ACTUALITATE
Peste 2000 de persoane decedate și rănite grav în accidente rutiere la Cluj, în ultimii 10 ani
România se află în continuare pe primul loc la nivelul UE în ceea ce privește numărul persoanelor decedate în accidente rutiere cu 85 de persoane decedate la fiecare 1 milion de locuitori, pe când media UE este de 42 de decese la 1 milion de locuitori.
În perioada 2011-2019, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca și a zonei metropolitane Cluj au avut loc 1544 accidente care s-au soldat cu decesul a 196 persoane și rănirea gravă a 1988 persoane. Majoritatea accidentelor au avut loc pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca (75%), tot aici fiind localizate și cea mai mare parte a accidentelor care au provocat rănirea gravă a participanților la trafic (69%).
La nivelul zonei metropolitane se remarcă o pondere crescută a numărului de accidente soldate cu decese (55% din total), mai ales având în vedere numărul mai scăzut de accidente în comunele din zona metropolitană decât în municipiu Cluj-Napoca (25% din total).
La nivelul zonei metropolitane, cea mai mare parte a accidentelor rutiere și cel mai mare număr de persoane decedate sau grav rănite în această perioadă au fost localizate în lungul DN1, în comunele Florești și Gilău din partea de vest a municipiului și în comuna Feleacu din sudul municipiului.
Valori semnificative pentru numărul total de accidente, dar și pentru numărul de persoane decedate sau grav rănite în această perioadă s-au înregistrat și în comuna Apahida.
Numărul total de accidente în Cluj-Napoca a crescut cu 33% în 2019 față de 2011, în timp ce restul zonei metropolitane a fost caracterizată de o creștere mai mare, de 65%. În aceeași perioadă, în zona metropolitană Cluj au fost înregistrate creșteri ale numărului de persoane rănite grav (21%), cu o creștere mai accentuată a acestora în comunele din zona metropolitană (35%) și o creștere mai mică în municipiul Cluj-Napoca (15%).
Cel mai important indicator în ceea ce privește siguranța rutieră și anume numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentelor rutiere a oscilat de la un an la altul, înregistrând per total scăderi atât în municipiul Cluj-Napoca (57%) cât și în comunele din zona metropolitană (38%).
În ceea ce privește cauza accidentelor rutiere la nivelul zonei metropolitane (fără mun. Cluj-Napoca), în perioada 2011 – 2019, majoritatea acestora au loc ca urmare a vitezei neadaptate la condițiile de drum (23%, adică 348 accidente). Alte cauze pentru producerea unui număr semnificativ de accidente sunt nerespectarea distanței între vehicule (16%, adică 250 accidente) și neacordarea de prioritate vehiculelor (11%, adică 164 accidente).
Aceste trei cauze au produs un număr important de decese sau răniri grave: (i) viteza neadaptată la condițiile de drum a produs cele mai multe victime, cu 21 de decese și 171 de persoane rănite grav, (ii) nerespectarea distanței între vehicule a condus la decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 47 de persoane, (iii) neacordarea de prioritate vehiculelor a cauzat al doilea cel mai mare număr de răniți grav, 58, și 5 decese.
Pentru aceeași perioadă, numărul accidentelor care implică pietoni este unul mai redus, ce însumează 17,5% din total și este cauzat de pietoni pe partea carosabilă (1,8%), traversare neregulamentară pietoni (9,1%) și neacordare de prioritate pietoni (6,6%).
Pentru perioada 2011-2019, situația este diferită pentru municipiului Cluj-Napoca deoarece principalele cauze de producere a accidentelor implică participanți vulnerabili la trafic. Traversarea neregulamentară a pietonilor a produs 796 accidente (17%), iar neacordarea de prioritate pietonilor a generat 782 accidente (16,7%).
Alte cauze care au produs un număr important de accidente sunt: neacordare prioritare vehicule (723 accidente, 15,4%), viteza neadaptată la condițiile de drum (486 accidente, 10,4%) și nerespectarea distanței între vehicule (484 accidente, 10,3%).
Principalele cauze au produs un număr important de decese sau răniri grave: traversarea neregulamentară a pietonilor s-a soldat cu 24 de decese și 317 persoane rănite grav, iar neacordarea de prioritate pietonilor a condus la 23 de decese și 257 de răniri grave.
Accidentele în care au fost implicate doar vehicule s-au soldat cu un număr considerabil mai mic de morți, dar și răniți grav: neacordarea de prioritate vehiculelor a condus la 4 decese și 167 de răniri grave, viteza neadaptată la condițiile de drum a produs 15 morți și 183 de răniri grave și nerespectarea distanței între vehicule a cauzat 41 de răniri grav.
În anul 2019, în municipiul Cluj-Napoca numărul accidentelor a crescut față de anul precedent cu 14% fiind înregistrate 568 de accidente, dar numărul victimelor produse de acestea s-a înjumătățit, fiind înregistrate 6 decese, iar numărul rănirilor grave a crescut foarte puțin ajungând la 147. Cele mai mari concentrări de accidente se observă în zona centrală, în vecinătatea piețelor Avram Iancu și Ștefan cel Mare și pe axa nordsud, pe Calea Turzii, strada Cuza Vodă și axa est-vest, pe Calea Moților, Calea Mănăștur.
Numărul zonelor instituite cu limită de viteză 30 km/h sau a celor rezidențiale (sub 20 km/h) este încă redusă ceea ce face ca pe străzi cu sensuri unice și o tramă stradală relativ continuă să se circule cu viteze prea mari. De regulă încălcările cele mai frecvente ale limitei de viteză se regăsesc pe străzile cu o capacitate mai mare, mai mult de două benzi pe sens (ex. Dorobanților, 21 Decembrie 1989, Bună Ziua, Calea Turzii etc.). Pentru a limita acest comportament, în anul 2020 Primăria Municipiului Cluj-Napoca a lansat un proiect de instalare de radare fixe (10 bucăți) pe arterele cu cele mai frecvente încălcări ale limitei de viteză, primul radar a fost instalat pe Calea Dorobanților.
Datele figurează în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021 – 2030, prezentat spre dezbatere publică de către Primăria Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Cristi Danileț: CCR a făcut singurul lucru valabil pe care îl putea face. Se va relua turul 1 cu excluderea lui Georgescu
Fostul judecător al Tribunalului Cluj, Cristi Danileț, fost membru CSM, susține că CCR a făcut singurul lucru valabil pe care putea să îl facă, anulând primul tur al alegerilor prezidențiale, dar a greșit când a validat turul I.
”S-a desfășurat ședința de validare în aceeași zi cu ședința CSAT și ar fi trebuit să aștepte informațiile de la CSAT și apoi să valideze.
După ce au făcut această greșeală, au ajuns în situația în care finaliștii se confruntă cu invalidarea turului 2, ceea ce înseamnă că CCR recunoaște că a greșit cu turul 1, se reiau alegerile de la turul 1 și, probabil, ne va anunța CCR că candidatul Călin Georgescu nu va putea participa la aceste alegeri din cauza suspiciunilor de fraudă.
Se va relua turul 1 cu excluderea lui Georgescu și după 15 decembrie vom știi care vor fi finaliștii pentru aceste alegeri”, a declarat, vineri, Danileț pentru Cluj24.
Acesta a precizat că nu există reguli scrise pentru o astfel de situație, nu există precedente, jusriprudență, iar CCR creează ea regulile instant.
CCR, necredibilă
”Cert este că avem 15 decembrie când ar trebui să avem turul 1, iar candidații își pot face campanie, cei înscriși minus cel al cărui dosar a fost invalidat în urma suspiciunilor de fraudă.
CCR este necredibilă de ani de zile, se fixează în afara Constituției. Amintesc doar de decizia a renumărare a voturilor, dar nu au venit toate voturile din străinătate, acum se anulează turul 1 când a început votarea în diaspora, este un haos în organizare. CCR este extrem de decredibilizată.
Mai avem o problemă, cea a instituțiilor de forță, SRI avea informații că se încearcă fraudarea alegerilor, că sunt puteri străine care au intervenții în România, de ce nu au trimis informațiile la Parchet?
Apoi e Parchetul, trebuie să se autosesizeze de fiecare dată când sunt suspiciuni că se comite o infracțiune? De ce la ora asta Călin Georgescu nu este pus sub învinuire dacă există o suspiciune? Instituțiile stau, nu colaborează între ele și asta a dus la crearea unui haos căruia a trebuit să-i pună capăt CCR pritr-o decizie ciudată”, a mai afirmat Danileț.
EVENIMENT
Elena Lasconi, reacție la anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale: Statul român a CĂLCAT în picioare democrația
Elena Lasconi a condamnat decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. „Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație”, a afirmat candidata USR care s-a calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale unde trebuia să se confrunte cu Călin Georgescu, scrie Hotnews.
„Astăzi este ziua în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și îi vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației. Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie, ar fi trebui să mergeți mai departe cu votul.
Elena Lasconi, reacție la anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale: Statul român a CĂLCAT în picioare democrația
Ar fi trebuit să respectăm dorința poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români, atât din țară, cât și din diaspora, și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor! Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație.
Știu că aș fi câștigat. Și voi câștiga pentru că poporul român știe că voi lupta pentru el, că îl voi uni pentru o Românie mai bună. Voi apăra democrația noastră. Nu voi abandona.
Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației – votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Cu toții am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la București a gestionat aceste alegeri. Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!
Felul în care propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în țara noastră este o problemă foarte gravă, care trebuie să aibă consecințe. Însă trebuie să ne ocupăm de aceasta după ce organizăm alegeri libere de la un capăt la altul și arătăm întregii lumi cât de puternici suntem.
Voi câștiga președinția României pentru că românii știu acum că voi lupta pentru ei și pentru democrația noastră. Și voi lupta să mă asigur că adevărul și libertatea vor triumfa”, a declarat Elena Lasconi.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu, reacție după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: E singura soluție corectă
Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT.
Ciolacu arată, într-un mesaj pe pagina de Facebook, că aceste documente arată că “rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei”.
Marcel Ciolacu, reacție după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale: E singura soluție corectă
“Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial.
Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării”, a transmis Marcel Ciolacu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că acum, de o importanță majoră este validarea mandatelor noului Parlament.
“Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României.
PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste”, a spus Marcel Ciolacu.
Trebuie să dăm un semnal mediului economic
“Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni.
Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”, este poziția lui Marcel Ciolacu.
CCR – Curtea constituțională a României, a decis anularea turului I al alegerilor prezidențiale după ce instituțiile statului au transmis că au existat manipulări ale procesului electoral orchestrate din afara țării.
EVENIMENT
Liderul AUR, George Simion, despre anularea alegerilor prezidențiale: Lovitură de stat în plină desfășurare
George Simion, liderul AUR, a reacționat în urma deciziei CCR de a anula alegerile prezidențiale, înainte de cel de al doilea tur.
George Simion a transmis că partidul nu se va lăsa “provocat”
Liderul AUR, George Simion, despre anularea alegerilor prezidențiale: Lovitură de stat în plină desfășurare
“RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”, a scris George simion pe pagina de Facebook.
Curtea Constituțională a României a luat vineri o decizie fără precedent și anume reluarea întregului proces electoral privid alegerea președintelui României.
Decizia, arată judecătorii constituționali, a fost luată în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral, după declasificarea documentelor din CSAT.