EDUCATIE
Peste 1.300 de candidați vor susține examenul de rezidențiat organizat la Cluj-Napoca de UMF „Iuliu Hațieganu”
Peste 1.371 din cei peste 10.500 de candidați la nivel național vor susține examenul de rezidențiat la Cluj-Napoca.
Acesta va fi organizat duminică, 17 noiembrie, de UMFIH Cluj, care pune la dispoziția candidaților 16 săli de examen.
Peste 1.300 de candidați vor susține examenul de rezidențiat organizat la Cluj-Napoca de UMF „Iuliu Hațieganu”
În acest an, Ministerul Sănătății a scoas la concurs 4.961 de locuri și 237 de posturi, pentru care vor candida 10.575 de absolvenți din întreaga țară.
În fiecare an examenul se desfășoară în șase centre universitare din țară unde există universități de medicină si farmacie: București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara.
Dintre cei 1.371 de candidați care vor susține examenul la Cluj-Napoca, 790 sunt absolvenți de Medicină, 246 sunt absolvenți de Medicină dentară și 335 sunt candidați absolvenți de Farmacie, potrivit reprezentanților UMFIH.
Măsuri speciale pentru examenul care va dura patru ore
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori.
Specialitățile, numărul de locuri și posturi pentru rezidențiat sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.
Examenul scris va avea loc duminică 17 noiembrie, de la ora 10:00, are o durată de patru ore și va acoperi trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie.
Acesta va consta într-un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identic în toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor afla rezultatele pe loc, după finalizarea examenului, grilele fiind corectate electronic.
16 săli de examen
Pentru a alege un loc sau un post candidații trebuie să obțină un punctaj minim de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național. Locurile și posturile disponibile în specialitate vor fi atribuite în ordinea punctajului obținut, în limita pozițiilor publicate în concurs, pe baza unei clasificări naționale pentru fiecare domeniu.
Pentru a asigura condiții optime candidaților, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 16 săli de examen în Cluj-Napoca. Pe lângă amfiteatrele proprii, săli de examen vor fi și în amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară.
Absolvenții UMFIH Cluj, cea mai mare rată de promovare din țară în ultimii ani
„Examenul național de rezidențiat este o etapă esențială în parcursul profesional al fiecărui viitor medic sau farmacist, iar pentru Universitatea de Medicină și Farmacie <<Iuliu Hațieganu>> din Cluj-Napoca organizarea acestui examen este o responsabilitate majoră. Și în acest an ne asigurăm că examenul se va desfășura fără probleme, cu accent pe transparență și corectitudine, conștienți fiind de importanța acestui concurs pentru cariera fiecărui candidat.
Le urăm mult succes absolvenților nostri și avem încredere că ei, ca tineri medici, medici stomatologi și farmaciști, își vor începe drumul profesional cu încredere, având universitatea noastră ca partener solid în formarea lor”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
La concursurile de intrare în rezidențiat din anii trecuți cele mai multe punctaje de peste 800 și cea mai mare rată de promovare din țară, în toate cele trei domenii, medicină, medicină dentară și farmacie, au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Diana Șoșoacă (SOS) a vorbit la Realitatea Plus despre legăturile lui George Simion cu Rusia.
„Nu trebuia să vină domnul Terheș să vă spună, este cunoscut de peste un an de zile în presă cu cine se întâlnea domnul Simion și al cui este. Eu sunt siderată că cineva îl lasă pe Simion să candideze. Inclusiv fermele de trolli îi aparțin domnului Simion și le vinde celorlalți candidați. A fost unul dintre subiectele din cauza căruia m-am certat cu el.
Diana Șoșoacă: Despre LEGĂTURILE lui Simion cu Rusia
Serviciile îl apără foarte mult pe domnul Simion, mereu când vorbesc de el, asta este, rămân fără semnal. În 2020 avea într-o casă veche, în spatele sediului partidului, 50 de cetățeni moldoveni care erau plătiți cu aproximativ 5.000 de euro pe lună pentru a putea exista aceste ferme de trolli.
Eu am tot spus, domnul Coldea l-a apărat pe domnul Simion. CCR nu pe mine trebuia să mă interzică la prezidențiale. Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este. La Câmpia Libertății, după ce s-a cazat l-am întrebat unde este hotelul, George mi-a spus că era singura cameră luată. Am luat și eu o cameră și mi-au dat o cameră zid în zid cu a lui. Era vreo 12 noaptea. Trebuia să rezolv o situație, pentru că trebuia să plec spre Iași. Am bătut la ușă, mi-a deschis ușa în chiloți și în pat era șoferul dânsului. Șoferul a spus: George, cine e la ușă? M-a rugat să nu vorbesc despre asta.
„AUR este făcut la comanda Serviciilor Secrete”
El dăduse comandă, nimeni să nu mai facă campanie pentru că el nu are capacitatea să conducă un partid mai mare de 5-6%. Când candidezi la acestă funcție, nu ai cum să minți că ești credincios și faci ditai nunta și botezul. Domnul Ciolacu are un aranjament cu Simion și AUR. Când am reușit sa bag AUR în Parlament, George Simion a fost surprins când s-a întâlnit cu Dâncu, m-a chemat si pe mine. George mi-a spus că am intrat în Parlament și trebuie să jucăm după regulile lor.
Mulți membrii AUR sunt acum în SOS. AUR este făcut la comanda Serviciilor Secrete. La acest moment este un grup infracțional organizat cu afaceri ilegale, cu serviciile secrete din Ucraina. A fost un membru AUR prins cu droguri, cu arme la intrarea în Parlament. Despre asta de ce nu se vorbește la nivel european?
Simpatizanții mei o să voteze în continuare cu mine. Nicio instantă nu mă poate scoate. Ei nu au interzis dreptul meu de a candida, au interzis dreptul oamenilor de a alege. Mulți se vor duce la vot și își vor scrie singuri numele meu pe buletinul de vot. Premierul aprobă cheltuielile Administrației Prezidențiale, domnul Ciolacu știe despre aceste cheltuieli”, a spus Diana Șoșoacă.
U-BT Cluj a întâlnit, miercuri seara pe BTarena, echipa lituaniană Lietkabelis, într-un meci din BKT EuroCup. Campioana României a câștigat cu 100 la 93. Clujenii au condus la începutul sfertului 4 cu 27 de puncte, dar spre final au avut emoții pentru victorie.
Confruntarea a adus față în față ocupantele locurilor 6 și 7 în grupa B. Clujenii au 3 victorii și 4 înfrângeri, în timp ce lituanienii au bifat 2 rezultate pozitive și 4 eșecuri.
FOTO. U-BT Cluj – Lietkabelis, 100-93. A patra VICTORIE clujeană în EuroCup
„Este un meci ca oricare altul în EuroCup, greu, evident. Chiar dacă Lietkabelis nu și-a găsit constanța în acest debut de sezon, putem spune că și noi suntem în aceeași situație. Ei au o echipă înaltă, fizică, precum și jucători foarte bine educați. Mă refer aici la lituanienii din lot. Au avut meciuri foarte bune în deplasare, spre exemplu cu Turk Telekom și Cedevita. Nici noi nu suntem în cea mai bună situație, jucăm fără un baschetbalist de poziția 4 și este foarte probabil să lipsească și Karel Guzman. A suferit o mică accidentare la ultimul meci, o microruptură fibrilară. Vom vedea cum va fi la ora meciului, dar marți nu s-a antrenat.
Ne vom lupta pentru victorie, ne dorim foarte mult să câștigăm. Ar fi un pas important să rămânem în primele 5 sau 6 echipe, astfel încât să existe șanse reale la lupta pentru playoff. Drumul e încă lung, luăm totul pas cu pas și pentru asta ne-am pregătit foarte bine, să reușim un rezultat pe măsură”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT, înaintea partidei.
Cel mai bun marcator pentru clujeni a fost Zavier Simpson cu 32 de puncte. Pentru lituanieni, Mantas Rubstavicius a înscris 25 de puncte.
EVENIMENT
VIDEO. Sorin Naș (SOS Cluj): Desenăm pe buletinul de vot de la prezidențiale un chenar cu numele Dianei Șoșoacă și o votăm (PE)
Președintele SOS Cluj, Sorin Naș, a dezvăluit în cadrul podcastului ”Test de sinceritate” de pe Cluj24 cum vor vota membrii și simpatizanții partidului la alegerile prezidențiale, în condițiile în care președintele partidului, Diana Șoșoacă, a fost scoasă din cursa electorală în urma unei decizii a CCR.
E o propunere a fanilor Dianei, de pe rețelele de socializare, care au fost văduviți de posibilitatea de a pune ștampila pe candidatul SOS România. Ei vor să pună ștampila tot pe Diana Iovanovici Șoșoacă și atunci propunerea agreată și de către tot partidul, și de către colegii noștri, și de către Diana, este de a merge la vot neapărat, a desena un pătrățel cu numele Diana Iovanovici Șoșoacă – președinte și a pune ștampila pe acel pătrățel.
Sigur, votul va fi anulat, dar în eventualitatea în care voturile nu vor fi majoritare, atunci se va anula scrutinul prezidențial”, a spus Naș.
Acesta a precizat că și pentru turul 2 al alegerilor pentru președintele României se va proceda la fel.
În ceea ce privește alegerile parlamentare, membrii și simpatizanții SOS România vor face tot posibil să le câștige pentru a reuși să facă Guvernul, astfel încât să poată pune în practică toate soluțiile propuse cetățenilor.
”Dacă vom ajunge să facem Guvernul, primul ministru al României va fi Diana Iovanovici Șoșoacă”, a precizat Sorin Naș.
CMF 11240027
Miercuri, 13 noiembrie 2024, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a efectuat o vizită de lucru la șantierul din Tureni pentru construirea legăturii dintre centura Vâlcele-Apahida și Autostrada A3. Această conexiune este esențială pentru a facilita accesul clujenilor și al celor din comunele limitrofe la rețeaua națională de autostrăzi și pentru a reduce traficul de tranzit din municipiile Câmpia Turzii, Turda și Cluj-Napoca. Legătura dintre centura Vâlcele-Apahida și nodul autostrăzii de la Tureni va asigura o rută alternativă, scurtând semnificativ timpii de călătorie, reducând aglomerația și poluarea din orașe și din localitățile învecinate.
Alături de ministrul Sorin Grindeanu, au participat prestatorii contractului și liderii PSD Cluj Alexandru Cordoș, candidat pentru Senatul României, Răzvan Ciortea, Remus Lăpușan și Ioan Oleleu, candidați pentru Camera Deputaților.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat angajamentul Guvernului de a sprijini realizarea acestui proiect și de a accelera procesele birocratice pentru ca infrastructura să răspundă nevoilor de dezvoltare rapidă din județul Cluj: ˝tot ceea ce ține de infrastructură ajută județul Cluj și chiar regiunea. Sper ca lucrurile să continue în același ritm, constructorul să își continue treaba astfel încât termenele să fie respectate. Acum avem un progres de 70-73%, cu finalizare la începutul verii anului 2025˝.
Grindeanu: De la jumătatea anului 2025, CIRCULĂM de la Vâlcele direct la Viena (PE)
PSD este ferm angajat în susținerea acestei priorități și va face toate demersurile necesare pentru ca proiectul de conectare a centurii Vâlcele-Apahida la autostradă să fie dus la bun sfârșit. Este un pas esențial pentru a aduce infrastructura Clujului la standarde europene și pentru a susține atât locuitorii, cât și economia locală.
˝În sfârșit prinde contur ceea ce am propus în ultimul meu mandat de senator: traficul greu va fi scos din Turda! Îi mulțumesc domnului ministru Grindeanu că a făcut posibil acest lucru! Voi continua să susțin realizarea centurilor ocolitoare pentru Huedin, Dej și Cluj-Napoca, aceasta fiind cheia decongestionării traficului din zonele metropolitane˝, a subliniat Alexandru Cordoș.
„Guvernul Ciolacu repară o greșeală istorică făcută față de locuitorii acestei zone”
˝E timpul să prioritizăm proiectele care fac o diferență reală pentru comunitățile noastre. Extinderea centurii Vâlcele-Apahida și conectarea acesteia la Autostrada Transilvania – reușita ministrului PSD Sorin Grindeanu, înseamnă, înainte de toate, mai puțin timp petrecut în trafic, mai mult timp pentru familii și o mobilitate mai bună pentru navetiști˝, a susținut Răzvan Ciortea.
˝Pentru locuitorii din zona metropolitană a Clujului, acest proiect înseamnă o mai bună conectivitate, mai puține ambuteiaje și o calitate îmbunătățită a vieții. În plus, realizarea acestei conexiuni va transforma județul Cluj într-un nod logistic și economic important, facilitând accesul investitorilor și stimulând economia locală prin crearea de noi locuri de muncă. Iar pentru locuitorii din Turda, înseamnă un vis împlinit!˝, a declarat Remus Lăpușan.
˝Prin acest proiect, Guvernul Ciolacu repară o greșeală istorică făcută față de locuitorii acestei zone! Lipsa unei conexiuni cu autostrada limitează semnificativ potențialul de dezvoltare economică a regiunii. O infrastructură incompletă descurajează investițiile. Este timpul ca această problemă să fie abordată cu seriozitate. Doar așa putem transforma zona Turda într-un veritabil pol de dezvoltare, în beneficiul direct al cetățenilor și al economiei locale”, a concluzionat Ioan Oleleu.
CMF 11240017