Connect with us

EVENIMENT

Parlamentul permite funcționarea piețelor în spații închise

Publicat


A fost adoptat astăzi amendamentul care prevede ca toate piețele agroalimentare care funcționează în spații închise să rămână în continuare deschise. Amendamentul a fost adoptat de Camera Deputaților și susținut de UDMR.

Astfel, conform amendamentului, pe perioada stării de alertă, piețele agroalimentare nu vor putea fi închise.

„Guvernul nu a ținut cont de micii fermieri, de  producătorii agricoli atunci când a luat decizia închiderii piețelor. O astfel de măsură nu favorizează nici economia locală nici consumatorii, care nu ar avea posibilitatea de a se aproviziona cu produse sezoniere. Conform amendamentului adoptat astăzi în Camera Deputaților, piețele nu mai pot fi închise în perioada stării de alertă”, a declarat deputatul Magyar Lórand.

Conform deputatului, măsurile de siguranță vor trebui să fie respectate „cu rigurozitate” în continuare în piețe.

Legea va intra în vigoare după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Narcisa Corina Bud



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu într-o gospodărie din localitatea Mica. Pompierii clujeni au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a stinge un incendiu izbucnit în localitatea Mica.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 02.50, iar la fața locului s-au deplasat două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă.

Incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească și parțial la acoperișul unei case de locuit, fiind stins în limitele găsite.

”Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu”, au spus pompierii ISU Cluj.

incendiu

Citește mai departe

EVENIMENT

GROAZNIC. Copii numai piele și os în centre de plasament. Închiși în dormitoare cu zăvoare. Au primit medicamente expirate

Publicat

plasament

În dimineața zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 și 7:00, reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasați în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureș, aflate pe raza municipiului Târgu Mureș.

În cele patru centre vizitate sunt instituționalizați în total 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și 2 internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari.

La momentul vizitei, toate cele patru centre funcționează în afara legii, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.

În timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalități, esențiale fiind următoarele:

”Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.

Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.

În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.

În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.

Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați”, arată CRJ.

De asemenea, s-a descoperit că sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.

Probleme grave

CRJ a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, începând cu luna martie 2024, acestea având caracter inopinat sau anunţat.

În toate vizitele, CRJ a observat aceeași situație – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii..

Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional.

În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă.

Alte nereguli

În ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activități conform fișei de post (neprezentarea la program) și oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazați în centru.

În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru.

În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele își luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheați. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă și înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulți dintre copii au fost diagnosticați cu epilepsie și majoritatea lor nu se pot deplasa singuri.

Serviciile de kinetoterapie sunt esențiale pentru copiii cu dizabilități cazați în Centrul Trebely. Conform medicilor, serviciile de recuperare de kinetoterapie şi logopedie de deglutiţie sunt vitale pentru aceşti copii.

Copiii sunt spălați rar

În lipsa acestor exerciţii, organele interne sunt afectate prin „presiune şi apăsare” şi se poate ajunge la decesul prematur al acestor copii. Acesta este şi motivul principal pentru care arătăm că în prezent lipsa de implicare a specialiştilor şi starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor. Cu toate acestea, reprezentanții centrului nu au putut dovedi într-un mod satisfăcător că aceste servicii chiar sunt  furnizate în mod corespunzător și în mod constant copiilor cazați în centru.

Standardele minime de cazare, cum ar fi schimbarea săptămânală a lenjeriei și igienizarea periodică a hainelor, nu sunt respectate.

Copiii sunt spălați rar, folosindu-se bureți murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat  și prosoapele sunt uzate și murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate.

Bani grămadă

Cu toate acestea, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 și 1,3 milioane RON. Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condițiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Județean Mureș în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar și cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale și cu bugetele unor centre similare din alte județe.

În teren nu au putut fi identificate investiții la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureș, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura și condițiile de viață precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90.

Sesizare la DIICOT

În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat încă din 2024, procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureș, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața acestei zile.

Luând în considerare interesul superior al copilului și faptul că deja viața copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenția de îndată a tuturor instituțiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Consiliul Județean Mureș, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și Ministerul Sănătății.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Vapor de croazieră construit din piese LEGO, vedeta expoziției de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca

Publicat

Lego

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția de iarnă LEGO organizată de Asociația Brickenburg, evenimentul având loc până duminică, 12 ianuarie.

Evenimentul, devenit deja o tradiție, aduce laolaltă construcții originale din piese LEGO, dar și modele oficiale impresionante prin dimensiuni.

Expoziția, dedicată mai ales copiilor, pune în realitate desenele copilăriei, fie că vorbim despre Barbie sau Frozen, Harry Potter sau secvențe din filmul Avatar.

Vaporul, piesa centrală a expoziției

Lego

Piesa centrală din acest an este un vapor, la care, după spusele organizatorului, s-a pierdut numărul pieselor folosite.

,,Câte piese are nu vă putem spune, nu pentru că ar fi un secret, dar nimeni a numărat piesele pe care le folosește într-un model. Este impresionant în nava realizată de colegul și care este expusă pentru prima dată acum la această expoziție că ne amintește atât de grandoarea navelor de croazieră, cât și de vacanțele la care începem să visăm deja, fiindcă tocmai am început lucrul.

Proiectele pot să dureze de la zile sau săptămâni până la ani de zile, ca să spun așa. Lucrarea respectivă, de vreo 6 luni lucrează colegul la la ea’’, a spus pentru Cluj24 Sever Alicu, organizatorul expoziției.

Despre Asociația Brickenburg și orarul de vizitare a expoziției

Asociația este formată din pasionați ai sistemului LEGO, oameni care se implică în construcții originale. Expoziția conține lucrări deosebite, care au fost la expoziții internaționale din domeniu, iar altele sunt acum expuse în premieră.

De asemenea. există și o zonă interactivă în care copiii pot să își dea frâu liber imaginației și să construiască tot ce vor din piese LEGO.

Orarul de vizitare al expoziției este următorul:

• Sâmbătă 11 ianuarie – orele 11.00. – 19.00 (ultima intrare 18.40)
• Duminică 12 ianuarie – orele 11.00 – 17.00 (ultima intrare 16.40).

Prețul unui bilet este de 10 lei.

Andreea Ungur

Citește mai departe

EVENIMENT

Fosta gimnastă din Cluj, Oana Ban, împlinește 39 de ani. A câștigat aurul la JO de la Atena. Nu își serbează ziua de naștere

Publicat

De

ban

Fosta gimnastă Oana Ban, născută în 11 ianuarie 1986 la Cluj-Napoca, împlinește, sâmbătă, 39 de ani. Aceasta a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena în anul 2004 și cu argint la Campionatul Mondial din Debrecen, în 2002.

Sportiva a fost legitimată la Clubul Viitorul Cluj-Napoca, iar în 1999 a intrat în echipa națională de gimnastică a României, antrenată de  Octavian Belu și Mariana Bitang.

La Campionatele Mondiale de la Debrecen din anl 2002, Oana Ban a câștigat o medalie de argint la bârnă și s-a clasat pe locul al patrulea în finala de la sol.

La Jocurile Olimpice  de la Atena dihn 2004, gimnasta a câștigat medalia de aur în concursul pe echipe, împreună cu Monica Roșu, Alexandra Eremia, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie și Silvia Stroescu.

Prin prestața sa, Oana Ban a contribuit la victoria echipei României la paralele, bârnă și sol din finala pe echipe. La Individual, s-a calificat atât pentru individual compus cât și în finala pe aparate la sol, dar din cauza unei accidentări nu a putut evolua.

Cu Nadia Comăneci

Oana Ban s-a retras din gimnastică după Jocurile Olimpice de la Atena și a devenit antrenoare de gimnastică la Cluj-Napoca, după care s-a căsătorit și a emigrat în Cipru, țară în care trăiește și în prezent.

Fosta sportivă este cetățean de onoare a municipiului Cluj-Napoca.

Nu își sărbătorește ziua de naștere

Oana Ban face parte din cultul Martorilor lui Iehova și a declarat pentru Cluj24 că a ales in urmă cu mulți ani să nu-și mai sărbătorească ziua de naștere, astfel că această zi este ”ca oricare altă din an”.

”Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere deoarece consideră că astfel de sărbători nu îi sunt plăcute lui Dumnezeu. Deși nu interzice în mod explicit sărbătorirea zilei de naștere, Biblia ne ajută să înțelegem câteva aspecte esențiale legate de aceste evenimente, precum și punctul de vedere al lui Dumnezeu privitor la ele.

Să analizăm patru aspecte și principiile biblice aferente.

Rădăcini păgâne

Sărbătorirea zilei de naștere are rădăcini păgâne. Potrivit lucrării Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, sărbătorirea zilei de naștere își are originea în credința conform căreia <<spiritele și forțele rele l-ar putea ataca pe sărbătorit>> cu ocazia zilei sale de naștere, dar <<prezența prietenilor și urările de bine pot ocroti sărbătoritul>>. În cartea <<The Lore of Birthdays>> se spune că, în vremurile antice, ținerea evidenței zilelor de naștere era importantă pentru <<întocmirea unui horoscop>> bazat pe <<știința mistică a astrologiei>>. Cartea mai preciza că, <<potrivit folclorului, lumânările aprinse cu ocazia zilei de naștere aveau puteri magice în împlinirea dorințelor>>.

Biblia însă condamnă magia, divinația, spiritismul sau <<lucrurile asemănătoare acestora>> (Deuteronomul 18:14; Galateni 5:19-21). De fapt, un motiv pentru care Dumnezeu a condamnat anticul oraș Babilon a fost acela că locuitorii lui practicau astrologia, o formă de divinație (Isaia 47:11-15). Martorii lui Iehova nu sunt preocupați de originile fiecărui obicei. Totuși, când Scripturile oferă îndrumări clare, noi nu le ignorăm.
Primii creștini nu au sărbătorit zilele de naștere. Conform lucrării The World Book Encyclopedia, <<ei considerau aniversarea zilei de naștere un obicei păgân>>. Biblia arată că apostolii și cei care au fost învățați direct de Isus au stabilit un model pe care toți creștinii trebuie să-l urmeze (2 Tesaloniceni 3:6).

Comemorarea zilei morții

Singura comemorare pe care creștinii trebuie să o țină este legată nu de ziua nașterii, ci de ziua morții, cea a lui Isus (Luca 22:17-20). Acest lucru nu ne surprinde întrucât Biblia spune că <<mai mult face . . . ziua morții decât ziua nașterii>> (Eclesiastul 7:1). La sfârșitul vieții sale pământești, Isus și-a făcut un nume bun la Dumnezeu, ziua morții sale devenind astfel mai importantă decât ziua nașterii (Evrei 1:4).
Biblia nu face nicio referire la vreun slujitor al lui Dumnezeu care să-și fi aniversat ziua de naștere.

Nu e nicidecum o scăpare, deoarece în paginile ei sunt consemnate două aniversări ale zilei de naștere, sărbătoriții nefiind slujitori ai lui Dumnezeu. Ambele evenimente sunt prezentate într-o lumină negativă (Geneza 40:20-22; Marcu 6:21-29).
Simt copiii ai căror părinți sunt Martori că le lipsește ceva dacă nu aniversează zile de naștere?

Ca orice buni părinți, Martorii își exprimă iubirea față de copiii lor pe tot parcursul anului, inclusiv dându-le cadouri și organizând petreceri plăcute. Ei încearcă să urmeze exemplul perfect al lui Dumnezeu, care le oferă lucruri bune copiilor lui fără să aștepte ocazii speciale (Matei 7:11). Copiii ai căror părinți sunt Martori nu simt că le-ar lipsi ceva”, se arată pe site-ul Martorilor lui Iehova.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate