Connect with us

EVENIMENT

Povestea lui Mălin, un nevăzător toboșar și maseur în Cluj: „Eu vreau să privesc cu mâinile” (I)

Publicat


240120935 1742508455948071 7253175619249976376 n

Mălin-Ștefan Vacariu este un tânăr nevăzător de 24 de ani din Botoșani care a venit în Cluj-Napoca atât pentru studii superioare, cât și pentru a căpăta independență. Totodată, este toboșar cu aproape 10 ani de experiență, dar cântă și la pian și vocal, scrie versuri și uneori proză, gătește, e maseur și urmează să se angajeze în comerț. După cum a susținut el însuși, aceste lucruri nu reprezintă nici 10% din ceea ce este, fiind într-un permanent proces de evoluție.

„O să sune clișeic, dar vreau să ajung în punctul în care cea mai mare inspirație să-mi fiu eu. Sunt momente în care îți vine să renunți, dar eu cred mult în simboluri. Phoenix, de exemplu, e mai mult decât o formație pe care o ascult de ani. Simbolul în sine, al păsării ce renaște din cenușă, l-aș încadra printre sursele mele de inspirație.

Sunt mai multe, de la oameni până la animeul Naruto. Și el mi-a schimbat viața”, spune acesta, pentru Cluj24.

După cum se arată și în descrierea primului cover postat pe canalul său de YouTube, Frunză de Mălin, la 15 ani a descoperit tobele, iar de atunci face tot posibilul să împartă din harul său cu cei din jur.

YouTube video

Începutul. Bezna, a doua naștere: „Am terminat grădinița văzând, am început școala cu 5% vedere utilizabilă”

Pasiunea pentru muzică o are, însă, de la 7 ani, aceeași vârstă la care și-a pierdut vederea.

„Am terminat grădinița văzând, am început școala cu 5% vedere utilizabilă. Nu știu ce chestii s-au întâmplat, nici doctorii nu știu.

Mama vedea că apropiam mult un obiect dacă voiam să îl văd în detaliu, iar atunci când vorbea cu mine, eu îi spuneam că o văd, dar ochii meu erau în alte direcții, ba în sus, ba în jos, ca un fel de strabism.

Una dintre imaginile pe care nu am să le pot uita niciodată e mâna mamei mele peste a mea, ținându-mi pixul în mână și învățându-mă să scriu după mișcarea lui pe foaie. Desenam literele fără să le știu. Mama îmi linia caietele de limba română cu carioci stridente pentru a delimita rândurile.

Învățătoarea, cu care țin legătura și astăzi și pe care o stimez foarte mult, e ca o mamă pentru mine. Ea a dat startul, mi-a zis că pot. Ce scria la tablă scria mare în caiet și pentru mine. Ani întregi a mărit manualele la xerox. Aveam manuale de engleză și franceză în format A3, le îndoiam ca să încapă în ghiozdan și când venea vara, îmi făceam vânt cu ele, atât de mari erau”, povestește Mălin.

De aceea, când a început școala, a fost ca o a doua naștere pentru el, fiindcă a trebuit să ia totul de la zero. Deși acest lucru nu a venit, inițial, sub forma unei vești bune, întorsătura de situație l-a provocat să vadă anumite părți din el care ar fi rămas nedescoperite dacă lucrurile nu ar fi mers în această direcție.

237624311 1735067546692162 8695251148974055606 n

MC Triple M. Muzician din școala primară. Scriitor. Maseur din facultate. Mălin face de toate

Mălin activează ca toboșar în trupele Behind the Mirror, The Rockstar Sleep Experiment, Order 66, și în cadrul studioului „A society”, abordând genuri muzicale precum: rock, pop, reggae, swing, blues, funk, disco, balcanic, rap și trap, colaborând cu un trapper clujean, The Real Homeboy.

„Lucrez cu oameni faini, deschiși, cu poftă de cântat și de aflat lucruri noi. Nu toți au noțiuni teoretice, prin urmare mai apar momente în care eu le explic și ei ascultă. Sunt strict când vine vorba de muzică”, notează el.

În paralel cu acest domeniu, scrie poezii, dar alternează uneori și cu proza. Pe lângă facultate, a făcut și o postliceală pentru a deveni maseur.

13501765 483054408560155 521345537552340299 n

Viața de muzician: „Plecam acasă foarte bogați. Pot simți când se aprind blițurile telefoanelor în sală”

După gimnaziu, a urmat un liceu de arte.

„Înainte să îmi pierd vederea, ai mei m-au întrebat dacă vreau să cânt, iar eu le-am zis că da, la pian.

Îmi amintesc că, în clasa întâi, mă închiseseră într-o cameră să mă uit la desene animate, după care m-au chemat în dormitorul meu ca să găsesc acolo o pianină masivă, instrument care rămâne în istorie pentru mine, fiindcă e singurul pe care l-am auzit să cânte 3 note când apeși pe o singură clapă – nu a fost acordat niciodată.

După examenul de capacitate din a opta, m-am înscris la un liceu de arte unde am cântat 4 ani la pian, printând metri de Bach, Mozart și mai știu eu ce, îmbrăcat la costum. Erau… vremuri.

Liceul a avut ceva subtil din filmul <<Liceenii>>, că eram muzicieni. Nu contau supărările, ne respectam între noi, niciodată nu auzeai vorbe cu impact negativ, ci erau doar spuse în glumă, uneori. Din exterior, părea totul wow, că făceam muzică, dar în interior, fiind la un liceu de arte, era ceva obișnuit, fiecare fiind bun la ceea ce făcea.

Cele mai frumoase momente erau concertele cu filarmonica. Se adunau zeci, sute de oameni – n-am de unde să știu exact, dar simțeam multă lume. Plecam acasă foarte bogați. Aplauzele sunt cea mai bună răsplată pentru sufletul unui artist.

Și chiar dacă sunt orb, pot simți când se aprind blițurile telefoanelor în sală, o altă bucurie pentru cel de pe scenă”, relatează tânărul.

Cu timpul, s-a gândit să încerce să cânte și la tobe, la sugestia unui profesor.

„Mă gândeam că nu-ți trebuie ochi să dai cu bățul în tobe. După prima oră de percuție, mi-am dat seama că îți trebuie, dar am avut noroc de un prof bun, care scria partituri pe bloc de desen, stătea lângă mine să le învăț și le schimba. Îl respect foarte mult.

Mi-a dat încredere și susținere, mi-a pus mâna pe umăr, mi-a zis cum se numește, m-a întrebat cum sunt, asta după ce nu l-am văzut ani buni. De altfel, păstrez legătura cu toți oamenii care au avut un impact asupra evoluției mele academice”, precizează Mălin.

Un lucru pe care l-a descoperit prin muzică a fost matematica, despre care ține să sublinieze că e indispensabilă din acest domeniu.

„Pentru cine crede că în muzică nu există matematică, ar trebui să asculte 1 minut de Tool”, adaugă el.

49081672 975455639320027 8731890888994717696 n

Scrisul și cititul pentru un nevăzător: „Și noi, nevăzătorii, citim. M-am autoeducat prin cărți”

Dacă ar fi un cuvânt care să îl descrie pe Mălin, acesta ar fi „echilibru”, pentru că deși s-a împrietenit cu matematica prin muzică, e pasionat de multe alte domenii ce echilibrează balanța, printre care: cinematografia veche, istoria, – în special comunismul, războiul – criminalistica, gătitul, consiliatul, masajul, meditația, exercițiile de vizualizare, dezbaterile despre orice subiect.

Îi place și latura de uman – scrie versuri și, uneori, proză.

„Profesoarele mele de română din gimnaziu și din liceu au avut un impact mare asupra mea, mi-au dezvoltat un simț oratoric, mi-au dat un curaj de a vorbi în public pe care, la vârsta aia nu l-am exploatat suficient.

Dar am tendința de a vorbi repede și mult, poate uneori sunt prea acid. Dar asta, cu timpul, mi-a adus respect, pentru că sunt sigur pe ceea ce spun, iar atunci când greșesc, accept că sunt înfrânt și strâng mâna”, punctează el.

De asemenea, îi place să citească.

„Și noi, nevăzătorii, citim, dar prin audiție. Dintre operele românești, m-au marcat <<Elevul Dima dintr-a șaptea>>, <<Cișmigiu & company>> și <<Romanul adolescentului miop>>, de Eliade, care e foarte aproape de sufletul meu.

Am învățat esența tovărășiei, am descoperit frumusețea tinereții pe care nu o trăisem încă, am dezvoltat primele noțiuni de atracție spre frumos, spre feminin, iar prin asta mă refer la delicatețe, la descoperirea gândurilor oamenilor. M-am autoeducat prin cărți.

Iar de scris m-am apucat să scriu serios când am simțit că am ceva de care trebuie să mă eliberez, evident, în urma unei decepții în dragoste adolescentine”, completează tânărul.

13754520 489553897910206 1686926877683824011 n

Un maseur care are mereu o vorbă bună pentru clienți: „Dacă le place, revin. La mine revin mereu”

Diriginta din liceu i-a spus de postliceala ce urma să o facă simultan cu Facultatea de Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Mi-a zis că nu văd, dar că nevăzătorii activează în domeniul masajului. M-am interesat și am găsit la Cluj ceva potrivit. După 2 ani, am reușit să depășesc barierele propriei incapacități și să pun diploma pe frigider.

Oamenilor, dacă le place, revin. La mine revin mereu. Sfera mea preferată e partea de relaxare, mi se pare că e o sferă a terapiei cumva neglijată azi din cauza stresului și a oboselii. Nu apucăm să respirăm.

Eu, dacă am o anumită pregătire, de ce să nu ofer asta? Eventual, te și ascult și îți ofer o vorbă bună. La mine e fără hârtie. Sufletul omului se citește din voce, din privire, din energia pe care ți-o dă, iar eu resimt mult apăsările și gândurile altora”, descrie Mălin.

44031355 926282604237331 2432781557920956416 n

Studenția prin ochii unui nevăzător: „Ieșim înainte de sesiune chiar dacă am terminat facultatea. Viața de student nu e doar despre cursuri”

După liceu, a ales să se mute în Cluj-Napoca din dorința de a căpăta indepența și de a ajuta oamenii, urmând, astfel, Facultatea de Asisență Socială.

„A fost o alegere pe ultima sută de metri. Înainte de bac, m-am îndrăgostit de oraș, am simțit că îmi oferă posibilitatea de a exploata pasiunea pentru muzică, dar și o altă mentalitate și abordare socială. Oameni sunt mult mai deschiși aici.

Facultatea mi-a fost recomandată de un fost coleg, cu dizabilități la rândul său, care mi-a spus de un program special pentru adaptarea persoanelor cu dizabilități.

M-am interesat de beneficii și reduceri, am făcut demersurile pentru a accesa domeniul respectiv, am avut grijă să am o medie bună la bac ca să mă încadrez.

Cu timpul, am dezvoltat un sentiment puternic de empatie pentru anumite persoane, uneori am fost prea deschis sau prea sobru, și am avut impresia că facultatea va fi un mod prin care să pot exploata empatia dintr-un punct de vedere profesional, dar am primit un contact dur cu realitatea.

Am descoperit că e o birocrație grosolană, cu extrem de multe date care nu au aplicativitate și legătură cu ce se întâmplă.

Din punct de vedere social, a fost fain, am cunoscut oameni și locuri noi, am legat prietenii strânse cu oameni cu care practic aceleași lucruri ca în studenție, de dragul perioadei. Ieșim înainte de sesiune chiar dacă am terminat facultatea.

Viața de student nu e doar despre cursuri, ci și despre experiența din spate, de la cămin, când îți minți părinții că ai bani, te chinui să supraviețuiești cum poți, înveți cum e viața la comun. Din acest motiv, eu încurajez statul la cămin. Te ajută să te dezvolți, te pune în ipostaze prin care înveți să conviețuiești cu oameni care sunt foarte diferiți”, împărtășește Mălin.

18589129 625091877689740 6305603220796398643 o

Consiliere gratis: „Fiecare om merită măcar o șansă”

Totuși, tendința de a asculta și coordona oamenii nu a dispărut.

„Dacă vrei să ajuți pe cineva, nu trebuie să faci asta fiind subiectiv, punându-te în locul persoanei, ci prin a o îndruma să gestioneze situația în felul său. Îmi place să consiliez, dar fără componenta financiară. Mă dezvoltă și pe mine mult.

Ascultând și receptând trăirile altora, constați, la un moment dat, cât de diversificată e lumea din jurul tău, te deschizi și înveți să ai păreri contradictorii, dar fără să judeci, pentru că toți suntem oameni. Fiecare om merită măcar o șansă, în opinia mea.

296114693 653448236381684 1208532856995462744 n

Poate nu te înțelegi neapărat cu colegii de cameră, dar când primești pachet de acasă, nu ai cum să nu îl chemi cu tine la masă. Te învață să fii om, te responsabilizează. La urma urmei, trebuie să știi să fii om. Poate că mai ai și tu seri în care bei, în care chemi o fată la tine, trebuie să te înțelegi cu el, să nu te pârască”, descrie Mălin.

Nu în ultimul rând, la cămin, în studenție, a învățat să gătească cu banii pe care îi avea.

„Rugam părinții să cumpere tăvi și ce mai trebuie, am incendiat multe tigăi, dar rezultatul, în prezent, e unul bun. O dată pe săptămână am cină cu prietenii din anturajul meu”, adaugă tânărul.

295789484 1781429182206311 1840843559236924937 n

Familia, o resursă de bază pentru Mălin: „Mustește de o scânteie de speranță, dar eu vreau să privesc cu mâinile”

Nu lipsesc nici mesele în familie, întrucât familia reprezintă totul pentru Mălin, pe lângă muzică. Deși el este împăcat cu faptul că nu vede, simte din partea membrilor familiei o speranță că se va rezolva în viitor, odată cu evoluția tehnologiei, dar ar vrea ca aceștia să înțeleagă că, poate, e mai bine orb.

Dacă ar fi să-și descrie relația cu familia pe scurt, ar folosi proverbele „Un șut în fund e un pas înainte” și „Nu sta după autobuz, că vine următorul”, deoarece din strictețe, părinții l-au făcut un om cu coloană vertebrală, căruia nu îi e frică să spună ce crede și care lasă loc de bună ziua oricând.

„Pentru unii oameni realitatea e greu de acceptat, chiar dacă ești pus în fața faptului împlinit. Ești așezat în postura de analist și nu reușești să empatizezi cu omul. Eu am acceptat demult că nu văd și sunt conștient că în viitorul apropiat nu se va putea remedia asta. Nu mă îmbăt cu apă rece, dar familia mea mustește de o scânteie de speranță.

Eu sunt împăcat și le spun că dacă ei cred asta și nu vor să accepte, sunt mai orbi decât mine. Eu vreau să privesc cu mâinile.

30420572 782172275315032 1583737987337842452 o

Familia e o resursă de bază pentru mine. Am o relație complicată cu ea, dar nu în sensul rău, pentru că oricât de tensionantă ar fi o situație, nu a existat niciodată un moment în care eu să nu pot apela la părinții mei. Dacă eram certați, nu mă orgoliam în halul în care să nu îi sun, fie că am căzut sau am rămas fără bani.

Poate că nu au venit să îmi spună <<bravo>>, dar au fost în primul rând la concertele mele. Pentru mine, nu e o rușine să o sun pe mama și să îi spun că o iubesc, îmi e rușine să înjur de față cu ea, din respect pentru educația pe care mi-a oferit-o. Prietenii, la rândul lor, nu mă înjură niciodată de mamă. Mai vorbim urât noi între noi, dar totul până la familie.

Când am făcut cover la piesa lui Ian, am avut o reticență, nu știam dacă să le arăt și lor, dar face parte din mine, așa că mi-am făcut curaj să îi arăt tatei, pentru că el e oarecum mai degajat în fața cuvintelor vulgare. Dar părinții niciodată nu le-au folosit în preajma mea. Și tatei, în mod surprinzător, i-a plăcut, a zis că sună bine, a putut să aprecieze rezultatul dincolo de acel aspect.

În schimb, primul meu pahar de whisky l-am baut cu mama. Mi-a zis că mai bine gust acasă să văd cum mă simt, să văd dacă-mi place, decât să mă fac de râs în public. Părinții au avut încredere în a mă lăsa de capul meu singur afară. Dacă spuneam că la 1 sau 6 veneam acasă, mă țineam de cuvânt. Nu mi-au zis niciodată la ce oră să vin.

Iar fratele meu a fost primul vis împlinit. Mi-am dorit să fie băiat și dovada că, de 16 ani, îmi umple viața”, susține tânărul.

A copilărit la țară, „cu vaca pe câmp și sania trasă de cățel sau de cal”. În prezent, are 2 câini, „2 saci de iubire și blană, sufletul lui când merge acasă”.

Partea II, în curând.

13996258 500496120149317 4332649651878247035 o



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de VÂNT puternic în Cluj și în alte județe din țară

Publicat

vant

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționare Cod galben de vânt puternic, valabilă în Cluj și alte județe din țară, până la ora 23.00.

În intervalul menționat, în Banat, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu viteze de 55-65 km/h.

vant

Cod galben de VÂNT puternic în Cluj și în alte județe din țară

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul țării, cu viteze în general de 40-50 km/h.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Alexandra, polițista anului 2023 la Cluj. De la jurnalism la poliție

Publicat

Alexandra

Alexandra Tomoiag, inspector de poliție la Secția 7 Poliție Rurală Gherla, este ”polițistul anului 2023”, titlu primit din partea IPJ Cluj. Tânăra a lucrat la un radio din Dej încă în perioada liceului, a absolvit Jurnalistica la UBB Cluj-Napoca și un master, și se pregătea pentru o carieră în presă, dar viața avea alte planuri, astfel că de la jurnalism a ales o carieră în poliție, fiind pasionată de meserie.

Alexandra a povestit pentru Cluj24 cum a început cariera în uniformă, ce cazuri a instrumentat și cum s-au atașat de ea oamenii cu care a interacționat.

În poliție din 2016

Alexandra Tomoiag are 34 de ani și lucrează în Poliție din anul 2016, fiind încadrată direct.

”În 1 iulie 2016 am activat prima dată la postul de poliție Țaga, ca ajutor șef de post, iar ulterior am rămas în același loc 5 ani ca șef de post. În 2021 am promovat examenul de trecere în corpul ofițerilor la Secția 7 Poliție Rurală-Gherla, unde era, de altfel, și structura din care făceam parte și postul în care lucram.

Iar din martie 2021, sunt ofițer în cadrul Secției 7 Poliție Rurală-Gherla pe specializarea de ordine publică”, a precizat tânăra.

De la radio la FSPAC

Alexandra

Alexandra nu visa să devină polițistă, și mai ales una care să facă teren și să prindă infractori, în condițiile în care a cochetat cu jurnalismul încă de pe băncile liceului, când a lucrat ca și colaborator la un radio din Dej.

A terminat chiar și o facultate de profil, FSPAC din cadrul UBB Cluj-Napoca, în 2012, urmată de un master în PR, și se pregătea să continue o carieră în presă, după ce lucrase la radio vreo 8 ani.

”Perspectiva mea era clar presă, pentru că asta mi-am dorit din clasa 9-a. Și nu mi-am dorit orice fel de presă, mi-am dorit radio.

Nu pot să zic că poliția a fost o chestie pe care mi-am dorit-o sau la care m-am gândit. Eram la aproape o lună – două după ce încheiasem povestea cu radio-ul, după ce terminasem și masterul și am văzut un anunț privind încadrările directe la Poliție.

Am zis timp am, să văd, să mă pregătesc. M-am prezentat, am fost 27 de candidați înscriși la postul de la Țaga și am fost prima care a luat locul, prima și pe județul Cluj”, a povestit tânăra despre începuturile vieții în uniformă.

După încadrare, a urmat cursul de inițiere în carieră la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, unde a făcut pregătirile pe linie de ordine publică, cercetare penală, pregătire fizică, armament, iar după absolvire, în 2016, a intrat direct în munca de la postul de poliție din Țaga, ca ajutor de șef de post.

A lucrat pe toate liniile de muncă

”Mediul rural are, oricum, un specific aparte față de mediul urban și, practic, acolo, la un post de poliție ajungi să cunoști liniile de muncă, pentru că ajungi să le faci pe toate – circulație, dosare penale, prevenire. Nu pot să zic că la început a fost ușor, a fost chiar destul de greu pentru că șeful de post s-a pensionat când eu nu aveam un an în Poliție.

Venise, între timp, un coleg nou, iar când s-a pensionat șeful de post el avea două luni, eu nu aveam un an în funcție, și ne-am întrebat ce facem. Și am zis că trebuie să ne punem pe treabă și să tragem.

Țaga este o comună apreciată, a trebuit să stăm, să ne pregătim, să analizăm și să rezolvăm ce avem de rezolvat.

În zona rurală problemele cele mai multe se rezumă la furturi, dacă vorbim pe partea de penal, pe partea de loviri, agresiuni care vin pe fondul consumului de alcool, violențe în familie”, a explicat Alexandra Tomoiag.

Secția Gherla, una dintre cele mai mari din țară

După 5 ani petrecuți la Țaga, a trecut la Secția 7 Poliție Rurală Gherla, unde își dedică timpul în special dosarelor penale, cu complexitate ridicată.

”Secția de la Gherla este una dintre cele mai mari din țară, având 17 posturi comunale arondate. Biroul fizic este în Gherla, dar problematica este cea din mediul rural, și aici vorbim de agresiuni fizice, tâlhării, furturi”, a precizat polițista.

Anul 2023 a fost pentru Alexandra unul de foc, având de instrumentat 85 de dosare penale cu complexitate ridicată pe care le-a soluționat, la care se adaugă 14 persoane reținute și arestate, autori identificați în diferite fapte.

Flerul de polițist a făcut diferența

Aceasta crede că titlul de ”polițistul anului 2023” l-a primit pentru o situație care a făcut diferența și în care flerul de polițist s-a dovedit a fi determinat în rezolvarea unui caz.

”A fost o situație de șantaj și m-am sesizat cu privire la povestea în cauză.

Urmăream altceva, dar am deschis o altă linie de cercetare, iar de la momentul în care am descoperit-o, a fost undeva o perioadă de vreo patru ore până l-am săltat pe un suspect.

A fost o activitate mai complexă, cu un flagrant realizat, cu reținere, ulterior arestare, iar în prezent persoana respectivă este după gratii și nu mai poate face rău nimănui”, a dezvăluit Alexandra.

Validare a muncii

Alexandra

Titlul de ”polițistul anului” înseamnă pentru ea o recompensă, o recunoaștere a implicării, a nesfârșitelor ore suplimentare petrecute în birou și pe teren.

”Este și o validare a muncii care te împlinește și se vede că-ți este apreciată munca”, a mai spus Alexandra, care în 2018 a luat și mențiune pentru ”agentul anului” pe când lucra la postul de poliție din Țaga.

Tânăra recunoaște că meseria de polițist a prins-o, îi place ceea ce face, deși admite acum că nu a crezut vreodată că va putea trece de la presă la poliție.

Dialog cu oamenii

În cariera sa de 8 ani, Alexandra a știut să-și pună în evidență calitățile, altele decât cele fizice și specifice bărbaților, astfel că la intervențiile la evenimente a folosit calea dialogului pentru a dezamorsa conflicte.

”Tot timpul am învățat, desfășurând multă perioadă activitate la postul din Țaga, să stau de vorbă cu oameni, ceea ce este un aspect foarte important. Mi-a plăcut să discut cu cei din comunitate.

Pentru mulți dintre ei, mai ales oameni în vârstă, să meargă cineva, din când în când, să-i mai întrebe de sănătate, contează foarte mult, iar ei încep să aibă încredere în tine, ca polițist”, a menționat Alexandra.

O sună să o întrebe dacă e bine

Aceasta a amintit și de un episod emoționant când, în 2018, a avut o situație la Țaga legată de un furt la niște persoane vârsnice, pe care a soluționat-o.

”De atunci, persoana în vârstă căreia i-am rezolvat cazul mă sună periodic și mă întreabă ce fac, deși am plecat din localitate. Continuă să mă sune și pentru mine a luat rolul unui bunic. Mă sună să mă întrebe pur și simplu ce fac și dacă sunt bine, și la sărbători cu urări.

Ultima dată când am vorbit cu dânsul mi-a spus că se roagă pentru mine dimineața când se trezește.

Am ajuns, așa, câteodată când mă sună și văd că mă sună, să îmi provoace niște stări ca și cum ar suna ceva din familie, să nu fi pățit ceva.

Prin muncă, ajungem să cunoaștem niște oameni și să legăm niște relații care rămân”, a conchis ”polițista anului”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat rănit într-un accident pe strada Dâmboviței din Cluj-Napoca

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață pe strada Dâmboviței din Cluj-Napoca.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care au intervinit de urgență.

Bărbat rănit într-un accident pe strada Dâmboviței din Cluj-Napoca

Echipajele ISU Cluj au găsit la fața locului două autoturisme avariate, fără victime încarcerate.

Un bărbat de aproximativ 30 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ.

Revenim cu amănunte.

Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

CULTURA

Instituții importante, ÎNCHISE la Cluj în Noaptea Europeană a Muzeelor, în semn de PROTEST: Muzeografii NU sunt paznici!

Publicat

De

Trei importante instituții de cultură clujene nu își vor deschide porțile vizitatorilor de Noaptea Europeană a Muzeelor, în semn de protest. Este vorba de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Mai multe instituții de cultură din țară au anunțat că nu vor lua parte la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, în semn de protest. Angajații din trei muzee importante din Cluj-Napoca au anunțat că se solidarizează cu revendicările sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu.

Muzeul de Artă nu organizează Noaptea Europeană a Muzeelor

Cel mai vizitat dintre instituțiile de stat din Cluj la ediția de anul trecut, cu peste 28.000 de vizitatori, Muzeul de Artă Cluj-Napoca nu va lua parte la Noapte Europeană a Muzeelor anul acesta.

Motivul, explicat de directorul instituției, Lucian Năstasă-Kovacs, este refuzul muzeografilor din țară de a mai face ore suplimentare ca formă de protest față de promisiunea neonorată a ministerului Culturii de a mări salariile acestora.

„Angajații din sindicat au decis să nu mai facă ore suplimentare, să nu mai participe la activități care sunt neretribuite, dintr-un motiv extrem de simplu: au senzația, pe bună dreptate, că muzeografii din toată țara sunt bătaia de joc a Ministerului Culturii.

(…) Viața într-un muzeu nu e doar să supraveghezi exponatele. Munca de muzeograf este extrem de complexă, de la înregistrarea materialelor documentare, la receptarea lor, se fac fișe de analiză, adevărate studii științifice pe marginea fiecărei piese de muzeu.

Muzeele sunt instituții extrem de active”, a declarat Lucian Năstasă-Kovacs, pentru Cluj24.

Salarii sub 3.000 de lei pentru muzeografi

Nemulțumirile muzeografilor s-au intensificat odată cu emiterea OUG 128/2023, în urma căreia au crescut salariile personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară. Un muzeograf cu gradul I A, angajat într-o instituție subordonată Ministerului Culturii sau autorităților locale și județene are salariul brut de 5.500 de lei, față de 7.100 de lei, cât câștigă angajații din muzeele și bibliotecile aflate în subordinea Ministerului Educației.

„Muzeografii au, de regulă, o hiper-specializare în domeniu, dar sunt cel mai prost plătiți dintre toți specialiștii cu studii universitare. Un muzeograf cu vechime de 20 de ani câștigă sub 3.000 de lei pe lună.

Probabil nu s-ar fi născut această mișcare de solidaritate printre muzeografi dacă nu s-ar fi acordat o mărire de 20% pentru angajații din muzeele universitare. Ei acum primesc cu 2.000-3.000 de lei pe lună mai mult.

Angajații Muzeului de Artă fac și ore suplimentare, care, până la ora actuală, nu li se plătesc. Este explicabilă revolta lor, pentru că statul își bate joc”, a mai explicat directorul Muzeului de Artă Cluj.

„Consiliul Județean a făcut tot ce a putut din punct de vedere legal”

Lucian Năstasă-Kovacs a mai subliniat că, în ultimii ani, Consiliul Județean Cluj a investit fonduri atât pentru angajarea de personal, pentru modernizarea și tehnologizarea Muzeului de Artă. Când vine vorba de salarii, însă, acesta nu are putere de decizie.

„Celelalte muzee din România au și alte tipuri de revendicări, cer intervenția statului pentru a asigura condițiile optime de cercetare, de restaurare, de conservare și așa mai departe, au personal insuficient.

La Muzeul de Artă, Consiliul Județean a făcut tot ce a putut din punct de vedere legal. Când am venit la conducerea instituției, erau doi muzeografi, acum sunt șase.

Consiliul Județean a investit bani într-un laborator de restaurări. Ni s-a dat voie să folosim din veniturile muzeului ca să ne modernizăm sub aspectul tehnic, toți muzeografii au calculatoare performante. În alte muzee, angajații lucrează încă pe calculatoare cu monitor cu tub”, a mai arătat Lucian Năstasă-Kovacs.

„Batjocoriți de niște guvernanți care probabil nu au călcat o dată într-un muzeu”

„Colegii au sentimentul că sunt batjocoriți de niște guvernanți care și-au dat Bacalaureatul la 35 de ani, care probabil nu au călcat o dată într-un muzeu. Ieri, premierul făcea o declarație stupidă, și anume că dacă sunt șantajați de către muzeografi, vor merge ei, din Guvern, și vor organiza Noaptea Muzeelor. Domnia sa se crede paznic, însă muzeografii nu sunt paznici, ei nu sunt acolo pentru a asigura protecția, de asta se pot ocupa firme de pază.

De asemenea, prim-ministrul a sistat organizarea de concursuri.

Nu e cazul Muzeului de Artă, unde cu grija Consiliului Județean am angajat persoane tinere, dar sunt muzee municipale care au cel mult doi muzeografi. Dacă e vorba de un singur muzeograf și acesta iese la pensie, nu poți organiza concurs. Domnia sa să afle că în România nu se intră decât prin concurs în asemenea posturi, nu care cum vrea”, a conchis managerul instituției de cultură.

Porți închise și la Muzeul de Istorie a Transilvaniei

Personalul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a anunțat că nu va participa la ediția de anul acesta a Nopții Muzeelor, în semn de solidaritate față de protestul organizat de către Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă. Nici Muzeul Farmaciei, inaugurat primăvara aceasta, nu va fi deschis în noaptea de 18 mai.

 

Felix Marcu, directorul instituției, a declarat, pentru Cluj24: „Motivul (pentru care anul acesta nu participăm la Noaptea Muzeelor – n.red.) este că nu are cine să asigure permanența, din cauză că muzeografii sunt în grevă. Muzeul are program obișnuit, este deschis inclusiv sâmbătă și duminică, dar nu se ține Noaptea Muzeelor”.

Nici Muzeul Etnografic nu va lua parte la eveniment

Nici angajații de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei nu vor asigura participarea la Noaptea Muzeelor anul acesta. Aceștia denunță inechitățile majore între sectorul muzeal și alte sectoare salariale din domeniul cultural, subfinanțarea actului de cultură, dar și promisiunile neonorate ale Guvernului.

Și aici, programul de funcționare în ziua de 18 mai va fi între orele 10 și 18. La Parcul Etnografic, programul va fi prelungit sâmbătă până la ora 20, cu ocazia târgului „Iarmaroc la Sat”, însă nu va fi deschis pe timpul nopții.

„Colegii din sindicat mi-au comunicat că nu doresc să participe deoarece nu le-au fost onorate promisiunile referitoare la majorarea salarială.

Noaptea Muzeelor nu este obligație de serviciu, ci e o acțiune voluntară pe care muzeele și muzeografii au făcut-o în fiecare an pentru că aceasta a fost dorința lor”, a declarat Tudor Sălăgean, directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Detalii despre instituțiile participante la Naoptea Muzeelor și evenimentele pregătite de acestea găsiți AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax