Connect with us

EVENIMENT

Ovidiu Blag: O chestiune de respect

Publicat


Profilul suporterilor lui U e setat pe lucruri mai greu de explicat în cuvinte. Ei, suporterii, iubesc necondiționat această echipă, indiferent de liga în care joacă, fiind legați de Vocală prin fire invizibile dar foarte puternice. Ei nu așteaptă nimic la schimb dar în același timp au dreptul de a pretinde ca aceia care își intersectează pașii cu această echipă să gîndească la fel.

Stadiul de vis

Că lucrurile stau așa, și nu altfel, suporterii lui U au demonstrat-o și duminică, în ultima etapă a campionatului regulat. Deși calculele hîrtiei o dădeau pe U cu șanse minime de a prinde play-off-ul, ei au fost prezenți. Unii fizic, în jurul stadionului, alții acasă, întorcînd clasamentul pe toate fețele posibile și imposibile. Și-au adus aminte de Turris și de felul ciudat în care se pot pierde trei puncte și patru goluri doar așa, că echipa aceea s-a retras, plîngeau după 1 punct măcar din meciuri cu echipe „mici” gen Recea sau Reșița sau după cele trei pierdute la masa verde cu Farul.

Și-așa, printre ele, și-au adus aminte că e al doilea an consecutiv cînd U nu prinde play-off-ul sau că visul promovării în liga întîi rămîne doar la acest stadiu, de vis.

O stare de spirit cu un singur sens

Dar cel mai mult i-a durut că nu au văzut spirit combativ și plăcere de a juca la fotbaliștii lui U decît de foarte puține ori în aceast campionat. Și n-au văzut asta nici în ultima etapă, atunci cînd cei din teren puteau ieși cu capul sus de acolo chiar dacă planul cu play-off-ul ar fi eșuat.

Așa doar s-ar fi întîlnit cu adevărat unii cu alții, sportivi cu suporteri: în această stare de spirit în care, din păcate, doar cei din urmă reușesc să intre în ultima vreme. În starea de spirit care înseamnă respectul față de U. Respect înseamnă să dai totul. Și dacă dai totul nici nu mai contează dacă ai pierdut sau dacă ai cîștigat.

Jucătorii, antrenorii, conducătorii vin și pleacă de la U. Dar parcă nu e totuna cum vii și cum pleci de la această echipă. Cum te comporți cît ești în acest loc special, cît de conștient ești de rolul și de misiunea ta.

Acestea ar putea fi teme de reflecție pentru cei care au privilegiul de a se afla în curtea lui U.

Și tema nici nu ar fi atît de greu de învățat, mai ales că ea e predată de 100 de ani și mai bine de către suporterii lui U, cei care nu au părăsit niciodată această familie.

Iar dacă a fost să o părăsească asta s-a întîmplat doar pentru că unii s-au mutat în Ceruri.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru Parcul Zorilor, în valoare de 7 milioane de lei

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a lansat, la finalul săptămânii trecute, licitația pentru proiectarea și execuția Parcului Zorilor, estimată la 7 milioane de lei.

Aici se dorește plantarea a peste 400 de copaci noi și înființarea zonelor de joacă pentru copii, de fitness și a spațiilor de recreere pentru seniori.

Suprafața parcului este de 12.000 mp și are front de 138 de metri la strada Observatorului. Amplasamentul se află la o distanță de 50 m de Spitalul de Recuperare.

Accesul se va face pe trei alei dinspre strada Observatorului, respectiv pe un drum dinspre Profi, pe latura Vestică.

Va fi amenajată aici și o zonă de tip amfiteatru, pentru ca părinții să poată supraveghea copiii la joacă, vor fi construite fântâni pavimentale și spații pentru șah și vor fi instalate aparate pentru fitness.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

SUA solicită întreruperea vaccinării cu Johnson & Johnson

Publicat

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

„Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ECONOMIE

Iulius Mall Cluj funcționează după un nou program, cu ample măsuri de siguranță

Publicat

De

Începând de astăzi, 13 aprilie 2021, programul de funcționare al Iulius Mall Cluj va fi în intervalul orar 09.00 – 21.00, de luni până joi, și între orele 09.00 și 18.00, vineri, sâmbătă și duminică. Excepție face hypermarketul Auchan, care va fi deschis de luni până joi între orele 07.00 și 21.00, iar în weekend, de la 07.00 până la 18.00.

Magazinele au pregătit noile colecții de primăvară, restaurantele din zona de foodcourt te întâmpină cu delicii în regim to go, care pot fi savurate pe terasa exterioară, iar pentru siguranța ta menținem ridicat nivelul măsurilor de prevenție. Totodată, profită și de campania Happy Hour Sale, începând cu ora 09:00.

Odată cu implementarea noilor reguli transmise de autorități, Iulius Mall Cluj își actualizează programul începând cu 13 aprilie 2021.

Astfel, în zilele de luni până joi, Iulius Mall Cluj va funcționa în intervalul orar 09.00 – 21.00, iar vineri, sâmbătă și duminică, între 09.00 și 18.00. În schimb, hypermarketul Auchan va fi deschis de luni până joi între orele 07.00 și 21.00, iar vineri, sâmbătă și duminică de la 07.00 până la 18.00.

Preparate delicioase la food-court

Și restaurantele din foodcourt-ul Iulius Mall Cluj te așteaptă cu preparate delicioase, în intervalul orar 09.00 – 21.00 de luni până joi, și între 09.00 și 18.00 vineri, sâmbătă și duminică.

Poți comanda burgeri suculenți, paste gustoase, mâncăruri tradiționale sau deserturi apetisante, în regim to go și le poți savura pe terasa exterioară, sub lumina blândă a soarelui de primăvară. Aici ai la dispoziție facilități pentru igienizarea mâinilor, mesele sunt dezinfectate periodic și sunt amplasate la o distanță de cel puțin doi metri, iar personalul poartă măști și mănuși.

Oferte Happy Hour Sale

Iar pentru a avea o zi bună, profită de ofertele Happy Hour Sale, care sunt valabile în intervalul orar 09.00 – 10.00 și care te întâmpină cu reduceri la magazinele Arman Sport, Skechers, Under Armour, BUZZ, Benvenuti, Nobila Casa, Sport Vision și cu oferte 1+1 la cofetăria Lemnul Verde și la Sweet Caffee. Dacă ți se face foame, la Mado găsești preparate numai bune de savurat dimineața sau la prânz, iar la fiecare meniu primești o cafea gratis.

Totodată, la Zoomania ai promoții speciale pentru animăluțul tău, încă de la primele ore ale zilei, iar florăria Magnolia are promoții la cele mai frumoase aranjamente florale. După ce ai trecut prin Iulius Mall Cluj, poți face și o plimbare în Iulius Parc, unde primăvara își face simțită prezența tot mai mult.

De asemenea, cel mai important este să fim responsabili, astfel că menținem ridicat nivelul măsurilor de prevenție, pe care le poți consulta online pe www.iuliusmall.com/cluj/, iar orice alte modificări ale programului vor fi anunțate pe pagina de Facebook.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Situație DRAMATICĂ în spitalele Covid din Cluj. Medic: Locuri nu mai sunt și când se eliberează se ocupă imediat

Publicat

Situația în spitalele clujene care tratează pacienți bolnavi de Covid-19 este tot mai complicată, la fel ca în întreaga țară. Cazurile internate sunt doar severe și critice, iar o mare parte a pacienților necesită terapie cu oxigen.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, spital Covid de linia I, toate cele 20 de paturi de terapie intensivă sunt ocupate. Practic, în tot spitalul, din cele 144 de paturi erau libere marți la amiază doar 7.

De asemenea, toate cel 60 de paturi de preterapie, pentru pacieniți care au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă, erau ocupate.

Potrivit medicului Irina Filipescu, majoritatea pacienților tratați la Spitalul de Boli Infecțioase sunt din județul Cluj. Aceasta a declarat pentru Cluj24.ro, că, în luna martie, din cei 494 de pacienți externați, 462 sunt clujeni.

La Spitalul TBC locurile libere se ocupă imediat

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, toate locurile de preterapie și terapie intensivă erau ocupate marți la amiază. Aproximativ 20% din pacienții aduși aici pentru investigații au nevoie de internare.

Potrivit directorului spitalului, dr. Vasile Mureșan, un loc care se eliberează este ocupat imediat.

„Acum avem doar cazuri severe și critice. Sunt 12 paturi de preterapie și 6 de terapie intensivă. Și pacienții din preterapie au nevoie de oxigen, doar că nu sunt intubați”, a declarat dr. Vasile Mureșan pentru Cluj24.ro.

„Oamenii nu mai respectă măsurile de igienă și nu se vaccinează”

Atât dr. Irina Filpescu, cât și medicul Vasile Mureșan spun că pacienții internați acum sunt mult mai tineri decât cei care au necesitat îngrijiri medicale în vaul 2 al pandemiei, iar cazurile sunt mult mai grave.

„Pacienții ajung la noi cu forme mult mai severe. De obicei au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă. Dar avem pacienți care au evoluții destul de rapide. E vorba de câteva zile până când nivelul de afectare pulmnară ajunge la 50% și chiar la peste 70%”, a declarat dr. Irina Filipescu.

Aceasta spune că media de vârstă a bolnavilor a scăzut. Săptămâna trecută, de exemplu, 7 pacienți internați în secția ATI aveau vârsta sub 47 de ani.

„Problema este că lumea nu se vaccinează și nu se mai respectă măsurile de igienă și de distanțare”, a mai declarat dr. Irina Filipescu

Limita umană a fost atinsă

Este foarte puțin probabil ca numărul de paturi să crească mai mult în aceste spitale

„Lipsește resursa umană. Un pat nu poate să fie funcțional fără resursa umană, începând cu medicul anestezist și până la asistenții medicali”, spune dr. Irina Filipescu.

Același lucru se întâmplă și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.

„Am avut trei medici anestesteziști care făceau de gardă din trei în trei zile. Acum spitalul are patru medici specialiști în anestezie-terapie intensivă, care sunt extrem de obosiți și care nu au avut concedii”, a spus și dr. Vasile Mureșan.

Foto: Captură foto, Spital Covid

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate