Connect with us

EDUCATIE

Părinții nu vor școală online: ,,Vom ajunge analfabeți ca americanii”

Publicat


Klaus Iohannis a anunțat miercuri că se va decide la nivel local, în funcție de numărul de cazuri existent dacă elevii vor începe cursurile direct de pe băncile școlii, ori vor susține orele online. Chiar și așa, părinții nu vor să audă de susținerea cursurilor pe internet, indiferent de numărul de cazuri al persoanelor infectate.

După anunțarea de către Președinte a celor trei scenarii (roșu, galben și verde) care vor fi luate în calcul în vederea planului de începere a noului an școlar, lăsând la aprecierea școlilor dacă orele vor fi susținute sau nu online, în funcție de situația epidemiologică existentă în zona din care face parte unitatea de învățământ, lucrurile au rămas confuze, atât în rândul elevilor, cât și al părinților. Deși Klaus Iohannis a menționat că deciziile luate de autorități sunt menite să susțină atât calitatea învățământului, cât și siguranța și sănătatea elevilor, unii părinți nici nu vor să audă de un eventual scenariu în care școala va continua online.

Astfel, Cluj24 a luat legătura cu câțiva părinți și un cadru didactic pentru a vedea care este opinia acestora în legătură cu începerea noului an școlar.

Copiii vor școală online, iar părinții fizic

,,Părinții nu cred în virus și nu îl iau în serios. Vor cu orice preț să înceapă școala normal, chiar dacă i-am informat despre riscuri. Copiii își doresc ore online”, spune un cadru didactic.

Cristina este învățătoare la Școala gimnazială ,,Mihai Eminescu” din localitatea Săliștea de Sus, Maramureș, iar din 14 septembrie urmează să își susțină orele la clasa I, însă momentan nu știe dacă acest lucru se va întâmpla pe internet, ori la școală, cu prezența fizică a elevilor. Aceasta ne-a transmis că, din punctul său de vedere, cursurile ar trebui să fie online, atât pentru siguranța elevilor, cât și a familiilor acestora.

,,Copiii își doresc online, ei ar sta non-stop pe telefon, așa se simt în largul lor. Toți copiii au acces măcar la un telefon. Nu au fost probleme cu conexiunea, totul a funcționat normal, nu am avut probleme”.

Chiar și așa, Cristina a mărturisit că părinții ,,nu dau doi bani pe școala online”, iar în ceea ce privește posibilitatea apariției riscurilor datorate susținerii orelor în școli, învățătoarea a precizat că: ,,Voi face hârtii cu declarații pe propria răspundere a părinților, pentru a nu putea acuza școala, în caz de o eventuală contactare a virusului”.

Pentru a vedea exact care este părerea unui părinte din aceeași localitate, am luat legătura cu mama a doi copii, unul de clasa a 8-a, iar celălalt urmând a intra în clasa 0.

,,Profesorii sunt nepregătiți, nu este semnal”, este de părere mama celor doi elevi

Irina este mama unui băiat care va începe din aceasta toamnă clasa 0 și a unei fetițe de clasa a 8-a. Întrebată cum a funcționat școala online, aceasta s-a declarat total nemulțumită de desfășurarea cursurilor: ,,Doamna are telefon, dar nu știe să îl folosească. A intrat o singură dată, a întrebat despre lecție prin telefon. La altă oră, toți copiii urlau unul peste celălalt. La noi nu funcționează”.

,,Școala adevărată este atunci când profesorul vorbește față în față cu elevii”, este de părere mama unei eleve din Cluj-Napoca

Anita este mama unei eleve din cadrul Colegiului Național ,,Emil Racoviță” Cluj-Napoca. Aceasta a declarat că orele susținute online pe timpul stării de urgență s-au desfășurat normal, elevii descurcându-se astfel. Cu toate acestea, este de părere că școala online nu se compară cu orele susținute la școală: ,,Școala online se acceptă în situația de față, dar nu se compară cu cea normală. Școala adevărată este atunci când profesorul vorbește față în față cu elevii”.

În legătură cu eventualele riscuri la care ar putea fi supuși elevii în cazul prezentării la școală, Irina a declarat:
,,Bineînțeles, sunt de acord să înceapă școala fizic, chiar și în situația de față.”

,,Să meargă la școală, așa e firesc! Copiii trebuie să stea drepți și să tremure în fața profesorilor”, spune părintele unui elev care va începe liceul în toamna aceasta.

,,Nu dau doi bani pe școala online, se copiază!”

Petru urmează să își trimită începând cu toamna aceasta copilul la școală, începând clasa a IX-a în cadrul unui liceu din orașul Baia Mare. Petru ne-a mărturisit că, deși consideră că până acum școala online s-a făcut serios, nu este același lucru să înveți de acasă, fără ca măcar să îți cunoști profesorii, acest lucru fiind valabil mai ales în cazul claselor I, a V-a, ori a IX-a.

,,Nu dau doi bani pe școala online, se copiază! Acum niciun elev nu a mai rămas corigent. Copiii trebuie să stea drepți și să tremure în fața profesorilor”, este de părere părintele elevului.

Petru a mărturisit că este de această părere deoarece cursurile online scad nivelul de învățământ, întrucât elevii nu sunt stimulați să învețe, beneficiind de prea multă libertate și de lipsa de autoritate a profesorilor. ,,Copiii nu vor mai fi capabili nici măcar să scrie cu litere de mână. Dacă continuăm mult cu această școală online vom ajunge analfabeți ca americanii”, a adăugat Petru.

Personalul didactic nu ar mai trebui să fie remunerat în cazul școlii online, ci eventual părinții, care fac și munca dascălilor, este de părere mama unui elev

,,Școala trebuie să fie școală”

Ionela este și ea una dintre părinții care își vor trimite din toamnă copilul la o școală din Baia Mare. Aceasta este de părere că ,,școala trebuie să fie școală”, astfel încât elevii să poată beneficia atât de învățare propriu-zisă, cât și de socializare și interacțiune comună.

,,Nu există școală online, cel putin în România, unde cum prea bine știm, puțini copii în comparație cu alte țări, dispun de tehnologie. Dacă vom continua cu școala online vom avea o viitoare generație de adulți introvertiți”, este de părere Ionela, a cărei copil face parte din învățamântul primar.

Aceasta este de acord cu faptul că e posibil ca mersul la școală să constituie un pericol pentru sănătatea elevilor, însă consideră că școala făcută la distanță nu ne avantajează ca țară.
,,În ceea ce privește personalul didactic, nu aș mai vedea rostul remunerării acestora. Eventual să fim plătiți noi, părinții, pentru că facem și munca dascălilor”, a adăugat Ionela.

,,Nu mi-e frică de virus. E mult mai obositor să stai cu capul în telefon”, spune mama unei eleve

Un alt părinte cu care am luat legătura este Loredana, mama unei eleve care din septembrie va începe clasa a VII-a în cadrul Școlii ,,Constantin Dipșe” din localitatea Șurdești, Maramureș. Loredana a mărturisit că în cadrul școlii online nici măcar nu s-au verificat temele. ,,Nu este același lucru să arați tema profesorului față în față sau online. Unii profesori se implică, însă alții nu”, este de părere aceasta.

În ceea ce privește pericolul expunerii colective a elevilor în școli, mama elevei a declarat: ,,Nu zic că nu există(virusul), dar nu mi-e frică. Deocamdată rămân clar la varianta de a merge fizic la școală”.

Pentru a vedea dacă părerile diferă în funcție de aspectul situării școlilor în mediul rural (din care fac parte atât învățătoarea Cristina, cât și mamele Irina și Loredana), ori urban (din care fac parte părinții Petru, Anița și Ionela), am mai cerut părerea de asemenea și Alinei, mama unui elev în clasa I din municipiul Cluj-Napoca.

,,În loc să progresăm, mergem în regres”, este de părere Alina.

Mama elevului din Cluj-Napoca este fermă atunci când vine vorba de învățământul online: ,,Categoric nu online, nici măcar parțial online”. Aceasta a mărturisit că elevul se confruntă cu lipsă de concentrare atunci când vine vorba de cursurile pe internet, iar conexiunea nu este mereu bună, momente în care informația transmisă de profesori se pierde.

,,Copiii, fiind așa mici nu au învățat să se asculte, vorbesc unii peste alții, iar la teme trebuie să îi ajutăm tot noi, parinții”, a declarat Alina.

Aceasta a mai adăugat că nu crede că virusul este atât de puternic, având multe semne de întrebare privind veridicitatea teoriilor vehiculate despre boală.
,,Numărul (infectărilor) crește că așa vor alții, nu se știe. Eu merg înainte cu școala normală”, a spus mama elevului.

Concluzia este simplă: Părinții sunt de părere că școala ar trebui să înceapă cu prezența fizică

Deși părinții intervievați în cadrul articolului fac parte atât din mediul urban, cât și rural, având copii care fac parte din clase începând de la I și până la liceu, aceștia sunt în procent de 100% de părere că școala ar trebui să înceapă cu prezența fizică a elevilor pe băncile școlii, prezentând semne de neîncredere la adresa variantei de școală online.

Cu toate acestea, Cristina, care este cadru didactic spune că odată cu începerea cursurilor online din timpul perioadei de stare de urgență, a observat o schimbare în rândul elevilor care aparent nu se descurcau bine la școală, atunci când participă la ore pe internet aceștia având rezultate mult mai bune, fiind mai dezinhibați în spatele ecranului și mult mai creativi.

Conform declarațiilor venite din partea Președintelui Klaus Iohannis din ultimele zile, urmează ca în săptămânile următoare fiecare școală să decidă dacă cursurile vor avea loc fizic, online, ori într-un sistem mixt care să cuprindă cele două variante. Decizia va fi luată în funcție de evoluția situației epidemiologice de la nivelul județului, ori localității din care fiecare școală face parte.

Articol realizat de Narcisa BUD



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

Radu Constantea, președinte U Cluj

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.

Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.

E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.

„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”

E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.

Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.

Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

2 milioane de lei pentru valorificarea descoperirilor arheologice din Parcul I.L. Caragiale. A fost lansată licitația

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura de licitație pentru valorificarea descoperirilor arheologice găsite pe șantierul de modernizare a Parcului I.L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici.

Contractul, cu o valoare estimată de 2.000.000 lei fără TVA, vizează conservarea, restaurarea și expunerea descoperirilor într-un mod accesibil publicului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 aprilie 2025.

Conceptul de expunere a vestigiilor istorice

Conform documentației tehnice, descoperirile arheologice vor fi integrate într-un spațiu de expunere deschis, amenajat într-o excavație circulară cu diametrul de 12 metri și o adâncime maximă de 4,5 metri. Aceasta va fi protejată printr-o balustradă metalică circulară, oferind vizitatorilor o perspectivă sigură asupra sitului istoric.

Lucrările vor include măsuri de restaurare și conservare a zidurilor expuse, folosind tehnici conforme cu statutul patrimonial al acestor descoperiri. Pentru stratul de călcare și stabilizarea zonei, se va folosi un strat de nisip stabilizat, așternut pe un suport de piatră spartă, asigurând astfel o bună permeabilitate.

Un alt element important al proiectului constă în păstrarea și marcarea la nivelul solului a traseului fostei incinte fortificate. Acesta va fi evidențiat printr-o fâșie de oțel pre-oxidat cu lățimea de 50 cm, montată pe toată lungimea parcului. Totodată, se va amenaja o alee de vizitare cu o lățime de 1,5 metri, realizată din același strat de nisip stabilizat, pentru a asigura coerența vizuală și funcțională cu restul aleilor din parc.

Modernizarea Parcului I.L. Caragiale, finalizată în 2024

Lucrările de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca s-au încheiat în decembrie 2024, transformând acest spațiu într-o zonă modernă și prietenoasă cu mediul. Proiectul a inclus plantarea a 53 de arbori noi, precum și decopertarea și amenajarea Canalului Morii.

Proiectarea și execuția lucrărilor au fost realizate de asocierea Nord Conforest – SC Costin și Vlad Birou de Arhitectură SRL, valoarea totală a investiției ridicându-se la 24 de milioane de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după înfrângerea în derby: Sunt DERANJAT de rezultat, nu de joc. Am avut ghinion

Publicat

dan petrescu 3

Luni seara pe Cluj Arena, CFR Cluj a suferit cea de-a treia înfrângere din acest sezon în fața Universității Cluj. Rivala a câștigat cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43. Dan Petrescu a analizat eșecul din derby-ul Clujului.

„Cea mai nedreaptă înfrângere din cariera mea. Se joacă pe goluri, nu pe ocazii. Și noi am avut așa, cu Slavia. Nu trebuia să ratăm atâtea ocazii. Dacă vom juca așa, avem șanse mari să fim pe primul loc. Ei nu prea au ajuns la poartă. Eu ce să le mai zic băieților? I-am felicitat.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după înfrângerea în derby: Sunt DERANJAT de rezultat, nu de joc. Am avut ghinion

Îmi pare rău pentru fani, am fi trecut și pe primul loc. Dacă nu ajungeam la poartă, puteam găsi vinovați, dar așa, nu. În 2025 nu am mai tras de atâtea ori la poartă. Am pierdut iar cu „U” Cluj, se întâmplă ceva. Urmează Craiova, băieții au ieșit supărați și obosiți. Trebuie să câștigăm meciul din Cupă.

Sunt deranjat de rezultat, nu de joc. De când am venit la Cluj nu am câștigat Cupa, deci o vreau. Jucăm cu o echipă în formă. Sper să nu ajungem la prelungiri. Preferam să jucăm rău, dar să câștigăm, cum o făceam prin 2018. Am avut multe ocazii, deși U a învățat să se apere.

Sunt foarte dezamăgit, chiar dacă nu se vede. A fost o etapă de coșmar pentru noi. Craiova a dat gol în minutul 96, FCSB în 85. Dar nu putem să o dăm numai pe noroc”, a declarat Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate