Connect with us

ACTUALITATE

PASTORALA de Paști a episcopului Claudiu: Creștinii trebuie să celebreze Învierea Mântuitorului cu o solemnitate neștirbită

Publicat


Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Claudiu. își va transmite personal mesajul pastoral în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Duminica Învierii Domnului care va fi celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

În aceeași zi, la Sfintele Liturghii pe care le vor celebra în biserici și capele, preoții Eparhiei de Cluj-Gherla vor prezenta credincioșilor Scrisoarea pastorală a Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla.

Iubiți credincioși,

Sfânta Înviere a Domnului nostru Isus Cristos, evenimentul central al credinței noastre, ne luminează viețile și în acest an de grație 2022. Am spus „an de grație” și probabil mulți oameni, chiar și credincioși, s-ar putea întreba cum putem să numim în felul acesta un an care a început sub semnul pandemiei, un an în care a izbucnit teribilul război din Ucraina, cu atrocități ce ne șochează în fiecare zi, cu oameni care și-au pierdut casele, familiile, pe cei dragi și cam tot ce aveau. Cu un tsunami de suferință și de nedreptate, apărut din adâncul oceanului de răutate al conștiințelor orbite, care ne bate astăzi la poartă, cum poate fi acesta un an „de grație”?

Noi, creștinii, trebuie să continuăm să numim anul acesta astfel și să celebrăm Învierea Mântuitorului cu o solemnitate neștirbită și tot timpul nouă, fiindcă altfel am pierde esența însăși a credinței noastre. Biserica ne propune în mod continuu această Sărbătoare tocmai pentru a ne reaminti cine suntem, cine este Isus Cristos pentru noi și care este noutatea Învierii. Dincolo de frumusețea celebrărilor din această perioadă liturgică și dincolo de bogăția mesei pascale, să căutăm sensul profund al Luminii neapuse a acestei Sărbători și la lumina ei să citim întreaga noastră viață.

Ni se pare, probabil, că dacă am fi trăit în timpul apostolilor, alta ar fi fost percepția noastră. Dar oare chiar stăteau altfel lucrurile atunci? Isus Cristos a înviat din morți a treia zi, dar oamenii din acea vreme au perceput efectiv ceva pe planul schimbării în bine a societății? Romanii au continuat să stăpânească Țara Sfântă, fariseii și cărturarii au continuat să facă ceea ce făcuseră până atunci și mare parte a locuitorilor și-au continuat viața obișnuită. Până și ucenicilor le-a fost greu să creadă că Învierea Domnului a schimbat cu adevărat lumea. Și totuși, sămânța Împărăției Cerurilor a răsărit din mormânt și lumea s-a schimbat cu adevărat, dar nu așa cum poate apostolii se așteptau …

Cu Biserica noastră Greco-Catolică credeți că a fost altfel? A trecut printr-o teribilă persecuție comunistă și toți ziceau că va dispărea, dar n-a dispărut! Dacă privim la viața Bisericii de după persecuție, vedem încă urmele rănilor și ale suferinței, observăm miile de dificultăți și ne putem întreba la rândul nostru: oare învierea ei din anul 1989 a venit cu o adevărată noutate, schimbare, înnoire? Sau suntem încă prinși într-un fel de buclă temporală și încâlciți prin întortocheatele căi ale acestei lumi? Dacă știm să privim în lumina harului lui Dumnezeu, înțelegem că lucrurile s-au schimbat cu adevărat, dar nu așa cum poate ne-am aștepta noi …

Să ne gândim și la viețile noastre: în aparență sunt la fel ca cele ale tuturor oamenilor de pe acest pământ. Avem bucuriile și necazurile noastre. Nu suntem privilegiați, în sensul în care lumea înțelege în mod obișnuit acest lucru. Nu suntem scutiți de încercări, de nedreptate și de suferințe. Tocmai din cauza unor astfel de recente suferințe, Sfântul Părinte a consacrat Ucraina, Rusia și întreaga lume Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte. Ați simțit vreo schimbare? Ați văzut ceva extraordinar întâmplându-se? Și totuși, ceva esențial se întâmplă în momentul în care Maica lui Dumnezeu intervine, dar nu așa cum poate lumea se aștepta …

Iubiți frați și surori în Cristos,

Dumnezeu acționează întotdeauna, însă după o logică diferită de cea a noastră, asumându-și o logică a umilinței, a iubirii, a respectului ritmului și libertății noastre. El lasă o sămânță în lumea și în viața noastră, dar are nevoie de colaborarea noastră. După Înviere, lumea nu mai e la fel, dar văd cu adevărat acest lucru doar cei care lasă sămânța noii Împărății să răsară în sufletele lor. Dacă nu suntem atenți, și nouă ni se poate părea că încercările și suferința din viețile noastre pledează în favoarea absenței lui Dumnezeu, însă atunci când Botezul nostru nu este doar un înscris într-un registru, ci o sămânță pe care o udăm zi de zi printr-o viață coerentă cu credința noastră, prin fapte înmiresmate de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, atunci și doar atunci sămânța devine un copac la umbra căruia ne adăpostim noi și alții de arșița acestei lumi. Atunci înțelegem că Isus, așa cum ne-a promis, este alături de noi în fiecare clipă, ne ajută să ne ducem Crucea și, mai mult decât atât, transformă crucile noastre în mijloace de mântuire pentru noi și cei de lângă noi. Descoperim că Isus Înviat este cu noi tocmai în mijlocul unei vieți aparent tipice acestei lumi, a unei existențe obișnuite și că acolo, în această Galilee a noastră, suntem chemați să-L întâlnim.

Ucenicii, după Înviere, sunt aceiași oameni, însă Spiritul Sfânt aduce în viețile lor o noutate radicală. Sunt încercați, asupriți și persecutați, dar Isus Înviat este prezent în mijlocul lor, dăruindu-le o putere și o pace care nu pot fi înlănțuite și nici distruse. În același timp, rămân oameni fragili, care se poticnesc pe cale, dar se ridică din nou și merg înainte.

Dacă ar fi să rezumăm, am putea spune că în viața Bisericii, în viețile noastre și în lumea în care trăim, nu vedem minuni și semne așa cum ne-am aștepta de multe ori. În schimb, măruntele și banalele noastre gesturi de fiecare zi și obișnuitele noastre vieți devin minuni ale lui Dumnezeu și, în mod tainic, vasele noastre de lut devin temple ale Spiritului Sfânt, iar existențele noastre semne concrete de lumină și sens pentru lumea în care trăim. Aceasta este extraordinara putere și lumină a Învierii: aceea de a transfigura viețile noastre și ceea ce facem, bucuriile și suferințele noastre, veștile de războaie, crizele și pandemiile, cu tot ceea ce se întâmplă pe fața acestui pământ. Isus Înviat este prezent pe altarul Sfintei Liturghii, dar și atunci când mângâiem un frate sau o soră ce suferăși în micile și banalele gesturi pe care le facem în fiecare zi, atunci când le înveșmântăm cu iubire. După Înviere, nu mai avem nevoie să vedem minuni, chiar dacă ele se întâmplă, fiindcă toată viața noastră este înmiresmată de parfumul Învierii și devine o minune de viață, în care Mântuitorul este prezent în cel mai mărunt amănunt din existența noastră.

Iubiți credincioși,

Lumina Învierii, pe care am primit-o în Noaptea Sfântă, să ne aducă aminte de Lumina din sufletele noastre și să o reaprindă dacă ea doar pâlpâia învăluită de neliniști și de tristețe. Cântarea pe care cu toții am înălțat-o să alunge frica morții și umbra ei din existențele noastre, fiindcă Mântuitorul le-a călcat cu moartea Lui, dându-ne nouă, celor morți prin păcat, Viața veșnică. Prin această minunată Sărbătoare a Învierii, nu mai suntem robi, ci am devenit parte a familiei lui Dumnezeu: Tatăl Ceresc ne este Părinte iubitor, Fecioara Maria adevărată Mamă, iar Biserica o casă pentru fiecare dintre noi.

Doresc tuturor o Sărbătoare a Învierii Domnului cu haruri și binecuvântări cerești!

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

76 de ani de la moartea lui Zaharia Bârsan, întemeietorul Teatrului Național din Cluj

Publicat

Zaharia Bârsan

Zaharia Bârsan, scriitor, poet și dramaturg, a fost primul director al Teatrului Național din Cluj.

Un actor cu un temperatment puternic, acesta se bucura de o mare popularitate în întreaga Transilvanie în acele vremuri.

76 de ani de la moartea lui Zaharia Bârsan, întemeietorul Teatrului Național din Cluj

Zaharia Bârsan s-a născut la 11 ianuarie 1878 la Sânpetru în județul Brașov. La Sânpetru urmează şcoala primară, iar din 1889 devine elev al Gimnaziului superior greco-ortodox român din Braşov. Printre colegii şi prietenii lui gimnazişti s-au numărat I. Scurtu, Sextil Puşcariu, Octavian Goga, I. Lupaş, H. Petra-Petrescu.

El debutează în ianuarie 1897 la „Convorbiri literare”, sub semnătura Sân-Petreanul, cu poezia “În zori”. Își continuă studiile la Liceul grăniceresc din Năsăud, iar apoi la Institutul Clinciu-Popa din Bucureşti. Examenul de bacalaureat îl susține la Liceul „Gheorghe Lazăr” şi se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. El va participa ca auditor şi la cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Distribuit, încă de pe băncile Conser­vatorului, în diferite roluri, Bârsan va absolvi, în 1901, clasa de declamaţie condusă de C.I. Nottara.

Zaharia Bârsan devine directorul Teatrului din Cluj în 1919, la înființarea instituției

La 14 mai 1919, la insistenţele lui Tiberiu Brediceanu, Teatrul Naţional va fi preluat de Consiliul Dirigent Român, reprezentat prin Onisifor Ghibu, secretar general pentru resortul Instrucţiunii şi Artelor, arată reprezentanții teatrului clujean.

Zaharia Bârsan care se bucura și de prestigiu, nu doar de popularitate, este numit, la 18 septembrie 1919, director al Naţionalului. El va deţine calitatea de director Teatrului Național din Cluj între anii 1919 – 1927, și apoi între anii 1931 şi 1936.

În 1938 s-a pensionat, dar până în 1940 a continuat să fie profesor la Conservatorul din Cluj, unde preda încă din anul 1919. În 1945 a fost declarat director onorific al Teatrului Naţional din Cluj.

Zaharia Bârsan a murit la cluj, la 13 decembrie 1948 la Cluj. Avea 70 de ani. Este înmormântat în Cimitirul „Sfânta Vineri” din București, alături de soţia sa, actriţa Olimpia Bârsan.

Foto: Gazeta ilustrată, Cluj, anul III, nr. 11-12, noiembrie-decembrie 1934/ Wikipedia

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Intrarea României în Schengen – o victorie a poporului, nu a guvernelor corupte

Publicat

De

Lulea

Intrarea României în spațiul Schengen reprezintă o victorie a demnității poporului român, dar și o rușine pentru guvernele corupte PSD și PNL. Timp de ani de zile, slugile de la București au acceptat cu obediență umilința impusă de imperialismul european, fără să lupte pentru drepturile fundamentale ale țării.

În loc să acționeze ferm, au preferat să caute aprobarea de la Bruxelles, sacrificând interesele naționale.

În toată această perioadă, România a fost marginalizată, în timp ce politicienii corupți se îngrijeau doar de propriile buzunare. Au lăsat infrastructura la pământ, economia să stagneze și diaspora să sufere la granițe. Intrarea în Schengen nu vine ca o realizare a acestor guverne, ci ca o reacție la presiunea exercitată de românii care au votat pentru suveranismul românesc și pentru schimbare.

Nu acceptă slugărnicia PSD-PNL

Poporul român este demn și a demonstrat prin alegeri că nu mai acceptă slugărnicia PSD-PNL. Fără sprijinul lor, România ar fi rămas în continuare la periferia Europei, într-un joc al intereselor străine. Partidul AUR a fost singura forță politică ce a ridicat vocea împotriva acestor trădători și a cerut, cu fermitate, respectarea drepturilor noastre.

Acum, guvernanții trebuie să-și ceară scuze românilor pentru anii de umilințe și pentru lipsa de viziune. Intrarea în Schengen este doar un prim pas, dar este clar că poporul român are nevoie de o nouă clasă politică, curată și dedicată intereselor naționale. PSD și PNL au demonstrat că nu sunt decât niște obstacole în calea demnității și suveranității României”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Publicat

craciun

„Colinde, colinde, este vremea colindelor”, iar în Iulius Mall Cluj atmosfera sărbătorilor se resimte din plin, fie că ești doar în trecere sau în căutarea darurilor perfecte pentru cei dragi. Parada lui Moș Crăciun continuă să îi întâmpine pe vizitatori în această perioadă, iar Târgul de Crăciun are o varietate de idei de cadouri speciale. În continuare, în Iulius Mall Cluj primești daruri, dacă ești unul dintre elfii harnici ai Moșului, în cadrul campaniei „No more bad gifts”.

Lasă-te purtat de colinde și magia sărbătorilor în Iulius Mall Cluj! Moș Crăciun va fi prezent alături de elfii săi în zilele de 14, 15, 21 și 22 decembrie 2024, începând cu ora 18.00 și va aduce câte un zâmbet celor care îl vor întâlni. Parada Moșului va colinda prin întreg centrul comercial, așadar, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel în Iulius Mall.

craciun

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri

Nu uita că în Iulius Mall, cele mai harnice ajutoare ale Moșului sunt premiate. Dacă vii cu cel mult două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall. Campania „No more bad gifts” are loc până pe 23 decembrie 2024. Poți afla mai multe pe site-ul Iulius Mall Cluj.

craciun

Târgul de Crăciun, aflat la parter, în zona H&M, propune produse handmade, ce pot fi cadoul unic pentru cei dragi. Dacă ești în căutarea unor ornamente speciale de sărbători, cu siguranță le vei găsi în cadrul Târgului de Crăciun din Iulius Mall.

Atmosfera de sărbătoare este completată și de spectacolele de dans, care vor avea loc la parterul Iulius Mall sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Citește mai departe

ECONOMIE

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

Publicat

benzina motorina carburant pompa statie

Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect prin care, de la 1 ianuarie 2025, va crește acciza la carburanți. Acest lucru va genera o majorare a prețului benzinei cu 17 bani și al motorinei cu 16 bani pe litru.

Concret, la un plin de 50 de litri, un șofer va plăti mai mult cu 8,5 lei, scrie Alba24.

Pentru a atenua impactul asupra transportatorilor, proiectul prevede prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, până la 30 iulie 2025.

CREȘTE acciza la carburanți de la 1 ianuarie 2025

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor explică faptul că măsura este necesară pentru a evita creșterea prețurilor la transportul de mărfuri și persoane și, implicit, a altor produse și servicii.

Totodată, se urmărește menținerea competitivității transportatorilor români și prevenirea alimentării cu carburant în alte state.

În acest an, acciza s-a majorat în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Cumulat, acciza a crescut cu 72 bani la benzină și 65 bani la motorină.

Ce este acciza la carburanți

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Care este valoarea accizei în România (2024):

Benzina fără plumb: aproximativ 2,6 lei pe litru.
Motorina: aproximativ 2,4 lei pe litru.
GPL: aproximativ 1,2 lei pe litru.

Pe lângă acciză, la prețul final al carburanților se adaugă și TVA-ul (19%), care se aplică la suma totală, inclusiv acciza.

Astfel, prețul final al carburantului pentru consumatorii finali este influențat de acciză și TVA, dar și de alți factori de piață (precum prețul internațional al petrolului și costurile de distribuție).

Acciza este percepută de autoritățile fiscale și este inclusă în prețul carburanților vânduți de stațiile de alimentare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax