Connect with us

ACTUALITATE

Park and Ride-ul de lângă aeroportul din Cluj va primi 62 milioane de lei de la CJ Cluj

Publicat


Consiliul Județean Cluj a anunțat astăzi că va aloca park and ride-ului de pe Traian Vuia nr. 149-151, din bugetul județului, suma de 62 milioane de lei pentru următorii trei ani. 

Conform proiectului de hotărâre, banii vor fi dați în felul următor:

 • Anul 2020 suma de minim 2 milioane lei;
 • Anul 2021 suma de minim 25 milioane lei;
 • Anul 2022 diferența până la valoarea obiectivului de investiții.

Scopul acestui proiect este cel de a fluidiza traficul din Cluj-Napoca. Șoferii care intră în municipiu sunt încurajați să își lase mașina în park&ride și să folosească autobuzele pentru circulația în oraș.

Ce prevede proiectul

 • Amenajarea accesului din drumul naţional – accesul a fost asigurat din strada Traian Vuia către platforma pentru staționare si către zona de autogară.
 • Accesul în incintă se face printr-o bandă de decelerare cu lungimea de 165 m, în zona poziției km 7+200, ieşirea din incintă se realizează prin două căi de circulaţie distincte, utilizând o bandă de accelerare cu lungimea de 100,00 m.
 • Artera de acces în incinta zonei de staționare are 2 benzi de circulaţie cu lăţimea de 3,00 m fiecare, plus o bandă de circulaţie exclusiv pentru autobuze, cu lăţimea de 4,00 m.
 • Ieşirea din incinta parcării se realizează prin două artere: una adiacentă terminalului, cu o bandă de circulaţie cu lăţimea de 4,00 m, care preia și traficul din fața terminalului și cea de-a doua cu o lățime de 3,00 m, la o distanță de 60 de metri de prima arteră, pe direcția către Cluj-Napoca, cu 120,00 m înainte de turbo-girație.

„Se vor amenaja spații verzi perimetral și între locurile de parcare”

 • Amenajarea unei platforme pentru zona de parcare – Proiectul propune o platformă cu locuri de parcare, accese auto și pietonale cu dotările aferente, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă.
 • Propunerea ține cont de etapizarea execuției obiectivului de investiție, prin modularea pe etape a realizării lucrărilor de execuție. Astfel, într-o primă etapă se va realiza platforma pentru zona de parcare adiacentă străzii Traian Vuia, cu un număr de 365 locuri de parcare (dintre acestea, 37 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice şi hibride) şi 8 peroane de autobuze din cele 863 de locuri de parcare totale. În etapa a doua se vor realiza 490 de locuri de parcare pentru autovehicule. Pentru mijloacele de transport se vor organiza staţii echipate cu infrastructura şi dotările necesare desfășurării activităţilor specifice. Se vor amenaja spații verzi perimetral și între locurile de parcare.

„Piațeta se compune din spații plantate de forme organice și geometrice”

 • Amenajarea unui terminal tip autogară:
  – CORP C1 – clădire terminal și copertină clădire terminal – format din clădirea terminalului, de formă rectangulară cu dimensiunile de 21.30m x 27.80m și dintr-o copertină ce o acoperă, de formă poligonală, dimensiuni maxime 57.20 m lungime și 33.50 m lățime. Parterul clădirii nou propuse va asigura spații de așteptare, recepție/Info, cafenea, spații tehnice, grupuri sanitare pentru desfășurarea în condiții optime a activităților specifice unui terminal, iar etajul va adăposti o zonă de servicii publice. Acoperirea zonei de intrare/ieșire în terminal se va face printr-o copertină metalică cu rol de signaletică.
  – CORP C2 – copertină autocare – ce acoperă zona de staționare autocare are o formă rectangulară, având ca dimensiuni 80.00 m lungime și 15.50 m lățime.
  – Piațetă publică – Platforma perimetrală corpului C1 se amenajează sub forma unei piațete publice. Suprafața amenajată este de 3396.70 m2, de formă rectangulară, cu dimensiunile de 92,20 m pe 43.20 m, în centru fiind amplasat corpul C1. Piațeta se compune din spații plantate de forme organice și geometrice în suprafață de 121.00 m² și spații pavate cu texturi diferite destinate circulației pietonale în suprafață de 3275.70 m².

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se reiau internările la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Cum se fac programările

Publicat

Conducerea Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca a anunțat că unitatea medicală primește din nou pacienți, la două săptămâni distanță de la momentul confirmării infectării cu coronavirus a 14 cadre medicale și 9 pacienți.

Cum te poți programa?

„Se pot face programări online sau telefonic. Pacienții care aveau programări anterioare au fost contactați, se face un triaj telefonic înainte de a ajunge la noi, atât la ambulator pentru spitalizare de zi, cât și pentru spitalizare continuă.

Plecând de la numărul de paturi pe care le putem utiliza în condiții de distanțare avem un număr de pacienți programați care vin zilnic la noi, plus cei care vin la Urgență. Funcționăm în parametri normali, mai puțin partea de distanțare care sigur impune un număr redus de paturi care pot fi utilizate.

Cu cât scade capacitatea spitalului?

Capacitatea se reduce undeva la jumătate din numărul de paturi, se reduce cam cu 50%. În condițiile în care facem lună de lună cam 600 de externări, coborâm cam la 350 de pacienți. Sigur mai sunt elemente care pot îmbunătăți acest lucru, de exemplu durata de spitalizare care poate fi redusă, depinde cauzistică și la modul cum e rezolvat un caz care ajunge la noi”, a declarat pentru zcj.ro managerul Institutului Inimii, Florin Crișan.

Persoanele infectate au o stare bună de sănătate în prezent, o parte dintre ei fiind deja externați.

„O parte deja sunt externați, sunt acasă. Mai sunt o parte care sunt internați, dar în toate cazurile au fost forme ușoare și nu au fost probleme deosebite. Le vom repeta testul PCR (n. r. testul utilizat pentru diagnosticarea infecției COVID-19). De exemplu în cazul medicului care a fost confirmat cu coronavirus vineri, trebuie să își refacă PCR-ul și în mod normal se poate întoarce la lucru”, a mai declarat Florin Crișan .

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cluj-Napoca este pe locul trei în clasamentul celor mai rentabile orașe ale tehnologiei din Europa

Publicat

Clujul reprezintă România cu mare succes și în topurile orașelor rentabile din punct de vedere al tehnologiei. Astfel, într-un clasament la nivel european realizat de FT în colaborare cu TNW, Cluj-Napoca se clasează pe ultima treaptă a podiumului. Topul este condus de Skopje, urmat de Iași.

Clasamentul, alcătuit în premieră, se concentrează pe găsirea acelor orașe europene cu cele mai promițătoare perspective de investiții în start-upuri, tehnologie și inovare. Clasamentul marchează prima colaborare dintre FT și TNW, o companie media, evenimente și informații, axată pe noile tehnologii și start-up-uri. Topul european a fost anunţat în cadrul Conferinței Ecosystem TNW, scrie zcj.ro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Turcia decide azi soarta Catedralei Sfânta Sofia din Istanbul

Publicat

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cere intens reconversia în moschee a Catedralei Sfânta Sofia. Instanța administrativă supremă studiază problema, cu riscurile de a se isca controverse și tensiuni în interiorul țării, dar și pe plan extern, dovada fiind cererea SUA ca Turcia să nu se atingă de statutul Catedralei.

Consiliul de stat este cel care a analizat această cerere depusă azi, iar în termen de 15 zile va fi formulată și anunțată decizia finală.

Scurt istoric al Catedralei

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită în secolul VI de către bizantini. În acest loc au fost încoronați mai mulți împărați. Mai mult, Sfânta Sofia face parte din patrimoniul UNESCO și este una din principalele atracții turistice ale țării.

A fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului, iar în muzeu în 1935, de către Mustafa Kemal Ataturk, liderul Republicii Turce.

Statutul său a fost întotdeauna subiect de polemică, revenirea la statutul de moschee fiind până în prezent fără succes.

Actualul președinte a caracterizat transformarea catedralei în muzeu ca „o greșeală foarte mare”. Revenirea bisericii bizantine Chora la statut de moschee este văzută ca o testare înainte de decizia pentru Sfânta Sofia.

Simbol al islamului

„Este o moștenire a strămoșilor noștri otomani. Sper că rugăciunile noastre vor fi auzite, trebuie ca această nostalgie să se termine”, spune el.

Anthony Skinner, de la firma de consultanță Verisk Maplecroft, afirmă că revenirea la statutul de moschee i-ar permite lui Erdogan să-și satisfacă baza electorală, ar reveni la moștenirea trecutului otoman și ar irita Atena, cu care are deja raporturi tensionate, scrie hotnews.ro.

Karla Fanea

Citește mai departe

ACTUALITATE

În acest weekend începe seria filmelor în aer liber din Iulius Parc în cadrul ,,Movie Nights”

Publicat

Proiectul ,,Movie Nights” din Cluj-Napoca a ajuns la sezonul cu numărul trei. Începând din acest weekend, clujenii se vor putea relaxa în Parcul Iulius vizionând filme de toate genurile.

În ciuda pandemiei de coronavirus care a afectat și România, organizatorii ,,Movie Nights” s-au asigurat că oamenii vor participa la serile de film în condiții de siguranță. Astfel, locurile sunt limitate, fluxul de intrare și ieșire în perimetrul evenimentului va fi diferențiat, la intrare va fi monitorizată temperatura și se va impune respectarea măsurilor de siguranță și distanțare fizică.

Iată câteva filme care vor putea fi urmărite în cadrul evenimentului: „Joker”, „Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of one Harley Quinn”, „The Way Back” sau  „Motherless Brooklyn”.

Intrarea va fi gratuită.

Citește mai departe