ACTUALITATE
PERICOL de răspândire a virusului polio sălbatic. LISTA actualizată a ţărilor cu vaccin obligatoriu

Ministerul Afacerilor Externe anunță că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII), în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.
În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se solicită vaccinarea anti-poliomielită a cetățenilor rezidenți sau vizitatorilor pe termen lung, astfel: Republica Islamică Afganistan, Republica Islamică Pakistan, Republica Madagascar, Republica Yemen și Republica Populară Chineză.
Conform OMS, pentru cetățenii care nu au fost vaccinați anti-polio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.
Este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se poate solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.
„Răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional se constituie în continuare drept un risc”
Vaccinarea este încurajată și se recomandă persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Benin, Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Centrafricană, Republica Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democratică a Etiopiei, Republica Gambia, Republica Ghana, Republica Guineea, Republica Islamică Iran, Republica Liberia, Republica Mali, Republica Niger, Republica Federală Nigeria, Republica Senegal, Republica Sierra Leone, Republica Federală Somalia, Republica Sudan, Republica Sudanul de Sud, Republica Tadjikistan, Republica Togoleză și Republica Uganda, fără dovada vaccinării, în ultimul an, în certificatul de vaccinări internaționale.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români ca înainte de orice călătorie să se informeze asupra situației de securitate din țara de destinație, consultând rubrica „Alerte de călătorie” de pe site-ul MAE (http://www.mae.ro/travel-alerts).
Specialiștii din cadrul structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional – 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional se constituie în continuare drept un risc, iar OMS actualizează periodic „Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti-polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Programul Rabla, suspendat până la formarea noului Guvern. AFM blochează toate finanțările pentru mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea imediată a tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv lansarea mult-așteptatei sesiuni Rabla pentru persoane fizice, care trebuia să înceapă joi la ora 10.00.
Măsura vine pe fondul negocierilor pentru formarea noului Guvern, în contextul cărora se dorește o gestionare echilibrată și responsabilă a resurselor bugetare.
Programul Rabla pentru persoane fizice, suspendat
Florin Bănică, președintele AFM, a explicat că această pauză este necesară pentru a permite noului Guvern să stabilească prioritățile de finanțare, astfel încât fondurile să fie alocate eficient și sustenabil, în beneficiul mediului și al populației. „Este important ca lucrurile să fie făcute pe rând, cu răbdare și înțelepciune,” a adăugat el, potrivit Mediafax.
Deși programul Rabla și alte inițiative verzi sunt o prioritate pentru AFM, actuala suspendare reflectă necesitatea unui cadru guvernamental stabil care să susțină aceste proiecte pe termen lung, conform reprezentanților agenției.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Băile Someșeni renasc. Proiectul privat de SPA/aquapark a ajuns pe masa Primăriei

În 2008, Primăria Cluj-Napoca susținea planurile pentru revitalizarea Băilor Someșeni și își asuma realizarea accesului auto spre noul centru balnear. Iată că, după mai bine de 15 ani, proiectul revine și intră oficial în analiza administrației locale.
PUZ-ul propus de Băile Someșeni Star S.R.L. a fost publicat pe platforma primăriei în vederea emiterii avizului de oportunitate. Proiectul vizează construirea unui ansamblu balnear cu funcțiuni multiple: SPA cu 10 bazine, cu dotări specifice aquapark-urilor, hotel cu 5 niveluri, centru de tratament și sală de evenimente. Tot ce e nevoie pentru sănătate și agrement.
Accesul se va face din străzile Băii și Aiudului, care urmează să fie lărgite și reconfigurate.
Băile Someșeni renasc
Proiectul Băile Someșeni reprezintă o investiție 100% privată, care poate deveni un punct de atracție turistică și economică pentru Cluj. Vor aduce venituri directe din taxe locale, vor susține economia pe orizontală și pot reface prestigiul unui loc cândva faimos pentru apa sa minerală curativă și pentru băile în apă sărată.
Documentația care va fi prezentată luni, în ședința Comisiei tehnice de urbanism și amenajare a teritoriului prevede modificarea zonificării urbanistice pe terenul de peste 5 hectare pe care urmează să se dezvolte ansamblul.
EVENIMENT
Compania de Apă Someș răspunde celor din Dezmir lăsați fără apă: Este o problemă de supraconsum pentru grădinărit și udat peluze

Compania de Apă Someș a găsit explicația pentru lipsa de apă reclamată de locuitorii satului Dezmir și spune că este vorba despre supraconsum în anumite ore din cauza folosită apei în alte scopuri decât cele casnice, cum ar fi grădinărit, sere sau udat peluze.
”Astfel, în Dezmir, între anumite ore, se furnizează fie apă cu presiune scăzută fie după un program, în funcție de disponibilitatea rezervoarelor de acumulare.
Sistemul de alimentare cu apă este proiectat după anumite norme și realizat tehnic după aceste norme. Drept dovadă, când nu sunt probleme cu canicula, nu sunt probleme de alimentare cu apă.
Nu avem, încă citirile de contoare, dar după modelul anilor trecuți în astfel de situații, consumul era crescut de la dublu până la 113 ori, ceea ce înseamnă un consum foarte mare.
Sigur că unii cetățeni spun că nu folosesc apă la grădini și evită să o folosească, dar cei mai mulți consumă.
Nu este normal ca dimineață, în primele 3 ore, să se consume toată apa din rezervoare.
Cert este că există un supraconsum care face ca în 3 ore să dispară toată apa acumulată peste noapte”, a spus purtptorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.
Acesta a precizat că Compania de Apă Someș are în vedere soluții de optimizare a sistemului, dar a precizat că niciun sistem nu va putea face față la supraconsum.
EVENIMENT
Caz revoltător la Cluj. Bărbat pus sub control judiciar după ce a agresat sexual o fetiță de 13 ani, într-un magazin

Un bărbat de 64 de ani a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a agresat o fetiță de 13 ani.
Bărbatul a prins-o pe copilă și a vrut să o sărute pe gură, ziua în amiaza mare, într-un magazin din Ceanu Mare.
Bărbat pus sub cotrol judiciar după ce agresat sexual o fetiță
Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, marți, 17 iunie, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală față de inculpatul S.A., sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.
Potrivit procurorilor, cu o zi înainte, la ora 11.00, în timp ce se afla într-un magazin din Ceanu Mare, inculpatul S.A., în vârstă de 64 de ani, a oprit și a împins o minoră, în vârstă de 13 ani, într-un colț al încăperii, blocându-i scăparea cu brațul, după care a prins-o cu o mână de talie și cu cealaltă de bărbie și a încercat să o sărute pe gură, însă aceasta a întors capul și a sărutat-o pe obraz.
Cotrol judiciar pentru bărbatul de 64 de ani
Marți, procurorul a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, față de inculpatul S.A., aflat în stare de reținere. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a respins, însă, propunerea parchetului, dispunând față de inculpat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.