Connect with us

EVENIMENT

Păsările părăsesc Clujul din cauza vremii calde. Biolog: Schimbările au efect de cascadă, o problemă poate afecta tot lanțul

Publicat


Vremea caldă și activitatea păsărilor sunt strâns legate, iar temperaturile ridicate pot avea efecte greu de prevăzut asupra păsărilor și a lanțului trofic al acestora.

Temperaturile ridicate pot afecta comportamentul păsărilor. Un prim semn al acestor efecte este scăderea numărului și activității lor în interiorul orașelor, care constituie adevărate insule de căldură în timpul verii.

Într-un interviu pentru Cluj24, Dr. Szabó D. Zoltán, Biolog la Asociația Grupul Milvus, a explicat cum afectează căldura comportamentul păsărilor și ce măsuri pot fi luate pentru a le ajuta.

Orașele, insule de căldură

Biologul clujean arată că temperaturile ridicate pot aduce modificări în activitatea păsărilor, acestea devenind mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Orașele, inclusiv Cluj-Napoca, sunt niște insule de căldură, datorită suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura.

„Este foarte posibil ca, din cauza căldurii, activitate păsărilor să fie modificată, să devină mult mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Este cunoscut faptul că păsările cântătoare cântă mai intensiv dimineața decât în timpul zilei.

În general, orașele sunt niște insule termice, din cauza suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura destul de mult. În cazul Clujului, se vede foarte bine că este cu 2-3 grade Celsius mai cald decât în afara orașului. Iarna, acest lucru este avantajos pentru păsări, însă acum, cu siguranță acesta este un dezavantaj”, a explicat acesta.

Căldura din oraș alungă păsările către periferie

În orașele cu vegetație redusă, unde umbra și locurile umede lipsesc, păsările tind să părăsească orașul pe timpul caniculei. Biologul Szabó Zoltán arată că studiile realizate în centrul Clujului au relevat o lipsă de activitate a păsărilor.

„Penajul păsărilor este, de obicei, un termoizolator destul de bun, care protejează atât împotriva frigului, cât și a căldurii. În cazul orașelor, unde vegetația este mult mai redusă, nu există umbră, nu există niște locuri mai umede sau mai răcoroase, unde să se retragă. Atunci, efectul este că părăsesc orașul, mai ales centrul orașului, este un fenomen destul de bine cercetat. Recent, am făcut o evaluare simplă în centrul Clujului și am văzut și eu că, chiar și dimineața, când de obicei sunt mai active, nu era nicio mișcare. Se mișcă spre periferie și probabil în pădurile și câmpurile învecinate”, a declarat biologul.

În cazul Clujului, deshidratarea nu ar trebui să fie o problemă majoră, deoarece există multe suprafețe cu apă. Totuși, locuitorii pot ajuta, oferind resurse de apă, cum ar fi o găleată în grădină sau pe balcon, mai spune Szabó Zoltán.

Lipsa stratului de vegetație medie, o problemă

Un alt aspect problematic este diversitatea redusă a stratului de vegetație din orașe. Lipsește stratul de arbuști, care oferă păsărilor locuri de adăpost și odihnă.

„Există o diversitate mică a stratului de vegetație, lipsește stratul de arbuști, care le-ar oferi păsărilor mai multe locuri de adăpostire, de odihnă. Avem copaci, avem iarbă, dar lipsește stratul de mijloc, de arbuști, care oferă foarte multe beneficii multor specii. Sper ca acest lucru să se schimbe în curând, dar asta depinde de managementul orașului”, a arătat expertul.

Mecanisme de adaptare la noul „normal”

Păsările au capacitatea de a dezvolta rapid strategii de evadare din oraș atunci când traiul devine dificil, zburând spre zone mai favorabile.

De asemenea, s-au observat modificări și în dezvoltarea puilor crescuți în zone cu temperaturi mai ridicate.

„Există studii realizate pe o specie destul de comună și la noi, pițigoiul mare. În perioada de cuibărire, puii devin mai mici decât cei care sunt crescuți în pădure. Sunt și mai puțini la număr, dar și cu o masă corporală mai redusă. Acesta poate fi un mod de adaptare la mediul urban și la căldură”, a arătat Szabó Zoltán.

Mai mult, păsările migratoare întâmpină dificultăți deoarece insectele cu care se hrănesc răspund mai rapid la schimbările climatice și își schimbă perioadele de aglomerare maximă. Păsările ajung astfel prea târziu pentru a găsi hrană suficientă pentru pui.

În plus, specii sudice, precum flamingii, au început să apară în România. De cealaltă parte, păsările de munte sunt în dezavantaj, neavând unde să urce mai sus pentru a găsi condiții favorabile.

„Există o schimbare în aceste distribuții care deja se vede și care se accentuează tot mai mult. Probabil vor apărea și dispariții. Aceste lucruri au efect de cascadă, se întâmplă undeva o problemă care poate afecta tot lanțul și pe o perioadă lungă. O mare parte dintre aceste legături nu le cunoaștem destul de bine pentru a putea prezice unde va apărea o astfel de problemă”, a mai spus Szabó Zoltán.

Cum putem face Clujul mai prietenos cu păsările?

Biologul clujean recomandă amenajări urbane care să includă cât mai puține suprafețe artificiale și care asigură diversitatea vegetației, cu specii autohtone. Acestea oferă mai multe beneficii faunei și florei locale decât speciile tropicale.

„Ca amenajări la nivelul orașelor, sunt recomandată cât mai puține suprafețe artificiale și folosirea a cât mai mult strat care nu acumulează căldură. De asemenea, trebuie cât mai multă vegetație, cu diversitate mare și cu specii autohtone. Acestea s-au adaptat la condiții locale, și, deși pot fi mai afectate, aduc mai multe beneficii pentru faună și floră decât speciile exotice”, a conchis Szabó Zoltán.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Masatto inaugurează un nou showroom de fotolii de masaj în Cluj-Napoca, prezentând cele mai noi modele

Publicat

Masatto

Masatto, firmă autohtonă care pune pe piață unele dintre cele mai avansate fotolii de masaj, a inaugurat cel mai nou showroom al său în inima Transilvaniei, pe strada Traian Vuia 214, vis-a-vis de Aeroportul Internațional Avram Iancu. În cadrul evenimentului au fost prezentate două modele inovatoare de fotolii de masaj, cele mai avansate din lume în acest moment, alături de întreaga gamă de produse premium Masatto.

Într-o atmosferă descrisă de participanți drept „cea mai relaxantă deschidere de showroom imaginabilă”, invitații au avut ocazia să experimenteze personal beneficiile tehnologiei de ultimă generație integrate în fotoliile Masatto.

Andrei Frona, proprietarul Masatto, a declarat: „Ne dorim să aducem experiența terapeutică a masajului în confortul și intimitatea casei fiecărui clujean.

Știm că viața modernă este agitată, iar timpul este prețios. Cu fotoliile noastre de masaj, beneficiezi de relaxare profundă și ameliorarea durerilor musculare oricând dorești, fără a fi nevoie să îți planifici programul în jurul unei programări la salon sau să pierzi timp în trafic.

Andrei și Timea Frona

Investiția într-un fotoliu se amortizează rapid

Noul nostru showroom din Cluj-Napoca este un pas important în misiunea noastră de a face masajul de calitate accesibil tuturor, eliminând barierele timpului și costului. O investiție într-un fotoliu de masaj Masatto se amortizează rapid, oferindu-ți echivalentul a trei maseuri profesioniști la dispoziția ta, 24/7.”

Noul showroom Masatto din Cluj-Napoca reprezintă un pas important în misiunea companiei de a face tehnologia de masaj de înaltă calitate accesibilă tuturor.

Despre Masatto

Masatto este firmă autohtonă (din Cluj) care, în cei 12 ani de activitate, a ajuns un brand recunoscut la nivel european pentru fotoliile sale de masaj inovatoare, ce îmbină designul ergonomic cu tehnologia de ultimă generație pentru a oferi o experiență de masaj personalizată și eficientă.

Cei care doresc să simtă experiența fotoliilor Masatto sunt așteptați la showroom-ul din strada Traian Vuia, vis-a-vis de Aeroportul Cluj-Napoca, la numărul 214, în curte.

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj dezminte informațiile transmise de către PNL Cluj

Publicat

USR Cluj dezminte informațiile transmise de către PNL Cluj. În ceea ce privește afișajul publicitar în municipiul Cluj-Napoca, USR are contract încheiat cu Aleea Media SRL pentru panotaj şi afişaj.

Contractul prevede o clauză conform căreia societatea își asumă să afișeze materialele USR cu respectarea tuturor normelor legale.

„PNL dă dovadă de foarte multă ipocrizie. Deși e plină țara de panouri cu „ostașul” Ciucă, fix PNL s-a găsit să spună că afișele Elenei Lasconi din Cluj-Napoca ar fi ilegale. Același PNL despre care autoritățile au constatat că în perioada campaniei pentru alegerile locale a încălcat legea, același PNL care a pierdut în primă instanță un proces cu USR pentru că a distribuit materiale mincinoase cu sigla partidului nostru, același partid se erijează acum în apărător al dreptății”, a transmis Oana Murariu, președinta USR Cluj.

„Elena Lasconi va fi un președinte dintre oameni, printre oameni”

Oricât va încerca PNL să o cenzureze și să o atace, Elena Lasconi va fi un președinte dintre oameni, printre oameni. Un președinte pentru toți, nu doar pentru unii. Și, da, clujenii trebuie să știe că au un astfel de candidat pentru Președinția țării. Încercarea disperată a PNL și PSD de a falsifica informații și comunicarea publică prin intermediul televiziunilor, radiourilor sau prin astfel de comunicate din partea Biroului de minciuni de presă al PNL trădează multă frică. Probabil cineva de la PNL a văzut sondajele pentru alegerile prezidențiale și a intrat în panică văzând că Elena Lasconi va fi candidatul dreptei în turul 2.

„Mie îmi sună a disperare. Dacă domnul Boc dorește să înceapă o luptă politică, să facă cinstit și asumat acest lucru”, a transmis președinta USR, Elena Lasconi.

PNL Cluj demonstrează încă o dată că își concentrează energia ÎMPOTRIVA a ceva și nu PENTRU Cluj sau pentru țară. Am vrea să vedem o preocupare reală din partea PNL pentru deblocarea sau accelerarea marilor proiecte ale Clujului: centură, metrou, tren metropolitan, proiecte care, din păcate, sub administrația PNL bat pasul pe loc de prea mult timp într-o permanentă bătaie de joc față de întreaga comunitate clujeană.

Citește mai departe

ECONOMIE

E.ON România susține deschiderea Centrului Social de Psihoterapie la Cluj, un proiect inițiat de Asociația Zi de Bine

Publicat

E.ON

E.ON România continuă eforturile de susținere a comunităților locale și se implică în dezvoltarea unui centru social de psihoterapie la Cluj, care va contribui la îmbunătățirea sănătății mintale a celor care au nevoie de ajutor specializat. În parteneriat cu Asociația Zi de Bine și Atelierul Faptelor Bune, E.ON susține această inițiativă pentru a facilita accesul persoanelor vulnerabile din Cluj la servicii de psihoterapie.

Noul centru social de psihoterapie va oferi ședințe de terapie pentru copii, adolescenți, victime ale violenței domestice, persoane vârstnice și pentru toți cei care au nevoie de ajutor profesional specializat. Acest proiect vine ca răspuns la nevoia profundă de suport emoțional și psihologic în județ, replicând modelul de succes al centrului deschis anul trecut în București, unde într-un singur an au avut loc peste 5.000 de ședințe de terapie.

Acces la servicii de sănătate

Potrivit unui studiu întocmit de D&D Research, cu scopul de a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psiho-emoțională, 55% dintre români susțin că resimt un impact negativ asupra echilibrului emoțional.

Efectele pandemiei, conflictul de la granițele României sau epuizarea generală la locul de muncă se numără printre motive. Totodată, o mare parte dintre români consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, dar costul ședințelor reprezintă un obstacol important.

Prin deschiderea noului centru social de psihoterapie de la Cluj, ne dorim să îmbunătățim accesul la servicii de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, dar care nu își permit acest lucru.

Sănătatea mintală, prioritară

„Prin fiecare proiect al asociației ZI de BINE dedicat sănătății mintale, ne propunem să încurajăm o societate înțelegătoare și solidară, în care empatia nu e o excepție, ci normalul. În termeni simpli, suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie, oferindu-le instrumentele și sprijinul necesar pentru a depăși provocările vieții.

Prin urmare, vom fi sprijin pentru accesibilizarea serviciilor de psihoterapie pentru copii, adolescenți, adulți și toți cei care au nevoie de sprijinul potrivit la momentul potrivit.

Sănătatea mintală ar trebui să fie prioritară și toată lumea să aibă acces la terapie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.

De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu la Bobâlna. Pompierii luptă să oprească flăcările care ar putea ajunge la pădure

Publicat

De

Incendiu la Bobâlna

Incendiu de proporții la Bobâlona, în județul Cluj.

Flăcările amenință să ajungă la pădure, asta după ce au cuprins o anexă a unei gospodării din zonă.

Pompierii au reușit să protejeze o casă de locuit.

Incendiu la Bobâlna. Pompierii luptă să oprească flăcările care ar putea ajunge la pădure

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej desfășoară în aceste momente o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care se întinde pe mai multe hectare, în localitatea Bobâlna.

Flăcările, arată reprezentanții ISU Cluj, au cuprins și o anexă gospodărească.

Pompierii au reușit să protejeze casa din apropiere.

La fața locului acționează două echipaje ale ISU Cluj.

Pompierii lucrează pentru localizarea incendiului, astfel încât acesta să nu ajungă la pădure.

Revenim cu amănunte.

Foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax