EVENIMENT
Patru medalii de AUR, două de argint și două de bronz cucerite de România la Mondialele de Înot pentru Juniori de la Lima

Înotătorii români David Popovici şi Bianca Costea au cucerit medalii de aur, duminică, în ultima zi a Campionatelor Mondiale de juniori de la Lima (Peru), în timp ce Vlad Stancu a obţinut o medalie de bronz.
David Popovici a câştigat aurul la 100 m liber, cu timpul de 47 sec 13/100, fiind urmat la peste două secunde de al doilea clasat, croatul Jere Hribar, 49 sec 37/100, în timp ce pe locul al treilea s-a clasat cipriotul Nikolas Antoniou, în 49 sec 91/100.
Patrick Sebastian Dinu a ocupat locul 5, în 50 sec 09/100.
La 50 m liber feminin, Bianca Costea a cucerit medalia de aur, în 25 sec 35/100, devansându-le pe italiencele Sara Curtis, 25 sec 53/100, şi Matilde Biagiotti, 25 sec 60/100.
Vlad Ştefan Stancu a câştigat medalia de bronz în proba de 1.500 m liber, cu timpul de 15 min 17 sec 97/100, fiind devansat de spaniolul Carlos Garach Benito, 15 min 08 sec 14/100, şi de maghiarul Laszlo Galicz, 15 min 12 sec 71/100.
Citește mai multe despre David Popovici aici.
România a ocupat locul 4 în clasamentul pe medalii la Mondialele de juniori, cu 4 de aur, 2 de argint şi 2 de bronz: medaliile de aur au fost cucerite în proba de ştafetă masculină 4×100 m liber (David Popovici, Alexandru Constantinescu, Ştefan Cozma, Patrick Sebastian Dinu), prin David Popovici (200 m liber, 100 m liber) şi Bianca Costea (50 m liber), argintul a fost obţinut de Vlad Stancu (400 m liber) şi de ştafeta combinată 4×100 m liber (David Popovici, Patrick Sebastian Dinu, Rebecca Diaconescu, Bianca Costea), iar bronzul a fost adus de Vlad Stancu (800 m liber şi 1.500 m liber).
România a încheiat în forţă o vară remarcabilă pentru înotul său, cu două medalii de aur la Mondialele de seniori de la Budapesta, ambele câştigate de David Popovici (100 m liber, 200 m liber), două medalii de aur la Europenele de seniori de la Roma, ambele obţinute de David Popovici (100 m liber şi 200 m liber), şi nouă medalii la Europenele de juniori de la Otopeni, cinci de aur şi patru de argint – aur prin David Popovici (50 m liber, 100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (1.500 m liber) şi ştafeta masculină de 4×100 m liber (David Popovici, Vlad Stancu, Ştefan Cozma, Patrick Dinu), argint prin Vlad Stancu (400 m liber, 800 m liber), Bianca Costea (50 m liber) şi ştafetă combinată 4×100 m liber (David Popovici, Patrick Dinu, Bianca Costea, Rebecca Diaconescu, Ştefan Cozma, Anastasia Bako, Irina Preda).
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Prefectura Cluj se mută de la 1 aprilie. Clădirea Palatului Administrativ intră în modernizare cu fonduri din PNRR

Prefectura Cluj se va muta, începând cu 1 aprilie într-un spațiu de pe strada Nicolae Cristea, deoarece clădirea Palatului Administrativ de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 intră în ample lucrări de modernizare cu fonduri din PNRR.
Prefectul județului Cluj, Maria Forna, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că lucrările vor dura până în vara anului 2026, valoarea contractului depășind 33 de milioane de lei.
”De la 1 aprilie, activitatea Instituției Prefectului – Județul Cluj se va reloca într-un spațiu care este în curs de amenajare, situat pe strada Nicolae Cristea. Demersul este impus ca urmare a începerii, la acea dată, a lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficiență energetică a clădirii Palatului Administrativ de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca, printr-un proiect finanțat prin PNRR în valoare de 33 de milioane de lei.
Așadar, pentru o perioadă de un an și jumătate, maximum doi, ne vom desfășura activitatea în alt spațiu”, a spus Forna.
Aceasta a precizat că Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj constituit pentru alegerile prezidențiale din luna mai, care își desfășura activitatea în clădirea Prefecturii, se mută la Casa de Cultură a Studenților.
400 de tone de moloz
”Lucrarea este una amplă, capitală, se va repara acoperișul, se vor executa lucrări în pivniță, unde avem arhiva. Constructorul ne-a informat ca va trebui să scoată aproximativ 400 de tone de moloz în cadrul lucrărilor.
Mai sunt de obținut câteva avize, inclusiv de la Poliția Rutieră, pentru că va trebui blocată o porțiune din strada Baba Novac unde va fi amplasată o macara.
Deși este o lucrare de anvergură, care dura în mod normal 3-4 ani, reprezentanții consorțiului de firme care a câștigat licitația de execuție și-au luat angajamentul că vor finaliza lucrarea în mai 2026, existând posibilitatea prelungirii cu o perioadă scurtă”, a explicat Maria Forna.
Proiectul de reabilitare a fost anunțat în ianuarie 2023, când ministrul de Interne de atunci, Lucian Bode, a semnat contractul de finanțare.
EVENIMENT
George Simion și Anamaria Gavrilă candidează la alegerile prezidențiale. După validare, unul se va retrage

George Simion, președintele AUR, și Anamaria Gavrilă, președinta POT, au anunțat miercuri că își vor depune candidaturile la alegerile prezidențiale. După validarea definitivă a acestor candidaturi, unul dintre ei se va retrage.
Anunțul celor doi vine după ce, miercuri, Curtea Constituțională a României a decis că independentul Călin Georgescu nu poate candida la fincția supremă în stat.
George Simion și Anamaria Gavrilă candidează la alegerile prezidențiale
Cei doi lideri de partid au transmis pe Facebook că vor candida la alegerile prezidențiale din luna mai. Aceștia trebuie să stângă fiecare 200.000 de semnături.
„Cadrul în care transmitem acest mesaj nu este unul constituțional și democratic. Trebuie să revenim la normalitate și la turul 2. După ce noi, președinții celor două partide suveraniste, împreună cu domnul Călin Georgescu ne-am întâlnit, vă putem spune care este planul. Toată presiunea pe revenirea la turul 2. Noi, ca tineri, vom continua această mișcare suveranistă cu acceptul domnului Călin Georgescu și vom face pașii necesari mai departe”, a spus George Simion, conform Mediafax.
La rândul ei, Anamaria Gavrilă precizează cine vor fi candidații susținuți de Călin Georgescu.
„Așadar, atât George Simion cât și eu, Ana Maria Gavrila, ne vom depune candidaturile. Avem nevoie de voi să fiți alături de noi. Ca urmare a validării definitive a acestor candidaturi, unul dintre noi se va retrage. Trebuie să dăm acestei mișcări suveraniste toate șansele. Fiți lângă noi, fără voi, noi nu putem. Noi doar reprezentăm ceea ce sunteți și trăiți voi”, a adaugat Gavrilă.
George Simion a afirmat că „timpul este foarte scurt”.
„De data aceasta va fi nevoie de implicarea fiecăruia în strângerea de semnături. Noi suntem împreună, nu există nicio altă soluție. Mergem până la capăt așa cum am promis în fața voastră, în fața poporului român”, a mai spus Simion.
EDUCATIE
Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Sunt PERMISE sublinierile pe text. Alte informații utile pentru elevi

Ministerul Educației a făcut publice câteva informații importante pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor susține simularea la Evaluarea Națională. La Cluj, peste 6.000 de elevi vor participa la simularea acestui exame.
Informațiile privesc redactarea lucrărilor scrise la limba română și matematică și arată ce este considerat semn particular și ce nu.
Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a. Sunt PERMISE sublinierile pe text
Simularea pentru examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a începe luni, 17 martie. Conform precizărilor Ministerului Edicației, elevii pot face sublinieri în text și corecturi dacă au greșit, dar, atenție la instrumentele de scris.
Astfel, la proba de limba și literatura română și/sau maternă:
- Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
- În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
- Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
- Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La proba de matematică:
La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Calendarul simulării pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a
Elevii clujeni au participat și în luna ianuarie a acestui an la o simulare a examenului de Evaluare Națională organizată la nivel de județ.
Simularea națională a acestui examen începe luni, 17 martie, cu proba la Limba și literatura română. Marți, 18 martie, elevii vor susține proba la Matematică, iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.
EDUCATIE
Daniel David, întâlnire cu cei de la TikTok și CNA: Văd cu tristețe mulți români inteligenți copleșiți de manipulare și agresivi

Ministrul Educației, Daniel David, anunță că a luat trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor.
„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței sau pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și, adesea, în comportamente nedemne pentru un om”, spune Daniel David care a încheiat parteneriate cu CNA – Consiliul Național al Audiovizualului și cu reprezentanții platformei TikTok România.
Daniel David vrea să combată pseudoștiința și manipularea pe rețelele sociale
Astfel, anunță Daniel David, Ministerul Educației și Cercetării a realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor și universităților din țară. Astfel, decidenții din educație-cercetare sunt încurajați să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor și studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejeze imaginea și demnitatea personală și umană în general.
Daniel David, partenetiat cu TikTok pentru promovarea științei
De semenea, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii singuri sau alături de părinți și profesori, dar și pentru adulți.
„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței sau pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și, adesea în comportamente nedemne pentru un om. Formula zbierată <<Bă!>> este de cele mai multe ori o marcă în acest sens. M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale.
De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice, de exemplu exerciții interesante de matematică, în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea să se implice în acțiuni la nivel european
Ministrul Educației a mai precizat că în urma discuțiilor preliminare pe care le-a avut în luna februarie cu vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, și-a exprimat interesul pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care educația-știința să pătrundă mai puternic în social media și ocupațiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni.
„Potențialul intelectual, cel de inteligență și creativitate al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea sau distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele începute, cum ar fi planurile-cadru pentru învățământ liceal, regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația, respectiv știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii. În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!”, a punctat ministrul Daniel David.
Găsiți AICI Ghidul privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online.