Connect with us

ACTUALITATE

PASAJUL subteran pe sub Cluj-Napoca, abandonat din lipsă de fonduri. Ar fi avut traseul Calea Moților – Biserica Sf. Petru

Publicat


Înainte de proiectul de metrou, Primăria Cluj-Napoca a încercat încă din 2008 să găsească soluții de fluidizare a traficului rutier, o variantă propusă fiind cea a unui pasaj subteran care să traverseze orașul pe o lungime de 2,7 km, de la începutul Căii Moților până la Biserica Sf. Petru.  Proiectul a fost abandonat din lipsă de fonduri, deși oficialii Primăriei susțineau că se vor accesa bani europeni.

Astfel, pentru obiectivul de investiții “Pasaj subteran Calea Moţilor – B-dul 21 Decembrie 1989”, Primăria municipiului Cluj-Napoca a încheiat un contract de servicii în data de 13.02.2008 cu S.C. ARCADIS GEDAS S.A. BELGIA – proiectant general.
”Obiectivul nu a ajuns in faza de elaborare a studiului de fezabilitate, iar în concluzie nu a fost realizat și nu a fost achitat. În anul 2009 colaborarea cu proiectantul a fost întreruptă cu acordul ambelor părți”, arată Primăria.

Șosele subterane suprapuse

Mai departe, în anul 2013 a fost comandat si realizat proiectul conceptual de reabilitare a centrului municipiului Cluj-Napoca prin construirea unui tunel subteran, într-o primă etapă pe traseul străzilor Calea Moților – Memorandumului- B-dul 21 Decembrie 1989 și pentru o etapă de perspectivă pe traseul extins spre vest până la Nodul N, respectiv spre est până la Biserica Sf. Petru, dar și spre Calea Dorobanților.

”Acest proiect conceptual a fost realizat de firma Egis International SA Franța- Sucursala București, a costat 78.716,44 lei TVA inclus și a fost achitat”, au mai spus reprezentanții Primăriei clujene.
Au fost prezentate 3 variante: șosele suprapuse, tranșee acoperite- tranșee separate, respectiv tunel executat cu scut.
​”Varianta recomandată a fost aceea de șosele suprapuse cu 2 benzi pe sens, cu adâncimea de la partea inferioară a tunelului la 12,4m, a cărui cost estimat ar fi fost de 329 milioane euro. Proiectul nu a fost realizat din cauza lipsei fondurilor necesare”, au conchis reprezentanții municipalității.

Cu alte cuvinte, nu s-a mai aplicat pentru acest proiect pe fonduri europene, deși oficialii susțineau că aceasta era sursa de finanțare cea mai la îndemână.

Boc în ianuarie 2013: Tunel finanțat din fonduri europene

„Vrem să avem şi la Cluj, cum există de altfel în majoritatea oraşelor europene, un pasaj subteran. Acesta va avea o lungime de aproximativ un kilometru şi va lega Calea Moţilor de Bulevardul 21 Decembrie. Tunelul urmează să aibă şi câteva ramificaţii, cu ieşire spre gară şi spre Calea Turzii, dar şi un parking subteran.

Prin realizarea acestui proiect va fi decongestionat traficul din centrul oraşului, care ar urma să devină zonă pietonală, dar va fi pus mai bine în valoare şi centrul istoric. Este un proiect de viitor necesar Clujului, pentru că trebuie să profităm de frumuseţile pe care acest oraş ni le oferă.

Finanţarea ar urma să fie făcută prin fonduri europene, vor fi nevoie de multe milioane de euro, ştiu că nu e uşor, dar la dezbaterea bugetului pe 2013 nu trebuie să scăpăm din analiză şi acest lucru”, declara edilul în ianuarie 2013.

Boc în iulie 2013: Pasaj subteran de 2,7 km

Același Boc declara în iulie 2013 că municipalitatea a comandat un studiu privind construirea unui pasaj rutier subteran, pe sub centrul municipiului, pe o lungime de 2,7 kilometri.

„Sunt trei variante de lucru, cu costuri cuprinse între 329 de milioane de euro şi 492 de milioane de euro. Prima variantă ar fi cea optimă, pornind de pe strada Clinicilor până la Biserica Sfântul Petru, în cartierul Mărăşti.

Soluţiile tehnice vor intra în analiza departamentelor din Primărie şi apoi vom decide în ce măsură se poate intra în etapele următoare, de pregătire a studiilor de prefezibilitate şi fezabilitate.

Este un proiect care va fi finanţat din fonduri europene şi se va întinde pe două cicluri bugetare ale UE, începând din 2014, dar va presupune şi o finanţare naţională şi locală. Proiectul poate fi realizat în 53 de luni din momentul demarării lucrărilor, plus o perioadă anterioară de pregătire a proiectului şi a licitaţiei”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, proiectul ar rezolva problema traficului rutier şi a zonei pietonale din centrul municipiului Cluj-Napoca.

„Cu toţii ne dorim să avem o zonă pietonală în centrul oraşului, să ajungem mai repede dintr-o parte într-alta a oraşului, să nu mai trecem prin centru cu maşina, dinpre cartierul Mănăştur spre aeroport sau invers. Dorim să avem în centru o zonă pietonală deschisă şi modernizată.

Pentru asta avem nevoie de soluţii. Studiul este un prim document de lucru. Este cel mai complex proiect al municipiului, iar aceasta este menirea unei primării, să se gândească la viitor. Trebuie să ne gândim la perspectiva de dezvoltare a oraşului în următorii 15 ani”, a subliniat atunci Boc.

Studiul comandat de Primăria Cluj-Napoca a fost realizat de o firmă din Franţa, care a primit 14.000 de euro pentru realizarea lui.

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se DESCHID târgurile. OSERUL Clujului abia aşteaptă. Alte RELAXĂRI de la 1 IULIE. Anunţul premierului

Publicat

Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

‘Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern’, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: ‘Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru’.

‘Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat’, a adăugat Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

STUDIU: 70% dintre elevi, îngrijorați de EFECTELE adverse ale vaccinului, în special de posibilitatea INFERTILITĂȚII

Publicat

De

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le-ar putea avea vaccinul împotriva Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor.

Practic, elevii își pun întrebări privind eficacitatea pe termen lung a vaccinului, dar se tem și de posibilitatea infertilității, a declarat marți Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de elevi din întreaga țară.

„Vedem că rata de vaccinare în rândul elevilor crește și avem cifre bune și asta se datorează în primul rând faptului că noi facem parte dintr-o generație interconectată, care este în permanență racordată la informații, factual, de cele mai multe ori, însă, din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor”, a spus reprezentantul elevilor.

Conform acestuia, raportul realizat arată că 40% dintre elevi vor să se vaccineze.

Cei nehotărâți trebuie informați

„Pe de altă parte, 61% dintre elevi nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare aici trebuie dusă, pe segmentul de elevi care nu s-au hotărât încă.

În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin.

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilitatea infertilității, sunt temeri care au un fundament științific mai mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca aceste temeri să fie adresate de către autorități și într-un mod în care să fie accesibil în mod real fiecărui elev în parte”, a mai spus Rareș Voicu.

Puțini elevi vorbesc despre vaccin la școală

Acesta a spus că, potrivit raportului, jumătate dintre elevi susțin că nu au vorbit despre vaccin la școală.

„De multe ori, comunicarea oficială din partea Guvernului nu ajunge la elevi, fie că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere al fiecărui elev în parte”, a mai spus președintele CNE.

Rareș Voicu a atras atenția și asupra discrepanței existente în ceea ce privește informarea elevilor din mediul urban și a celor din mediul rural.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, 100.000 de minori s-au vacciat până în prezent.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

PANEMAR a scumpit pâinea albă cu un leu. Fără nicio EXPLICAȚIE. Și alte produse de panificație au prețurile majorate

Publicat

De

Producătorul clujean de panificație Panemar a scumpit de marți produsele, iar pâinea albă se vinde cu 7 lei în loc de 6 lei în timp ce pâinea artizanală costă 8 lei în loc de 7 lei. 

Toate produsele de patiserie ale Panemar, de la cornuri, croissante și cozonaci s-au scumpit fără să existe nicio explicație pentru majorarea de prețuri.

Pâinea albă cântărește un kilogram.

”Nici măcar nu au așteptat 1 iulie, au majorat de marți, 22 iunie, pe neașteptate. Ne-am trezit cu prețul majorat la mai multe produse. Mie îmi crește cineva pensia? Ei își permit …”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Ultima majorare de preț la pâine a avut loc la Panemar la începutul lui septembrie 2019.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un ŞOFER se plimba cu maşina pe ACOSTAMENT într-o localitate clujeană. Poliţiştii l-au amendat

Publicat

Un şofer a fost surprins de poliţiştii clujeni în timp ce se deplasa cu maşina pe acostament, între localităţile clujene Gilău şi Floreşti.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observa un autoturism ce se deplasează pe acostamentul DN1, transmitem următoarele:

La data de 22 iunie a.c.,  în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat un conducător auto care se deplasa pe acostamentul Drumului Național 1, din direcția Gilău spre Florești.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea autoturismului și sancționarea contravențională a conducătorului auto, în conformitate cu OUG 195/2002R”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate