Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Patru locuințe improvizate au luat FOC pe strada Cantonului din Cluj-Napoca

Publicat


Casă în flăcări la Turda

Patru locuințe improvizate au luat foc pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care a cuprins mai multe locuințe improvizate de pe strada Cantonului. Mai exact, este vorba despre 4 locuințe afectate, însă din fericire nu există victime.

Patru locuințe improvizate au luat FOC pe strada Cantonului din Cluj-Napoca

Incendiul este localizat, se lucrează pentru lichidare. Intervenim cu 3 autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sabău vrea doi noi jucători la U Cluj. Bettaieb e accidentat grav, iar Roger Junio a plecat

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj

Antrenorul U Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, pregătește meciul de luni, 26 august, cu Gloria Buzău.

Tehnicianul „studenților” a vorbit despre accidentare lui Adel Bettaieb în meciul amical cu Sănătatea Cluj, dar și de faptul că vrea doi noi jucători la club.

Sabău vrea doi noi jucători la U Cluj. Bettaieb e accidentat grav, iar Roger Junio a plecat

U Cluj a anunțat că se desparte de jucătorul Roger Junio, în urma unui acord cu acesta.

Sosit la ”U” la începutul anului 2024, Roger a bifat 21 de prezențe în tricoul Universității în toate competițiile. De la începutul sezonului actual, mijlocașul brazilian a evoluat sub formă de împrumut la Corvinul Hunedoara.

Chiar dacă nu a vorbit despre Roger Junio, în cadrul unei conferințe de presă, Ioan Ovidiu Sabău s-a referit la faptul că are nevoie de noi jucători la echipă.

„Noi vrem să mai aducem doi jucători, asta ne dorim. Căutăm, nu ne grăbim, echipa este acoperită pe fiecare post.

Poate vrem să ridicăm nivelul, căutăm altceva mai ales pentru ce ne dorim noi de la joc. Dar nici nu vreau să spun pe ce poziții și nici nu ne grăbim în momentul de față, pentru că vreau să îi aduc pe toți la un nivel bun de pregătire, și pe Daniel Lasure, Jasper van der Werff, Berto. Sunt jucători care încă sunt 60-70% din pregătire. Încă mai au nevoie de timp”, a declarat Sabău.

Adel Bettaieb va fi indisponibil o lungă perioadă de timp

Adel Bettaieb s-a accidentat grav în meciul cu Sănătatea Cluj și a suferit o intervenție chirurgicală.

Sabău a recunoscut că este o situație grea pentru jucător, dar speră ca Bettaieb va trece peste acest episod cu bine.

„Îmi pare foarte rău, pentru că el venise după o accidentare, începea să se simtă destul de bine din punct de vedere fizic.

Îmi pare rău pentru că el este un băiat super, de mare caracter, avea deja ritm”, a declarat Sabău care i-a transmis multă sănătate jucătorului.

Antrenorul a mai spus că Adel Bettaieb este un jucător important și speră ca aecesta să se refacă și să revină cât mai rapid la antrenamente.

“E o situație grea pentru el, care nu va fi ușor de gestionat. Sper să fie puternic, iar noi, care suntem în jurul echipei, să îl putem susține și ajuta în astfel de momente.

E destul de grav, nu vreau să anticipez perioada de refacere, dar va fi o perioadă destul de lungă”, a spus tehnicianul.

Despre meciul de luni, cu Gloria Buzău, Ioan Ovidiu Sabău a spus că este unul important.

“Trebuie să fim o echipa bine organizată, compactă. Toți jucătorii trebuie să facă ceea ce au făcut până în momentul de față, să nu avem o impresie prea bună despre noi”, a fost mesajul lui Sabău.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Adrian Câciu, despre proiectul metroului din Cluj: Nu se discută pierderea vreunei sume. Așteptăm evaluarea finală a CE

Publicat

De

Deși Comisia Europeană a emis observații cu privire la transparența procedurii de licitație pentru proiectul metroului din Cluj, la acest moment nu se discută despre pierderea fondurilor, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat pentru Cluj24 că, la acest moment, nu se discută despre pierderea fondurilor din PNRR pentru metroul din Cluj, ci despre o posibilă suspendare a unei plăți intermediare, din cauza unor observații emise de Comisia Europeană cu privire la transparența procedurii de licitație.

Comisia Europeană, observații cu privire la procedura de licitație

Câciu a subliniat că, în urma observațiilor transmise de Comisia Europeană, se așteaptă o evaluare finală cu privire la legalitatea contractului de execuție și nu la implementarea propriu-zisă a proiectului. Ministrul a arătat că proiectul metroului din Cluj-Napoca are alocate 310 milioane de euro din PNRR, însă suma provine din componenta de împrumut, nu din fonduri nerambursabile.

„Cu privire la proiectul privind metroul de la Cluj, suma alocată din PNRR este de 310 milioane euro din componenta de împrumut (fonduri rambursabile nu fonduri nerambursabile). Comisia Europeană a transmis o serie de observații cu privire la transparența procedurii de licitație, respectiv publicarea în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – n.red.) a valorii actualizate a acestui obiectiv. Clarificările transmise până acum de autoritatea contractantă (Primăria Cluj) pare că nu sunt suficiente pentru închiderea observațiilor Comisiei. Așteptăm de la Comisie evaluarea finala asupra acestui jalon care face parte din CP3. Pentru a fi explicit, jalonul din CP3 nu se referî la implementarea (execuția) proiectului ci la legalitatea contractului si încheierea sa”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

„Nu se pune în discuție pierderea vreunei sume pe acest obiectiv”

Ministrul a explicat că la acest moment nu se discută despre pierderea vreunei sume alocate metroului clujean, însă ar putea fi suspendată o plată intermediară asociată jalonului criticat de Comisie.

„Vom vedea care este assessment-ul COM. La acest moment nu se pune in discuție pierderea vreunei sume pe acest obiectiv ci suspendarea unei plăți intermediare asociate jalonului criticat, urmată de o perioada de 6 luni pentru remedierea celor constatate de Comisie”, a explicat Câciu.

Primăria Cluj-Napoca se implică pentru remedierea problemelor

În ceea ce privește implementarea proiectului metroului, ministrul a arătat că jalonul care urmărește execuția a 50% din lucrări va fi inclus în CP5, care va fi depus în 2025.

„În ceea ce privește implementarea proiectului, jalonul de urmărit (execuția a 50% din lucrări) va fi cuprins în CP5 care va fi depusă în 2025.

Prioritar va fi să fie închise elementele de neconformitate din jalonul cuprins în CP3 pentru care România va primi plata parțială. Pentru închiderea acestor neconformități va fi nevoie de implicarea autorității contractante, respectiv Primăria Cluj-Napoca”.

„Dacă proiectul va fi implementat corect sunt convins ca vor fi găsite surse de finanțare”

Câciu a mai menționat că proiectul metroului din Cluj are un cost total de 2,3 miliarde de euro, din care doar 310 milioane de euro provin din PNRR: „Acest proiect costă 2,3 miliarde euro din care doar 310 milioane euro provin din PNRR, din împrumut, adică din partea care afectează bugetul de stat. Dacă proiectul va fi implementat corect sunt convins ca vor fi găsite surse de finanțare”, a afirmat ministrul, adăugând că intenționează să viziteze obiectivul în toamna acestui an.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Un bărbat s-a spânzurat în Florești. A fost resuscitat de paramedicii SMURD, dar a murit la spital

Publicat

De

Florești

Un bărbat de 27 de ani care a încercat să se sinucidă, joi seara, prin spânzurare a fost salvat de paramedicii SMURD care l-au resuscitat și l-au transportat la spital, dar, din păcate acesta a decedat în cursul nopții.

Din informațiile Cluj24 reiese că un bărbat care locuia pe Valea Gârboului în Florești a amenințat că se sinucide, ceea ce i-a alertat pe polițiști, pe pompieri și pe paramedicii SMURD.

Aceștia au fost nevoiți să folosească o scară pentru a intra în apartamentul situat la etajul I prin forțarea ușii balconului, fiind găsit în baie un bărbat spânzurat, care nu avea puls.

Paramedicii SMURD l-au resuscitat, i-au repornit bătăile inimii și l-au transportat, de urgență, la UPU Cluj-Napoca.

Din păcate, medicii de aici au declarat, în cursul nopții, decesul bărbatului.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca: Proiectul metroului este în grafic. Toate procedurile legale au fost avizate de autoritățile statului

Publicat

Încep lucrările la metroul de la Cluj

Primăria Cluj-Napoca a reacționat la declarația prim-ministrului Marcel Ciolacu potrivit căreia ar exista probleme cu finanțarea lucrărilor la metroul din Cluj cu bani din PNRR.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că proiectul Magistrala 1 de metrou este în grafic, conform calendarului stabilit cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„Cârtițele” vor ajunge la toamnă, conform graficului stabilit

În toamna acestui an, vor ajunge în Cluj-Napoca „cârtițele”, iar lucrările de asamblare a TBM-urilor (Tunnel Boring Machines) vor dura aproximativ două luni și jumătate.

„Proiectul este în graficul comunicat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Urmează să ajungă în toamnă «cârtițele». Lucrările de asamblare a TBM-urilor durează aproximativ 2,5 luni. Lansarea TBM-urilor se va face din Stația Teilor”, se arată în comunicatul Primăriei Cluj-Napoca remis Cluj24.

Toate procedurile, validate de autoritățile statului

Primăria mai arată că a parcurs toate procedurile legale necesare, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a avizat atât documentația, cât și procesul de evaluare: „Primăria a parcurs toate procedurile legale, validate de autoritățile statului român. Procedura de achiziție pentru atribuirea contractului având ca obiect proiectare și execuție «MAGISTRALA 1 DE METROU CLUJ» a fost verificată și avizată de către Agenția Națională pentru Achiziții publice (ANAP), atât în ceea ce privește documentația de atribuire (inclusiv caietul de sarcini) cât și întregul proces de evaluare”.

O singură lilcitație pentru metrou

De asemenea, administrația locală mai precizează că contractul pentru proiectarea și execuția metroului a fost atribuit ofertantului câștigător în luna mai 2023, în urma unei singure proceduri de achiziție publică.

„Totodată, vă comunicăm faptul că, pentru execuția lucrărilor la proiectul «MAGISTRALA 1 DE METROU CLUJ», a fost organizată o singură procedură de achiziție, care a fost finalizată prin atribuirea contractului și încheierea efectivă a acestuia cu ofertantul câștigător în luna mai 2023. Municipiul Cluj-Napoca nu a anulat vreo procedură de achiziție publică în primăvara anului 2024 având ca obiect «MAGISTRALA 1 DE METROU CLUJ», iar în aplicația SEAP se pot verifica aceste informații”, a mai transmis Primăria Cluj-Napoca.

Probleme cu finanțarea din PNRR?

Amintim că joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat, după întâlnirea de la Bruxelles cu președintele CE, Ursula von der Leyen, că este „ferm convins” că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 din PNRR va fi reţinută pe o perioadă de minimum 6 luni, dar „asta nu înseamnă că România va pierde acei bani”. Premierul a precizat că problemele sunt jalonul cu microîntreprinderile, companiile din energie cu selecţiile şi pe transporturi, metroul de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax