Connect with us

ACTUALITATE

PASTORALA de Paști a episcopului Claudiu: Creștinii trebuie să celebreze Învierea Mântuitorului cu o solemnitate neștirbită

Publicat


Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Claudiu. își va transmite personal mesajul pastoral în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești din Duminica Învierii Domnului care va fi celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

În aceeași zi, la Sfintele Liturghii pe care le vor celebra în biserici și capele, preoții Eparhiei de Cluj-Gherla vor prezenta credincioșilor Scrisoarea pastorală a Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla.

Iubiți credincioși,

Sfânta Înviere a Domnului nostru Isus Cristos, evenimentul central al credinței noastre, ne luminează viețile și în acest an de grație 2022. Am spus „an de grație” și probabil mulți oameni, chiar și credincioși, s-ar putea întreba cum putem să numim în felul acesta un an care a început sub semnul pandemiei, un an în care a izbucnit teribilul război din Ucraina, cu atrocități ce ne șochează în fiecare zi, cu oameni care și-au pierdut casele, familiile, pe cei dragi și cam tot ce aveau. Cu un tsunami de suferință și de nedreptate, apărut din adâncul oceanului de răutate al conștiințelor orbite, care ne bate astăzi la poartă, cum poate fi acesta un an „de grație”?

Noi, creștinii, trebuie să continuăm să numim anul acesta astfel și să celebrăm Învierea Mântuitorului cu o solemnitate neștirbită și tot timpul nouă, fiindcă altfel am pierde esența însăși a credinței noastre. Biserica ne propune în mod continuu această Sărbătoare tocmai pentru a ne reaminti cine suntem, cine este Isus Cristos pentru noi și care este noutatea Învierii. Dincolo de frumusețea celebrărilor din această perioadă liturgică și dincolo de bogăția mesei pascale, să căutăm sensul profund al Luminii neapuse a acestei Sărbători și la lumina ei să citim întreaga noastră viață.

Ni se pare, probabil, că dacă am fi trăit în timpul apostolilor, alta ar fi fost percepția noastră. Dar oare chiar stăteau altfel lucrurile atunci? Isus Cristos a înviat din morți a treia zi, dar oamenii din acea vreme au perceput efectiv ceva pe planul schimbării în bine a societății? Romanii au continuat să stăpânească Țara Sfântă, fariseii și cărturarii au continuat să facă ceea ce făcuseră până atunci și mare parte a locuitorilor și-au continuat viața obișnuită. Până și ucenicilor le-a fost greu să creadă că Învierea Domnului a schimbat cu adevărat lumea. Și totuși, sămânța Împărăției Cerurilor a răsărit din mormânt și lumea s-a schimbat cu adevărat, dar nu așa cum poate apostolii se așteptau …

Cu Biserica noastră Greco-Catolică credeți că a fost altfel? A trecut printr-o teribilă persecuție comunistă și toți ziceau că va dispărea, dar n-a dispărut! Dacă privim la viața Bisericii de după persecuție, vedem încă urmele rănilor și ale suferinței, observăm miile de dificultăți și ne putem întreba la rândul nostru: oare învierea ei din anul 1989 a venit cu o adevărată noutate, schimbare, înnoire? Sau suntem încă prinși într-un fel de buclă temporală și încâlciți prin întortocheatele căi ale acestei lumi? Dacă știm să privim în lumina harului lui Dumnezeu, înțelegem că lucrurile s-au schimbat cu adevărat, dar nu așa cum poate ne-am aștepta noi …

Să ne gândim și la viețile noastre: în aparență sunt la fel ca cele ale tuturor oamenilor de pe acest pământ. Avem bucuriile și necazurile noastre. Nu suntem privilegiați, în sensul în care lumea înțelege în mod obișnuit acest lucru. Nu suntem scutiți de încercări, de nedreptate și de suferințe. Tocmai din cauza unor astfel de recente suferințe, Sfântul Părinte a consacrat Ucraina, Rusia și întreaga lume Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte. Ați simțit vreo schimbare? Ați văzut ceva extraordinar întâmplându-se? Și totuși, ceva esențial se întâmplă în momentul în care Maica lui Dumnezeu intervine, dar nu așa cum poate lumea se aștepta …

Iubiți frați și surori în Cristos,

Dumnezeu acționează întotdeauna, însă după o logică diferită de cea a noastră, asumându-și o logică a umilinței, a iubirii, a respectului ritmului și libertății noastre. El lasă o sămânță în lumea și în viața noastră, dar are nevoie de colaborarea noastră. După Înviere, lumea nu mai e la fel, dar văd cu adevărat acest lucru doar cei care lasă sămânța noii Împărății să răsară în sufletele lor. Dacă nu suntem atenți, și nouă ni se poate părea că încercările și suferința din viețile noastre pledează în favoarea absenței lui Dumnezeu, însă atunci când Botezul nostru nu este doar un înscris într-un registru, ci o sămânță pe care o udăm zi de zi printr-o viață coerentă cu credința noastră, prin fapte înmiresmate de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, atunci și doar atunci sămânța devine un copac la umbra căruia ne adăpostim noi și alții de arșița acestei lumi. Atunci înțelegem că Isus, așa cum ne-a promis, este alături de noi în fiecare clipă, ne ajută să ne ducem Crucea și, mai mult decât atât, transformă crucile noastre în mijloace de mântuire pentru noi și cei de lângă noi. Descoperim că Isus Înviat este cu noi tocmai în mijlocul unei vieți aparent tipice acestei lumi, a unei existențe obișnuite și că acolo, în această Galilee a noastră, suntem chemați să-L întâlnim.

Ucenicii, după Înviere, sunt aceiași oameni, însă Spiritul Sfânt aduce în viețile lor o noutate radicală. Sunt încercați, asupriți și persecutați, dar Isus Înviat este prezent în mijlocul lor, dăruindu-le o putere și o pace care nu pot fi înlănțuite și nici distruse. În același timp, rămân oameni fragili, care se poticnesc pe cale, dar se ridică din nou și merg înainte.

Dacă ar fi să rezumăm, am putea spune că în viața Bisericii, în viețile noastre și în lumea în care trăim, nu vedem minuni și semne așa cum ne-am aștepta de multe ori. În schimb, măruntele și banalele noastre gesturi de fiecare zi și obișnuitele noastre vieți devin minuni ale lui Dumnezeu și, în mod tainic, vasele noastre de lut devin temple ale Spiritului Sfânt, iar existențele noastre semne concrete de lumină și sens pentru lumea în care trăim. Aceasta este extraordinara putere și lumină a Învierii: aceea de a transfigura viețile noastre și ceea ce facem, bucuriile și suferințele noastre, veștile de războaie, crizele și pandemiile, cu tot ceea ce se întâmplă pe fața acestui pământ. Isus Înviat este prezent pe altarul Sfintei Liturghii, dar și atunci când mângâiem un frate sau o soră ce suferăși în micile și banalele gesturi pe care le facem în fiecare zi, atunci când le înveșmântăm cu iubire. După Înviere, nu mai avem nevoie să vedem minuni, chiar dacă ele se întâmplă, fiindcă toată viața noastră este înmiresmată de parfumul Învierii și devine o minune de viață, în care Mântuitorul este prezent în cel mai mărunt amănunt din existența noastră.

Iubiți credincioși,

Lumina Învierii, pe care am primit-o în Noaptea Sfântă, să ne aducă aminte de Lumina din sufletele noastre și să o reaprindă dacă ea doar pâlpâia învăluită de neliniști și de tristețe. Cântarea pe care cu toții am înălțat-o să alunge frica morții și umbra ei din existențele noastre, fiindcă Mântuitorul le-a călcat cu moartea Lui, dându-ne nouă, celor morți prin păcat, Viața veșnică. Prin această minunată Sărbătoare a Învierii, nu mai suntem robi, ci am devenit parte a familiei lui Dumnezeu: Tatăl Ceresc ne este Părinte iubitor, Fecioara Maria adevărată Mamă, iar Biserica o casă pentru fiecare dintre noi.

Doresc tuturor o Sărbătoare a Învierii Domnului cu haruri și binecuvântări cerești!

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

De

sănătatea mintală

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental Landscapes: Local Insights from 13 Countries”, oferă o analiză a imaginii de ansamblu a sănătății mintale în rândul tinerilor la nivel mondial, dezvăluind principalele provocări și oportunități ce reies din consultările cu tinerii și experții în sănătatea mintală.

De la Columbia la Vietnam, și inclusiv România, raportul oferă o analiză aprofundată a celor mai urgente probleme de sănătate mintală din fiecare țară, factorii care le influențează și strategiile de colaborare și acțiune pentru a le soluționa. În acest context, Being a decis că va aloca peste 48 de milioane de dolari canadieni pentru inovație și sprijin al ecosistemului sănătății mintale în cele 12 țări prioritare.

Nouă factori

Raportul Being a identificat nouă factori principali care influențează sănătatea mentală a tinerilor în 13 țări, incluzând:

● Disfuncționalitatea familiei (prioritară în Columbia, Egipt, Ghana, India, Indonezia, Maroc, Pakistan și Vietnam)

● Alfabetizarea în sănătatea mintală și stigmatizarea (prioritară în Ghana, India, Indonezia, România, Senegal și Tanzania)

● Bullying (prioritar în Egipt, Ghana, România, Indonezia și Vietnam)

● Expunerea tinerilor la violență (prioritară în Columbia, Ecuador, Senegal și Indonezia)

● Presiunea academică (prioritară în Egipt, India, Pakistan și Vietnam)

● Stima de sine (Columbia, Ecuador și Maroc)

● Cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare (Maroc, Pakistan și România)

● Abuzul de substanțe (Sierra Leone și Tanzania)

● Sărăcia și șomajul (Senegal și Sierra Leone)

Experți de renume

sănătatea mintală

Being Romania a fost o inițiativă care a reunit o serie de experți de renume, organizații și stakeholderi din domeniul sănătății mintale, cu scopul de a identifica nevoile și oportunitățile specifice tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

Cercetarea a fost realizată sub egida Consorțiului Being Romania, condus de Fundația Transylvania College și InIm Institute, iar organizațiile membre sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evo Cariera, Federația Tinerilor Clujeni, Global Development și Data Lab.

Din Consorțiul Being Romania fac parte și experții Oana Moșoiu și Alina Cosma, a căror contribuție a fost esențială pentru realizarea cercetării.

Vocea tinerilor

„Being Romania a fost mai mult decât o cercetare.

În spatele datelor se află invitația noastră la o reflecție colectivă a ceea ce definește rolul și impactul sănătății mintale, în dezvoltarea viitorului unei națiuni.

Being Romania a fost și un proiect de advocacy care caută să atragă atenția asupra problemelor legate de sănătatea mintală și să încurajeze  implementarea politicilor și serviciilor care oferă sprijin adecvat tinerilor.

Being Romania este, de fapt, vocea tinerilor noștri care militează pentru susținerea sănătății mintale”, susține clujeanca Simona Baciu, manager al Being Romania.

Finanțare de la Guvernul Canadei

Being Romania este susținut de Being, o platformă internațională de sănătate mintală găzduită de Grand Challenges Canada (finanțată parțial de Guvernul Canadei).

Partenerii Being include Fondation Botnar, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit (prin Institutul Național pentru Health and Care Research – NIHR), Science for Africa Foundation și United for Global Mental Health.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSVSA): În județul Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Publicat

miel miei paste pixabay

Mai sunt 10 zile până la Paște și goana după miei este în plină desfășurare. Întrebarea este unde se pot sacrifica mieii în Cluj?

Contactat de Cluj24, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj, a declarat că mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate. ”Deocamdată, doar Frata a solicitat autorizare în tot județul Cluj. Am înțeles că mulți crescători merg în Bistrița-Năsăud, unde funcționează 3 abatoare autorizate.

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSV): În Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Cu 10 zile înaintea Paștilor, n-a mai solicitat nimeni autorizație în Cluj. Având în vedere că locul trebuie pregătit pentru sacrificare, respectând toate normele de sănătate publică, este deja cam târziu”, a precizat Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj – Poli Iași, 1-0. „Șepcile roșii” obțin victoria și se depărtează la opt puncte de locurile de baraj

Publicat

U Cluj

„U” Cluj și Poli Iași s-au întâlnit, miercuri, pe Cluj Arena, în etapa a 6-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii s-au impus pe teren propriu și încheie seria de înfrângeri, reușind să se îndepărteze la opt puncte de locurile care duc la baraj.

Echipele de start

U Cluj

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Thalisson Kelven, Chipciu – Silaghi, Simion, Bic, Roger – Roguljic, Popa

REZERVE: Gorcea, Chirilă – Anselmo, Chinteș, Doukoure, Gheorghe, Ilie, Pănoiu, Peteleu, Techereș, Tescan

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Poli Iași: Lung – Todoroski, Samayoa, Ilie, Marchioni, Ispas – Roman, Carlos Jatoba, Stefanovici – Kabran, Bus

REZERVE: Niga, Ailenei – Bettaieb, Bouhenna, Ciobanu, Gheorghiță, Harrison, Itu, Katanec, Martac, Saghiri

ANTRENOR: Tony

ARBITRU: Kovacs Szabolcs

„U” Cluj se impune pe teren propriu și urcă pe a doua poziție din play-out

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un stil de joc precaut fără să își asume prea multe riscuri, iar primul atac care a fost finalizat a aparținut echipei antrenate de Tony, balonul ajunge la atacantul Sergiu Buș care trage cu stângul din afara careului, dar balonul trece peste poarta apărată de Gertmonas.

Prima minge pe spațiul porții vine în minutul 28 când în urma imprudenței din apărarea oaspeților, „U” Cluj reușește să atace și balonul să ajungă la Roger care a trimis un șut dinafara careului, dar Silviu Lung Jr. intervine salvator și scorul rămâne 0-0.

„U” Cluj a fost în continuare echipa care a contat pe atac, încercând să creeze șanse periculoase de poartă, următorul șut pe spațiul porții venind în minutul 35 când Alexandru Chipciu a trimis dinafara careului un șut care a fost reținut fără probleme de portarul oaspeților, aceasta fiind ultima șansă de gol a primei reprize.

Repriza secundă

Repriza secundă începe cu „șepcile roșii” pe atac care obțin o lovitură liberă în minutul 47, executată de Alexandru Chipciu care trimite o centrare perfectă pentru Thalisson Kelven care trimite puternic cu capul, dar portarul oaspeților intervine crucial și scorul rămâne 0-0.

Deschiderea scorului vine în minutul 53 în urma unei faze controversate când Silaghi a trimis o pasă perfectă pentru atacantul Daniel Popa care trimite printre picioarele lui Silviu Lung și marchează, inițial golul a fost anulat pentru poziție înafara jocului a lui Daniel Popa, dar în urma verificării fazei în camera VAR, golul a fost validat și scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

În minutul 61 gazdele au beneficiat de o nouă lovitură liberă în urma căreia Daniel Popa a deviat balonul până la Thalisson Kelven care trimite balonul în poartă cu o lovitură de cap, dar golul este anulat pentru poziție înafara jocului și scorul rămâne 1-0.

Finalul partidei nu a mai avut ocazii notabile, astfel echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău se impune pe teren propriu cu scorul de 1-0, astfel „U” Cluj urcă pe a doua poziție în play-out.

Cosmin Olaru

Sursa foto. Sergiu Răzvan

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

pompieri incendiu bun bun

O mașină a luat foc, miercuri, pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Incendiul a pornit de la motor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autoturism ce se deplasa pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Cluj-Napoca.

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

La fața locului acționează o autospecială pentru stingerea incendiilor. În momentul sosirii echipajului operativ focul se manifesta la compartimentul motor.

Incendiul este localizat, nu sunt înregistrate până acum persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax