Connect with us

ACTUALITATE

Pandemia a dublat prețurile biletelor de avion. Vezi aici cât costă acum o călătorie

PublicatNoul coronavirus a anulat zboruri pe întreg globul. Din luna iunie, călătoria cu avionul va intra din nou în standardele normale, cu o singură excepție, prețul. Acum un bilet la clasa economic în iunie cu Delta Airlines costă 2.126 dolari, iar un bilet la clasa I între Atlanta și Paris costă 7.085 dolari.

Pe măsură ce frontierele UE încep să se deschidă, Lufthansa împreună cu subsidiarele sale SWISS și Eurowings au programat o revenire majoră pentru destinații din întreaga Europă în toată luna iunie. Totuși, trebuie menționat că și destinația influențează prețul, de exemplu, un zbor din SUA spre Londra este mai ieftin decât spre Paris.

Prețurile au o creștere de 600%, iar motivul poate fi preconizata renunțare la locul din mijloc, care ar duce la o scădere a capacității de transport la 60%. Asociația globală a liniilor aeriene, IATA, a calculat că blocarea scaunelor din mijloc va duce la creșteri importante ale prețurilor la nivel mondial. „Față de 2019, tarifele ar trebui să crească dramatic – între 43% și 54% în funcție de regiune – doar pentru a se echilibra”.

Pentru a restabili încrederea călătorilor, Lufthansa și Emirates încurajează purtarea măștii, în timp ce Alaska și Delta sunt singurele companii aeriene din SUA care blochează locurile din mijloc.

Karla Fanea

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

George Floyd era infectat cu coronavirus, arată autopsia oficială

Publicat

Gorge Floyd era infectat cu coronavirus, arată autopsia oficială. Raportul autopsiei oficiale, realizate de districtul Hennepin, a evidențiat faptul că Floyd era infectat cu SARS-CoV-2, dar totuși acest test nu a putut identifica momentul în care acesta a fost infectat. Medicul legist Andrew Baker a declarat, citat de CNN, că tipul de test realizat la autopsia putea fi pozitiv la săptămâni după ce infecția se afla în organism, ceea ce înseamnă că Floyd era asimptomatic. 

Pe aceeași temă: FOTO: Imagini de la protestele din Minneapolis

Reamintim că moartea bărbatului afro-american a declanșat proteste masive în Minneapolis, orașul unde s-a produs tragedia. Ceea ce i-a determinat pe protestatari să iasă în stradă este modul brutal în care bărbatul a fost tratat de către un polițist caucazian. Lozincile pe care aceștia le intonează se învârt în jurul „Black lives matter” (viețile negrilor contează). Astăzi este ziua cu numărul 10 în care protestatarii sunt în stradă.

Chiar dacă George Floyd a făcut atac de cord, acesta fiind motivul decesului, toți cei 4 polițiști implicați în uciderea lui urmează să fie condamnați la închisoare.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cu cât a crescut prețul unei acțiuni Banca Transilvania, după anunțul #Goodvibesonly

Publicat

Banca Transilvania (Simbol bursier TLV) este una dintre cele mai mari bănci care operează în România. Luni, aceasta a anunțat o reducere masivă a dobânzilor prin campania #Goodvibesonly. Această măsură are efecte nu doar în buzunarele românilor, dar și în modalitatea de cumpărare a investitorilor. Ca urmare, o acțiune a Băncii Transilvania valorează astăzi cu aproximativ 10% mai mult față de sfârșitul săptămânii trecute.

10% în două zile

De la prețul de 2,03 lei, acțiunea TLV a crescut la prețul de 2,23 lei. Asta înseamnă o creștere de 10%. Ca urmare, un investitor care ar fi cumpărat vineri acțiuni de 1000 de lei la Banca Transilvania, ar fi avut astăzi 1100 lei. Investițiile bursiere rămân cea mai ușoară modalitate din România de a investi economiile. Asta fără să punem la socoteală dividendul.

Ce dividende oferă TLV

Banca Transilvania oferă dividende cu randament de aproximativ 5% (la prețul din articol). Totuși, acționarii primesc în data plății o acțiune în plus la 10 deținute. Ceea ce înseamnă că randamentul real al dividendelor oferite de Banca Transilvania este de aproximativ 15%.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coșul minim de consum a fost votat la suma de 7.000 de lei de către Parlament

Publicat

Parlamentul afirmă că o familie cu doi copii ar trebui să trăiască decent cu 7.000 de lei pe lună. Coşul minim de consum înseamnă, de fapt, cât ar costa toate nevoile biologice şi sociale ale unei familii. Aceste nevoi sunt însumate de la mâncare, medicamente şi cheltuieli de transport, până la plata unor cursuri sau bilete la teatru. Calcului a fost făcut orientativ pentru stabilirea salariului minim brut.

Adrian Dohotaru, deputat independent, iniţiatorul legii declară: „Acest coș minim pentru un trai decent presupune să avem un coș de peste 7.000 de lei în momentul de față. Este vorba de o familie cu doi copii. Un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat, e de peste 2.700 de lei, lucru care este foarte relevant în condițiile în care avem spre 50% dintre contracte pe salariul minim. De aceea, pentru a construi acest stat social, este bine să avem acest coș calculat anual de INS”.

Cristian Seidler, deputat USR își expune părerea: „Orice politician care a participat la actul de guvernare cel puțin 4 ani în ultimii 30 de ani și care folosește cuvintele <>, comite un act de indecență, după părerea mea. Pentru că ideea de trai decent nu se măsoară doar în produsele și serviciile consumate într-o lună de o familie, ci și în numărul de km de autostradă, în hectare de pădure, în școli și spitale decente”, declară acesta.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cercetătorii UBB au studiat evoluția mobilității populației din România în perioada stării de urgență

Publicat

Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) au analizat, în cadrul proiectului de cercetare COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), evoluția mobilității populației din România pe perioada stării de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus.

Cum funcționează, mai exact

Utilizând datele Google Mobility din perioada 16 martie – 15 mai 2020, cercetătorii au dezvoltat un indice de mobilitate națională pe baza deplasărilor tuturor persoanelor care dețin un cont de utilizator Google cu funcțiunea de istoric al locațiilor în mod activat. Proiectul de cercetare este coordonat de prof. univ. dr. Szász Levente, prodecan responsabil pentru cercetarea științifică din cadrul FSEGA.

Care sunt rezultatele preliminarii

,,Rezultatele cercetării arată că reducerea generală a mobilității a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgență, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârșitul primelor 10 zile ale acestei perioade comparativ cu valoarea medie a mobilității la nivel național din perioada 15 februarie – 1 martie 2020.

Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populației din România s-a redus cu 67% față de aceeași perioadă de referință. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgență la nivel național a fost de -41%.

În ceea ce privește componentele indicelui de mobilitate, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerț cu amănuntul și activități de recreere (valoare medie de -59%), respectiv cele aferente stațiilor de transport public (valoare medie de -56%).

Cele mai importante creșteri imediat după perioada de urgență s-au înregistrat în activitățile legate de parcuri și spații verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În același timp, conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră Română, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cele mai importane zone

În privința diferențelor dintre județe, cercetătorii UBB au constatat, pe perioada stării de urgență, că scăderile cele mai semnificative ale mobilității s-au înregistrat în București (valoare medie de -52%), Brașov (-47%) și Cluj (-47%), toate aceste cifre fiind sub media națională de -41%. În aceeași perioadă, scăderile medii cele mai mici s-au înregistrat în județele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) și Călărași (-28%), cu cifre mult peste valoarea medie națională.

Pe parcursul perioadei stării de urgență aceste liste de „top” au arătat mici variații, în rândul județelor cu cele mai mari scăderi intrând și județul Iași, iar lista județelor cu cele mai mici scăderi fiind completat și de județul Ialomița.

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/covid19.roeim/)“, conform Direcţiei Comunicare şi PR a UBB.

*Intertitlurile aparțin redacției

Citește mai departe