PLUS Cluj la Camera Deputaţilor, a arătat că proiectul său este eficientizarea sistemului judiciar în România, prin degrevarea instanţelor de judecată.

Sursa: AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate