EVENIMENT
Peste 476.000 de persoane vaccinate la Cluj cu o doză sau cu ambele. Aproape 27.000 de persoane s-au vaccinat la drive-thru

Județul Cluj este în top în ceea ce privește vaccinarea populației. De asemenea, se află pe a doua poziție, după București, și în ceea ce privește imunizarea copiilor de 12 ani și peste.
Numărul persoanelor vaccinate cu o doză sau care au schema completă a ajuns în județul Cluj la 476.054.
Dintre acestea, 249.046 au primit prima doză de vaccin, iar 227.008 și doza a doua.
În ultimele 24 de ore, 1.901 pesroane au fost vaccinate în centrele fixe.
De asemenea, în cabinetele medicilor de familie au fost vaccinate 323 de persoane. Numărul celor vaccinați de medicii de familie a ajuns la 4.279.
La centrul drive-thru de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 360 de persoane. Numărul total al celor vaccinați din mașină a ajuns la 26.867.
În ultimele 24 de ore a fost raportată doar o reacție adversă la vaccin. În total, în județ, au fost raportate 454 de reacții adverse la vaccin.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Producătorii de ouă, în vizorul Consiliului Concurenței, înainte de Paște: Vor să creeze o creștere artificială a prețului

Consiliul Concurenței „i-a luat în vizor” pe producătorii de ouă pentru a preveni un comportament speculativ și creșterea exagerată a prețurilor înainte de Paște, a anunțat de la Cluj președintele Bogdan Chirițoiu.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că producătorii de ouă încearcă să creeze un val de creștere artificială a prețurilor, în pragul sărbătorii de Paște.
Producătorii de ouă încearcă să crească artificial prețurile, în pragul Paștelui
Acesta a declarat că este normal ca, în contextul unei cereri crescute, să existe fluctuații de preț, însă există riscul ca unii comercianți să profite de această perioadă pentru a majora artificial tarifele.
Astfel, Consiliul Concurenței a sesizat că mai mulți producători și comercianți de ouă și-au anunțat public intenția de a crește prețurile, cu scopul de a crea un val de creșteri în întreaga piață, prin influențarea concurenților de a proceda la fel.
„Subiectul acesta apare întotdeauna de sărbători: de Paști este discuția privind prețul cărnii de miel și a ouălor și de Crăciun, privind prețul cărnii de porc. Întotdeauna în momentele acestea, sunt multe discuții. Până la un punct, e firesc, dacă ai o creștere a cererii, dacă lumea vrea să cumpere mai mult dintr-un anumit produs, e până la un punct normal să apară și niște creșteri de preț. Ce vrem să evităm este un comportament speculativ, în care producătorii să spună acesta este un moment în care noi putem să creștem prețurile”, a declarat Chirițoiu.
Producătorii dau semnale competitorilor: „Hai să creștem toți prețurile”
Oficialul atrage atenția că, în mod normal, un comerciant nu își anunță public scumpirile, deoarece acest lucru ar putea determina clienții să caute alternative mai ieftine. Totuși, dacă un agent economic „bate toba” despre creșterea prețurilor, există suspiciunea că acesta încearcă să transmită un mesaj competitorilor: „Hai să creștem toți prețurile”.
„Cert este că dacă tu crești singur prețurile, s-ar putea să nu ai succes, consumatorii se vor orienta spre cei care au păstrat prețurile la un nivel rezonabil. Așadar, apare tendința aceasta de a crea o mișcare, hai să creștem toți prețurile. De aceea, suntem foarte suspicioși când vedem companii care merg în piață și anunță creșteri de preț. Acest lucru nu se întâmplă, în mod firesc. O companie nu se laudă cu asta, e o știre proastă, creșterea prețurilor, riști să nu mai cumpere lumea de la tine. Dacă aș fi comerciant, aș vrea creșterea de preț să treacă cât mai neobservată.
Așadar, când vezi un agent economic care, în loc să fie discret legat de creșterea prețurilor, bate toba, vorbește la televizor, te întrebi oare de ce, ce îl mână. Nouă ne e teamă că ceea ce îi mână este de fapt să dea un mesaj către alți competitori: hai să creștem toți prețurile. Asta vrem să oprim”, a mai explicat președintele Consiliului Concurenței.
Anunțarea unor majorări de prețuri poate încălca legea concurenței
Recent, Consiliul Concurenței a avertizat, printr-un comunicat de presă, că fiecare companie trebuie să îşi stabilească independent politica comercială, iar anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.
Autoritatea de concurență atrage atenţia și asupra faptului că o asociaţie poate fi considerată răspunzătoare de încălcarea regulilor de concurenţă atunci când deciziile, recomandările sau orice altă activitate întreprinsă de aceasta influenţează comportamentul companiilor, afectând concurenţa dintre ele.
Astfel, Consiliul Concurenței recomandă companiilor să evite orice practici care ar putea încălca legislaţia concurenţei și să se adreseze instituției cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu legislația în domeniu.
Autoritatea de concurență a sancționat cu amenzi în valoare totală de 13.471.039 lei (aprox. 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producției și/sau comercializării ouălor de consum din România (Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola București SA, Albatros Gold SRL, Super Eggs SRL), precum și asociația administrată de acestea (UCPR) pentru că și-au coordonat politicile comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu facilitarea acestor acțiuni de către asociație, cu scopul de a crește artificial prețurile produselor sau cel puțin de stopare a scăderii prețurilor.
EDUCATIE
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj, a cerut în Parlament integrarea educației financiare pentru tineri în curricula școlară

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a depus, miercuri, în Parlamentul României o declarație politică pe tema educației financiare pentru tineri.
Acesta a atras atenția că educația este singura armă împotriva manipulării prin dezinformare și este de datoria statului să se preocupe ca tinerii să nu fie vulnerabili în această privință.
Ramus Lăpușan vrea educație financiară în curricula școlară
˝Dezinformarea și lipsa de cunoștințe economico-financiare amenință să ne destabilizeze și e considerată factor de risc fundamental de marginalizare, de sărăcie și de dezechilibru major în societate. De aceea, multe țări au gândit și aplicat metode menite să crească nivelul de alfabetizare financiară în rândul tinerilor˝, a susținut Remus Lăpușan.
Astfel, deputatul propune ca, în baza bunei practici internaționale în domeniul alfabetizării financiare, sistemul educațional din România să integreze educația financiară pentru tineri în curricula școlară.
Ce propune deputatul clujean Remus Lăpușan
De asemenea, ar fi necesare și alte acțiuni publice, spune Remus Lăpușan, astfel:
- parteneriate între școli și instituțiile financiar-bancare
- facilități fiscale pentru companiile care fac educație financiară în școli
- campanii de conștientizare pe rețelele sociale, într-un limbaj accesibil și atractiv pentru tineri
- campanii de mentorat pentru tineri.
˝Tinerilor le place să experimenteze, au spirit întreprinzător și tocmai aceste elemente trebuie să fie rețeta succesului eforturilor noastre de a ne îndruma cât mai bine tinerele generații care vor construi România și Europa de mâine˝, a concluzionat Remus Lăpușan.
Prin initiative de acest gen, PSD demonstrează că susține adoptarea unor măsuri concrete de reducere a vulnerabilității tinerilor, recunoscând rolul esențial pe care aceștia îl au în construcția unei societăți echilibrate, prospere și reziliente, a mai transmis deputatul clujean.
EDUCATIE
UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro. Rectorul Anca Buzoianu: A fost un an bun

Anca Buzoianu, rectorul Univertității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a prezentat Raportul anual privind starea universității, care a fost validat de Senat în unanimitate.
“2024 a fost un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile”, a spus rectorul în fața Senatului UMFIH.
UMFIH a derulat anul trecut 101 proiecte cu o valoare de 56,8 milioane de euro
Rectorul Anca Buzoianu a arătat că în anul 2024, UMFIH a continuat să își consolideze poziția ca instituție de referință în învățământul medical, valorificând oportunitățile care au permis evoluția și deschiderea a noi direcții de dezvoltare.
“Am pornit cu o nouă facultate, Facultatea de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, s-a înființat Institutul de Cercetare Biomedicală MedFuture, iar absolvenții noștri au fost, din nou, primii pe țară la examenul de rezidențiat.
Cercetarea a mers înainte, în anul 2024 Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațeganu’ Cluj-Napoca având în derulare 101 proiecte cu o valoare totală de aproximativ 56,8 milioane de euro, cu 22,8 milioane de euro mai mult față de anul 2023. De asemenea, s-au acordat 74 de granturi interne pentru cercetare pentru cadre didactice, cercetători științifici și studenți, în valoare totală de 500.000 euro.
S-au publicat 1184 articole în reviste indexate Clarivate Analytics, cu un factor de impact total de 6658, aproape dublu față de anul precedent. A fost realizat primul transplant hepatic din Transilvania, iar activitatea medicală a membrilor comunității a avut succese remarcabile”, a arătat Anca Buzoianu.
Corp nou la Centrul de Simulare pentru rezidenți
Rectorul Anca Buzoianu, a precizat că, în anul 2024, universitatea a continuat acțiunile de responsabilitate socială față de studenți și față de comunitatea clujeană.
“Studenții au avut în continuare meniul ‘Student’ cu 7 lei. Am investit 2,7 milioane de euro în noul corp al Centrului de Simulare destinat pregătirii rezidenților. A fost un an foarte bun”, a mai precizat Anca Buzoianu care a atătat faptul că anul 2024 a avut o semnificație aparte pentru comunitatea academică, marcând 105 ani de învățământ medical românesc la Cluj-Napoca.
“Aniversarea ne oferă ocazia să reflectăm asupra moștenirii lăsate de marii patrioți care au înființat prima Facultate de Medicină în limba română din Transilvania. A fost un proiect măreț, un fundament solid pentru instituția noastră de astăzi. Realizând acest raport, am analizat parcursul universității noastre în 2024, un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile.
Succesul universității noastre este rezultatul unui efort colectiv, motiv pentru care doresc să-mi exprim aprecierea față de membrii Consiliului de Administrație și ai Senatului, cadrele didactice, cercetătorii, personalul administrativ și studenții noștri. Fiecare a avut un rol esențial în atingerea obiectivelor și în consolidarea universității ca un pol de excelență în învățământul medical și farmaceutic”, a mai spus Anca Buzoianu la prezentarea Raportului.
Foto: UMF Cluj
ADMINISTRAȚIE
Pas înainte pentru skatepark acoperit la Cluj, în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, pe masa Agenției de Mediu

Primăria Cluj-Napoca va realiza un skatepark acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul se află în proces de avizare la APM.
Municipiul Cluj-Napoca anunță publicul interesat că Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj a luat decizia etapei de încadrare în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul privind construirea unui Skate Park acoperit în baza sportivă Gheorgheni. Proiectul, aflat în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a documentației tehnice, urmează să fie amplasat pe strada Alexandru Vaida Voevod, în Cluj-Napoca.
Decizia și motivele care au stat la baza acesteia pot fi consultate la sediul APM Cluj sau online. Publicul interesat are la dispoziție 10 zile de la data publicării anunțului pentru a transmite comentarii și observații.
Proiect propus încă de anul trecut
Amintim că Emil Boc, primarul Clujului a anunțat, încă din mai 2024, că se va construi un skatepark de interior la Cluj-Napoca, pentru tineri și încurajarea practicării sportului. Acesta va fi amplasat în Gheorgheni.
Printre locațiile luate în calcul inițial s-au mai numărat baza sportivă „La terenuri” și Parcul Detunata, iar decizia a fost luată în urma unei consultări publice.
Acest skatepark de interior ar urma să fie utilizat în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului, integrându-se cu alte posibilități de a face mișcare.