Connect with us

EVENIMENT

Pandemia a scumpit mâncarea, dar efectele vor fi resimțite doar în toamnă

Publicat


Inflația a scăzut, prețurile nu

Imaginile care păreau să anunțe o criză alimentară fără precedentă nu vor fi uitate curând. La aproape 5 luni distanță, rafturile magazinelor sunt iar pline, iar marfa s-ar fi ieftinit. Asta spune un raport al Comisiei Europene ale cărei date arată că ar trebui să dăm mai puțin pe mâncare acum decât o făceam în aceeași perioadă a anului trecut, scrie DIGI24.

Prețul cărnii de porc, la poarta fermei, este cu 19 procente mai mic decât în iulie 2019. Comparativ cu restul Europei, În România, acest tip de carne se vinde sub media europeană.

Dragoș Frumosu, președinte FNSIA: „Este o  scădere de moment ceea ce se întâmplă se întâmplă datorită a două cauze – în primul rând este faptul că în ultimele luni de zile, pe fondul pandemiei, au scăzut vânzările, iar pe de altă parte – ceea ce a influențat destul de puternic situația este evenimentul petrecut la marele abator din Germania. Fiind pentru o perioadă închis, desigur, necesarul lui nu a putut fi preluat de nimeni și atunci obligatoriu de la fermier prețul a scăzut”.

„Prețul la raft este stabilit de hypermarket făcând o balanță între puterea de cumpărare și costurile procesatorului să spun așa. Îmi este teamă că lunile următoare, din cauza pandemiei, a creșterii numărului șomerilor și așa mai departe să nu fim invadați, invadați cu ghilimele, de către comunitatea europeană, adică să ne trimită foarte multe produse alimentare ieftine, la preț de dumping, dar de o calitate îndoielnică”, spune Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronală Româna din Industria Laptelui.




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate