EVENIMENT
Peste 120.000 de euro prejudicii prin „phishing” pe platforma OLX. AVERTISMENTUL oficialităților
Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a postat pe site un avertisment legat de recrudescența atacurilor cibernetice de tip phishing pe platforma OLX.
„Pe rolul parchetelor din judeţul Cluj şi din ţară există un număr ridicat de cauze penale înregistrate în care se reclamă săvârșirea unor infracțiuni informatice de tip phishing împotriva clienților platformei OLX.
Pe această cale dorim să facem un apel public privind necesitatea acordării unei atenții sporite în astfel de cazuri.
În perioada 2020-2021, au fost înregistrate în judeţul Cluj sute de dosare penale care privesc infracţiuni informatice de tip phishing, iar media de înregistrare în ultimele luni este de circa 10 dosare penale pe săptămână.
„Victimele atacatorilor sunt clienți ai platformei OLX”
Prejudiciile produse depășesc 120.000 euro până în prezent. Sumele de bani obţinute de atacatorii informatici sunt transferate în timp foarte scurt în conturi deschise la bănci din diferite state ale lumii, iar recuperarea lor este deosebit de dificilă.
Într-o proporție covârșitoare, victimele atacatorilor sunt clienți ai platformei OLX care au primit link-uri în urma discuțiilor purtate în aplicația WHATSAPP cu persoane necunoscute și au introdus datele cardurilor bancare pe paginile deschise.
Dorim să atragem atenția faptului că platforma OLX nu oferă un astfel de serviciu, iar atacatorii profită de lipsa de atenție și experiență a clienților platformei. Datele cardurilor bancare nu trebuie introduse pe site-uri necunoscute și neverificate, iar plățile online trebuie făcute prin metode sigure.
„În perioada pandemiei COVID-19, infracționalitatea informatică a cunoscut o creştere rapidă”
Facem un apel public la toate persoanele care folosesc platforma OLX și alte site-uri similare:
1. să acorde o atenție deosebită în cazul în care poartă conversații cu persoane necunoscute
2. să nu trimită acestora datele cardurilor bancare şi să nu le introducă pe pagini deschise prin link-uri primite în acest mod.
3. să anunțe în cel mai scurt timp unitățile bancare emitente ale cardurilor și organele de poliție, dacă au fost victimele unor atacuri cibernetice.
4. să păstreze copiii ale tuturor conversațiilor purtate cu atacatorii şi ale actelor primite de la unitățile bancare şi să le pună la dispoziţia autorităţilor.
Dorim să informăm opinia publică despre faptul că în perioada pandemiei COVID-19, infracționalitatea informatică a cunoscut o creştere rapidă în contextul creșterii comerțului online de bunuri şi servicii.
Procurorii acordă o atenție ridicată acestui fenomen infracțional şi fac eforturi pentru descoperirea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate care profită de contextul pandemic global”, se arată în apelul public al Parchetului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.
Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:
Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate
– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii
Cum se decontează voucherele de vacanță
Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.
Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.
Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.
EVENIMENT
FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.
O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.
La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.
Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca

Joi, 17 aprilie, înaintea Sărbătorilor de Paști, se plătesc bursele școlare aferente lunii martie, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.
Este prima lună din anul școlar 2024-2025 când bursele de merit și reziliență se acordă integral, adică cuantumul minim stabilit, scrie Alba24.
Când primesc elevii BURSELE în aprilie
În unele județe s-a decis ca, pe 17 aprilie, elevii să primească integral bursa de merit sau bursa socială. Apoi, vor fi completări pentru plata în întregime. Bursele plătite pe 20 martie au fost completate cu plăți la începutul lunii aprilie, în unele județe.
Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025:
– bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
– bursa de merit – 450 lei/lună;
– bursa de reziliență – 300 lei/lună;
– bursa socială – 300 lei/lună;
– bursa tehnologică – 300 lei/lună;
– pentru mamele minore – 700 lei/lună.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
– sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
– alte venituri obținute potrivit legii.
EVENIMENT
FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.
Motociclist rănit la Cluj-Napoca
Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.