Connect with us

EVENIMENT

Păsările părăsesc Clujul din cauza vremii calde. Biolog: Schimbările au efect de cascadă, o problemă poate afecta tot lanțul

Publicat


Vremea caldă și activitatea păsărilor sunt strâns legate, iar temperaturile ridicate pot avea efecte greu de prevăzut asupra păsărilor și a lanțului trofic al acestora.

Temperaturile ridicate pot afecta comportamentul păsărilor. Un prim semn al acestor efecte este scăderea numărului și activității lor în interiorul orașelor, care constituie adevărate insule de căldură în timpul verii.

Într-un interviu pentru Cluj24, Dr. Szabó D. Zoltán, Biolog la Asociația Grupul Milvus, a explicat cum afectează căldura comportamentul păsărilor și ce măsuri pot fi luate pentru a le ajuta.

Orașele, insule de căldură

Biologul clujean arată că temperaturile ridicate pot aduce modificări în activitatea păsărilor, acestea devenind mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Orașele, inclusiv Cluj-Napoca, sunt niște insule de căldură, datorită suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura.

„Este foarte posibil ca, din cauza căldurii, activitate păsărilor să fie modificată, să devină mult mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Este cunoscut faptul că păsările cântătoare cântă mai intensiv dimineața decât în timpul zilei.

În general, orașele sunt niște insule termice, din cauza suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura destul de mult. În cazul Clujului, se vede foarte bine că este cu 2-3 grade Celsius mai cald decât în afara orașului. Iarna, acest lucru este avantajos pentru păsări, însă acum, cu siguranță acesta este un dezavantaj”, a explicat acesta.

Căldura din oraș alungă păsările către periferie

În orașele cu vegetație redusă, unde umbra și locurile umede lipsesc, păsările tind să părăsească orașul pe timpul caniculei. Biologul Szabó Zoltán arată că studiile realizate în centrul Clujului au relevat o lipsă de activitate a păsărilor.

„Penajul păsărilor este, de obicei, un termoizolator destul de bun, care protejează atât împotriva frigului, cât și a căldurii. În cazul orașelor, unde vegetația este mult mai redusă, nu există umbră, nu există niște locuri mai umede sau mai răcoroase, unde să se retragă. Atunci, efectul este că părăsesc orașul, mai ales centrul orașului, este un fenomen destul de bine cercetat. Recent, am făcut o evaluare simplă în centrul Clujului și am văzut și eu că, chiar și dimineața, când de obicei sunt mai active, nu era nicio mișcare. Se mișcă spre periferie și probabil în pădurile și câmpurile învecinate”, a declarat biologul.

În cazul Clujului, deshidratarea nu ar trebui să fie o problemă majoră, deoarece există multe suprafețe cu apă. Totuși, locuitorii pot ajuta, oferind resurse de apă, cum ar fi o găleată în grădină sau pe balcon, mai spune Szabó Zoltán.

Lipsa stratului de vegetație medie, o problemă

Un alt aspect problematic este diversitatea redusă a stratului de vegetație din orașe. Lipsește stratul de arbuști, care oferă păsărilor locuri de adăpost și odihnă.

„Există o diversitate mică a stratului de vegetație, lipsește stratul de arbuști, care le-ar oferi păsărilor mai multe locuri de adăpostire, de odihnă. Avem copaci, avem iarbă, dar lipsește stratul de mijloc, de arbuști, care oferă foarte multe beneficii multor specii. Sper ca acest lucru să se schimbe în curând, dar asta depinde de managementul orașului”, a arătat expertul.

Mecanisme de adaptare la noul „normal”

Păsările au capacitatea de a dezvolta rapid strategii de evadare din oraș atunci când traiul devine dificil, zburând spre zone mai favorabile.

De asemenea, s-au observat modificări și în dezvoltarea puilor crescuți în zone cu temperaturi mai ridicate.

„Există studii realizate pe o specie destul de comună și la noi, pițigoiul mare. În perioada de cuibărire, puii devin mai mici decât cei care sunt crescuți în pădure. Sunt și mai puțini la număr, dar și cu o masă corporală mai redusă. Acesta poate fi un mod de adaptare la mediul urban și la căldură”, a arătat Szabó Zoltán.

Mai mult, păsările migratoare întâmpină dificultăți deoarece insectele cu care se hrănesc răspund mai rapid la schimbările climatice și își schimbă perioadele de aglomerare maximă. Păsările ajung astfel prea târziu pentru a găsi hrană suficientă pentru pui.

În plus, specii sudice, precum flamingii, au început să apară în România. De cealaltă parte, păsările de munte sunt în dezavantaj, neavând unde să urce mai sus pentru a găsi condiții favorabile.

„Există o schimbare în aceste distribuții care deja se vede și care se accentuează tot mai mult. Probabil vor apărea și dispariții. Aceste lucruri au efect de cascadă, se întâmplă undeva o problemă care poate afecta tot lanțul și pe o perioadă lungă. O mare parte dintre aceste legături nu le cunoaștem destul de bine pentru a putea prezice unde va apărea o astfel de problemă”, a mai spus Szabó Zoltán.

Cum putem face Clujul mai prietenos cu păsările?

Biologul clujean recomandă amenajări urbane care să includă cât mai puține suprafețe artificiale și care asigură diversitatea vegetației, cu specii autohtone. Acestea oferă mai multe beneficii faunei și florei locale decât speciile tropicale.

„Ca amenajări la nivelul orașelor, sunt recomandată cât mai puține suprafețe artificiale și folosirea a cât mai mult strat care nu acumulează căldură. De asemenea, trebuie cât mai multă vegetație, cu diversitate mare și cu specii autohtone. Acestea s-au adaptat la condiții locale, și, deși pot fi mai afectate, aduc mai multe beneficii pentru faună și floră decât speciile exotice”, a conchis Szabó Zoltán.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Băiatul de 15 ani, care s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, conducea un autoturism FURAT din Turda

Publicat

De

Băiat de 15 ani, a furat mașina cu care s-a răsturnat

Băiatul de 15 ani, care a ajuns în spital cu multiple traumatisme, după ce s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, în județul Cluj are mari probleme.

Copilul a furat mașina cu care a făcut accidentul, ceea ce a dus la extinderea urmăririi penale pe numele său.

A furat mașina cu care a făcut accident

Potrivit reprezentaților IPJ Cluj, în cursul zilei de 5 aprilie, în contextul cercetărilor desfășurate cu privire la accidentul rutier produs în aceeași zi, în localitatea Săndulești, pe numele tânărului vizat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de furt calificat.

Polițiștii au constatat faptul că în cursul nopții de 4 spre 5 aprilie, băiatul a sustras autoturismul de pe o stradă din municipiul Turda, acesta fiind lăsat neasigurat de către proprietar.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc și ministrul Tánczos Barna au alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

Publicat

De

Emil Boc și Tanczos Barna au alergat la maratonul Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a alergat și în acest an la maratonul Wizz Air și a făcut o pledoarie pentru mișcare.

Peste 7.800 de alegători au luat starul la diferitele probe ale maratonului găzduit de Cluj-Arena, printre ei fiind și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.

Emil Boc a alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

L-a zero grade, în timp ce fulguia, Emil Boc a alergat duminică dimineața la crosul de 4 kilometri din cardrul maratonului, alături de aproape 8.000 de oamei din țară și străinătate, înscriși la diferite curse.

“Mișcarea este cea mai bună investiție în sănătate. Nu este altă investiție mai ieftină într-un stil de viață sănătos”, a spus Emil Boc înainte de a pleca în cursă.

Acesta le-a transmis un mesaj și clujenilor sub 50 de ani, respectiv să nu aștepte să ajungă la această vârstă pentru a avea o viață de calitate. “O viață de calitate se pregătește mai din timp”, le-a transmis primarul Clujului.

Și ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a alergat tot la proba de 4 kilometri, alături de Boc.

La finalul cursei de 4 kilometri, Emil Boc a spus că, deși a fost frig și a fulguit, atmosfera a fost una foarte bună, cu mulți oameni foarte faini.

“Nu contează cât alergi, câte minute faci pe kilometru, contează să faci mișcare”, a fost concluzia lui Emil Boc, care a alergat cei 4 kilometri în 23 de minute.

Peste 7.800 de iubitori din sport au alergat la maratonul de la Cluj

„Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România, ajunsă la a 14-a ediție, are loc în acest weekend.

Potrivit organizatorilor, peste 7.800 de participanți din țară și străinătate au alergat pe traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului

Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe și pentru amatori.

Probele:

  • Maratonul Wizz Air (42,2 km)
  • Semimaratonul Parapet (21,1 km)
  • Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
  • Cross Garmin (10 km)
  • Crosul Mindera (4 km)
  • curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.

 

Foto: Tánczos Barna/ Facebook șo Ovidiu Cîmpean/Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Publicat

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.

Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.

Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus

Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.

Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.

Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Publicat

De

Campanie pentru animale a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.

Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.

Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.

Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.

„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.

Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.

Donații de 25 de lei

Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.

Ce trebuie să faceți

Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.

  • IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
  • IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
  • IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate