ACTUALITATE
Peisaj feeric, magie și atmosferă de poveste. Toate în județul Cluj, la Cabana Berg. Arhitectură scandinavă și design minimalist
Cabana Berg este situată în județul Cluj, în localitatea Păltinei, la 30 de km de Cluj-Napoca. Este excelentă dacă îți dorești un sfârșit de săptămână relaxant sau zile în care să fii impresionat de frumusețile naturii.
Trimiteri către un stil arhitectural scandinav și o relație cu un peisaj natural spectaculos
Este construită având un design contemporan cu influențe din arhitectura nordică, care are în componență ferestre pe toată înălțimea, lăsând imaginea peisajului să pătrundă în interior.
Lemnul fiind un material cald și adecvat construcțiilor la munte, imaginea și sentimentul de a fi într-o cabană este păstrat: „Este inspirată dintr-o arhitectură modernă scandinavă și adecvată unui design minimalist contemporan în care am încercat să folosim cât mai puține lucruri având ca scop principal crearea unei relații vizuale cu peisajul, de unde se pot observa și vitrinele înspre acesta”, declară arhitectul Silviu Gal.
„Avem o înrămare a unei scene naturale într-o continuă schimbare”
„Centrul de interes, îl joacă peisajul, iar noi prin soluția noastră am încercat să speculăm acest lucru. Am ales să oferim spațiilor cea mai frumoasă priveliște pe care valea ce se deschide o oferă. Schimbul de anotimpuri oferă scene diferite ale peisajului și astfel interiorul joacă rolul secundar în această poveste. Vitrina pe care noi am gândit-o pe toată forma cabanei, este strict gândită să cuprindă imaginea completă a priveliștei. Astfel avem o înrămare a unei scene naturale într-o continuă schimbare oferită de cadrul natural. Ținând cont de faptul că discutăm despre o cabană pentru închiriat, nevoia unui loc în care să te odinești este esențială.
Cu toate acestea, ideea principală a proiectului a fost de a crea două corpuri distincte având o zonă de legătură între acestea. Un corp de zi, respectiv unul de noapte mai coborât și dezvoltat pe două nivele”.
Construcția poate găzdui maxim 10 persoane: „Avem 4 dormitoare cu băi proprii și încă două locuri de dormit în zona de zi. Mai mult, și cele 2 locuri din urmă sunt deservite de o baie separată. Avem condiții de hotel, încălzire în pardoseală peste tot și suntem foarte bine pregătiți pentru zilele reci de iarnă, deoarece construcția este din lemn și bine izolată, astfel materiale calde”, spune administratorul cabanei, Bogdan Suciu.
Premieră pentru județul Cluj
Întrebați dacă mai există așa ceva în cadrul Clujului, ni s-a transmis că deschiderea acestei cabane este o premieră a promovării acestui tip de turism și gen arhitectural. „După părerea noastră, pentru județul Cluj, stilul în care este construită cabana este cu siguranță unic. În țară probabil mai sunt cabane minimaliste subordonate acestul stil nordic, dar în județ nu am mai văzut. Cel puțin până acum nu a mai apărut nici pe internet, deoarece majoritatea sunt făcute în stil rustic fie sunt case tradiționale restaurate”, transmite arhitectul Silviu Gal, în numele echipei Starthouse.
Grăbește-te! Rezervările nu se opresc
Pe perioada sărbătoririi Crăciunului și Revelionului cabana este deja închiriată, iar telefoanele nu încetează să sune. În ciuda faptului că locul nu are în componență un restaurant, oamenii rezervă pentru că au posibilitatea să prepare chiar ei mâncarea.
Astfel, pentru început acest loc magic nu dispune de un restaurant, deși proprietarii ne comunică faptul că există prin jur diferite pensiuni pentru a putea lua masa. Totuși, cabana are în componență o bucătărie utilată cu electrocasnice de înaltă calitate pentru a vă putea descurca în orice situație care implică mâncarea, de la grătare până la deserturi, ciorbe și alte preparate.
Care este prețul rezervării?
„Închirierea pe noapte este 300 de euro și nu se închiriază mai puțin de 2 nopți. Mai mult, rezervarea se face integral, deci cei care doresc să vină vor avea la dispoziție întreaga cabană. Prețul este același, indiferent de câte persoane rezervă, iar capacitatea maximă este de 10 persoane”, spune Bogdan.
Mai mult, pentru că locația este la munte, există și ciubăr care costă 100 de euro în plus față de prețul inițial. „În cazul în care clienții noștri aleg să stea mai multe nopți avem și pachete promoționale sau diverse bonusuri și oferte”, spun cei doi.
Activități si ocupații în zonă
„Terenul este extrem de abrupt, fapt pentru care activitățile pe care le poți desfășura la o cabană obișnuită nu le poți avea și la noi, dar, zona oferă posibilitatea selectă de a schia, deoarece pârtia de la Mărișel se află la doar 17 km de cabană, se poate face hicking spre Vârful Bătrâna care are 1400 de metri și cu siguranță se pot face și alte trasee montane deosebite pentru iubitorii de munte”, afirmă proprietarul.
Povestea Cabanei Berg
Arhitectul locului a decis să ne povestească cum a luat naștere cabana: „Proprietarii s-au întors recent în țară, Bogdan, administratorul cabanei lucrând ca topograf în mari șantiere. Unul din lucrurile pe care vor să îl facă sub forma unei afaceri este această cabană. Proprietarul a vizitat extrem de multe locuri, practic Bogdan a văzut aproape 50 de țări, iar aceasta a fost sursa principală a inspirației.”
Cum ajungem la Berg?
„Se poate ajunge cu orice mașină atâta timp cât nu este zăpadă pe drum sau gheață. Înainte de satul Uzina cu 2 km este un indicator Arsuri-Păltinei. Cabana se află în localitatea Păltinei, iar ultimii 4 km sunt formați din drum de piatră, întreținut constant și foarte bine de primăria localității, fiind accesibil pentru orice fel de vehicul”.
Muncă cot la cot pentru un nou turism
Turismul pe care acești oameni încearcă să îl promoveze e în contrast cu acest stil nou în varietatea arhitecturii românești, încercând să preia idei dintr-o arhitectură cu o tipologie scandinavă, într-un stil contemporan minimalist, reușind să pună în valoare o cabană care oferă o priveliște uimitoare și o atmosferă interioară călduroasă și primitoare.
Administratorul Cabanei Berg ne-a dezvăluit că Silviu Gal, arhitectul care ne-a dat detalii despre construcție este cel care „m-a ajutat și m-a susținut până în cele mai mici detalii alături de echipa lui, firma de arhitectură Starthouse”.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Proiectul național „Învie Tradiția”, cel mai mare magazin de artă populară, întâmpină ca de obicei sărbătorile magice ale Crăciunului într-un mod special, prin organizarea Târgului de Crăciun.
Cei care doresc să cumpere produse artizanale românești, creații ale meșteșugarilor locali tinerilor creatori, atent alese, la prețuri corecte, o pot face fie la showroom-ul „Învie Tradiția” aflat în București, strada Mihai Eminescu, nr. 142, fie prin intermediul Târgului de Crăciun „Învie Tradiția”.
Mii de produse ale MEȘTERILOR populari la Târgul de Crăciun „Învie Tradiția”
„Am adunat din atelierele artizanilor și meșterilor populari mii de produse românești artizanale și cadouri tradiționale, pentru a cinsti obiceiurile și tradițiile, pentru ca acestea să fie transmise din generație în generație. Produse tradiționale care există în casele românilor de sute de ani: ceramică și lut, din lemn, din piele, decorațiuni și mobilier, port tradițional, obiecte de cult, suveniruri și cadouri pentru suflet”, precizează dl. Cosmin Cucoș, co-fondator „Învie Tradiția”.
În cadrul târgului, cumpărătorii pot alege dintre următoarele categorii: Bunătăți Tradiționale Românești, Obiecte din atelierele meșterilor populari, Coșuri cadou de Crăciun, Cadouri corporate, Colțul artizanilor tineri, Cadouri pentru bugete mici și Vestimentație inspirată de tradiție.
Târgul promite o experiență de neuitat, oferind vizitatorilor o gamă variată de cadouri tradiționale românești, create cu migală și pasiune de meșteri populari din cele mai renumite regiuni etnografice ale țării. Mii de obiecte unice, de la decorațiuni de Crăciun și articole vestimentare inspirate de portul popular, până la bunătăți culinare specifice sărbătorilor sunt disponibile pentru cei care doresc să aducă spiritul autentic al României în casele lor.
Organizatorii oferă și o zonă specială pentru cadourile corporate, ideale pentru companiile care doresc să îmbine tradiția cu eleganța în darurile oferite partenerilor de afaceri și angajaților. Cu o varietate de coșuri cadou și pachete personalizabile se oferă soluții adaptate pentru fiecare buget și preferință.
„Învie Tradiția” este un proiect național care susține meșterii populari și producătorii locali, contribuind la promovarea și perpetuarea meșteșugurilor tradiționale românești. Cu fiecare ediție a târgului, „Învie Tradiția” aduce în prim-plan frumusețea artei populare și creează o punte între trecut și prezent, oferind o nouă piață de desfacere pentru produsele autentice.
EVENIMENT
Au fost PROBLEME cu Facebook, Instagram și WhatsApp, miercuri seara. Numeroși utilizatori au fost AFECTAȚI
Facebook, Instagram și WhatsApp nu au putut fi accesate sau au funcționat cu greutate. Incidentul s-a produs miercuri. Au fost afectați numeroși utilizatori, în special din Europa și SUA.
Facebook și Instagram nu au funcționat miercuri, afectând mii de utilizatori din Statele Unite ale Americii, potrivit site-ului Downdetector.com. Sincope în funcționare au fost resimțite și în țara noastră.
Au fost PROBLEME cu Facebook, Instagram și WhatsApp, miercuri seara. Numeroși utilizatori au fost AFECTAȚI
Au fost peste 100.000 de incidente de plângeri legate de Facebook și peste 70.000 cu privire la Instagram, într-o avarie care în SUA a început în jurul prânzului.
WhatsApp, aplicația de mesagerie a Meta, a picat și ea, afectând cel puțin 12.000 de utilizatori, potrivit Reuters.
Unii utilizatori de Facebook și Instagram au anunțat problema pe platforma rivală X. Platformele s-au mai confruntat cu probleme în acest an.
EVENIMENT
U-BT – JL Bourg, 89-86. VICTORIE importantă pentru clujeni în BKT EuroCup, în fața finalistei din 2024
U-BT Cluj a învins, miercuri seara în BTarena, finalista din 2024 JL Bourg, scor 89-86, în etapa a XI-a a BKT EuroCup și a ajuns la a şasea victorie din grupa B şi prima cu formaţia franceză, după șase meciuri directe. La partidă au asistat 7.023 de spectatori.
Pentru U-BT Cluj principalii marcatori au fost Simpson 27 puncte, Stephens 17, Orelik 14, Guzman 12, iar pentru JL Bourg, Castaneda 17, Kokila 12, Pansa 10, Usher 10.
U-BT – JL Bourg, 89-86. VICTORIE importantă pentru clujeni în BKT EuroCup, în fața finalistei din 2024
Pe 18 decembrie, U-BT Cluj va juca în deplasare cu Valencia Basket.
EVENIMENT
Aeroportul Internațional Cluj va evalua sisteme avansate care îmbunătățesc fluxul de pasageri sau manipularea bagajelor
Aeroportul Internațional Cluj colaborează cu SITA pentru a redefini inovația și sustenabilitatea aeroportuară. Astfel, la Cluj vor demara proiecte transformatoare în eficiența operațională, experiența pasagerilor și tehnologiile aviatice verzi.
Împreună cu SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, aeroportul din Cluj a încheiat o colaborare strategică prin semnarea unei Scrisori de Intenție (en.Letter of Intent – LOI).
Aeroportul Internațional Cluj va evalua sisteme avansate care îmbunătățesc fluxul de pasageri sau manipularea bagajelor
”Această inițiativă comună reprezintă un angajament de pionierat necesar în contracararea provocărilor tehnologice și de mediu cu care se confruntă aeroporturile, dar care pune bazele unor progrese semnificative în eficiența operațională și practicile sustenabile din domeniu”, au transmis reprezentanții aeroportului.
Proiecte pilot la Cluj
Scrisoare de intenție deschide calea pentru o serie de proiecte pilot, care vor permite Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj să testeze soluțiile avansate oferite de SITA în condiții reale. Aceste testări sunt concepute pentru a valida tehnologii care simplifică procesele aeroportuare și creează o experiență fluidă pentru pasageri. Prin aceste proiecte inițiale, Aeroportul Internațional Cluj va putea evalua sisteme avansate care îmbunătățesc fluxul de pasageri, manipularea bagajelor și eficiența energetică, sprijinind tranziția aeroportului către operațiuni sustenabile.
„Pe măsură ce industria aviației se confruntă cu cereri fără precedent pentru soluții mai inteligente și mai sustenabile, această cooperare cu Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj ne permite să aducem inovația direct în prim-planul operațiunilor aeroportuare,” a declarat Sergio Colella, Președinte pentru Europa, SITA.
„Împreună, nu doar că anticipăm viitorul călătoriilor aeriene, ci îl și creăm activ, prin proiecte care vor demonstra cum tehnologia poate transforma fiecare etapă a călătoriei pasagerilor. De la reducerea timpilor de așteptare până la diminuarea impactului asupra mediului, colaborarea noastră își propune să stabilească noi standarde care să servească drept model pentru aeroporturile din întreaga lume”, a spus și David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.
Soluții practice pentru eficiența aeroportului
Un element central al colaborării este cercetarea și dezvoltarea personalizată peisajului operațional unic al Aeroportului Cluj. Prin abordarea unor provocări specifice, SITA și Aeroportul Cluj își propun să co-dezvolte soluții practice care să îmbunătățească eficiența aeroportului și să alinieze operațiunile la obiectivele globale de sustenabilitate. Colaborarea include, de asemenea, ateliere comune pentru schimb de cunoștințe despre tehnologii emergente și tendințe, asigurându-se că ambele părți rămân în avangarda progreselor din domeniile procesării pasagerilor, tehnologiilor mobile și biometriei.
„În primul rând, doresc să felicit SITA pentru recenta deschidere a unui nou centru de tehnologie în Cluj-Napoca, România, dedicat avansării viitorului transportului aerian prin inovație de vârf. Apreciem alegerea lor de a stabili un centru global de cercetare aici și dorim să profităm de această oportunitate pentru a colabora cu unul dintre cei mai importanți lideri în tehnologia transportului aerian, deoarece Aeroportul Internațional Cluj are printre prioritățile sale strategice investiții în soluții tehnologice inovatoare, care vor face industria noastră mai rezilientă și mai sustenabilă în anii care urmează”, a spus David Ciceo.
Responsabilitatea față de mediu este o prioritate majoră, atât SITA, cât și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj sunt angajați să reducă amprenta ecologică a operațiunilor aeroportuare. Inițiativele de sustenabilitate includ dezvoltarea potențială a tehnologiilor aviatice verzi și a programelor de responsabilitate socială corporativă, stabilind un standard pentru practicile ecologice în industria aviației.
Despre SITA
SITA este furnizorul de soluții IT pentru industria transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Tehnologia noastră facilitează călătoriile aeriene mai fluide, sigure, securizate și sustenabile.
Cu aproximativ 2.500 de clienți, soluțiile SITA îmbunătățesc eficiența operațională în peste 1.000 de aeroporturi, livrând totodată beneficiile avioanelor conectate către utilizatorii a peste 18.000 de aeronave la nivel global. De asemenea, SITA oferă soluții tehnologice care ajută mai mult de 70 de guverne să găsească echilibrul între securizarea granițelor și asigurarea unor călătorii fără întreruperi. Rețeaua de comunicații conectează fiecare colț al globului, iar SITA gestionează 45% din schimbul de date al comunității de transport aerian.
În 2023, inițiativa Science Based Targets (SBTi) a aprobat obiectivele SITA de reducere a emisiilor pe termen scurt și lung. Aceste obiective, bazate pe date științifice, sunt esențiale pentru ghidarea acțiunilor climatice ale companiei, vizând reducerea eficientă a emisiilor de gaze cu efect de seră. SITA dezvoltă, de asemenea, soluții care ajută industria aviației să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv reducerea consumului de combustibil și creșterea eficienței operaționale.
În 2024, SITA a achiziționat Materna IPS, lider în gestionarea pasagerilor, pentru a crea cel mai puternic portofoliu de soluții pentru pasageri, destinat aeroporturilor și călătoriilor digitale. Ulterior, SITA a achiziționat ASISTIM, pentru a oferi un serviciu complet de gestionare a Centrelor de Control al Operațiunilor de Zbor pentru companiile aeriene. Compania a lansat și SmartSea, pentru a oferi industriei maritime acces la aceeași tehnologie avansată care transformă transportul aerian. Această lansare face parte din extinderea SITA în domeniile croazierelor, căilor ferate și Mobilității Aeriene Urbane, precum vertiporturile.