Connect with us

ACTUALITATE

Peste 2000 de persoane decedate și rănite grav în accidente rutiere la Cluj, în ultimii 10 ani

Publicat


accident copaceni7

România se află în continuare pe primul loc la nivelul UE în ceea ce privește numărul persoanelor decedate în accidente rutiere cu 85 de persoane decedate la fiecare 1 milion de locuitori, pe când media UE este de 42 de decese la 1 milion de locuitori.

În perioada 2011-2019, pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca și a zonei metropolitane Cluj au avut loc 1544 accidente care s-au soldat cu decesul a 196 persoane și rănirea gravă a 1988 persoane. Majoritatea accidentelor au avut loc pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca (75%), tot aici fiind localizate și cea mai mare parte a accidentelor care au provocat rănirea gravă a participanților la trafic (69%).

La nivelul zonei metropolitane se remarcă o pondere crescută a numărului de accidente soldate cu decese (55% din total), mai ales având în vedere numărul mai scăzut de accidente în comunele din zona metropolitană decât în municipiu Cluj-Napoca (25% din total).

La nivelul zonei metropolitane, cea mai mare parte a accidentelor rutiere și cel mai mare număr de persoane decedate sau grav rănite în această perioadă au fost localizate în lungul DN1, în comunele Florești și Gilău din partea de vest a municipiului și în comuna Feleacu din sudul municipiului.

Valori semnificative pentru numărul total de accidente, dar și pentru numărul de persoane decedate sau grav rănite în această perioadă s-au înregistrat și în comuna Apahida.

Numărul total de accidente în Cluj-Napoca a crescut cu 33% în 2019 față de 2011, în timp ce restul zonei metropolitane a fost caracterizată de o creștere mai mare, de 65%. În aceeași perioadă, în zona metropolitană Cluj au fost înregistrate creșteri ale numărului de persoane rănite grav (21%), cu o creștere mai accentuată a acestora în comunele din zona metropolitană (35%) și o creștere mai mică în municipiul Cluj-Napoca (15%).

Cel mai important indicator în ceea ce privește siguranța rutieră și anume numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentelor rutiere a oscilat de la un an la altul, înregistrând per total scăderi atât în municipiul Cluj-Napoca (57%) cât și în comunele din zona metropolitană (38%).

În ceea ce privește cauza accidentelor rutiere la nivelul zonei metropolitane (fără mun. Cluj-Napoca), în perioada 2011 – 2019, majoritatea acestora au loc ca urmare a vitezei neadaptate la condițiile de drum (23%, adică 348 accidente). Alte cauze pentru producerea unui număr semnificativ de accidente sunt nerespectarea distanței între vehicule (16%, adică 250 accidente) și neacordarea de prioritate vehiculelor (11%, adică 164 accidente).

Aceste trei cauze au produs un număr important de decese sau răniri grave: (i) viteza neadaptată la condițiile de drum a produs cele mai multe victime, cu 21 de decese și 171 de persoane rănite grav, (ii) nerespectarea distanței între vehicule a condus la decesul a 5 persoane și rănirea gravă a 47 de persoane, (iii) neacordarea de prioritate vehiculelor a cauzat al doilea cel mai mare număr de răniți grav, 58, și 5 decese.

Pentru aceeași perioadă, numărul accidentelor care implică pietoni este unul mai redus, ce însumează 17,5% din total și este cauzat de pietoni pe partea carosabilă (1,8%), traversare neregulamentară pietoni (9,1%) și neacordare de prioritate pietoni (6,6%).

Pentru perioada 2011-2019, situația este diferită pentru municipiului Cluj-Napoca deoarece principalele cauze de producere a accidentelor implică participanți vulnerabili la trafic. Traversarea neregulamentară a pietonilor a produs 796 accidente (17%), iar neacordarea de prioritate pietonilor a generat 782 accidente (16,7%).

Alte cauze care au produs un număr important de accidente sunt: neacordare prioritare vehicule (723 accidente, 15,4%), viteza neadaptată la condițiile de drum (486 accidente, 10,4%) și nerespectarea distanței între vehicule (484 accidente, 10,3%).

Principalele cauze au produs un număr important de decese sau răniri grave: traversarea neregulamentară a pietonilor s-a soldat cu 24 de decese și 317 persoane rănite grav, iar neacordarea de prioritate pietonilor a condus la 23 de decese și 257 de răniri grave.

Accidentele în care au fost implicate doar vehicule s-au soldat cu un număr considerabil mai mic de morți, dar și răniți grav: neacordarea de prioritate vehiculelor a condus la 4 decese și 167 de răniri grave, viteza neadaptată la condițiile de drum a produs 15 morți și 183 de răniri grave și nerespectarea distanței între vehicule a cauzat 41 de răniri grav.

În anul 2019, în municipiul Cluj-Napoca numărul accidentelor a crescut față de anul precedent cu 14% fiind înregistrate 568 de accidente, dar numărul victimelor produse de acestea s-a înjumătățit, fiind înregistrate 6 decese, iar numărul rănirilor grave a crescut foarte puțin ajungând la 147. Cele mai mari concentrări de accidente se observă în zona centrală, în vecinătatea piețelor Avram Iancu și Ștefan cel Mare și pe axa nordsud, pe Calea Turzii, strada Cuza Vodă și axa est-vest, pe Calea Moților, Calea Mănăștur.

Numărul zonelor instituite cu limită de viteză 30 km/h sau a celor rezidențiale (sub 20 km/h) este încă redusă ceea ce face ca pe străzi cu sensuri unice și o tramă stradală relativ continuă să se circule cu viteze prea mari. De regulă încălcările cele mai frecvente ale limitei de viteză se regăsesc pe străzile cu o capacitate mai mare, mai mult de două benzi pe sens (ex. Dorobanților, 21 Decembrie 1989, Bună Ziua, Calea Turzii etc.). Pentru a limita acest comportament, în anul 2020 Primăria Municipiului Cluj-Napoca a lansat un proiect de instalare de radare fixe (10 bucăți) pe arterele cu cele mai frecvente încălcări ale limitei de viteză, primul radar a fost instalat pe Calea Dorobanților.

Datele figurează în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2021 – 2030, prezentat spre dezbatere publică de către Primăria Cluj-Napoca.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze 7 LOCUINȚE complet utilate pentru tinerii care ies din sistemul instituționalizat

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze, prin licitație, 7 locuințe complet utilate și dotate în cadrul proiectului „Suntem alături de TINE (ri)!” care are ca scop ajutarea tinerilor care ies din sistemul instituționalizat de protecție a copiluluui.

Locuințele trebuie să fie pe raza municipiului Cluj-Napoca și să aibă ca dotări mobilierul necesar (pat, dulap, masă, scaune), electrocasnice (1 mașină de spălat, 1 frigider, 1 televizor, plită/aragaz și cuptor), racordare la utilități (energie electrică, gaz, apă curentă, posibilitatea de acces la servicii de internet), becuri.

Suprafața utilă minimă a unei locuințe va fi de 28 mp, în care nu intra suprafața balconului.

Bucătaria trebuie sa contina minim: aragaz/plita electrica , cuptor, chiuveta, combina frigorifica, dulap/mobilier compartimentat corespunzator pentru vase, farfurii si tacamuri, masa cu minim 2 scaune. Vor fi punctate dotări suplimentare cum ar fi cuptor cu microunde, cafetieră, hotă, mașina de spalat vase.

Baia trebuie sa contina minim cada sau dus, chiuveta, oglinda, vas wc, dulap cu rafturi, masina de spalat.

”Dormitorul trebuie sa contina minim: pat/canapea, dulap de haine , televizor, masa cu minim 2 scaune, draperii, perdele. Dotările suplimentare care vor fi punctate – mobilier suplimentar (o canapea , dulap , birou, noptiere, fotolii), balcon, parcare”, se arată în anunțul de licitație

Fiecare ofertant poate depune o singura oferta pentru o locuinta sau pentru mai multe, numarul maxim de locuinte propuse de un ofertant fiind de 6.

Contractul se va derula pe o perioada de un an, cu posibilitate de prelungire prin act aditional.

Ce străzi sunt vizate

Zonele vizate sunt străzile Baba Novac; Bolyai; Emmanuel de Martonne; Emil Isac; Eroilor; I.C.Bratianu; Iuliu Maniu; Mihail Kogalniceanu; Octavian Petrovici; P-ta Unirii; Samuil Micu; Stefan Octavian Iosif; Hermann Oberth; Universitatii; Virgil Fulicea; Constantin Daicoviciu; Paul Chinezu; Vasile Alecsandri; S.Brassai; David Ferenc; Emil Zola; Gaal Gabor; Tipografiei; Cotita; sindicatelor; Victor Babes; Aleea Invatatorului,;p-ta Mihai Viteazu (parking cu bariere); Arges; P-ta Stefan cel Mare; Clinicilor; P-ta Avram Iancu; Motilor, Fortaretei, Closca; Berariei; Mamaia; Calea Dorobantilor; Crisan, Deva, Dragalina-Camera de Comert si Industrie; Aviator Badescu; Remetea; Acad. David Prodan, Emil Racovita; B.P. Hasdeu; Nicolae Balcescu; 21 Decembrie 1989; Baritiu; Cardinal I. Hossu; Horea;Â Ilie Macelaru; Republicii; Iasilor; P-ta Cipariu ; Avram Iancu; Bisericii Ortodoxe, Decebal; Traian; Dacia; Constantin Dobrogeanu-Gherea; Mihai Eminescu; Pavel Rosca; Petofi Sandor; Pitesti; Frederic Joliot Curie, Ploiesti; Navodari; Gheorghe Marinescu; Arany Janos; Cismigiu; Nuferilor; Traian Mosoiu; Rubin Patitia; George Cosbuc; Pastorului; Croitorilor; Ceahlau; Moldovei; Ciresilor; Haiducului; Andrei Muresanu; Albert Einstein; C Brancusi (tronsonul cuprins intre N. Titulescu si S. Albini); Buna Ziua; Kovacs Dezso; Petre Ispirescu; Rene Descartes; Craiova; Tabacarilor; Molnar Piuariu- Fabricii de Zahar.

Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie iar valoarea estimată pentru închirierea celor 7 locuințe este de 118.235 de lei.

Valoarea estimată pentru închirierea unei locuințe este în jur de 1.400 de lei/lună fără TVA.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

MARȘUL Recunoștinței, cu steaguri TRICOLORE la Cluj-Napoca. Se depun coroane de flori la statuile unor personalități

Publicat

De

marsul

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România, organizează marți, 30 noiembrie 2021, manifestarea omagială “Marșul recunoștinței” dedicată personalităților care au contribuit la realizarea Marii Uniri, personalități care au monumente ridicate în municipiul Cluj Napoca. Cu această ocazie Societatea Avram Iancu va depune coroane de flori la monumentele unor personalități ale istoriei românilor care au contribuit prin lupta lor la făurirea Marii Uniri de la 1918.

Inițiat în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, “Marșul Recunoștinței” doreste să strîngă alături organizații cultural-patriotice, asociații culturale,  reprezentanti ai scolilor si universitatilor din Cluj Napoca, reprezentanți ai asociatiei cadrelor militare in rezerva si retragere, personalitățti ale orașului și locuitori ai municipiului.

Manifestarea, constând in parada si depuneri de coroane la monumentele și statuile următoarelor mari personalități: Mihai Viteazul – P-ța MihaiViteazul, Alexandru Ioan Cuza – str. Cuza Vodă nr. 2, Mitropolit Nicolae Ivan și Avram Iancu – P-ța Avram Iancu, Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu – Piața Ștefan cel Mare, Andrei Mureșanu – Piața Cipariu, Școala Ardeleană – strada Kogălniceanu, Monumentul Memorandiștilor și Cardinal Iuliu Hosu – Bulevardul Eroilor, va debuta în Piața Mihai Viteazul, la statuia primului intregitor de neam, în  data de 30 noiembrie. 2021, la ora 12.  

Aceste manifestări se vor desfășura în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Manifestările se vor desfășura respectitnd toate cerințele stării de alertă și măsurile instituite pentru combaterea pandemiei de Covid 19.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gigi Becali, implicat într-un ACCIDENT. Luțu a rămas fără permis

Publicat

Gigi Becali a fost implicat într-un accident auto în primele ore ale acestei dimineți. La volanul mașinii în care se afla patronul FCSB era fostul fotbalist Ionuț Luțu, care a rămas fără permis după incidentul de astăzi. 

Accidentul s-a petrecut pe bulevardul Aviatorilor, în proximitatea palatului pe care Gigi Becali îl deține pe Aleea Alexandru. Gigi Becali se afla pe scaunul din dreapta, iar niciunul dintre cei implicați nu a fost vătămat.

Poliția a ajuns la fața locului și a testat alcoolemia șoferilor implicați în accident. În cazul șoferului care a tamponat mașina în care se afla Gigi Becali, rezultatul a fost de 0,18 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Poliția l-a găsit vinovat pe Ionuț Luțu, care nu ar fi acordat prioritate. Ca atare, Luțu ar fi rămas fără permis pentru următoarele două luni, iar celuilalt șofer i-ar fi fost suspendat permisul pentru 3 luni, după ce a fost surprins conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Gigi Becali a reacționat după incidentul din această dimineață, comunicând că starea sa este bună și că își dorește ca șoferului care i-a lovit mașina să nu îi fie întocmit dosar penal.

„Sunt bine, sănătos. Luțu se afla la volan. Eu nu am nicio pretenție de la șoferul celălalt. Poliția a venit destul de repede. Omul era speriat, nu știu dacă era băut că nu m-am dus eu la ei. Poliția i-a luat și s-a dus să le ia probe.

La mine în mașină Luțu se afla la volan. Eu nu vreau ca omului să i se întâmple vreun dosar penal, a fost și ploaia asta… Eu am plecat apoi acasă”, a spus Becali pentru ProSport.

Sursa: GSP

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ați făcut prima doză cu AstraZeneca? Puteți face RAPELUL cu un vaccin ARN mesager

Publicat

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare. Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială.

Reamintim că:

Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.

Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează”, informează Ro Vaccinare.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate