EVENIMENT
Pacient mort după ce s-a aruncat de la etajul 3 al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Un pacient în vârstă de 59 de ani s-a aruncat, luni seară, de la etajul 3 al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca, fiind declanșată o anchetă internă în cadrul unității medicale pentru elucidarea cazului.
Din primele informații, la fața locului s-a prezentat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, care a încercat să îl resusciteze pe bărbat, dar l-a finalul manevrelor medicii au constatat decesul acestuia.
Managerul SCBI, Ioan Mureșan, a declarat pentru Cluj24 că pacientul avea 59 de ani și fusese adus în cursul după-amiezii de la Satu Mare, fiind suspect de meningită.
”A fost dus la Radiologie, apoi pe secție, dar nu a avut nicio manifestare că ar fi fost ceva în neregulă cu el. Nimeni nu a avut vreo suspiciune că ar vrea să își fac rău. S-a aruncat de la etajul 3, cei de la noi și cei de la SAJ au încercat să îl resusciteze, dar fără rezultat.
Vom decanșa marți o anchetă internă să vedem cum s-a putut întâmpla așa ceva”, a spus Mureșan.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Sâmbătă, pe Cluj Arena, liderul „U” Cluj a întâlnit lanterna roșie, Gloria Buzău, în etapa a 22-a a Superligii de fotbal. După un joc mai puțin reușit, mai ales în prima parte, clujenii înving cu emoții, 2-1, goluri marcate de Nistor (84 și 90, ambele din penalty), respectiv Matos (min.35).
Echipe de start:
„U” Cluj (4-4-2): Gertmonas – Oancea, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu – Simion, Nistor, Bic, Oaidă – Blănuță, Thiam
Rezerve: D. Moldovan, R. Boboc, Masoero, Mitrea, Ov. Popescu, D. Codrea, V. Rață, A. Artean, Silaghi, Bota, Bettaieb, Miranyan
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – Gloria Buzău, 2-1. Liderul câștigă cu EMOȚII după două penalty-uri
Gloria Buzău (4-2-3-1): D. Lazar – Ciranni, Puerto, Cestor, Dumitraşcu – L. Mihai, D. Tavares – Budescu, Ișfan, I. Gheorghe – R. Matos
Rezerve: Greab, Dobrosavlevici, Turda, Ferraresso, Vito, S. Pîrvulescu, Al. Jipa
Absenți: –
Antrenor Eugen Neagoe
Stadion Cluj Arena
Arbitru Cătălin Roman (Timișoara). Asistenți Andrei Constantinescu (București), Constantin Ghiciulescu (Lugoj)
Arbitru VAR Istvan Kovacs (Carei). Asistent VAR Marius Omuț (Satu Mare)
Deși părea că va fi un joc la îndemâna clujenilor, n-a fost chiar așa. Liderului nu i-a ieșit mai nimic în prima repriză, cu excepția unei lovituri de cap a lui Blănuță în min.9, în timp ce buzoienii au fost mai incisivi și mai periculoși. Ca dovadă și scorul la pauză, 0-1, gol marcat de Matos în min.35.
Clujenii au jucat foarte slab, Chipciu nefiind în ziua lui bună, ratând numeroase pase și preluări.
În repriza a doua însă, „U” mărește presiunea la poarta lui Lazar, ajungând la un moment dat să joace cu 4 atacanți. După câteva șuturi pe poarta Buzăului a lui Artean și Boboc și o bară a lui Nistor în min.78, vine și egalarea. Același Nistor înscrie din penalty, în min.84, după un fault a lui Cestor asupra lui Miranyan.
Peste doar 6 minute, același Nistor își aduce echipa în avantaj, 2-1, după un nou penalty acordat pentru un fault al lui Ișfan asupra lui Van der Werff.
Clujenii înving greu, după un joc în care și-au luat cam de sus adversarii.
Notele Cluj24:
Gertmonas 7 – Oancea 5, Van der Werff 6, Cristea 6, Chipciu 5 – Simion 6, Nistor 8, Bic 6, Oaidă 5 – Blănuță 6, Thiam 6,
Boboc 7, Artean 6, Bettaieb 6, Miranyan 6
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Protest AUR la Cluj-Napoca. Oamenii cer reluarea alegerilor prezidențiale din turul doi
Zeci de persoane participă, sâmbătă, la un ptotest organizat de partidul AUR la Cluj-Napoca.
Aceștia sunt nemulțumiți de anularea alegerilor prezidențiale, dar și de faptul că solicitarea lui Călin Georgescu, candidat independent care a ajuns în turul 2, a fost respinsă de Instanța Supremă.
Protest AUR la Cluj-Napoca
Zeci de oameni s-au adunat sâmbătă, în fața Prefecturii Cluj, cu steaguri și pancarte, nemulțumiți de faptul că alegerile prezidențiale au fost anulate de Curtea Constituțională.
Aceștia cer reluarea alegerilor din trurul 2 și au strigat “Libertate”. Ei au afișat și un banner pe care scrie “Democrație”. De asemenea, oamenii poartă afișe cu mesahe ca: “Vrem votul înapoi, nu vă bateți joc de noi”, “Opriți dictatura! Deschideți secțiile de vor pentru români” sau “Justiție, nu corupție”.
Protestatarii vor porni în marș pe Bulevardul 21 decembrie 1989 spre Piața Unirii, apoi pe Bulevardul Eroilor, urmțând să se întoarcă în fața Prefecturii.
În centrul Clujului, în timpul protestului , a fost surprinsă și o tănără care purta steagul Uniunii Europene.
Protestul de la Cluj este autorizat până la ora 19.00
Protestatarii sunt nemulțumiți de anularea primului tur al alegerilor prezidențiele, care a dus, practic, la oprirea alegerilor. Aceștia sunt nemulțumiți și de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri, ca nefondată, solicitarea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia cer și demisia președintelui Klaus Iohannis.
EVENIMENT
Locuitorii de pe mai multe străzi din Chinteni au rămas fără apă, din cauza unei AVARII. Când se va relua furnizarea apei
Avarie, sâmbătă, la rețeaua publica de alimentare cu apă în Chinteni.
Compania de Apă Someș anunță că se lucrează la remedierea problemei.
Avarie rețeaua de apă potabilă la Chinteni
“În vederea efectuarii unor lucrari de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită intervenție imediată, a fost înreruptă furnizarea apei potabile”, anunță Compania de Apă Someș.
Sunt afectați locuitorii de pe: Str. Arhitect Ion Mincu; str. Transilvaniei; str. Plaiului; str. George Bacovia; str. Nichita Stanescu; str. Ion Luca Caragiale; str. Emil Isac; str. Fericirii; str. Ana Aslan; str. Alexandru Sahia; str. Romulus Vuia; str. Lucian Blaga.
Compania de Apă Someș anunță că reluarea furnizării apei potabile este estimată pentru ora 18.00.
EVENIMENT
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj: Nu e lotul pe care mi-l doresc 100%, dar o să ne batem la titlu
Dan Petrescu s-a arătat mulțumit de modul în care s-au prezentat jucătorii în cantonament, într-o conferință de presă înaintea primului meci din Liga Naționă din acest an.
El spune, însă, că noii jucători transferați de CFR Cluj sunt de perspectivă, nu “certitudini”.
Dan Petrescu începe bătălia pentru titlu
Dan Petrescu spune că toată lumea “cere” ca CFR Cluj să câștige un nou titlu.
“Și eu vreau să câștigăm, dar antrenorul nu joacă. Voi face tot posibilul să ajung la 500 de meciuri la CFR… Suntem la 3 puncte de primul loc, de ce să nu credem că vom câștiga. Nu e lotul pe care mi-l doresc 100%, dar o să ne batem”, a spus Dan Petrescu.
CFR Cluj întâlnește duminică, 19 ianuarie, în deplasare, pe FC Botoșani, de la ora 18.00, în primul meci din acest an.
CFR Cluj s-a despărțit de Tudor Lucaci
La finalul acestei săptămâni, CFR Cluj a anunțat și că se desparte de mijlocașul Tudor Lucaci. Astfel, cluburile CFR 1907 Cluj și CSM Olimpia Satu Mare au ajuns la un acord privind transferul definitiv al mijlocașului Tudor Lucaci la formația sătmăreană.