Connect with us

ACTUALITATE

PAȘAPOARTELE COVID, disponibile de la sfârșitul lunii iunie și în România

Publicat


Marți a fost lansat de către Uniunea Europeană sistemul tehnic care permite verificarea certificatelor digitale COVID, iar șapte state membre au început să elibereze primele certificate.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri, la Europa FM, că certificatele digitale vor fi emise până la sfârșitul lunii iunie și în România și a precizat că autorităţile pregătesc, în prezent, portalul care să elibereze aceste certificate.

Gheorghiță: „Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”.

Certificatul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Certificatul COVID se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au decis să se conecteze chiar de marți la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE.

Disponibil în format digital sau pe hârtie, certificatul va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

ITM Cluj: 28 de muncitori prinși că munceau la negru în construcții. Ce AMENZI au primit angajatorii

Publicat

Un număr de 28 de muncitori au fost prinși de inspectorii ITM Cluj că munceau la negru în domeniul construcțiilor, în urma unui control desfășurat în perioada 9.06.2021 – 16.06.2021.

ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 74 de angajatori din judeţul Cluj și a aplicat amenzi în cuantum total de 617.000 lei la un număr de 40 de angajatori.

Neconformități pentru care angajatorii au fost  amendați  în  domeniul  relațiilor de muncă sunt munca nedeclarată, la un număr de 29 de angajatori fiind depistate 28 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare.

Lipsă măsuri de protecție

”O persoană a fost găsită în activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 570.000 lei pentru munca nedeclarată”, arată ITM Cluj

De asemenea, au fost constatate neconformități în domeniul securității și sănătății în muncă pentru care s-au aplicat 11 amenzi  în valoare de  47.000 lei.

”S-au constatat lipsa măsurilor de protecție colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălțime sau prin goluri tehnologice( lipsă balustrade de protecție sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecție), neutilizarea  de echipamente individuale de protecție,  lipsa autorizației echipamentelor de muncă”, au precizat inspectorii ITM Cluj.

Aceștia au mai menționat că au fost sistate 2 locuri de muncă la 2 societăți, pentru pericol grav și iminent de cădere de la înălțime, au fost sistate 11 locuri de muncă din cauza neutilizării echipamentelor individuale de protecție și au fost oprite din funcțiune 5 echipamente de muncă la 5 angajatori,  pentru  pericol  grav  și  iminent  de  electrocutare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

USR PLUS propune ca pe cărțile de identitate sa nu ne mai fie trecute ADRESELE de domiciliu

Publicat

USR PLUS propune ca pe cărțile de identitate să nu ne mai fie trecute adresele de domiciliu, aspect care ar genera „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”, anunță copreședintele partidului Dan Barna.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea pe identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciliului pe respectiva carte de identitate”spune dan Barna.

El apreciază că acet lucru ar permite „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Record de vizitatori la Salina Turda, de Rusalii, cu toate că s-au scumpit biletele

Publicat

De

Salina Turda a scumpit recent toate tarifele practicate, de la intrare și până la utilizarea aparatelor din incintă. Cu toate acestea, de Rusalii s-a înregistrat un record de vizitatori.

Peste 10.000 de persoane au vizitat obiectivul turistic în această minivacanță.

„A fost stabilit un nou record de vizitare al Salinei Turda în minivacanța de Rusalii. Peste 10.000 de turiști, veniți din toate colțurile lumii, au preferat să-și petreacă weekend-ul prelungit în cel mai frumos loc subteran. Ademeniți de frumusețile găzduite de salina noastră, au fost mulți turiști care au optat pentru un sejur complet în orașul nostru.

Așadar, atât pensiunile, hotelurile cât și restaurantele din oraș, au fost ocupate într-o proporție foarte mare în acest weekend prelungit. Ei bine, iată cum Salina Turda, poarta spre inima Transilvaniei, pune orașul nostru pe harta turiștilor de pretutindeni. Desigur, bucuria e cu atât mai mare cu cât vedem că mulți dintre turiștii care ne-au trecut pragul revin cu drag în orașul nostru.

Am certitudinea că acesta este doar începutul, iar în perioada următoare orașul nostru va găzdui și mai mulți oaspeți. Vă asigur că la fel ca și până acum, voi întreprinde toate demersurile necesare pentru ca potențialul turistic al orașului nostru să fie pus în valoare așa cum se cuvine”, a precizat primarul din Turda, Cristian Matei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Județean Cluj nu mai finanțează telegondola de la Turda

Publicat

De

În urmă cu 7 luni a fost semnat un acord de asociere între Consiliul Județean Cluj și Primăria Turda în vederea amenajării unui traseu de telegondolă care să lege mai multe obiective turistice importante: Salina Turda, Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

De atunci însă nu s-a mai făcut nimic.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că cel puțin în acest an nu mai poate să fie făcută această cheltuială pentru că mare parte din bugetul județului s-a îndreptat către unitățile spitalicești în lupta împotriva COVID19.

Totuși, la nivel administrativ, CJ Cluj va duce mai departe proiectul, dacă Primăria Turda face rost de bani.

Anul trecut, Consiliul Județean Cluj anunța că va elabora întreaga documentație tehnică și de urbanism necesară implementării proiectului. De asemenea, forul administrativ județean va asigura și cofinanțarea execuției lucrărilor pe acele tronsoane ale rețelei situate în afara municipiului Turda.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate