EVENIMENT
Pe 1 august a început POSTUL Adormirii Maicii Domnului. Zilele cu DEZLEGARE la untdelemn, vin și pește. Ce nu e bine să faci

Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Maria este cea mai importantă dintre sărbătorile Preasfintei Fecioare Maria. Conform calendarului ortodox, postul Adormirii Maicii Domnului începe în acest an luni 1 august şi ţine două săptămâni, până pe 15 august când se sărbătorește Sfânta Maria Mare – Adormirea Maicii Domnului, scrie Alba24.ro.
Originea Postului Adormirii Maicii Domnului a fost fixată în secolul al V-lea, perioadă în care s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului.
Postul Sfintei Maria- paraclisul – rugăciunea specială din Postul Adormirii Maicii Domnului
În fiecare zi a acestui post, în bisericile ortodoxe, se săvârșește o rugăciune specială, închinată Maicii Domnului: paraclisul. Excepție de la această regulă fac zilele de sâmbătă seara și ajunul Schimbării la Față, când se săvârșește slujba Vecerniei.
Postul Sfintei Marii este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. Conform tradiției, în Postul Sfintei Mării oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul.
În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei de 6 august – Schimbarea la Față, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică.
De regulă, se lasă sec pe 31 iulie şi postul începe la 1 august, însă, conform regulilor bisericeşti, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea se lasă sec cu o zi mai înainte.
„De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin”, se precizează în Liturgica Generală semnată de Pr. Prof. Ene Braniște.
Însă, anul acesta sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade într-o zi de dumincă, deci postul se încheie în ajun, în 14 august.
Postul Sfintei Maria: Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
– luni, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
– sâmbătă, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
– duminică, 7 august: Sfânta Teodora de la Sihla – dezlegare la ulei și vin
– sâmbătă, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin
– duminică 14 august: Sfântul Proroc Miheia – dezlegare la ulei și vin
Postul Adormirii Maicii Domnului: Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții
Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții, iar Apostolii care erau în diferite țări au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani, scrie Basilica.ro
Astfel, postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a postului cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Adormirii Maicii Domnului: Scoaterea Sfintei Cruci
Pe 1 august, este marcată scoaterea Sfintei Cruci de către Biserica Ortodoxă. În această zi, era obiceiul la Constantinopol de a scoate Lemnul Sfânt al cinstitei și de viață făcătoarei Cruci din palatul imperial în procesiune până la Catedrala Sfânta Sofia.
La procesiune participau mulțime de preoți și diaconi, care o tămâiau pe tot acest drum. Mulțimea se oprea pe parcurs la o fântâna cu un baptisteriu, unde se făcea binecuvântarea apei, pentru ca apoi Sfânta Cruce sa fie pusă pe masa altarului Sfintei Sofia.
Din catedrală se făceau apoi, în fiecare zi, până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni în cartierele orașului, pentru a purifica aerul și a-i proteja pe locuitorii cetății de epidemiile ce se puteau răspândi cu repeziciune la acea epoca, mai ales pe căldurile din luna august.
Astfel, după ce a folosit tuturor celor care au cinstit-o cu credință, Sfânta Cruce era readusă la palat.
Ce se consumă în Postul Adormirii Maicii Domnului
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește.
În cele două săptămâni de post, credincioşii postesc şi acordă atenţie sporită rugăciunilor către Maica Domnului, în special Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.
Postul este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.
Învățătura de credință creștină ortodoxă menţionează că „sunt scutiţi de ajunare numai copiii, lăuzele, bătrânii şi bolnavii sau cei neputincioşi, precum şi cei aflaţi în situaţii speciale”.
Postul Adormirii Maicii Domnului: Scurt istoric
Încă din primele secole, postul menţionat nu se ținea peste tot în același timp și în același mod. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului.
În zona Constantinopolului se postea numai patru zile. Doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Urmare a acestei situaţii, Biserica a luat atitudine asupra stabilității acestui post.
În anul 1166 a avut loc la Constantinopol un sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”.
Postul Adormirii Maicii Domnului, al treilea mare post din an
Este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.
Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.
Postul Adormirii Maicii Domnului – Originea
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile.
Existau şi crestini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis.
Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începand cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Adormirea Maicii Domnului este cunoscuta în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.
Aceeași Tradiție spune că Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai tarziu.
A cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar, intrând în mormânt, l-a aflat gol.
Acest mormânt a fost identificat în Ierusalim, cu toate că sunt persoane care afirmă că Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut mulţi ani după Înălţarea Domnului.
Biserica Ortodoxa învață ca Fecioara Maria s-a născut cu păcatul strămoșesc și a primit iertare de acest păcat în momentul în care a acceptat sa-L nască pe Hristos.
Diferențe dogmatice între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano- Catolică
Biserica Romano Catolica vorbește de Imaculata Concepție, o dogma primita de catolicism în anul 1854, prin care afirmă că Fecioara Maria s-a născut fără păcatul strămoșesc.
Biserica Ortodoxa nu a acceptat aceasta învațătură, motivând că dacă Fecioara s-ar fi născut fără acest păcat, firea ei ar fi fost alta decât cea a tuturor oamenilor.
Iar dacă ea ar fi dăruit Cuvântului o alta fire decât cea pe care noi o avem, firea umana a lui Hristos nu ar mai fi transmis nimic firii noastre. Împotriva unei învățături de acest gen, Sfinții Parinți au afirmat ca Hristos a mântuit ceea ce a asumat, iar ceea ce nu este asumat nu este mântuit.
Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.
Postul Adormirii Maicii Domnului – Tradiţii şi obiceiuri
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.
Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.
Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.
De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Craciunului. Se organizau târgurile de toamnă.
Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.
Credincioșii țin al treilea mare post din an timp de două săptămâni. Conform tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Acest obicei are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post.
De asemenea, în zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”. Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut

CFR Cluj întâlnește, luni seara în deplasare, pe „U”, în primul derby din istorie în play-off. Dan Petrescu este optimist că echipa lui va face un meci bun contra formației lui Sabău și consideră că șansele sunt egale înaintea acestei confruntări.
„Cred că toți jucătorii vor fi apți pentru meciul de mâine, azi va avea loc ultimul antrenament, normal ar trebui să fie toți la antrenament. Nu contează când jucăm, mi se pare normal să fim și primii, și ultimii. Important este să avem o atitudine pozitivă.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut
Este un meci important și pentru ei, și pentru noi. Trebuie să facem un meci bun, să fim o echipă, am avut mulți jucători plecați la națională, nu am avut timp să lucrez cu toții, dar nu avem scuze, am fost ultimele două zile împreună.
Trebuie să abordăm foarte agresiv meciul din primul minut, să facem un pressing sus, să dăm goluri, așa cum am făcut tot sezonul. În derby-uri parcă sunt mai moi jucătorii, au nevoie să fie motivați de antrenor, au nevoie de presiunea antrenorului, de fani. Nu e bine să mă gândesc că sunt motivați, avem treabă, sper să fim 100% la ora meciului, vedem cum vom arăta fizic.
Tachtsidis a avut o pauză mare, a jucat 30 de minute în meciul amical cu Sănătatea Cluj, iar s-a accidentat, iar a revenit, sigur nu e 100%, să vedem dacă va fi pe bancă și dacă va intra pe parcurs. Deac a arătat foarte bine, a arătat ce trebuie să facă, le-a arătat și celor tineri drumul, să dai trei goluri indiferent cu cine joci.
„Trebuie să ne gândim şi la Cupă”
Pe Louis Munteanu l-am văzut foarte bine la antrenamente, foarte motivat. A venit primul la antrenament. Îmi place atitudinea lui, în ultimul timp nu ştiu dacă aţi auzit un cuvânt rău împotriva lui Louis. L-am încurajat, eu cred că e cel mai bun, a demonstrat-o pe teren. Sunt convins că are o presiune, vrea să demonstreze în continuare, să dovedească. E tânăr, are tot timpul să o facă şi sper să o demonstreze şi mâine, este într-o formă bună.
Dacă ne-am calificat acolo nu trebuie să ne chinuie. Trebuie să ne gândim şi la Cupă, dar acum nu mă gândesc la meciul din Cupă cu Craiova, mă gândesc 100% la meciul de mâine.
Nu există favorite la derby-uri, ați văzut ce s-a întâmplat și anul trecut, sunt 50-50 șansele. Sper ca jucătorii să înțeleagă ce meci este, să dea tot ce au mai bun, să se depășească, sper să vină cât mai mulți fani și să îi facem fericiți”, a spus Petrescu, la conferința de presă dinaintea meciului cu „U” Cluj.
EVENIMENT
Chipciu („U” Cluj), despre DERBY: Va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. O să fie un meci cu GOLURI

Luni, pe Cluj Arena, se va disputa derby-ul Clujului, între „U” și CFR, primul în play-off din istorie. În sezonul regulat, studenții au câștigat în ambele meciuri cu 3-2. Alex Chipciu a prefațat duelul de foc.
„Nu cred că va fi mai greu ca în sezonul regular, pentru că și acelea au fost grele. Au fost meciuri echilibrate, am dat și noi și ei goluri multe. Am exploatat la maxim fazele fixe când am jucat contra lor. Sunt o echipă agresivă și probabil că vor face același lucru ca în celelalte meciuri, mă refer că schimbă 4-3-3-ul pe care îl joacă de obicei și se apără om la om.
Chipciu („U” Cluj), despre DERBY: Va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. O să fie un meci cu GOLURI
Vor căuta să fie agresivi și dacă vor juca ce jucăm și noi, duelul va fi cel mai important și sperăm să fie de partea noastră. Pare că sunt în cea mai bună formă a lor, sperăm ca și noi să fim în cea mai bună formă a noastră și să câștigăm acest meci.
Cu siguranță va fi un meci echilibrat, cum au fost și celelalte. Pentru ei, orice pas greșit e un dezastru, să nu ia campionatul, iar noi trebuie să profităm de asta și să întoarcem lucrurile în favoarea noastră. În anii trecuți, CFR părea mai puternică în apărare și producea mai puțin ofensiv.
Acum, dau foarte multe goluri și automat, având mulți jucători de profil ofensiv în echipă, iau și multe goluri, chiar dacă au jucători de calitate și în apărare.
Pentru mine și pentru meci, e foarte bine că sunt ofensivi, pentru că și noi vrem să jucăm fotbal și asta înseamnă că o să fie un meci cu goluri. Sperăm să fie iar șansa de partea noastră”, a declarat Chipciu, citat de fcucluj.ro.

Sărbătorile pascale oferă ocazia perfectă pentru a evada din agitația urbană și a petrece momente de liniște în zonele rurale din apropierea Clujului. Pentru cei interesați de astfel de experiențe, iată câteva oferte de cazare pentru Paștele 2025:
SunGarden Golf & Spa Resort – Poiana Cerbului, Cluj-Napoca
Situat în mijlocul naturii, SunGarden Golf & Spa Resort propune un sejur de Paște care include cazare în camere elegante, demipensiune (mic dejun și cină) și acces nelimitat la zona SPA. Printre activitățile speciale se numără ritualuri de relaxare Aufguss, Sonoterapie, vânătoarea de ouă pentru copii și participarea la slujba de Înviere în capela resortului.
Vacanță de Paște în aer curat. Cele mai ATRACTIVE oferte de cazare lângă Cluj
Wonderland Cluj Resort – Cluj-Napoca
Wonderland Cluj Resort oferă o varietate de experiențe, incluzând hotel, spa, fitness, bistro bar & terasă, echitație și multe altele. Pachetul de Paște include prânz și cină festivă cu preparate tradiționale românești, acompaniate de muzică live și surprize. Oaspeții beneficiază de acces nelimitat la centrul spa & fitness și pot participa la activități precum plimbări cu trăsura, inițiere în echitație și ateliere de creație pentru copii.
Pensiunea Anda – Călățele-Pădure, zona Beliș, județul Cluj
Pentru o atmosferă mai intimă, Pensiunea Anda oferă cazare într-un cadru natural deosebit, înconjurată de păduri de brazi și liniște deplină. Tarifele pornesc de la 380-400 lei pe noapte pentru 2 adulți, cu mic dejun inclus, iar prânzul și cina pot fi oferite opțional.
Pentru a vă asigura o experiență autentică și relaxantă de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Pensiunea Skiland – Stațiunea Muntele Băișorii, Cluj
Situată în Stațiunea Muntele Băișorii, la aproximativ 60 km de Cluj-Napoca, Pensiunea Skiland oferă pachete de Paște pentru perioadele 17-21 aprilie 2025. Pachetul include cazare cu pensiune completă, mese festive, acces la piscină, saună, ciubere și sală de jocuri. Tarifele variază în funcție de tipul camerei și durata sejurului, începând de la 1.200 lei/persoană pentru 3 nopți. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pensiunea Ana&Irina – Beliș, Cluj
Aflată în comuna Beliș, aproape de Barajul Beliș-Fântânele, Pensiunea Ana&Irina oferă un pachet special de Paște pentru 3 nopți (22-25 aprilie 2025). Oferta include cazare, mese tradiționale (mic dejun, prânz și cină), băuturi precum apă, cafea, afinată, merișorată, vinul casei și pălincă, precum și acces la facilități precum spa, piscină, sală de fitness și teren sintetic multifuncțional. Prețul este de 1.000 lei/persoană pentru întregul sejur. Copiii beneficiază de reduceri în funcție de vârstă.
Pentru a vă asigura un sejur plăcut și relaxant de Paște în zona rurală din apropierea Clujului, este recomandat să efectuați rezervările din timp, având în vedere popularitatea acestor destinații în perioada sărbătorilor.
Andreea Ungur
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Clujean nemulțumit de cimitirul din Florești. Plin de apă și NOROI pe căile de acces

Un clujean care a participat la o înmormântare în Florești reclamă starea aleilor din cimitir. Deși ploaia se oprise de mult, căile de acces erau pline gropi cu apă și noroi.
„Când duci mortul la groapă, ori treci prin noroaie și bălți, ori o tai peste morminte și cavouri. Floreștenii plătesc taxe anual, dar nimeni nu ia nicio măsură. Situația asta e de ani buni. Nu mai vorbesc de toaletă. La halul în care e, nu te mai miri că oamenii ajung să își facă nevoile prin tufișuri”, scrie acesta pe o pagină de socializare.