Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Parteneră de afaceri a Elenei Udrea, condamnată la 5 ani de închisoare şi 4 milioane către stat. Bode le-a felicitat

Publicat


elena udrea bode

Femeia de afaceri Lia Stanca, trimisă în judecată de procurori pentru infracțiuni de evaziune fiscală, a fost condamnată, zilele trecute, de Tribunalul Sălaj la 5 ani de închisoare cu executare, fără acord de recunoaștere a faptelor. În plus, instanța o obligă la plata sumei de aproximativ 4 milioane de lei către bugetul de stat, prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit şi TVA.

Parteneră de afaceri a Elenei Udrea, condamnată la 5 ani de închisoare

Pentru recuperarea banilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au instituit sechestru asiguratoriu pe mai multe bunuri ale inculpatei, măsură menținută și de instanță. În solidar cu inculpata răspund pentru prejudiciul creat și firmele SC Vidalis Impex, SC Primarom Exim SRL și SC Izomat SA, părți responsabile civilmente în acest dosar. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel”, scrie Graiul Sălajului.

“(…)condamnă pe inculpata S.V.E. ( Stanca Veronica Elena, n.red.) la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru comiterea infracţiunii continuate de evaziune fiscală (41 acte materiale). (…) aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (exercitarea dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală) pe o durată de 3 ani după terminarea executării pedepsei principale.

În baza art.71 alin.1 C.p.p din 1969, pe durata executării pedepsei aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală). (…) admite acţiunea formulată şi precizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi, în consecinţă: – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC P SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 3.265.347 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit (203.840 lei) şi TVA (3.061.507 lei), la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC V.I.SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 749.988 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC I SA la plata, către bugetul de stat, a sumei de 148.332 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv”

Sechestru pe bunuri

În vederea recuperării prejudiciului creat bugetului statului, intanța a decis să menţină sechestrul asiguratoriu instituit până la concurenţa sumei de 4.661.932 lei prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data de 2 iunie 2015, restrâns în faza de cameră preliminară până la concurenţa sumei de 3.368.775 lei, asupra mai multor bunuri aflate în proprietatea femeii de afaceri.

Procurorii au instituit sechestru pe mai multe imobile: teren extravilan în suprafață de 2900 mp, teren extravilan în suprafață de 1100 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp, teren extravilan în suprafață de 2800 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp), curți/construcții în suprafață de 500 mp, teren extravilan arabil în suprafață de 3600 mp, teren intravilan arabil în suprafață de 800 mp, teren împădurit (pădure) în suprafață de 300.000 mp.

De asemenea, în vederea garantării recuperării în întregime a prejudiciului creat bugetului statului și în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare, magistrații au dispus luarea, până la concurenţa sumei de 3.380.775 lei, a măsurilor asiguratorii ale sechestrului și asupra oricăror alte bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpatei S.V.E. şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatei de către o a treia persoană.

Măsurile asiguratorii ale sechestrului se aplică și asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând părții responsabile civilmente SC P E SRL şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu părții responsabile civilmente SC P E SRL de către o a treia persoană.

Prin sentința pronunțată, judecătorii desfiinţează cele 41 facturi fiscale ce nu conţin operaţiuni reale, existente în dosarul de urmărire penală.

În plus, instanța “obligă inculpata SVE în solidar cu SC P E SRL, în solidar cu SC V I SRL (prin lichidator judiciar) și în solidar cu SC I SA (prin lichidator judiciar) la plata a câte 4.000 lei cheltuieli judiciare către stat . Constată că inculpata a fost asistată de apărători aleşi. În baza art.13 al.1 din Legea nr.241/2005, prezenta hotărâre se va comunica, la data rămânerii definitive, către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și către Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj – în vederea înscrierii, în cazierul fiscal, de menţiuni cu privire la infracţiunea reţinută în sarcina inculpatei şi pedeapsa aplicată. Totodată, prezenta hotărâre se va comunica, la data rămânerii definitive, şi către Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj”.

Hotărârea Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, atât de inculpată cât și de procurori.

Bode le-a felicitat

 

„Prin rechizitoriul întocmit în 31 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Stanca Veronica Elena pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.(…) Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2011-2013, în calitate de reprezentant legal al unui număr de 4 societăți, a emis 41 de facturi de avans nestornate ce nu reprezentau operațiuni reale către trei societăți beneficiare admnistrate tot de inscupltata Stanca Veronica Elena, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor aferente bugetului de stat și cu consecința cauzării unui prejudiciu în cuantum de 4.163.667 lei, care nu a fost recuperat. După emiterea facturilor fiscale fictive, inculpata SVE a solicitat intrarea în insolvență a celor 4 societăți. În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatei până la concurența sumei de 4.163.667 lei”, explicau, atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, despre prietena Elenei Udrea.

Lia Stanca este fosta soție a generalului SRI Viorel Stana, decedat în 2021. A cochetat și cu politica, fiind președinte al filialei județene a Partidului Ecologist Român, formațiune din partea căreia, în 2020, a candidat la alegerile parlamentare pentru un post de senator.

A fost, de asemenea, parteneră de afaceri cu Elena Udrea la Băile Boghiș. Curtea de Apel Cluja decis, în ianuarie 2022, declanșarea procedurii falimentului pentru firma SC Băi Boghiș SRL, aflată în insolvență din 2019. Instanța clujeană a luat această decizie la solicitarea companiei Construcții Erbașu, care avea de recuperat o creanță de peste 6,6 milioane de lei de la SC Băi Boghiș SRL, după ce a efectuat lucrări de reabilitare și modernizare a stațiunii, în 2013.
Atunci, actualul ministru al Afecerilor de Interne le lăuda pe cele doua femei de afaceri : Felicităir. Aţi demonstrat inca o data ca intr-un judet mic precum Salajul se pot face lucruri mari , scria Bode pe Facebook.Dupa ce anul trecut Udrea a fost condamnata si arestata pentru fapte de coruptie, a venit acum randul femeii de afaceri Lia Stanca sa fie condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare, fara acord de recunoastere a faptelor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul UNTOLD de la Cluj, ales pentru a doua oară în TOP 10 cele mai mari festivaluri din lume

Publicat

untold 2022

Festivalul UNTOLD 2022, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, a fost votat în top 10 cele mai mari festivaluri ale lumii în clasamentul realizat de DJ Mag, cea mai mare publicație din industria muzicii electronice la nivel global. După o pauză de trei ani, revista britanică a publicat primul top al celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii. Voturile au fost date de fanii de pe întreg mapamondul.

Pentru Top 100 Festivals, au votat peste 100.000 de fani din întreaga lume, în perioada 5-26 octombrie 2022. Festivalul din Cluj-Napoca ocupă locul 9 în clasamentul celor mai mari 100 de festivaluri din lume și a devansat festivaluri cu tradiţie precum Burning Man, Sziget, Lollapalooza, Parookaville sau Mysteryland.

Pentru ediția din acest an, creatorii uneia dintre cele mai frumoase experiențe de festival din lume, vor aduce în Cluj-Napoca cei mai mari artiști internaționali. Trupa Imagine Dragons este una dintre premierele oferite de organizatorii UNTOLD pentru 2023. Tot pe mainstage-ul festivalului va reveni în acest an și legendarul Armin van Buuren.

Festivalul UNTOLD va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 3-6 august 2023.

În Top 100 Festivals se plasează și Neversea, cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa. Fanii din întreaga lume l-au votat în acest clasament și ocupă locul 51. În 2023, cei care iubesc marea, muzica și distracția sunt așteptați pe plaja din Constanța, pentru cea de-a 5-a ediție Neversea, care va avea loc între 6 și 9 iulie.

Citește mai departe

Aberații de România

FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Publicat

De

statuie maniu 0

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

maniu boc burzo

La dezvelirea statuii

statuie maniu 4

Maniu la pământ, foto Mihai Bacalu

statuie maniu 3

Foto Mihai Bacalu

statuie maniu 2

Foto: Mihai Bacalu

statuie maniu 1

Foto: Mihai Bacalu

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

statuie maniu 0

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunţe pe nimeni, deşi în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acţiuni comemorative la monument.

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost dezvelită în urmă cu cinci ani şi a fost construită din banii proprii, peste 70.000 de euro, ai preşedintelui de atunci al filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fot deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre făcătorii Marii Uniri. Şi-a dorit să fie îngropat la Bădăcin, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV FOTO. Clădire PERICOL în centrul Clujului. S-au montat proptele din lemn să nu cadă peretele

Publicat

De

pere 2

Peretele unei clădiri de pe strada Bolyai Janos, colț cu Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, riscă să cadă în urma lucrărilor de modernizare a străzii, astfel că au fost montat mai multe proptele din lemn pentru sprijin.

Clujenii care locuiesc sau au afaceri în zonă se tem ca nu cumva să cadă peretele și au cerut intervenția Primăriei.

pere 1

”În proiectul tehnic din cadrul proiectului de amenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzilor adiacente e prevăzută executarea unui sistem de drenare a apelor pluviale.

În urma săpăturilor executate au apărut degradări la soclul clădirii din cauza vechimii acesteia. Ca urmare, lucrările au fost sistate și au fost luate măsuri pentru siguranța clădirii.

Proiectantul și executantul lucrării au comandat o expertiză, care se va finaliza săptămâna viitoare și va furniza soluția privind forma în care vor continua lucrările.

În cazul în care se constată că sunt necesare lucrări de remediere a clădirii, acestea vor fi realizate pe cheltuiala constructorului”, a transmis Primăria Cluj-Napoca pentru Cluj24.

pere 3

pere 4

pere 5

Citește mai departe

EVENIMENT

A furat aproape 100 de kilograme de cabluri și deșeuri de ALUMINIU de la o firmă din Cluj. Tânărul, pus sub control judiciar

Publicat

De

Un tânăr de 32 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiștii clujeni pentru 24 de ore sub acuzația de furt calificat. Ulterior, magistrații clujeni au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Polițiștii Secției 7 din Cluj-Napoca au dispus, joi, reținerea, pentru 24 de ore, față de un bărbat în vârstă de 32 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Tânărul a dat o spargere la o societate comercială din Cluj-Napoca

A furat aproape 100 de kilograme de cabluri și deșeuri de aluminiu de la o firmă din Cluj. Tânărul, găsit și pus sub control judiciar

Polițiștii au fost sesizați despre sustragerea din curtea unei societăți comerciale, situată pe strada Fabricii de Zahăr din municipiul Cluj-Napoca, a circa 50 de kilograme de cabluri din cupru și 40 de kilograme de deșeuri din aluminiu.

Fapta ar fi fost comisă la data de 20 ianuarie, în intervalul 20.00-21.00.

În urma activităților investigativ-operative, polițiștii l-au depistat pe bărbatul bănuit de sustragerea bunurilor, în zonacartierului Someșeni, iar prejudiciul a fost recuperat în proporție de 60%.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca care au dispus vineri măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax