Connect with us

EVENIMENT

Peste 38 de mii de spectatori au sosit la Electric Castle. RECOMANDĂRI pentru distracție fără incidente. Ce trebuie EVITAT

Publicat


ec photo team miluta flueras

Cea de-a 8-a ediție Electric Castle a debutat în forță miercuri, 13 iulie, cu peste 38.000 de spectatori sosiți la Bonțida, inclusiv de la mii de kilometri distanță, încă de la primele ore ale dimineții. Până pe 17 iulie, aceștia vor avea parte de peste 100 de ore de muzică live, oferite de 300 de artiști sosiți din 24 de țări.

„Din cea de-a doua zi de festival ritmul devine tot mai intens. Deținătorii a două discuri de platină, britanicii de la Editors, care au marcat evoluția stilului indie, vor deschide astăzi scena principală – cel mai popular loc de pe harta #EC8. Seara de joi continuă cu un alt cap de afiș: Moderat se întoarce la Electric Castle după ce fanii l-au votat ca unul dintre cele mai bune concerte ale ediției din 2017.

După miezul nopții, scena principală va aparține duo-ului Sofi Tukker, iar la Hangar, islandezii de la GusGus sunt gata să-și confirme statutul de unii dintre cele mai influenți artiști electro al ultimei decade”, informează Renate Rozenberg, PR Manager al festivalului.

ec photo team andreea popa

Siguranța e pe primul loc

Aceasta adaugă faptul că siguranța participanților reprezintă o prioritate pentru organizatorii Electric Castle, desfășurat anul acesta la dimensiuni spectaculoase, pe o suprafață de peste 400.000 de metri pătrați.

„Politica de Zero Toleranță în fața oricărui tip de agresiune (verbală, fizică, psihică) este susținută printr-o linie telefonică specială, pe care oricine o poate apela atunci când se simte în pericol sau când observă un comportament ce ar putea afecta siguranța cuiva.

Indiferent de oră, orice astfel de incident va putea fi semnalat echipei de intervenție printr-un apel la 0744.212.313. În lipsa unui telefon, pentru a cere ajutor, participanții pot comanda oricând un Angel Shot, iar personalul de la bar va interveni și va activa procedura de urgență”, indică aceasta.

@the phope (https://instagram.com/the phope)

Transportul cu mașina personală, de evitat: „Apelați la mijloacele de transport în comun”

Pentru a se bucura cât mai mult de festival, recomandarea organizatorilor pentru public este minimizarea timpului petrecut în trafic, apelând la mijloacele de transport în comun, în defavoarea mașinilor personale.

„Printre variantele de transport care vă vor scuti de orele petrecute în trafic pe rutele care vor deveni din ce în ce mai aglomerate, se numără autobuzele care pleacă de la Iulius Mall sau Expo Transilvania, precum și trenul dedicat EC care pleacă din Gara Mică din Cluj-Napoca.

Timpul astfel câștigat poate fi folosit pentru a explora programul generos al celor 10 scene din festival. Trei dintre ele reprezintă noutăți în istoria evenimentului: Backyard Stage propune o experiență intimă, care dizolvă granițele și ne apropie unii de alții prin ritmuri inspirate din folclor, JapJap Stage aduce petrecerea în campingul festivalului și Radio Stage, scena plăcerilor muzicale vinovate”, completează Rozenberg.

Începând de joi, pe timp de zi, spectatorii sunt invitați să-și ia doza de inspirație de la EC Talks – seria de discuții organizate în zona Backyard Stage. Sub umbrela Sustenabilitate vs. Conflict, jurnaliști, psihologi și influencers vin cu soluții pentru o „curățenie generală” și câteva principii ce pot schimba modul în care oamenii gândesc sustenabil, pe termen lung.

Programul întâlnirilor este disponibil pe site-ul festivalului.

sursa foto: EC Photo Team – Andreea Popa, Miluta Flueras, Andrei Popa, Andrei Ionescu

ec photo team andrei ionescu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mini-garsonieră de 15 m din Cluj-Napoca, de vânzare cu 79.000 de euro. Unde se opresc prețurile?

Publicat

garsoniera

O agenție imobiliară scoate la vânzare o garsonieră situată în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca despre care se susține că ar fi o excelentă oportunitate de investiție deși are doar 15 mp.

”Oportunitate de investitie-închiriere, birou, regim hotelier – Airbnb! Va propun spre vânzare o garsoniera, pe strada Tipografiei din Cluj-Napoca- zona Turnul Pompierilor.

Orientarea Sud. Situată la parter. Se vinde mobilata (Ikea) si utilata cu masina de spalat noua LG, frigider nou, cuptor cu microunde. Suprafata garsonierei este de 15mp, are o terasa proprie de 12 mp si o boxa de depozitare de 4 mp.

Posibilitate de parcare in curte sau pe strada (pentru riverani), in locurile special amenajate Este foarte aproape de statiile de autobuz si mai ales de centru”, se arată în anunț.

Garsoniera a fost construită în anul 1977 și are pereți din cărămidă, prețul de vânzare fiind de 79.000 de euro, ceea ce înseamnă un preț de peste 5000 de euro/mp.

garsoniera

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Doi mitropoliți și 8 episcopi marchează la Catedrala Ortodoxă Cluj-Napoca proclamarea canonizării Sf. Mucenic Liviu Galaction

Publicat

De

catedrala

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului, printr-o slujbă religioasă care va fi oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,  PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

21 de ani de Mitropolie la Cluj

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea.

De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

 

Citește mai departe

CULTURA

Bunavestire sau Blagoveștenia, în cultura tradițională. Obiceiuri de „Ziua dezlegării primăverii” în satele clujene

Publicat

De

Bunavestire sau Blagoveștenia

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată în fiecare an pe 25 martie.


În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului și era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Obiceiuri de Bunavestire în satele clujene

Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii” în satul tradițional deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte.

“În toate satele din Transilvania era îndătinat ca în zorii zilei să se afume ‘cu pozdării’ de cânepă și cu tămâie toată gospodăria, dar și livezile, pentru a fi alungate toate bolile și toate relele. De asemenea, la vederea primelor rândunele, fetele își spălau obrazul cu ‘apă de omăt’ sau cu lapte, pentru a fi frumoase ‘la trup și la cuget’”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

“Zgomotul” care alungă tot răul

La purificarea cu apă și foc se adăuga și zgomotul care era produs de scuturarea tălăngilor și a lanțurilor, imitând tunetul și alungând tot ce era rău. O relatare despre un astfel de obicei se păstrează în Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, arată Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Pe Valea Arieșului, la Bunavestire, băiatul ori junele ia lanțul de la car, îl trage după el și astfel înconjoară casa de trei ori, spunând: «Fugiți șerpi, fugiți broaște, că vă ajung blagodatele și vă rupe spatele»”. Aceasta este o informație transmisă în anul 1927 de preotul Grigoriu Crăciunaș din satul Buru, județul Cluj.

Bunavestire, cunoscută și ca “Ziua Cucului”

Această zi, arată specialiștii clujeni, mai era numită și „Ziua Cucului”. Cei care-l auzeau cântând pentru prima dată se bucurau ca de o „bunăvestire” a norocului, a prosperității și a sănătății, pentru tot anul.

Foto: CJCPCT/ Bunavestire, scenă din pictura murală a bisericii de lemn din Aghireșu, monument istoric ridicat în 1780. Ansamblul de pictură datează de la finalul secolului al XVIII-lea și este atribuit de unii cercetători pictorului preot Broina Urs.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu de grajd la Răscruci. Doi cai au fost salvați. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

Incendiu la Gherla

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit seara trecută pentru a lichida un incendiu izbucnit la un grajd în localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.40, iar la fața locului a fost trimis echipajul de la Punctul de Lucru Jucu. În paralel, au fost alertate și forțe de la Cluj-Napoca, respectiv Gherla.

Flăcările au cuprins un grajd de aproximativ 40 de metri pătrați, manifestându-se generalizat. Până la sosirea pompierilor, proprietara a reușit să salveze doi cai, unul dintre aceștia suferind răni în urma incendiului. Pompierii de la Punctul de Lucru Jucu au stins ulterior flăcările în limitele găsite.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei țigări nestinse”, au precizat pompierii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate