Connect with us

ACTUALITATE

OUG pentru intervenția imediată în localitățile unde apar urși, finalizată. Explicațiile ministrului Mediului

Publicat


Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a anunțat că a fost finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență privind intervenția imediată în localitățile unde apar urși.

Ministrul Tánczos Barna, a anunțat miercuri că și că documentul a fost modificat la solicitarea unor instituții.

„Proiectul de Ordonanță de Urgență care permite intervenția imediată în localitățile unde se semnalează prezența urșilor a fost finalizat. Azi am modificat textul proiectului în așa fel încât acesta conține propunerile Ministerului de Interne, respectiv a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Am eliminat toate obstacolele legale și de interpretare, astfel încât Guvernul va adopta proiectul de Ordonanță de Urgență în următoarea ședință de guvern”, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Intervenție imediată în cazul atacului urșilor

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Potrivit inițiatorilor, scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Documentul a fost realizat în funcție de prevederile europene și de datele statistice. Proiectul definește mai mulți termeni, modalitățile de intervenție și componența echipelor de intrevenție.

Echipele vor fi formate din reprezentantul Primăriei, medicul veterinar, jandarmi și personalul tehnic de specialitate din partea gestionarului fondului forestier.

Membrii echipei vor lua deciziile prin majoritate simplă, iar intervențiile vor fi graduale, a explicat ministrul Mediului.

Împușcarea urșilor, ultima soluție

Îndepărtarea trebuie să fie prima soluție, tranchilizarea și relocarea sunt următoarele soluții, iar împușcarea sau extragerea prin eutanasiere reprezintă ultima soluție.

Ministrul Tanczos Barna a mai spus că ultima soluție se aplică doar dacă soluțiile anterioare au dat greș, iar exemplarul constituie un risc real și iminent la siguranța cetățenilor, dacă pune în pericol echipa de intervenție sau dacă animalul este rănit.

Puii vor fi duși în centre de reabilitare pe cheltuiala Ministerului Mediului, iar eutanasierea sau împușcarea vor fi făcute de gestionari sau de Garda Forestieră. Trofeele astfel obținute vor rămâne în proprietatea statului.

Intervențiile se fac prin sistemul 112 și doar în intravilan.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă15


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

România, pe primul loc în UE și un performer internațional privind indicele de revenirea la „normalitate” a vieții post-pandemie

Publicat

De

O echipă de șase cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, prin Școala Academică de Științe Sociale, a analizat datele aferente indicelui de normalitate dezvoltat de specialiștii de la revista britanică „The Economist”, care măsoară gradul în care viața socio-economică reușește să revină la un nivel pre-pandemie.

Indicele este exprimat printr-o valoare procentuală, valoarea de 100% reprezentând nivelul aferent perioadei de dinaintea pandemiei, spun specialiștii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Conform celor mai recente date publicate, România a atins în luna iulie 2021 un nivel de 81,17%, valoare cu care se situează pe primul loc printre țările UE participante la acest studiu, respectiv în top 10 la nivel mondial – locul 8 în data de 9 iulie 2021.

Data de 10 iulie 2021 a marcat 500 de zile de la apariția primului caz de coronavirus în România.

Schimbarea comportamentului ca urmare a pandemiei

Indicele de normalitate dezvoltat de specialiștii de la „The Economist” monitorizează schimbarea comportamentului actorilor socio-economici ca urmare a pandemiei de coronavirus, fiind compus din opt indicatori care pot fi grupați în trei categorii.

Prima categorie se referă la transport și călătorii:

 • gradul de utilizare a transportului public în orașe mari,
 • traficul general în aceste orașe,
 • numărul zborurilor domestice și internaționale.

A doua categorie măsoară nivelul activităților de recreere și divertisment:

 • timpul petrecut în afara locuinței,
 • veniturile realizate de cinematografe
 • participarea publicului la evenimente sportive.

Ultima categorie se referă la activități comerciale și locuri de muncă:

 • vizita populației în magazine
 • rata de ocupare a spațiilor de birouri.

Indicele este calculat pentru cele mai mari 50 de economii din lume, printre care și România, acoperind astfel 90% din PIB-ul global, respectiv 76% din populația lumii.

Evoluția în timp, precum și componentele indicelui de normalitate, atât la nivel global, cât și la nivelul României, pot fi consultate pe pagina web de pe adresa econ.ubbcluj.ro/coronavirus, analizele fiind realizate ca parte a proiectului de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor.

Românii stau bine la timpul petrecut în aer liber și la categoria cinema

Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluția pandemiei, respectiv starea economică a țării, oferind în același timp previziuni pe termen scurt și mediu privind pandemia și performanța economică a României.

În privința componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparație cu celelalte țări, România stă cel mai bine în privința categoriei timpului petrecut în afara locuinței – 104,6%, locul 2 la nivel global

România stă bine și la categoria cinema – 101,0%, tot locul 2 la nivel global.

Acestea sunt categorii în care activitatea populației nu numai că a revenit la, dar a și depășit nivelul pre-pandemie.

Ne-am reîntoars la nivelul pre-pandemie și chiar l-am depășit

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David menționează cu referire la aceste rezultate că trei idei sunt fundamentale aici.

„Prima, că această analiză arată ceea ce înseamnă o universitate (și facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relații bidirecționale cazuri naționale în analize internaționale, cu un potențial impact științific și pragmatic major.

A doua, că mediul socio-economic românesc este printre performerii internaționali privind reîntoarcerea (și chiar depășirea) la nivelul pre-pandemie.

În fine, a treia idee se referă la faptul că această descriere riguroasă trebuie urmată acum de analize explicative, predictive și evaluative, mai ales în contextul amenințării unui nou val pandemic, pe fondul unei rate scăzute a vaccinării”, a declarat rectorul UBB.

O stare de fapt pe care trebuie privită cu rezervă!

Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, a adăugat și el că cea mai recentă componentă a proiectului de cercetare monitorizează modul în care viața de zi cu zi se întoarce la sau se îndepărtează de nivelul obișnuit în perioada premergătoare pandemiei.

„Cu acest instrument dorim să venim în sprijinul autorităților, oferind o sursă credibilă de informații privind evoluția comportamentului populației, respectiv un instrument cu care se pot realiza analize comparative a nivelului de relaxare a vieții socio-economice în România comparativ cu alte țări ale lumii.

Rezultatele actuale pentru România aferente indicelui de normalitate ne arată o stare de fapt pe care trebuie să o privim cu rezervă.

Dacă am fi avut un nivel ridicat de vaccinare la acest moment am fi putut discuta despre o realitate foarte bună. În condițiile actuale, considerăm că este extrem de importantă asigurarea stabilității, respectiv limitarea fluctuațiilor privind măsurile de relaxare”, a spus Răzvan V. Mustață.

Autoritățile trebuie să dinamizeze campania de vaccinare

Pe de altă parte, spune acesta, revenirea dinamică a activităților socio-economice din România la nivelul pre-pandemie reprezintă un semn pozitiv pentru performanța economică a țării, dar luând în considerare și perspectiva epidemiologică se impune o relaxare mai graduală și precaută pentru a putea ține sub control un nou val posibil al pandemiei.

„De asemenea, considerăm că este imperativ ca autoritățile să dinamizeze campania de vaccinare pentru a putea susține această revenire la o stare de normalitate. Mai mult de atât, revenirea la normalitate trebuie acompaniată de obținerea cât mai rapidă a fondurilor UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv de utilizarea inteligentă a acestora, pentru a asigura o creștere economică sustenabilă pe termen lung”, a mai spus decanul FSEGA.

Proiectul de cercetare este coordonat de Szász Levente (profesor, UBB FSEGA), iar membrii echipei sunt Bálint Csaba (BNR, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csala Dénes (Lancaster University, cadru didactic asociat UBB FSEGA), Csíki Ottó (doctorand UBB FSEGA), Nagy Bálint Zsolt (conferențiar UBB FSEGA), respectiv Rácz Béla-Gergely (lector UBB FSEGA).

Citește mai departe

ACTUALITATE

Laborator de Angiografie la Spitalul de Recuperare din Cluj. Investiția se ridică la peste 640.000 de lei

Publicat

De

Lucrările de amenajare a Laboratorului de Angiografie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca au fost finalizate. Acestea au fost necesare pentru a îndeplini condițiile de autorizare a noului aparat pentru angiografie.

Lucrările, în valoare de 646.089 de lei, au fost finanțate integral din bugetul propriu al Consiliului Județean Cluj, care a achiziționat și noul angiograf.

Operațiunile au fost necesare atât pentru a îndeplini condițiile de autorizare a aparatului, cât și pentru a asigura funcționarea acestuia în condiții optime și a îmbunătăți serviciile de explorări funcționale cardiologice pentru pacienți, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

Principalele lucrări executate pentru amenajarea Laboratorului de Angiografie au constat în realizarea unor noi instalații electrice și de fluide medicale, înlocuirea ușii încăperii în care se află angiograful, refacerea finisajelor pardoselilor și ale pereților, montarea pardoselilor și a tapetului PVC, precum și amenajarea platformei acoperite pentru un nou grup electrogen.

De asemenea, a mai fost realizat un sistem de televiziune cu circuit închis pentru preluarea imaginilor din zona Laboratorului de Angiografie și au fost executate noi zugrăveli.

„Continuăm să investim în spitalele clujene pentru ca infrastructura medicală să cunoască îmbunătățiri considerabile iar serviciile oferite pacienților să fie la cele mai înalte standarde.

Cu siguranță, investiția va facilita realizarea investigațiilor necesare în condiții de maximă siguranță și confort”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca este singurul cu acest profil din Transilvania și unul din cele două existente în țară, adresabilitatea pacienților fiind una extrem de ridicată.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rafila: Ne îndreptăm spre RATAREA tuturor țintelor legate de acoperirea vaccinală

Publicat

Valul patru de Covid-19 va aduce cazuri grave și decese în România, declară Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, deputat PSD. El vorbește despre un eșec al campaniei de vaccinare.

Alexandru Rafila atrage atenția, la RFI, că obiectivele din campania de vaccinare anti-Covid vor fi ratate în acest an, în România: „În mod evident, ne îndreptăm, cel puțin în cursul acestui an, spre ratarea tuturor țintelor legate de acoperirea vaccinală, pentru că toată lumea spera să vaccinăm 10 milioane de persoane, măcar la începutul toamnei, dacă era să fim rezonabili.

Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, iar lumea, în mod evident, fie nu a fost convinsă, fie a fost demobilizată să se vaccineze, prin anumite tipuri de mesaje care au fost transmise în această perioadă, în care situația din România a fost prezentată ca un mare succes, în condițiile în care în mod evident discutăm de penultimul loc din UE ca și număr de doze administrat la 100 de locuitori.

„Valul patru va aduce cazuri grave și decese în țară”

Deci este clar că este un insucces și acest insucces a fost generat și de diverse declarații care au făcut referire la numărul de cazuri, care era singurul element important, nu și la acoperirea vaccinală”.

Reprezentantul României la OMS crede că valul patru va aduce cazuri grave și decese în țară: „E foarte greu să spun cum va arăta, dar în mod evident, el nu ne va ocoli. Vedem că acest număr de reproducere care a devenit și în România supraunitar, de circa o săptămână, va duce la creșterea numărului de cazuri (…).

În multe țări în care există recrudescența pandemiei, trecerea de la câteva sute de cazuri pe zi la câteva mii de cazuri pe zi se produce într-un timp foarte scurt, de două-trei săptămâni, s-a întâmplat în Grecia, în Olanda. Or eu am auzit-o pe doamna ministru că dânsa e pregătită, că de la sfârșitul valului trei pregătește intervenția sau reacția în cazul valului patru.

Sper să fie și adevărat, pentru că valul patru dacă va veni, va duce în România unde acoperirea vaccinală este scăzută și la apariția de cazuri grave și la înregistrarea de decese, pentru că una este să apară un număr de cazuri într-o țară unde populația este vaccinată în proporție de 70% și altceva este să apară același număr de cazuri într-o țară în care populația este vaccinată doar în proporție de 30%, pentru că atunci, proporția de cazuri grave și de decese va fi mult mai mare în țara unde există doar această acoperire vaccinală de 30% și noi ne găsim într-o astfel de situație”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

E.ON susține ediția aniversară a festivalului TIFF de la Cluj-Napoca

Publicat

E.ON România este alături de cinefili, susținând și în acest an Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfășura la Cluj- Napoca în perioada 23 iulie – 1 august, sub umbrela #împreună-prinfilm.

· Din 2011, E.ON oferă în fiecare an surprize iubitorilor de film prezenți la TIFF;

· La această ediție, cu sprijinul E.ON, celebrul dansator Sergei Polunin va fi prezent pentru prima dată în România, pe 29 iulie, la Castelul Banffy din Bonțida;

· Proiecția de deschidere a festivalului va avea loc pe 23 iulie, simultan în 20 de orașe din țară;

Este o ediție aniversară, fiind 20 de ani de la lansarea festivalului, iar organizatorii au decis ca proiecția din deschidere să nu aibă loc doar în Piața Unirii din Cluj-Napoca, așa cum eram obișnuiți, ci și în alte 19 localități din țară. Festivitatea se va vedea, în paralel, pe marile ecrane din Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (jud. Brașov), Florești (jud. Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița.

“TIFF este un proiect de suflet al E.ON și suntem mândri să ne aducem contribuția, de un deceniu, la realizarea unui eveniment al cărui renume a depășit granițele țării. TIFF înseamnă film de calitate, o întâlnire cu regizori, scenariști și actori celebri, dar și o rampă de lansare pentru tinerii care îndrăgesc arta. Ne bucurăm să vedem că numărul celor atrași de frumos, de emoție și de energia ce ne-o oferă un eveniment cultural de o asemenea amploare este tot mai mare”, spune Claudia Griech, Directorul General Adjunct al E.ON România.

„Adolescenții sunt așteptați să participe și ei la Let’s Go Digital!”

Începând cu 2011, E.ON a oferit surprize de neuitat iubitorilor de artă, în cadrul TIFF. În acest an, alături de ceilalți susținători ai festivalului, vom face posibilă prezența, pentru prima dată pe o scenă din România, a starului internațional Sergei Polunin, ucraineanul fiind considerat cel mai talentat dansator al generației sale. Admiratorii vor avea ocazia să îl vadă live, la Castelul Banffy din Bonțida, pe 29 iulie, într-o reprezentație spectaculoasă și plină de emoție. E.ON sprijină și proiecția unui film în cadrul celei mai așteptate secțiuni a festivalului – Supernova – unde sunt prezentate filme de artă premiate la cele mai importante festivaluri internaționale de profil.

Surprizele nu se opresc aici, deoarece fiecare zi a festivalului va fi presărată cu evenimente, workshop-uri sau discuții tematice cu actori și regizori celebri, precum și cu rememorări din arhiva TIFF.

Adolescenții sunt așteptați să participe și ei la Let’s Go Digital!, un atelier de film destinat celor pasionaţi de film și fotografie. Iubitorii de filme se vor bucura și de un maraton de filme românești, un număr impresionant, 45 de titluri, dintre care 32 de lungmetraje și 13 scurtmetraje.

Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu 15 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 322.500. Alături de educație, cultura este unul dintre pilonii de bază de implicare în comunitate pentru E.ON care a alocat în această perioadă proiectelor culturale 1 milion de euro.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 16 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,3 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate