Connect with us

EVENIMENT

PEDEPSE mai mari pentru DEALERII de DROGURI și consumatori. Noi substanțe PSIHOACTIVE interzise prin lege

Publicat


Pedepse mai mari pentru dealerii de droguri și pentru consumatori

Pedepse mai mari pentru dealerii de droguri, dar și pentru consumatori. Pentru circumstanțe agravante, cei care vând droguri pot ajunge după gratii pentru 25 de ani.

De asememenea, noi substanțe psihoactive, consumate la noi în țară sau în țări din UE au fost incluse pe lista celor interzise. Este vorba de canabinoide și opioide sintetice.

Pedepse mai mari pentru dealerii de droguri și consumatori: Închisoare până la 25 de ani

Actul normativ care modifică Legea nr. 194/2011, care prevede pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani pentru furnizarea și consumul de droguri, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, dacă operațiunile fără drept cu substanțe, cunoscute sau despre care se putea prevedea că au efecte psihoactive, sunt urmate de decesul unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit Alba24.

Se pedepsește și tentativa. Ce alte fapte sunt incriminate

Se consideră tentativă, care se va pedepsi conform legii, și producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum și luarea de măsuri în vederea comiterii infracțiunii de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

De asemenea, punerea la dispoziție, cu știință, de către proprietarul, chiriașul, deținătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le și pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcție, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Pedepse cu închisoarea

Administrarea sau remiterea, fără rețetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Finanțarea în orice mod a săvârșirii faptelor de operațiuni cu substanțe psihoactive se sancționează cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

Pedepse mai mari pentru furnizarea și consumul de droguri: Care sunt circumstanțele agravante

Potrivit legii, la circumstanțe agravante sunt prevăzute următoarele:

 • produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate într-un program terapeutic
 • ori s-au efectuat alte asemenea activități interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori dacă fapta a fost comisă într-o instituție sau unitate medicală, de învățământ, militară, loc de detenție, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă, locuri în care elevii, studenții și tinerii desfăşoară sau participă la activități educative, culturale, sportive, sociale, manifestări artistice ori în apropierea acestora
 • folosirea minorilor la săvârșirea faptelor prevăzute la art. 16 și art. 191
 • produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost amestecate cu alte substanțe care le-au mărit pericolul pentru viața și integritatea persoane

Noi substanțe psihoactive au fost interzise prin lege

Noi substanţe psihoactive au fost introduse pe lista celor interzise de legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, promulgată în 31 mai.

Noile substanțe interzise:

 • N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-butyl-1H- indazole-3-carboxamide (ADB-BUTINACA)
 • 4-methyl-1-phenyl-2-pyrrolidin-1-yl-pentan-1-one (alpha-PiHP)
 • 1-[2-methyl-4-(3-phenylprop-2-en-1-yl)piperazin-1-yl]butan-1-one (2-methyl-AP-237)
 • 2-[(4-ethoxyphenyl)methyl]-N,N-diethyl-1H-benzimidazole-1-ethanamine (Etazene)
 • 2-(4-ethoxybenzyl)-5-nitro-1-(2-(pyrrolidin-1-yl)ethyl)-1H-benzo[d]imidazole (Etonitazepyne)
 • N,N-diethyl-5-nitro-2-[(4-propoxyphenyl)methyl]-1H-benzimidazole-l-ethanamine (Protonitazene).

Ce efecte au noile droguri din lista asupra organismului

MAI a prezentat, în documantație, detalii despre noile substante psihoactive.

 • ADB-BUTINACA este un canabinoid sintetic care se leagă de receptorii CB1 şi CB2. Acţionează puternic asupra ambilor receptori. Efectele sale sunt similare altor agoniști CB1.
  Utilizarea ADB-BUTINACA a fost raportată de mai multe ţări. Au raportat inclusiv decese și urgențe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă. În aceste cazuri, de obicei au fost implicate şi alte substanțe, cu toate acestea, o serie de decese au implicat doar ADB-BUTINACA.
 • alpha-PiHP (a-PiHP) este un izomer al a-PHP. Studiile de laborator sugerează că „poate inhiba absorbția dopaminei şi a norepinefrinei într-o măsură mai puternică decât substanțele cu potențial cunoscut de abuz, inclusiv metcatinona, cocaina şi metamfetamina”. Studiile efectuate pe animale au arătat că este un stimulent psihomotor cu efecte comparabile cu cele ale cocainei şi ale metamfetaminei. Nu au fost raportate studii controlate privind potențianul de abuz la om. Mai multe țări, din trei regiuni, au raportat capturi de a-PiHP. A fost identificată într-o serie de evenimente grave şi decese legate de consumul de droguri.
 • 2-methyl-AP-237 este „un analgezic opioid cu un debut rapid al acțiunii şi o potenţă şi efecte analgezice similare cu cele ale fentanilului”. La animale, acesta produce efecte toxice acute tipice opioidelor, inclusiv depresie respiratorie. Numărul cercetărilor privind efectele la om este limitat. Au putut fi observate efecte deprimante asupra sistemului respirator. ”Este de așteptat să producă euforie și alte efecte cu risc ridicat de dependență”. Au fost raportate capturi de 2-metil-AP-237 în mai multe țări din două regiuni. Au fost raportate o serie de decese în care a fost identificată substanţa 2-metil-AP- 237, adesea în combinație cu alte substanțe.
 • Etazene se leagă de receptorul μ-opioid cu o potență mai mare față de cea a morfinei. În efectuate pe animale, a avut „efecte agoniste complete”, care variază între efectele morfinei şi cele ale fentanilului cu o potență mai mare decât cea a morfinei”.
  Nu au fost efectuate studii privind consumul supravegheat la om. Este de aşteptat să producă euforie şi alte efecte cu risc ridicat de dependență. Au fost raportate capturi de etazene în mai multe ţări din două regiuni. Au avut loc o serie de decese în care prezența etazenei a fost confirmată în urma analizelor. S-a considerat că aceasta a contribuit la producerea lor, deşi în aceste cazuri au fost identificate şi alte substanțe.
 • Etonitazepyne este un agonist puternic şi complet al receptorilor u-opioizi. La animale, studiile au demonstrat că „produce efecte similare cu cele ale opioidelor precum morfina, fentanilul şi isotonitazen, dar cu o putere mai mare”. S-a raportat că se administrează pe diferite căi, inclusiv prin inhalare, prizare și administrare orală.
 • Etonitazepyne a fost identificat în medicamente falsificate, ceea ce sugerează că utilizarea sa poate fi uneori neintenţionată.
 • Protonitazene este un analog chimic al metonitazenei și al etonitazenei. Studiile pe animale au demonstrat că are o potență mai mare decât morfina, similară cu a fentanilului. Este o substanță relativ nouă pe piața drogurilor ilicite. Există informații limitate. Autoevaluările online indică efecte opioide tipice, inclusiv sedare şi euforie.

Foto: ArhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

OFICIAL. Câte voturi au luat Alin Tișe și contracandidații la șefia CJ Cluj. Componența Consiliului Județean Cluj

Publicat

De

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Președintele reales al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a obținut 120436 voturi (40,06%) la alegerile locale din 9 iunie, arată rezultatele oficiale comunicate, joi, de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj.

Tișe a fost urmat de candidatul ADU, Adrian Oros – 51700 voturi (17,20%), Alexandru Cordoș – 45.621 voturi (15,17%), Csoma Botond – 40403 voturi (13,44%), Cristian Șipoș – 31.908 voturi (10,61%) și Florin Nicula – 10512 (3,49%).

În ceea ce privește Consiliul Județean Cluj, cele 36 de mandate se vor împărți după cum urmează: PNL – 13, ADU – 6, UDMR – 6, PSD -7, AUR 4.

Cine sunt consilierii județeni

Astfel, Consiliul Județean Cluj va avea următoarea componență:

PNL: Haiduc Cristian, Stamatian Florin, Marc Marinela, Rațiu Radu, Forna Maria, Stănilă Ovidiu, Morar Ignat, Sămărtean Iuliu, Moldovan George, Ciuta Cristian, Molhem Bashar, Sima Georgiana, Țiriac Paul.

ADU: Iepure Mihai Florin, Florea Ionuț, Secară Dorel, Pitu Adrian Nicolae, Sironka Marius, Timiș Ionela Lucia

PSD: Cordoș Alexandru, Remus Lăpușan, Oleleu Ioan, Chiorean Laura-Elena, Bradea Andrei, Șerban Luana – Beatrice, Cuibus Valentin

AUR: Șipoș Eugen, Curea Alexandru, Irimie Mircea, Petaca Alexandru Dan

UDMR: Vakar Istvan, Balla Francisc, Reș Eva, Antal Geza, Szabo-Csorba Zsuzsanna, Lorinczi Zoltan

În urma rezultatelor, PNL va trebui să asigure o majoritate simplă (19 voturi) cu UDMR.

La alegerile din 2020, PNL a câștigat 20 de mandate de consilieri județeni, PSD – 5, USR și UDMR – 4 și PMP – 1.

Alin Tișe și noul Consiliu Județean Cluj vor depune jurământul la începutul lunii octombrie, după expirarea actualelor mandate.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la un camion încărcat cu 50 de stupi la Vlaha. Cea mai mare parte a stupilor, distrusă

Publicat

stupi

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit joi după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autocamion încărcat cu peste 50 de stupi de albine, la ieșire din localitatea Vlaha, comuna Săvădisla.

”La fața locului au acționat două autospeciale pentru stingerea incendiilor și, preventiv, un echipaj SMURD.
În momentul sosirii echipajelor operative, remorca autocamionului era cuprinsă în totalitate de flăcări, iar cea mai mare a albinelor roiau în jurul autocamionului.

Intervenția a fost îngreunată de intensitatea flăcărilor și de albinele nestăpânite care zburau în jurul camionului.
Din păcate, cea mai mare parte a stupilor a fost distrusă de flăcări și căldura intensă degajată.

 

Pompierii au acționat aproximativ două ore asupra focului, fiind evitată propagarea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit”, arată ISU Cluj.

În urma cercetărilor preliminare a rezultat că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autocamionului.

 

stupi

Citește mai departe

ECONOMIE

Aeroportul Cluj a scos la licitație un spațiu comercial în Terminalul plecări Schengen. Are 160 de metri pătrați

Publicat

De

Spațoi comercial, scos la licitație la Aeroportul Cluj

Aeroportul Cluj închiriază un spațiu destinat desfăşurării activităţii de comercializare de produse în regim Retail – Tip Duty Paid.

Acesta este amplasat în Terminalul de pasageri plecări Schengen și se va închiria prin licitație publică.

Aeroportul Cluj a scos la licitație un spațiu comercial în Terminalul plecări Schengen. Are 160 de metri pătrați

Terminalul este zonă securizată, la etaj, o zonă walk through în suprafață totală de 160 de metri pătrați, potrivit reprezentanților Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj.

Data limită de depunere a ofertelor este 26 iunie 2024, ora 8:50.

Mai multe puteți afla AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Iulius Mall Cluj și TIFF te invită la FILM în aer liber. Lungmetraje și documentare internaționale rulează în Iulius Parc

Publicat

film 1

Iulius Mall Cluj este susținător al evenimentelor menite să aducă împreună comunitatea  sub umbrela culturii. Ca în fiecare an, Iulius Mall este partener al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), iar Iulius Parc redevine un cinema în aer liber, unde iubitorii de lungmetraje și documentare se întâlnesc. TIFF are loc în mai multe locuri din Cluj-Napoca, iar pe ecranul amplasat în Iulius Parc vor rula pelicule apreciate la nivel internațional, care îi vor duce pe spectatori într-o călătorie în jurul lumii.

tiff iulius parc

În perioada 14 – 24 iunie 2024, Cluj-Napoca găzduiește o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Evenimentul are loc în mai multe locații din oraș, printre care și Iulius Parc, unde în fiecare seară a festivalului, începând cu ora 21:45, vor rula pelicule din categoriile Supernova (necompetitivă a celor mai semnificative lungmetraje și documentare ale anului, premiate în festivaluri internaționale), Focus Japan (omagiu adus cinematografiei japoneze), Lună Plină (necompetitivă cu filme de groază, thriller sau fantastice), Ziua Maghiară și Larger than Life (care prezintă destine ale unor personaje remarcabile).

Iulius Mall Cluj și TIFF te invită la FILM în aer liber. Lungmetraje și documentare internaționale rulează în Iulius Parc

Intrarea se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe site-ul TIFF, iar prețul acestuia este de 20 de lei pentru fiecare film care rulează în Iulius Parc.

Vineri, 14 iunie, în Iulius Parc vom vedea pelicula „Utopia de beton”, a cărui acțiune se petrece în orașul Seul, transformat într-un morman de moloz după un cutremur devastator. „Păzitorii formulei”, un film bazat pe evenimente reale, spune povestea mai multor oameni de știință care au fost expuși unor doze letale de radiații în timpul Războiului Rece, şi va putea fi văzut sâmbătă, în Iulius Parc. Duminică, povestea despre simplitate și fericire a unui muncitor din Tokyo se vede în pelicula „Zile perfecte”, de Wim Wenders.

Filmele continuă și săptămâna viitoare în Iulius Parc, astfel: luni, 17 iunie – „Nedoriții. Blocul 5 nu se predă”, marți – „Vampir umanist caută sinucigaș”, miercuri – „Jucătorul de șah”, joi – „Dincolo de granițe”, vineri – „Shoshana”, sâmbătă – „Primul slam dunk”, duminică – „Diagnostic: Dizident”, iar luni, 24 iunie – „O viață remarcabilă”, cel mai nou film cu Sir Anthony Hopkins.

Te așteptăm la filmele marca TIFF, în Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax