EVENIMENT
Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.
Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.
Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea angajații și elevii
Cu ocazia Paștelui, în 2025 vor fi următoarele zile libere:
– 18 aprilie (Vinerea Mare);
– 20 aprilie (prima zi de Paște);
– 21 aprilie (a doua zi de Paște).
La aceste zile se adaugă și 19 aprilie, adică Sâmbăta Mare. Astfel, angajații se vor bucura de patru zile libere de Paște în 2025. În acest interval, fiecare poate fie să plece într-o excursie, fie să petreacă timp cu familia și prietenii sau doar să se odihnească și să meargă la slujbele oficiate cu ocazia Învierii Domnului.
Nu toți angajații din toate domeniile vor avea libere cele patru zile menționate anterior. Este posibil ca cei ce lucrează în domeniul turismului, al sănătății sau unele sectoare industriale să aibă un program diferit.
În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia se vor bucura de o perioadă și mai lungă de stat acasă. Potrivit structurii anului școlar 2024 – 2025, aprobată prin ordinul ministrului Educației, vacanța elevilor va avea loc între 18 și 27 aprilie 2025. Copiii se vor bucura de zece zile libere, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie.
Anul acesta, Paștele ortodox și cel catolic va fi serbat în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie. Este un lucru rar ca Învierea Domnului să pice în aceeași zi și asta pentru că cele două sărbători sunt calculare pe baza unor calendare diferite. Ne referim la cel gregorian pentru catolici și cel iulian pentru ortodocși.
Guvernul a decis: se face punte de 1 Mai
Și 1 Mai este liber de la stat, iar în 2025 această zi pică într-o joi. Ca atare, Guvernul a decis să se facă punte, iar ziua de 2 mai să fie și ea liberă. Astfel, românii care lucrează în sistemul public se vor putea bucura de alte patru zile libere. Această zi va fi recuperată până la finalul lunii mai.
Recuperarea orelor de muncă pierdute se va face prin prelungirea programului de lucru în instituțiile publice, fără acordarea de timp liber compensatoriu. Mai exact, beneficiarii zilei de 2 mai vor fi nevoiți să lucreze mai mult în zilele ce urmează pentru a recupera ziua liberă, fără a mai fi adăugate alte beneficii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Ultima înfrângere de luni cu „U” Cluj nu le-a căzut bine „feroviarilor”. Azi, CFR Cluj a primit o veste care, cu siguranță, nu îi va plăcea, înainte de duelul cu Universitatea Craiova.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi seară în sferturile Cupei României Betano. CCA a luat o decizie interesantă pentru această partidă. La centru a fost delegat Marcel Bîrsan, un arbitru care, în trecut, a fost acuzat de oficialii ardelenilor pentru felul în care gestionează jocurile, scrie Fanatik.
Cine fluieră, joi seara, în sfertul de Cupă CFR Cluj – CSU Craiova
Marcel Bîrsan va fi ajutat de asistenții Radu Adrian Ghinguleac și Mircea Grigoriu. La VAR se va afla Ovidiu Hațegan, iar observatorul delegat este Szekely Zoltan.
Marcel Bîrsan a mai fost la centru la partide dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova și, de fiecare dată, au apărut discuții. Dan Petrescu și Cristi Balaj au criticat maniera sa de a gestiona momentele tensionate. El a fost acuzat că acordă mult prea multe cartonașe galbene.
„Situația a fost cât se poate de calmă și a escaladat din cauza managementului ales de arbitru. Un meci în care trebuia să picteze a ajuns să creeze un haos și să fie mai nervos decât jucătorii.
Când ai asemenea porniri, nervi, nu știi să gestionezi decât prin măsuri disciplinare, înseamnă că ai o problemă. Având ecusonul pe piept, trebuie să-ți analizezi prestația ta”, a spus și Cristi Balaj, președintele clubului, la finalul aceluiași meci.

Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, a afirmat miercuri, la Parlament, că Emil Boc ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), arată gandul.ro.
Întrebat dacă primarul Clujului ar putea fi o variantă pentru una dintre funcțiile care urmează să se vacanteze la CCR, Predoiu a spus: „Are expertiză ca să fie numit magistrat, dânsul a profesat dreptul, are experiență în materie de drept, are experiență de conducere la nivel de guvern, a lucrat foarte mult cu legislația. La nivel de primar, de asemenea, și din câte știu are și preocupări în zona dreptului, dar e un subiect care nu e în competența noastră”.
Emil Boc la CCR? Cătălin Predoiu: Are expertiză ca să fie NUMIT magistrat
Referitor la alte nume care ar putea fi luate în calcul, liderul liberal a declarat: „Nu e un subiect pe agenda mea. Când va fi, vom evalua”.
Trei posturi de judecători ai Curții Constituționale (CCR) urmează să devină vacante în vara anului acesta, ca urmare a terminării mandatelor lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
ECONOMIE
Maraton pentru Educație Antreprenorială pentru milionarii de mâine. Elevii din Cluj, pregătiți să cucerească lumea businessului

Miercuri, 2 aprilie 2025, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai a avut loc semifinala județeană a competiției naționale „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a III a, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF Sucursala Cluj.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” are drept scop descoperirea vocației liceenilor și susținerea educației antreprenoriale cu aplicabilitate practică. Programul se află la ediția a III-a și este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor. Anul acesta „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” se desfășoară în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 2 iunie, la București.
Cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor
Corina Chiriac, președinta Confedeației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este și fondarea companiei Flori de Ie, a fost moderatoarea acestei ediții a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, un program pe care CONAF îl derulează a nivel național.
„Maratonul de Educație Antreprenorială a ajuns la nivel național la ediția a treia și este cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor. Interesul nostru este să vă descoperiți vocația, nu vrem să vă facem antreprenori decât dacă vreți și voi, dacă acest subiect vă pasionează. Dacă nu, vă învățăm să lucrați în echipă, să vă dezvoltați abilitățile antreprenoriale, să urcați pe scenă fără emoții, dacă vă împiedicați să vă ridicați, dacă nu merge prezentarea, să improvizați sau să cereți ajutor. Asta înseamnă adaptabilitate, perseverență și determinare”, a declarat Corina Chiriac.
Antreprenori de top, mentori pentru elevi
Vicepreședinta CONAF Sucursala Cluj și coordonatoarea proiectului la nivel județean, Andreea Mariș Porumb, a subliniat importanța mentoratului în educarea noilor generații de antreprenori.
„Maratonul nu este doar o competiție, este o oportunitate pentru toți elevii participanți la acest proiect. Pe parcursul orelor de mentorat, am văzut echipe curajoase, care și-au prezentat ideea de business, care și-au făcut cercetarea de piață și care au făcut propuneri extraordinare. Nu s-au dat la o parte de la a schimba ideea de afacere în momentul în care au văzut o nouă oportunitate. Aș vrea să le mulțumesc profesorilor coordonatori și mai ales mentorilor care și-au luat din timpul lor pentru a veni în sălile de clasă și a mentora elevii, pentru a lucra aplicat pe planurile de afaceri cu ei. Dragi echipe, voi sunteți sufletul acestui maraton, nu doar că ați participat la această competiție, dar voi deja ați câștigat”, a afirmat vicepreședinta CONAF Cluj.
Prefect Cluj: Mi-aș fi dorit să pot accesa un asemenea program în liceu
În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți de cel mai înalt rang ai autorităților locale, antreprenori cu notorietate, elevi și profesori. Maria Forna, prefectul județului Cluj, a evidențiat la rândul său importanța unui asemenea program.
„Este o reală bucurie să fiu astăzi alături de dumneavoastră la acest maraton al educației, al cunoașterii, al inovării. Vă mulțumim foarte mult că ați ales și municipiul Cluj-Napoca, deși cred că este obligatoriu să se numere și Cluj-Napoca printre orașele în care se derulează acest program. Dragi elevi, cred că și eu, în anii de liceu, mi-aș fi dorit să existe un asemenea program pe care să îl pot accesa și care să mă ajute nu doar în posibila activitate antreprenorială, ci să mă poarte pe acest drum pe care voi îl urmați și care cu siguranță o să vă ajute foarte mult în viitor”, a fost mesajul adresat de prefectul Clujului în cadrul evenimentului.
Educația antreprenorială, inclusă în Legea Învățământului
Anul acesta, CONAF Sucursala Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj au organizat ore de educație antreprenorială pentru 300 elevi din 4 licee din 2 localități din județ.
Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a precizat că educația antreprenorială a fost inclusă în noua Lege a învățământului preuniversitar.
„A trecut mult, au fost multe propuneri și multe eforturi, însă iată că în noua Lege a Învățământului Preuniversitar se vorbește explicit despre prezența noțiunilor de educație antreprenorială, integrat, la fiecare disciplină de învățământ și cred că așa și trebuie să fie, să nu vă încărcăm orarul cu o disciplină în plus. Cred că, pentru a livra societății niște absolvenți capabili să se integreze în orice context trebuie să trecem la o nouă etapă”, a transmis Marinel Marc.
Șapte echipe de elevi și-au prezentat ideile de afaceri
La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participat 7 echipe formate din 4-6 elevi de la Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Colegiul Național George Coșbuc și de la Colegiul Național Mihai Viteazu din municipiul Turda.
Printre ideile prezentate s-au numărat o aplicație pentru sportivi, care facilitează contactul cu antrenori din diverse discipline, o aplicație destinată persoanelor cu deficiențe de auz și familiilor acestora sau o platformă pentru internship-uri, care ajută tinerii să găsească programe adecvate abilităților și intereselor lor.
Juriul care a evaluat ideile de afaceri, implementarea lor, lucrul în echipă și modul de prezentare a fost format din antreprenori de renume:
- Daniela Mariscu – Cofondatoare Aquatica Experience, expertă în business & inovație
- Cătălin Chiș – CEO Life Is Hard , vizionar în tehnologie
- Constantin Buznea – Director Regional Auchan , lider în business & retail
- Alexandru Holicov – CEO Adservio , antreprenor în educație digitală
- Ovidiu Toader – Business Coach & Antreprenor, mentor pentru viitorii lideri
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este inițiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în urma semnării Pactului pentru Educație Antreprenorială, cu Ministerul Educației în 2019 și reînnoit în 2022 pentru încă 4 ani.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.
EVENIMENT
Măcelarii de elită ai României, apreciați de juriul Campionatului Mondial de la Paris.Clujul va găzdui o competiție de măiestrie

„Măcelarii de Elită” ai României au marcat un debut remarcabil la World Butchers’ Challenge 2025, impresionând juriul și participanții cu tehnica și pasiunea lor. Deși nu a urcat pe podium, România a lăsat o impresie puternică.
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.
„Fiind prima dată când a participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.
Echipa „Măcelari de Elită”, debut de impact la World Butchers’ Challenge 2025
Măcelarii români au fost apreciați în special pentru utilizarea integrală a cărnii tranșate și pentru inovația în prezentare.
„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor, iar francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, a detaliat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan”, inițiatorul participării României la acest campionat și jurat în cadrul WBC.
Parteneriat cu Confederația Franceză a Măcelarilor
Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței României la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Astfel, Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”, s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației Franceze a Măcelarilor. Ei au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de meserii ale industriei cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Acest program va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.
„Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă simpatie, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a spus Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.
România, posibilă gazdă a World Butchers’ Challenge 2028
O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui în viitor World Butchers’ Challenge. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția, iar apoi urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.
Mai mult de atât, în urma relațiilor stabilite în timpul competiției din Paris, echipele câștigătoare la WBC au fost invitate de către Fundația „Ștefan Moldovan” să participe la The Butcher Wars, o probă individuală de măiestrie care se intenționează să aibă loc la Cluj-Napoca, în 19-21 septembrie 2025. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea acestei competiții.
Echipa României, invitată la Ambasada din Paris
Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost invitată la Ambasada României, unde a fost primită de către Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și E.S. doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris.
„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în aceste domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate! Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a declarat Mircea Abrudean în timpul întâlnirii.
Franța, Germania și Australia, campionii World Butchers’ Challenge 2025
Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia. Titlurile individuale au revenit, de asemenea, tot Franței. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.
Cu toate că România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea pentru un nou campionat, organizarea unei competiții internaționale similare în România și, posibil, găzduirea World Butchers’ Challenge în viitor.