Connect with us

ACTUALITATE

(P) COMUNICAT DE PRESĂ: Un câștig pentru 9 milioane de proprietari de carnasiere

Publicat


CURTEA DE APEL CLUJ, prin Decizia pronunțată în 16.05.2019, A SESIZAT CURTEA CONSTITUȚIONALĂ cu privire la excepția de neconstituționalitate a art. 13 indice 3, alin. 4 din OUG nr. 105/2001 introdus prin art. I, pct. 14 din Legea nr. 258/2013 în raport cu dispozițiile art. 16, art. 31, art. 34 și art. 35 din Constituția României.

În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 Cod pr. Civ. dispune suspendarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României.

Asociația R.E.A.D.C a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), acțiune prin care a solicitat anularea art. 2 lit. k și art. 9 alin. 4 teza întai din Anexa Ordinului 1/2014 ANSVSA, Ordin prin care Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) este atribuit în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMV).

Situația în fapt:
– Registrul de Evidență al Câinilor cu stăpân (RECS) a fost atribuit sub influența politică CMV, fără ca legea să specifice că este cu plată sau fără plată.
– ANSVSA-CMV a impus taxa la înregistrarea câinilor șantajând cetațeni ca să poată primi vaccinul antirabic gratuit, obligatoriu plătit de la buget și UE:
– CMV a contractat cu dedicatie, FARĂ LICITAȚIE PUBLICĂ un SRL – să dezvolte RECS din fonduri enorme ce refuză să le prezinte, precizând că sunt o Asociație Socio Profesională, uitând obligațiile prevăzute în codul deontologic al Med.Veterinar.
– CMV încasează și eliberează factura ca ONG Socio-Profesională
– ANSVSA-CMV au fost informați că aceste costuri impuse produc refuzul cetățenilor majoritatea săraci și pensionari în mediul rural și ca atare NU POATE FI APLICAT VACCINUL ANTIRABIC OBLIGATORIU ȘI GRATUIT și favorizează abandonul.

Considerăm taxa neconstituțională.
Practic, proprietarii plătesc pentru ceva ce e gratuit!

BAZA LEGALĂ A ACȚIUNILOR NOASTRE:

Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS), deține informații de interes public, iar prin acesta se prestează un Serviciu de Interes Național, care în mod normal este Obligativitatea Autorității Naționale Sanitar Veterinare conform statutului.
Legând acest registru cu plată de o activitate națională, obligatorie și gratuită, responsabili au îngrădit unele drepturi garantate în Constituția României.
Mai mult, acest Serviciu de Interes Public este într-o strânsă legătură cu sănătatea publică, fiind parte a Programului Național Strategic de Combatere a Bolilor Transmisibile de la Animal la Om, plătit de la buget și din fonduriile EU, deci gratuitatea nu este garantată.

Sănătatea publică este un drept garantat de Constituție prin art. 34, iar faptul că a fost dat în utilizarea și administrarea unei Asociații Socio-Profesionale – CMV, care pretinde bani de la proprietari la înscriere, pentru ca aceștia să primească un vaccin gratuit și obligatoriu, avem suspiciunea că aceste acte sunt făcute cu scopul de a zadarnici combaterea bolilor în mod premeditat, blocarea aplicarea Legii Sanitar Veterinare și a Acordului Rezoluției 652/2014 de eradicare, control și supraveghere a zoonozelor semnat de România la aderarea în UE.

Costurile anexe impuse la aplicarea vaccinului antirabic care este obligatoriu – considerăm că sunt un atac asupra sănătății publice.

Acum 2 ani am obținut o victorie semnificativă pentru toți proprietarii de carnasiere domestice și pentru toți medicii veterinari concesionari ce își primesc manopera la acest vaccin, prin admiterea excepției de neconstituționalitate, invocată cu privire la condiționarea vaccinării antirabice obligatorie a câinilor unde  ”proprietarii au obligativitatea microcipării… cu plata la libera negociere”, ce au fost ANULATE prin DECIZIA NR.23/23.01.2018 a Curții Constituționale a României.

Menționăm că sesizările făcute de noi ca ONG și reprezentanți ai cetățenilor, la ANSVSA-CMV și întâlnirile de lucru au rămas fără rezultat, ca atare ne întrebăm, nu avem aici suspiciunea întemeiată a premeditării prevăzută în CP ”acceptării în formă continuată de încasări financiare, ilegale”  în detrimentul sănătății și siguranței naționale, cum spunea Curtea de Apel Cluj asupra poziției ANSV;

”-…acceptarea prin pasivitate…”

Asociația READC va lupta pentru asigurarea transparenței decizionale, garantarea sănătății publice, a bunăstării animalelor și bineînțeles în interesul a 8 milioane de proprietari de carnasiere domestice, care sunt exploatați de exact 6 ani în această lună.

Încheiem cu motto Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este cinism!

Biroul Juridic – READC

 

[ad_2]

Citește (P) COMUNICAT DE PRESĂ: Un câștig pentru 9 milioane de proprietari de carnasiere pe Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noul mecanism de DECONTARE a voucherelor de VACANȚĂ, aprobat de guvern

Publicat

vouchere vacanta e1656532576766

Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.

Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:

Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate

– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii

Cum se decontează voucherele de vacanță

Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.

Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.

Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

Publicat

O mașină a rupt o țeavă de gaz la Cluj-Napoca

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.

O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.

La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.

Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca

Citește mai departe

EDUCATIE

Când primesc elevii BURSELE în aprilie

Publicat

Bani 1 octombrie

Joi, 17 aprilie, înaintea Sărbătorilor de Paști, se plătesc bursele școlare aferente lunii martie, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.

Este prima lună din anul școlar 2024-2025 când bursele de merit și reziliență se acordă integral, adică cuantumul minim stabilit, scrie Alba24.

Când primesc elevii BURSELE în aprilie

În unele județe s-a decis ca, pe 17 aprilie, elevii să primească integral bursa de merit sau bursa socială. Apoi, vor fi completări pentru plata în întregime. Bursele plătite pe 20 martie au fost completate cu plăți la începutul lunii aprilie, în unele județe.

Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025:

– bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
– bursa de merit – 450 lei/lună;
– bursa de reziliență – 300 lei/lună;
– bursa socială – 300 lei/lună;
– bursa tehnologică – 300 lei/lună;
– pentru mamele minore – 700 lei/lună.

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:

– sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
– alte venituri obținute potrivit legii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Publicat

De

Motociclist rănit la Cluj-Napoca

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.

Motociclist rănit la Cluj-Napoca

Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.

La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.

Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate