EVENIMENT
Oros la USAMV: Aveam o FRUSTRARE că n-am ajuns la universitatea mea. Mândru că sunt ardelean, veterinar şi profesor USAMV
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, clujeanul Adrian Oros, a vorbit, pentru prima dată de când este ministru, la USAMV, universitatea la care este cadru didactic. Şi a scăpat de o frustrare.
Mândru că sunt ardelean
„Am avut asemenea conferinţe în celelalte universităţi şi aveam, aşa, o frustrare, că aproape doi ani n-am reuşit să ajung în universitatea mea. De aceea mă bucur că sunt aici, pentru că eu am trei motive pentru care mă simt mândru: că sunt ardelean, că sunt medic veterinar şi, al treilea, că sunt membru al acestui colectiv academic prestigios al USAMV Cluj”, a spus Adrian Oros, vineri, la Gala fermierilor din Transilvania, eveniment organizat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Pâinea noastră cea de toate zilele
El a spus că marea provocare a UE pe domeniul agriculturii este de a-şi atinge obiectivele propuse în ceea ce priveşte calitatea hranei, dar, în acelaşi timp, de a face faţă şi concurenţei din afara UE.
El a explicat că până în 2030 UE îşi propune reducerea cu 50% a consumului de pesticide, reducerea cu 20% a consumului de îngrăşăminte, agricultură ecologică pe minimum 25% din suprafaţă, creşterea suprafeţei de teren pentru biodiversitate, reducerea cu 50% a utilizării antimicobienilor, ceea ce va duce la o hrană mai mai valoroasă, dar şi mai scumpă, fiindcă vor creşte preţurile de cost.
Scump, doamnă, scump
„Cele două strategii, Farm to fork şi Biodiversitate, îşi propun această strategie, o hrană suficientă, sănătoasă, dar la preţuri accesibile. Iar metodele să fie cât mai prietenoase cu mediul. (…) Întrebarea şi îngrijorarea fermierilor şi a miniştrilor agriculturii este dacă vom putea proteja spaţiul european de pătrunderea alimentelor din ţări terţe care nu-şi propun aceste ţinte ambiţioase şi care nu vor respecta aceste exigenţe, iar cumpărătorul european va cumpăra acea marfă, care, chiar dacă va fi mai proastă, va fi mai ieftină.
Atunci, primul efect va fi destabilizarea economică a fermierilor europeni şi falimentul lor, cheltuind, totuşi, 357 de miliarde. Asta este îngrijorarea şi semnul de întrebare pe care trebuie să ni-l punem”, a spus Adrian Oros.
Bani gârlă şi-n vreme de secetă
El a amintit, în context, şi de sumele de bani alocate pentru o agicultură de calitate superioară.
„Avem un context anume. Am trecut anul trecut printr-o criză medicală fără precedent, urmată de o criză economică, care, din păcate, continuă. Şi criza medicală, criza sanitară se pare că nu se va opri. Este anul în care trebuie să finalizăm Planul Naţional Strategic şi noi aici în ţară, şi fiecare ţară. (…) Cum se va derula politica agricolă comună, care, iată, va trebui să cheltuie 365 de miliarde de euro. Dar să le cheltuie, pe de o parte, atingând acele obiective ambiţioase de mediu şi climă, care şi le-a propus în Green Deal şi în cele două strategii, Biodiversitatea şi Farm to fork, dar, în acelaşi timp, să nu destabilizăm fermierii europeni, incusiv fermierii români. Asta este marea întrebare.
Noi, ca ţară, avem 21,65 de miliarde de euro alocaţi, bani europeni, la care vin banii în completare, cofinanţare, bani de la bugetul naţional şi, sigur, foarte mulţi bani investiţi de fermierii şi companiile din România”, a mai spus Adrian Oros.
Gala fermierilor din Transilvania
El a participat, vineri, la Gala fermierilor din Transilvania, organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, eveniment în cadrul căruia, printre altele, sunt dezbătute problemele fermierilor.
Agenda evenimentului propune teme diverse şi importante pentru comunitatea fermierilor din Transilvania, iar în partea a doua a galei va avea loc o festivitate de premiere, prin care vor fi recompensaţi tinerii fermieri, femeile din agricultură, excelenţa în acest domeniu, schimburile de bune practici, inovarea sau crearea locurilor de muncă.
Gala Fermierilor din Transilvania se desfăşoară sub egida Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar printre vorbitori s-a numărat şi rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Cătoi.
(MaAv)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ciolacu pune NATO și UE pe jar. Vrea pace în Ucraina.S-a schimbat politica externă a României față de războiul început de Rusia?
Premierul Marcel Ciolacu a ridicat semne serioase de întrebare privind politica externă a României după discursul de investitură din Parlament în care a pledat pentru o pace în Ucraina și o susținere a demersurilor lui Donald Trump în acest sens.
”În egală măsură, știu că românii vor să trăiască în pace. Am ajuns să prețuim și mai mult pacea de când avem un război la graniță. România se va dezvolta în pace și liniște.
Aceasta este garanția mea și a Guvernului. De aceea, am dezvoltat o relație foarte bună cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Cred cu tărie că, după 20 ianuarie, odată cu preluarea oficială a mandatului, una dintre marile sale priorități va fi oprirea războiului din Ucraina. Iar România va susține Statele Unite cu toate puterile în acest demers”, a spus Ciolacu.
Declarația a fost sancționată de profesorul clujean Valentin Naumescu, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, care s-a întrebat când s-a schimbat prioritatea de politică externă a României față de războiul din Ucraina câtă vreme nici la nivelul UE nici la nivelul NATO nu s-a luat vreo decizie legată de această problemă.
Nu mai sprijinim Ucraina?
”Aflăm din discursul candidatului nominalizat la funcția de Prim Ministru, Marcel Ciolacu (PSD), că prioritatea Guvernului României va fi „oprirea războiului din Ucraina”. Suntem „pacifiști”, deci, de astăzi, nu mai suntem susținătorii Ucrainei invadate de Rusia.
Noi știam, de aproape trei ani, că linia de politică externă fundamentală a României în acest subiect este sprijinul ferm acordat Ucrainei, pe dimensiunea relației bilaterale dar și în cadrul politicilor UE și NATO, pentru a rezista invaziei Rusiei. Și mai spuneam că doar ucrainenii pot decide dacă și când sau cum vor să înceapă discuțiile pentru oprirea războiului și pentru acceptarea eventualelor compromisuri. â
„Pacifiștii” ipocriți erau până acum doar liderii și partidele proruse.
Un grup important de aliați occidentali, reuniți recent, anunță clar că vor susține în continuare Ucraina, în timp ce Ungaria și Slovacia, cu regimurile lor proruse, spun demult că pentru ele „prioritară este pacea, nu susținerea Ucrainei”.
Ciolacu dă tonul?
Nici UE, nici NATO nu au anunțat schimbări oficiale ale poziției de sprijin pentru Ucraina împotriva agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei lui Putin. Nici administrația SUA nu și-a schimbat viziunea, până în acest moment.
Să înțelegem că va da premierul Marcel Ciolacu de România tonul pentru schimbarea politicii Occidentului față de Ucraina?
De când avem ca prioritate „oprirea războiului” și în ce condiții? De ce nu spunem clar că dorim „O PACE DREAPTĂ”, care să recunoască limpede cine a fost agresorul (Rusia) și cine a fost victima (Ucraina) în acest război și să repare efectele agresiunii?
Eu zic să nu ne grăbim și să nu fim niște caraghioși care se cred „inspirați” și care se pun repede la adăpost pentru schimbarea vântului în lumea occidentală.
Pentru că numai arătându-ne consecvenți în valorile și principiile noastre putem arăta că, timp de 3 ani, chiar am crezut în ele și nu mimam doar, din oportunism, conformarea cu direcția vântului”, a spus Naumescu.
EVENIMENT
Concert Ștefan Bănică. Stilul „Marele Gatsby” mixat cu „Pyjama Party”, de REVELION în Cluj-Napoca
Noaptea dintre ani dă frâu liber imaginației. Cum ne îmbrăcăm? Party-urile cu tematică vin în ajutorul doritorilor de distracție. O locație din Cluj-Napoca va deveni epicentrul eleganței și distracției de Revelion 2024-2025, odată cu desfășurarea celei de-a 21-a ediții a evenimentului WonderRev: The Greatest Gatsby Party.
Sala Grande Vista din Wonderland Cluj Resort promite o noapte legendară, având în prim-plan doi dintre cei mai apreciați artiști ai României: Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva.
Stilul „Marele Gatsby” mixat cu „Pyjama Party”, de REVELION în Cluj-Napoca
Concert unic la Cluj
Renumit pentru energia sa debordantă și spectacolele live care redefinesc standardele divertismentului, Ștefan Bănică va transforma scena într-o explozie de emoție, ritm și stil chiar in noaptea dintre ani. Artistul va aduce pe scena de Revelion multă energie, emoție și bucurie printr-un show electrizant, perfect pentru tema glamour a serii și ideal pentru a începe anul 2025 dansând.
Lavinia Pîrva – un show vulcanic pe ritmuri balcanice și muzică de petrecere
Alături de band-ul său, Lavinia Pîrva va încânta invitații cu ritmuri de muzica de petrecere, cu influențe sârbești. Cu o voce inconfundabilă și o carismă deosebită, Lavinia va aduce multă energie și eleganță, în perfectă armonie cu atmosfera „Gatsby” a evenimentului.
Mai mult decât o petrecere: o experiență cinematografică
WonderRev nu înseamnă doar muzică. Invitații se vor bucura de prestația unor DJ, Geo Da Silva, alături de Gyo Gee și Arthur Van Zedler, va menține vibe-ul electrizant.
Acrobați internaționali: momente de spectacol care îți taie răsuflarea.
Dansuri spectaculoase și urători: tradiție și modernitate se împletesc într-un show fără precedent.
Mega-surprize și foc de artificii: pentru un final memorabil.
Dress Code: Gatsby Party
Eșri invitat să intri în pielea personajelor din „Marele Gatsby” și fii parte dintr-un decor de poveste, în care rafinamentul și eleganța sunt la ele acasă.
O locație de vis
Grande Vista, cu priveliștea sa panoramică uimitoare, este cadrul ideal pentru a spune „bun venit” unui nou an plin de speranțe și bucurii.
Te-ai gândit vreodată cum ar fi să începi noul an dansând în pijamale, alături de 2.000 de oameni și sub magia muzicii retro? Ei bine, Geo Da Silva, unul dintre cei mai energici și inovatori DJ ai momentului, transformă această idee într-o realitate spectaculoasă!
Petrecerea, denumită sugestiv “The Craziest Pyjama Retro Remix Party”, promite să fie cea mai memorabilă experiență a începutului de an. Decoruri tematice, lumini spectaculoase și o selecție de hituri retro care ne vor purta direct în adolescență.
ECONOMIE
Taxele mari la ENERGIE erodează competitivitatea Europei. Pachet de MĂSURI pentru a sprijini industriile cu probleme
Preşedintele Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, a declarat luni pentru Reuters că guvernele în căutare de modalităţi prin care să ajute industriile cu probleme din Europa ar trebui să se uite la taxele mari la energie de pe continent, care erodează competitivitatea Europei.
Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri pentru a sprijini industriile cu probleme, ce urmează a fi publicat la începutul anului următor, pe măsură ce mari companii din sectorul manufacturier, de la producători auto la producători de oţel, avertizează că vor închide uzine şi vor elimina mii de locuri de muncă, scrie G4Media.
Taxele mari la ENERGIE erodează competitivitatea Europei. Pachet de MĂSURI pentru a sprijini industriile cu probleme
Preşedintele Eurelectric şi directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum a spus că industriile europene mari consumatoare de energie se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv faptul că operează pe o piaţă mult mai fragmentată decât cea din China, precum şi faptul că au dificultăţi la accesarea de credite, dar cu toate acestea factorii de decizie care vor să le vină rapid în ajutor ar trebui să elimine din preţurile la energie orice costuri care nu au legătură cu structura sectorului.
„Apreciem faptul că state au întotdeauna nevoie de mai mulţi bani, dar dacă vrei cu adevărat să faci electrificare atunci nu poţi să ai, de exemplu, o povară fiscală supra-proporţională pe electricitate, comparativ cu povara fiscală pe gaze”, a spus Leonhard Birnbaum. „Dacă eşti serios cu privire la competitivitatea costurilor, dacă eşti serios cu privire la electrificare, cu privire la decarbonizare, cred că trebuie să facem ceva cu privire la acest lucru”, a adăugat Birnbaum.
Companiile europene din industrie plătesc preţuri la electricitate de două-trei ori mai mari decât cele din SUA. Potrivit unui studiu realizat de centrul de reflexie Bruegel, în anul 2023, taxele au reprezentat, în medie 23% din preţurile de retail la electricitate plătite de firmele europene cu un consum mare de energie.
Reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat”
Însă multe din aceste taxe sunt impuse de guvernele naţionale, fiind în afara controlului UE. Negocierile dintre statele membre UE, cu privire la o propunere destinată revizuirii regulilor fiscale din UE în favoarea surselor de energie verde, s-au blocat începând din 2021.
UE va publica, la începutul anului următor, un plan referitor la preţuri accesibile la energie. Însă în condiţiile în care modificarea taxelor s-a blocat, şi o recentă reformă a pieţei europene de electricitate nu a fost încă introdusă de guvernele naţionale, unii diplomaţi au ridicat semne de întrebare cu privire la ce poate oferi Bruxelles-ul.
Un oficial de rang înalt dintr-o ţară UE a spus că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat”, şi este nevoie de măsuri mai ample pentru a ajuta industriile europene să concureze cu China, de exemplu, reguli la nivelul UE care ar cere ca în procedurile de achiziţii publice să fie cumpărate numai produse verzi, realizate local.
„Preţurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an”
„Avem instrumente de politică comercială, avem instrumente de politici de concurenţă…Trebuie să avem în vedere contextul mai amplu”, a spus acest oficial de rang înalt.
Luna trecută, preţurile angro la electricitate în Europa au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, chiar dacă rămân cu mult sub vârful atins în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina şi a redus livrările de gaze spre UE.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.
Codul portocaliu va intra în vigoare luni, la ora 20.00, și va fi valabil până miercuri, la ora 10.00. Potrivit avertizării este vorba despre „ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali”.
Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m, avertizează meteorologii.
O altă avertizare cod galben de ninsori va fi valabilă în același de luni la ora 20.00 până miercuri la 10.00.
„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m”, a anunțat ANM.
Cod galben de vânt
În județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h).
O avertizare cod galben de vânt puternic va intra în vigoare marți, la ora 5.00 și va fi valabilă până miercuri, la ora 10.00. Vor fi afectate Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Vor fi rafale de 50…70 km/h, iar în noaptea de marți spre miercuri (24 / 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.
Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h. Vântul va continua să prezinte intensificări în zilele de 25 și 26 decembrie în special în sud-estul teritoriului, mai anunță meteorologii.
Marți, de la ora 5.00, până miercuri la ora 10.00 va fi în vigoare o altă avertizare de tipul cod galben de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Sunt vizate Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
În Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 25…50 l/mp și izolat vor depăși 60 l/mp.
În restul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei va ploua moderat cantitativ (10…20 l/mp). În vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în special în zona subcarpatică a Moldovei se va depune polei, a precizat ANM.