Connect with us

CULTURA

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Publicat


mera

Festivalul Mera World Music și-a completat lista invitaților! Pe lângă artiștii anunțați anterior: Góbé (HU), Bojan Krstić Orchestra (SRB), Alacalufe (VEN, PER, CHL, HU), Duna Art Ensemble (HU), Der Šenster Gob (CZ), Kale Lulugyi (HU), DJ Angela Blackburn (Columbia) și Katlan (RO), festivalul  își îmbogățește lista deliciilor muzicale internaționale  anunțând noi nume pe rețelele sociale și pe site-ul său.

În perioada 1-4. August, pentru prima oară urcă pe scena hambarului din Mera o trupă din India. Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India va iniția publicul în tradițiile vii muzicale ale patriei lor, cu specialitatea de a aduce laolaltă pe o scenă instrumente indiene și occidentale. Figura centrală a octetului, este Rahis Bharti, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni indieni.

mera2023 20230805025631 pityu pit 9020 enhanced nr

PARADĂ indiană, DJ din Chile și muzică tradițională ardelenească în ȘURA din Mera

Corina Sîrghii îmreună cu  Taraful Jean Americanu vor însufleți lumea saloanelor bucureștene din anii ’30, nebunia petrecerilor de mahala din jurul blocului din anii ’90, romanțe pasionale, tangouri și dansuri populare, furia manelelor clasice,  într-un singur concert și vor avea puterea să înmoaie inimile cele mai împietrite.

Este deja tradiție să dedicăm ziua de vineri muzicii tradiționale, așadar, am invitat una dintre cele mai cunoscute formații transilvănene de muzică populară  cu care să chefuim aici la Mera! Iubitorii caselor de dansuri cunosc cu siguranță trupa Heveder din Covasna, al cărui stil autentic, inconfundabil transilvănean,  va oferi un concert de neuitat vineri seara în șură!

Tárkány művek este ansamblul care care a făcut cunoscut publicului larg numele faimoasei interprete de muzică populară și lăutărească Gabi Luncă.  În muzica lor, ei combină teme de muzică tradițională cu elemente de jazz/blues/pop, alteori îmbogățește cu elemente de muzică populară o piesă de jazz /pop existentă. Tárkány-Kovács Bálint, cel care a dat numele formației, este renumitul maestru al țambalului, instrumentul central al muzicii lor.

Paár Julcsi aduce un spectacol fermecător pentru întreaga familie, plin de dansuri și povești, îmbogățite cu  muzică tradițională și world music. Muzicienii talentați, momentele jucăușe de teatru-dans pline de energie îi vor purta pe spectatori într-o lume magică de basm, perfectă pentru toate vârstele.

„Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse”

După concerte, atmosfera va fi animată de DJ-ul chilian Aníbal Valenzuela Pérez, cunoscut sub numele de DJ Playroots. Pe lângă activitatea de DJ și producător, el cântă la diverse instrumente și promite să transforme seriile  într-o explozie de sunete, combinând hangdrumul cu sunetele organice și vibrația muzicii electronice, oferindu-vă o petrecere de neuitat!

Duetul feminin de electro-folk Madela sosește direct din Santiago de Chile pentru Festivalul din Șură! Spectacolul lor este o fuziune energică de muzică tradițională latino-americană cu muzică electronică, flauturi jucăușe, sunete vibrante andine, instrumente de percuție și voci fermecătoare.

Lista completă de artiști interpreți ai Festivalului World Music din Mera se poate accesa pe site-ul festivalului.

Până la data de 14 iulie se pot cumpăra bilete reduse, după care prețul va crește.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Tânăr de 14 ani din Florești, dispărut de acasă. E de negăsit de sâmbătă. Căutat de Poliție

Publicat

tanar

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că Vasile Ionuț Griguța, în vârstă de 14 ani, din localitatea Florești a plecat de la locuință la data de 29 iunie a.c. în jurul orei 10.30 și nu s-a întors până în prezent.

Semnalmente – înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate aproximativă 49 de kg, păr șaten spre bolund, constituție atletică.

La momentul plecării acesta purta tricou și pantaloni scurți, fără a se putea oferi informații privind culoarea vestimentației.
Purta pantofi sport de culoare argintiu și galben.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

CULTURA

A murit marea actriţă Ileana Stana Ionescu. Avea 87 de ani

Publicat

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă, duminică, stingerea din viaţă a actriţei Ileana Stana Ionescu, la vârsta de 87 de ani, anunță Agerpres.

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional Bucureşti anunţă stingerea din viaţă a celei care a fost şi va rămâne pentru totdeauna Minunata Doamnă a Teatrului şi Filmului românesc, Ileana Stana Ionescu.

O personalitate cu un talent excepţional, de o înaltă statură morală, plină de vervă şi spontaneitate, cu un timbru inconfundabil, a luminat cu profunzimea şi puterea harului ei numeroasele personaje cărora le-a dat viaţă pe scenă şi pe marele sau micul ecran în peste 60 de ani de carieră”, a anunţat TNB pe site.

Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actriţe pot merge marţi, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.

Cu origini italiene

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, judeţul Hunedoara, având origini italiene, după mamă.

Şi-a început cariera la 19 ani la Teatrul din Reşiţa, se mută apoi, alături de soţ, la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ pe scena căruia este remarcată de Radu Beligan, care îi propune să dea concurs la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1964, debutează în film în pelicula „Merii sălbatici”, regizat de Alecu Croitoru, şi în anul 1965 îşi face debutul pe scena TNB, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Alexandru Finţi, în rolul Nastasia Filipovna.

A abordat, apoi, numeroase roluri atât pe scena Naţionalului bucureştean, cât şi pe marele ecran.

Ileana Stana Ionescu a fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV.

Deputat în Parlament

În legislatura 2000-2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României din partea Comunităţii italiene din România.

Pentru excepţionala sa activitate în domeniile teatrului şi filmului, Ileana Stana Ionescu a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. În 2002 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

În 2018 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti „în semn de mulţumire pentru promovarea şi dezvoltarea teatrului românesc”, iar în 2019 a fost distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră. În septembrie 2011, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, din Capitală.

Citește mai departe

EDUCATIE

Emoții pentru elevii clujeni. Luni încep probele scrise la Bacalaureat, cu Limba și Literatura Română

Publicat

bacalaureat

Un număr de 4.627 de absolvenți ai claselor a XII-a din județul Cluj vor susține, începând de luni, 1 iulie 2024, probele scrise din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

La nivelul județului Cluj, potrivit datelor înregistrate, 4.627 de candidați (4279 din promoția curentă și 348 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină probele scrise ale examenului național de bacalaureat în această sesiune. Din totalul candidaților, 3.287 sunt de la unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, iar 1.340 de candidați sunt din celelalte municipii ale județului.

Probele scrise din sesiunea iunie -iulie 2024 încep luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română – proba E.a), urmată marți, 2 iulie 2024, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c). Joi, 4 iulie 2024, este programată să se desfășoare probascrisă la alegere a profilului și a specializării–probaE.d), iar vineri, 5 iulie 2024 va avea loc proba scrisă la limba și literature maternă–proba E.b).

17 centre de concurs

În județul Cluj, desfășurarea probelor scrise din cadrul sesiunii iunie – iulie a examenului național de bacalaureat  2024, este organizată în 17 centre de concurs.

Comisia județeană de organizare a examenului național de bacalaureat din cadrul I.Ș.J. Cluj a aprobat 87 de solicitări, privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform procedurilor în vigoare, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise; redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului de către candidat unui professor asistent, de altă specialitate, decât cea la care se desfășoară proba respectivă, utilizarea instrumentelor compensatorii de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, picht și magnifier, prezența interpreților în limbajul mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz, respective susținerea probelor scrise în spital.

Probele durează 3 ore

Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis în intervalul orar 7:30-8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utilize numai creion negru.

Cine copiază, dat afară

Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc).

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmit ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați.

Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Corectură digitală

Elementul de noutate al acestei sesiuni a examenului național de Bacalaureat constă în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor sunt scanate și încărcate în platform națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate aleatoriu de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi communicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintrea cestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Citește mai departe

EVENIMENT

Liderul USR Cluj, Oana Murariu, aleasă în noul Birou Național al partidului, după Congres

Publicat

De

Oana Murariu

Noua președintă a USR, Elena Lasconi, este și candidatul partidului la președinția României la alegerile din acest an. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare, de 94,32%, de către delegații participanți la acest final de săptămână la Congresul USR de la București.

Cu această ocazie a fost votată și noua componență a Biroului Național (BN) al USR, structura executivă de conducere a partidului. Aproape 200 de candidați au concurat pentru cele 24 de locuri din BN, deputatul Oana Murariu, președinta USR Cluj, reușind să obțină susținerea colegilor din țară pentru a face parte din noua formulă de conducere a partidului.

Componența noului Biroului Național al USR

●        Armand Clotilde-Marie-Brigitte

●        Baciu Cristian-Mihai

●        Bogdan Horia-Daniel

●        Coliban Allen

●        Costescu Anisia-Georgiana

●        Dinică Silvia-Monica

●        Drăgoescu Cezar-Mihail

●        Echert Adrian

●        Fritz Dominic Samuel

●        Gârbacea Florin-George

●        Ion Stelian-Cristian

●        Mălureanu Liviu

●        Mihaiu Radu-Nicolae

●        Miruță Radu-Dinel

●        Moșteanu Liviu-Ionuț

●        Murariu Oana

●        Năsui Claudiu-Iulius-Gavril

●        Nistor Andrei

●        Prună Cristina-Mădălina

●        Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel

●        Tanasă Ștefan

●        Țoiu Oana-Silvia

●        Vasile-Voiculescu Vlad

●        Wiener Adrian

Mai aproape de oameni

”Este extrem de important că organizația USR Cluj va fi reprezentată în Biroul Național al USR. Vom putea să punem astfel umărul activ și să avem un cuvânt de spus într-un moment de intrare pe un nou drum pentru USR.

Ne dorim să venim și mai aproape de oameni și de agenda lor și să ne poziționăm ca o alternativă de succes la actuala guvernare PSDNL, în pregătirea alegerilor prezidențiale și legislative din acest an”, subliniază Oana Murariu, deputată și președinta organizației USR Cluj.

Alegerea noilor membri ai Biroului Național al USR survine după ce, în urmă cu doar câteva zile, Elena Lasconi a fost aleasă prin votul membrilor partidului drept președintă a USR.

Pregătiți de alegeri

Odată cu finalizarea procesului de alegere a noii echipe de conducere, USR intră în linie dreaptă cu pregătirea partidului pentru cele două runde electorale rămase din acest an.

”În timp ce alții vorbesc de mutat și schimbat din nou datele alegerilor în funcție de calculele lor electorale, USR se întoarce o dată în plus către oameni, cu lideri noi și cu și mai multă energie și determinare.

Întreg partidul se va ralia în susținerea Elenei Lasconi într-un moment crucial nu doar pentru viitorul USR, ci și pentru intrarea României pe calea reformelor adevărate, prin care oamenii obișnuiți să fie aduși în centrul politicilor publice, nu camarilele de partid și specialii”, adaugă Oana Murariu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax