Connect with us

CULTURA

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Publicat


mera

Festivalul Mera World Music și-a completat lista invitaților! Pe lângă artiștii anunțați anterior: Góbé (HU), Bojan Krstić Orchestra (SRB), Alacalufe (VEN, PER, CHL, HU), Duna Art Ensemble (HU), Der Šenster Gob (CZ), Kale Lulugyi (HU), DJ Angela Blackburn (Columbia) și Katlan (RO), festivalul  își îmbogățește lista deliciilor muzicale internaționale  anunțând noi nume pe rețelele sociale și pe site-ul său.

În perioada 1-4. August, pentru prima oară urcă pe scena hambarului din Mera o trupă din India. Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India va iniția publicul în tradițiile vii muzicale ale patriei lor, cu specialitatea de a aduce laolaltă pe o scenă instrumente indiene și occidentale. Figura centrală a octetului, este Rahis Bharti, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni indieni.

mera2023 20230805025631 pityu pit 9020 enhanced nr

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Corina Sîrghii îmreună cu  Taraful Jean Americanu vor însufleți lumea saloanelor bucureștene din anii ’30, nebunia petrecerilor de mahala din jurul blocului din anii ’90, romanțe pasionale, tangouri și dansuri populare, furia manelelor clasice,  într-un singur concert și vor avea puterea să înmoaie inimile cele mai împietrite.

Este deja tradiție să dedicăm ziua de vineri muzicii tradiționale, așadar, am invitat una dintre cele mai cunoscute formații transilvănene de muzică populară  cu care să chefuim aici la Mera! Iubitorii caselor de dansuri cunosc cu siguranță trupa Heveder din Covasna, al cărui stil autentic, inconfundabil transilvănean,  va oferi un concert de neuitat vineri seara în șură!

Tárkány művek este ansamblul care care a făcut cunoscut publicului larg numele faimoasei interprete de muzică populară și lăutărească Gabi Luncă.  În muzica lor, ei combină teme de muzică tradițională cu elemente de jazz/blues/pop, alteori îmbogățește cu elemente de muzică populară o piesă de jazz /pop existentă. Tárkány-Kovács Bálint, cel care a dat numele formației, este renumitul maestru al țambalului, instrumentul central al muzicii lor.

Paár Julcsi aduce un spectacol fermecător pentru întreaga familie, plin de dansuri și povești, îmbogățite cu  muzică tradițională și world music. Muzicienii talentați, momentele jucăușe de teatru-dans pline de energie îi vor purta pe spectatori într-o lume magică de basm, perfectă pentru toate vârstele.

„Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse”

După concerte, atmosfera va fi animată de DJ-ul chilian Aníbal Valenzuela Pérez, cunoscut sub numele de DJ Playroots. Pe lângă activitatea de DJ și producător, el cântă la diverse instrumente și promite să transforme seriile  într-o explozie de sunete, combinând hangdrumul cu sunetele organice și vibrația muzicii electronice, oferindu-vă o petrecere de neuitat!

Duetul feminin de electro-folk Madela sosește direct din Santiago de Chile pentru Festivalul din Șură! Spectacolul lor este o fuziune energică de muzică tradițională latino-americană cu muzică electronică, flauturi jucăușe, sunete vibrante andine, instrumente de percuție și voci fermecătoare.

Lista completă de artiști interpreți ai Festivalului World Music din Mera se poate accesa pe site-ul festivalului.

Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse, după care prețul va crește.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul): Îmi doresc o MEDALIE la Paris

Publicat

madalina amaistroaie

„Arcaşul priceput, dacă nu nimereşte ţinta, nu dă vina pe arc sau pe săgeţi, ci caută în sine însuşi pricina; şi nici nu-şi pierde, numai pentru atâta lucru, buna dispoziţie şi voioşia”, spunea Ecaterina a II-a. Alăturarea femeie-arc nu este deloc întâmplătoare. Asta pentru că România are o reprezentantă la proba de tir cu arcul de la JO Paris 2024.

Mădălina Amăistroaie este din Rădăuți, jud. Suceava și practică tirul cu arcul de la 12 ani. „Am urmat cursurile Colegiului național „Eudochiu Hurmuzachi”, pe profil matematică-informatică și iată-mă, ca o consecință, studentă în anul II la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca”, spune, zâmbind, Mădălina.

madalina amaistroaie

EXCLUSIV. Olimpicii Clujului. Mădălina Amăistroaie (tir cu arcul): Îmi doresc o MEDALIE la Paris

A început acest sport la Rădăuți, unde sunt mai multe cluburi. „Aveam mulți prieteni care practicau sportul ăsta și m-am îndrăgostit de el”, spune Mădălina.

La o inspecție sumară a brațelor Mădălinei n-am observat o diferență între ele în ceea ce privește musculatura și nici roșeață pe antebraț. „E nevoie undeva la 20 kg forță ca să tensioneazi un arc de competiție, de unde și necesarul pregătirii fizice. Ciupituri de coardă nu am că-mi protejez antebrațul cu o apărătoare”, mă lămurește Mădălina.

Are mai multe titluri de campioană națională, ne le mai știe numărul, atât la cadeți cât și la juniori și senioare. „Anul acesta am obținut două medalii de argint, una la un concurs de world ranking organizat de World Archery și una la Cupa Veronica. În 2021 am participat la JO de la Tokyo unde am terminat pe locul 33 dintr-un total de 64 de sportivi”, mai spune Mădălina.

Odată cu intrarea la facultate, CS Universitatea Cluj a luat-o sub aripă. Împreună cu antrenorul ei, Viorel Hăbian, beneficiază de condiții bune de pregătire asigurate de club. „În perioada competițională am zilnic 2-3 ore de antrenament, adică tras iar în afara perioadei, mai intervin câte două ore de pregătire fizică, adică forță la sală, asta timp de 6 zile pe săptămână”, spune Mădălina.

Sunt două variante de calificare la Olimpiadă: una este clasamentul mondial, prin care s-a calificat și Mădălina, care însumează rezultatele obținute la concursurile internaționale și mai sunt turneele de calificare.

„Sunt conștientă că lupta va fi aprigă”

Distanța de tragere diferă: „La competițiile indor sunt 17m în timp ce la outdoor sunt 70m, la categoria de seniori. Există mai multe tipuri de arcuri, arcul olimpic, arcul compound, pe stilul celui de vânătoare și arcul tradițional. Concursul începe cu un antrenament oficial, apoi în ziua calificărilor, toată lumea trage 72 de săgeți, fiecare săgeată fiind punctată și se face scorul total pe baza căruia se întocmește clasamentul. Apoi se alcătuiește o grilă, primul cu ultimul, al doilea cu penultimul, de exemplu și urmează meciurile individuale”, explică Mădălina.

Ce-și propune la Paris? „Un loc cât mai sus în clasament, bineînțeles, de ce nu și o medalie? Oricum, sunt conștientă că lupta va fi aprigă, dar voi da tot ce am mai bun ca să câștig”, spune Mădălina.

„Mădălina are toate atuurile ca să facă o figură frumoasă la Olimpiadă. Fizic și tehnic este foarte bine pregătită. Tehnica ei este apreciată la cel mai înalt nivel competițional. Avantajul ei este psihicul, foarte puternic în timpul meciurilor. În tirul cu arcul, mai mullt ca în orice alt sport, trebuie să fii foarte inteligent. Științele exacte o ajută foarte mult, pentru că sunt analize făcute pe moment, trebuie ținut cont de condițiile atmosferice din acel moment, vânt, căldură sau umiditate, pentru că toate acestea pot influența performanța. Colaborăm foarte bine în acele momente”, spune antrenorul ei, Viorel Hăbian.

madalina amaistroaie

Lucrează cu Mădălina din 2019. Este din Petroșani dar a urmat-o la Cluj, unde Mădălina face facultatea. Au fost împreună și la JO de la Tokyo.

„Viaţa este arcul şi coarda este visul”

„După ce termin facultatea îmi doresc o carieră în IT dar nu voi abandona arcul. Nu știu dacă m-aș face antrenor pentru că nu mă prea descurc cu copiii. E adevărat, în perioada competițiilor stau mai prost cu timpul liber dar în general am viață socială. Stresul este foarte mare și am nevoie și de relaxare”, mai spune Mădălina.

„Calificarea este foarte grea. Sunt peste 110 țări care aspiră să se califice, fiecare cu câte 3 sportivi, deci peste 300 pe 64 de locuri. 80% dintre țările participante au condiții mult mai bune decât ale noastre. Nu mă plâng, Comitetul Olimpic ne ajută cum poate, legislația este cea care ne pune probleme. Nu ne ajută să avem o meserie de sportiv, ceva care să ne asigure un viitor”, o completează antrenorul.

Federația Română de Tir cu Arcul are 44 de cluburi afiliate. Mai sunt alte două federații private dar acestea sunt axate mai mult pe divertisment. „Alte țări au mii de sportivi legitimați și condiții mult mai bune și totuși reușim să-i batem”, încheie Hăbian,

Romain Rolland spunea că viaţa este arcul şi coarda este visul. În cazul Mădălinei Amăistroaie, arcul, coarda și săgeata sunt realitatea. Și pasiunea. Totul „condimentat” cu multă muncă. Hai cu medalia de la Paris, Mădălina!

Citește mai departe

CULTURA

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului din Mărișel are loc astăzi. VEZI programul

Publicat

crucea iancului

Duminică, 14 iulie 2024, în localitatea Mărișel din județul Cluj are loc o nouă ediție a Sărbătorii Tradiționale de la Crucea Iancului.

Manifestarea anuală adună mii de participanți la Crucea Iancului, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judetean Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mărișel.

2024, anul „Avram Iancu”

Anul acesta, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților din timpul Revoluției de la 1848.

Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, această sărbătoare este considerată cea mai mare manifestare de acest fel din județul Cluj.

Care este programul manifestării?

Activitățile vor începe la ora 12 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, unde vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean.

Printre invitații speciali se numără: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot).

Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”, precum și tinerii interpreți clujeni și mulți alți tineri talentați.

Avram Iancu, simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania

Avram Iancu a rămas un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849.

A devenit cunoscut prin curajul său, hotărârea neclintită și viziunea strategică în conducerea mișcărilor de rezistență împotriva autorităților habsburgice și a trupelor imperiale.

Anul Avram Iancu este marcat prin diverse evenimente, simpozioane, expoziții, și alte manifestări cultural-educative organizate în întreaga țară, menite să aducă în prim-plan viața și moștenirea acestui personaj istoric remarcabil.

Scopul principal al acestor activități este de a educa și de a sensibiliza publicul cu privire la contribuția lui Avram Iancu la afirmarea identității naționale românești și la formarea statului român modern.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cadavrul unui câine, găsit într-un sac, pe malul Someșului. Poliția a deschis un dosar penal

Publicat

Descoperire șocantă pe malul Someșului, la Cluj-Napoca. O femeie a găsit cadavrul unui câine mutilat într-un sac, alertând Poliția. A fost întocmit dosar penal.

Poliția a deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție, fără drept, în cazul unui câine mort găsit într-un sac, pe malul Someșului, la Cluj-Napoca.

Cadavrul unui câine, găsit într-un sac, pe malul Someșului

„La data de 13 iulie, în jurul orei 10.30, o femeie a sesizat prin SNUAU 112, faptul că în timp ce se afla pe malul râului Someș, în municipiul Cluj-Napoca a observat în râu un sac, iar în interior cadavrul unui exemplar canin.

Polițiștii s-au deplasat la locul indicat, unde cele sesizate s-au confirmat.

Dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție

Cadavrul animalului a fost preluat în vederea efectuării necropsiei, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere animalelor cu intenție, fără drept.

Cercetările vor fi continuate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, cu scopul stabilirii situației de fapt, identificării persoanei responsabile și luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO FOTO. Incendiu la un restaurant din centrul Clujului. A luat foc o terasă din lemn

Publicat

Un incendiu a izbucnit noaptea trecută, la un restaurant de pe strada Alexandru Ciurea din Cluj-Napoca. Din fericire, nu au existat victime.

Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu produs la un restaurant din centrul Clujului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a afectat un restaurant situat pe strada Alexandru Ciurea. Apelul de urgență a venit în jurul orei 01.50, moment în care restaurantul era, din fericire, închis. Drept urmare, nu au existat persoane care să necesite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Focul a cuprins terasa de lemn

Flăcările au cuprins terasa de lemn și ulterior s-au extins la acoperiș. Totodată, au ars două vitrine frigorifice.

„Flăcările s-au manifestat la fațadă, la terasa din lemn și parțial la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 150 mp.

Totodată, au ars două vitrine frigorifice, iar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie stins în limitele găsite”, a mai arătat ISU Cluj.

Intervenția, îngreunată de străzile înguste din centru

Misiunea a fost îngreunată de faptul că autospecialele nu au avut acces pe strada îngustă.

„Astfel, pompierii au fost nevoiți să formeze o linie de furtun pe strada Emil Isac, la o distanță de aproximativ 120 de metri de locul incendiului”, au declarat reprezentanții ISU.

Cel mai probabil, flăcările au pornit din cauza unui scurtcircuit. La intervenție au luat parte două autospeciale cu apă și spumă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax