Connect with us

ACTUALITATE

Peste 1.000 de firme au fost DIZOLVATE la Cluj în doar 5 luni. Comerțul, domeniul cel mai afectat

Publicat


Registrul Comerțului Cluj

În primele 5 luni ale acestui an, peste 1.000 de firme au fost dizolvate în județul Cluj, care se află „în top” în țară, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel național, numădul firmelor dizolvate a crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Peste 1.000 de firme au fost DIZOLVATE la Cluj în doar 5 luni. Comerțul, domeniul cel mai afectat

Astfel, conform ONRC, în 5 luni au fost dizolvate în România 19.229 de firme, față de 16.608 în perioada similară a anului trecut.

În județul Cluj au fost dizolvate 1.017 firme în 5 luni, mai mult cu aproape 23% față de 2023.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 4.038 de firme, o creștere de 14,59% faţă de ianuarie – mai 2023 şi în judeţele Ilfov, 1.082, ceea ce înseamnă un plus de 48,22%.

Printre județele unde s-au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme se află și Constanţa – 998, cee ce reprezintă un plus 28,77%, Timiş – 867, dar cu 2,36% mai puține ca anul trecut şi Iaşi – 744, cu un plus 39,59%.

Comerțul „suferă” cel mai mult

Conform datelor ONRC, domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme în ianuarie – mai 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 5.201 de dizolvări la nivel naţional.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 12,72%.

De asemenea, construcţiile, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 1.957 (plus 27,82%), 1.878 (plus 13,61%), respectiv 1.633 (plus 15,16%).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Publicat

De

Rectorul UMFIH Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu

Vin banii din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Contractele de finanțare, în valoare de aproape 14 milioane de euro, au fost semnate de rectorul universității, prof. dr. Anca Buzoianu, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca.

Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a semnat sâmbătă, 6 iulie 2024, contractele de finanțare câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Semnarea contractelor pentru infrastructură educațională a avut loc la sediul Primăriei Cluj-Napoca, în prezența ministrului educației, Ligia Deca și a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Centru de simulare și chirurgie experimentală

Valoarea contractelor este de 69,3 milioane de lei și vizează două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare.

Primul proiect, în valoare de 47,16 milioane de lei, constă în „Construirea centrului de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale și centrul de chirurgie experimentală și training”.

Clădirea va fi ridicată pe o suprafață de aproape 4.000 de metri pătrați și va dispune de 246 de locuri pentru spații de lectură și recreere, precum și de 99 de locuri destinate studenților proveniți din mediile defavorizate.

Acesta este finanțat prin apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I17, pe linia de investiție 17.

Proiectul UMF „Iuliu Hațieganu” a reușit să se claseze pe locul al patrulea, dintr-un total de 20 de proiecte depuse, obținând peste 80 puncte.

Căminul 10 din Hașdeu va fi reabilitat

În cadrul aceluiași apel de proiecte, UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut finanțare și pentru un al doilea proiect care vizează Reabilitarea Căminului 10, din campusul studențesc Hașdeu.

Acesta este în valoare de 22,14 milioane de lei și constă în modernizarea a 220 de locuri de cazare în cămin.

90 dintre acestea sunt destinate studenților din mediile defavorizate. Și acest proiect s-a clasat pe locul al patrulea, din 22 de proiecte despuse , obținând peste 92 puncte.

Rectorul UMFIH Cluj: Vrem să dezvoltăm facilități de top

„Suntem extrem de încântați și mândri să anunțăm semnarea contractelor de finanțare în valoare de aproape 14 milioane de euro, câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aceste fonduri vor fi direcționate către două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare, menite să îmbunătățească considerabil calitatea educației și a cercetării în cadrul universității noastre.

Investițiile în infrastructura universitară sunt esențiale pentru a crea un mediu modern și performant de învățare și cercetare. Prin aceste proiecte, ne propunem să dezvoltăm facilități de top care să răspundă nevoilor studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor noștri, contribuind astfel la formarea unor profesioniști de excepție în domeniul medical și farmaceutic.

UMF „Iuliu Hațieganu” demonstrează, încă o dată, angajamentul său de a investi continuu în cercetarea și inovarea medicală”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Aceste investiții reprezintă un pas important în direcția consolidării poziției noastre de centru de referință în educația medicală și farmaceutică la nivel național și internațional.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au depus jurământul lui Hipocrate

Publicat

De

Jurământul lui Hipocrate

Absolvenții celor trei facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au depus, sâmbătă, jurământul lui Hipocrate în cadrul unei festivități care a avut loc la BT Arena, și la care au participat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În cadrul ceremoniei, s-au ținut discursuri, a avut loc o paradă a steagurilor țărilor de unde provin studenții UMFIH, iar absolvenții au oferit mai multe momente muzicale cu versuri  adaptate referitoare la viața de student.

Jurământul lui Hipocrate

Momentul solemn al festivității l-a reprezentat depunerea jurământului lui Hipocrate, despre care rectorul Anca Buzoianu a spus că le va schimba viața:

”Jur, odată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să îmi consacru viața în slujba umanității. Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate.

Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate. Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră.

Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după moartea acestora.

Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic.

Pe colegii mei îi voi considera frații mei. Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială.

Voi păstra respectul deplin pentru viața umană, de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare.

Jur, jur, jur”.

Studenți din 34 de țări străine

Rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, a declarat că universitatea este o instituție multiculturală, cu linii de studiu în română, engleză și franceză, și în care sunt învață studenți din 35 de țări străine: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, India, Iordania, Iraq, Iran, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Maroc, Palestina, Irlanda, Republica Moldova, China, Siria, Spania, SUA, Suedia, Olanda, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ungaria.

”UMFIH Cluj-Napoca este locul unde unde multiculturalitatea și diversitatea se întâlnesc cu performanța și prestigiul, unde studenții români și cei internaționali au legat relații de prietenie și colegialitate ce vor dura toată viața”, a spus Buzoianu.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”

Publicat

De

Primarul Emil Boc școli Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat sâmbătă contracte în valoare de 25 de milioane de euro pentru infrastructura educațională.

3,5 milioane de lei vor fi investiți pentru dotarea școlilor cu echipamente IT.

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”. Investiții de 25 de milioane de euro

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil boc, a semnat sâmbătă, 6 iulie, contracte în valoare totală de 25 milioane euro.

„Am semnat astăzi alături de Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur.

Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc.

Dotări pentru 64 de școli din Cluj

Tot astăzi au fost semnate contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele municipiului Cluj-Napoca.

Citește și: Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

“Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu”, a mai transmis Emil Boc.

Ligia Deca: Clujul are investiții majore în educație

Tot sâmbătă au fost prezentate și alte proiecte cu fonduri europene prin PNRR de la nivelul județului Cluj.

„Clujul are investiții majore în educație, mai ales prin fondurile din PNRR, atrăgând aproximativ 150 de milioane de euro în ultimii 2 ani.

Cea mai mare investiție este în dotarea școlilor din județ cu echipamente IT, inclusiv echipamente pentru laboratoarele de informatică și de științe, mobilier și materiale didactice.

Din cele peste 33 de milioane de euro, 9 milioane au fost deja contractate de Primăria Cluj-Napoca. Alte investiții mari vizează dezvoltarea campusului de învățământ dual clujean, reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea transportului școlar, digitalizarea universităților etc.

Îi felicit pe toți cei care s-au implicat pentru binele educației! Deopotrivă, îl admir pe domnul primar Emil Boc pentru consecvența cu care susține educația în Municipiul Cluj-Napoca şi îi doresc mult spor în implementarea tuturor proiectelor!’’ a declarat doamna Ligia Deca, ministrul Educației.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Publicat

De

Accident cu parapanta la Cluj

Un tânăr în vârstă de 30 de ani s-a prăbușit cu parapanta pe dealurile de la Aghireș.

Pompierii din cadrul Gărzii de intervenție Băișoara au fost solicitați, sâmbătă, să se deplaseze în apropiere de localitatea Ciurila, unde a căzut bărbatul.

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Echipajele au ajuns la victimă, care este conștientă și cooperantă.

Bărbatul a fost preluat de un echipaj ISU și va fi transportat la spital.

Acesta este conștient și cooperant și are răni la față și la un picior.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax