Connect with us

EVENIMENT

Ordonanța “trenuleț” îi scoate pe profesorii clujeni în stradă. Se anunță proteste la început de an

Publicat


Proteste învățământ

Profesorii din Cluj și din întreaga țară amenință cu proteste în acest început de an, nemulțumiți de înghețarea salariilor, dar și de alte prevederi ale Ordonanței “trenuleț”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ solicită Guvernului și liderilor partidelor aflate la guvernare să-și respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 și să nu înghețe salariile angajaților din învățământ.

Ordonanța “trenuleț” îi scoate pe profesorii clujeni în stradă. Se anunță proteste la început de an

După poloițiștii din penitenciare, care au refuzat să mai efectueze orele suplimentare care nu mai sunt plătite, și cadrele didactice se pregătesc de proteste.

Potrivit liderilor federațiilor sindicale din învățământ, Ordonanța “trenule” aduce măsuri care vor aduce prejudicii învățământului preuniversitar și universitar românesc.

Cele mai importante nemulțumiri vizează înghețarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024.

Practic, prin această măsură, se calcă în picioare Declarația politică din anul 2023 a președinților PSD și PNL referitoare la Educație, publicată în Monitorul Oficial, referitoare la salarizarea în învățământ, precum și promisiunile recente ale guvernanților, conform cărora, în anul 2025, salariații din învățământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învățământ, din anul 2023.

4.000 de lei salariul unui debutant

După majorările consistente din anii 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, salariu insuficient, ținând cont de importanța muncii prestate și de costurile vieții din România, arată reprezentanții angajaților din învățământ.

“În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puțin 6.000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârșitul carierei”, au transmis lilderii sindicali.

Dascălii, nemulțumiți și de acordarea voucherelor de vacanță

Voucherele de vacanță vor fi în acest an în cuantum de 800 de lei, cu condiția ca salariatul să achiziționeze pachete turistice de cel puțin 1.600 de lei.

“Această măsură va afecta, în primul rând, salariații cu venituri mici, care nu-și vor permite să completeze cu cel puțin 800 de lei sumele pentru a-și achiziționa astfel de pachete turistice.

Guvernul, dacă nu-și permite să acorde aproximativ 1.400 de lei, așa cum a făcut-o până acum, ar fi bine să acorde măcar acei 800 de lei, fără să mai impună și coparticiparea de minimum 800 de lei. Altfel, vor pierde și salariații, vor pierde și patronatele din turism și, implicit, statul român”, arată sindicaliștii din învățământ.

Miting la Guvern

Profesorii sunt nemulțumiți și de suspendarea unor prevederi din Legea Învățământului Preuniversitar și din Legea Învățământului Superior, până în anul școlar/ universitar 2026-2027.

Este vorba de prevederi care se referă, în primul rând, la drepturi ale salariaților din învățământ.

Printre cele mai importante articole suspendate se numără:

  • Alocarea pentru sistemul educațional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat;
  • Acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecționare în domeniul funcției ocupate;
  • Reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual;
  • Reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene și pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani și gradul didactic I;
  • Majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate; Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar și universitar;
  • Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității.

De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizării care trebuie finalizată după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025.

Astfel, profesorii anunță că vor relua protestele în perioada imediat următoare. Primele acțiuni de protest vor avea loc în Piața Victoriei din București, cu particiăarea cadrelor didactice din întreaga țară.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Gorcea pleacă de la „U” Cluj, după 8 sezoane petrecute în tricoul „studenților”

Publicat

FC Universitatea Cluj a anunțat rezilierea amiabilă a contractului cu portarul Andrei Gorcea, în vârstă de 23 de ani. Crescut în academia clubului, Gorcea a fost una dintre figurile emblematice ale echipei.

Andrei Gorcea a debutat pentru Universitatea Cluj pe 6 mai 2018, într-un meci de Liga a 3-a împotriva Gaz Metan Mediaș II. De-a lungul celor opt sezoane, portarul a bifat 85 de partide oficiale, fiind un punct-cheie în promovarea echipei la finalul sezonului 2021-2022.

În stagiunea 2023-2024, odată cu venirea internaționalului lituanian Edvinas Gertmonas, Gorcea și-a pierdut statutul de titular. În acest sezon, a fost utilizat doar într-un meci, înfrângerea din Cupa României (0-1), care a dus la eliminarea echipei din competiție.

Parcurs remarcabil la „U” Cluj

Clubul a transmis un mesaj de apreciere pentru contribuția lui Andrei Gorcea.

„FC Universitatea Cluj și portarul Andrei Gorcea (23 de ani) au ajuns la un acord privind rezilierea contractului, pe cale amiabilă.

Crescut în academia Universității, Gorcea a debutat pentru ”U” la data de 6 mai 2018, într-un meci de Liga a 3-a împotriva echipei secunde a celor de la Gaz Metan Mediaș. În cele opt sezoane petrecute în tricoul „studenților”, Andrei Gorcea a strâns 85 de partide și a fost unul dintre artizanii revenirii „Șepcilor roșii” în Superligă, la finalul sezonului 2021-2022.

Începând cu stagiunea precedentă (2023-2024), Gorcea și-a pierdut treptat locul de titular, evoluând în doar două partide de la venirea internaționalului lituanian Edvinas Gertmonas. În actualul sezon, Andrei Gorcea a fost utilizat într-un singur meci, fiind integralist în înfrângerea din Cupa României, scor 0-1, care a dus la eliminarea echipei noastre din competiție.

Clubul nostru îi mulțumește pentru munca depusă la ”U” și îi dorește mult succes în continuare”, arată clubul sportiv.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie atacată de câinii de la o stână, în Florești. Autoritățile investigatează cazul

Publicat

Incident grav în Florești. O femeie a fost atacată de câinii ciobănești de la o stână lăsați nesupravegheați, în timpul unei plimbări la marginea pădurii din comună.

Femeia alerga pe liziera pădurii, deasupra zonei de blocuri, când a fost atacată de câini. Victima a fost transportată la Urgențe, unde a primit îngrijiri medicale și a obținut un certificat medico-legal.

Întâmplarea a fost povestită pe rețelele de socializare de Adela Mîrza, vicepreședintele Partidului Alternativa Dreaptă, care a denunțat public lipsa de acțiune a autorităților. Aceiași câini ar fi continuat să atace și alte persoane după incident, iar ciobanul nu este la prima abatere.

„Cum este posibil ca în vremurile noastre să nu poată poliția, administrația,  orice autoritate responsabilă să îl oblige pe un cioban să își îngrădească câinii, să facă gard pe proprietatea lui?

Colega noastră din Florești, Ioana Sâncrăianu a fost atacată cu bestialitate de 5 câini ciobănești în comuna Florești, pe deasupra blocurilor, pe liziera pădurii unde alerga. Putea fi ucisă. A ajuns la urgență, a stat vreo 6 ore acolo (că, vezi Doamne, nu e urgență!). Ieri și-a scos certificatul medico-legal. A sesizat poliția, a făcut plângere penală. De alaltăieri nimeni nu a făcut nimic. Aceiași câini au mușcat in continuare oameni. Ciobanul nu e la prima abatere. În ce lume trăim?”, a postat aceasta pe rețelele de socializare alături de fotografii cu rănile provocate de câini.

Plângere penală depusă

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a confirmat că la data de 3 ianuarie a fost depusă o plângere pentru leziuni provocate de câini nesupravegheați. În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin.

„La data de 3 ianuarie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au fost sesizați, printr-o plângere formulată de o femeie, cu privire la faptul că, la data de 1 ianuarie a.c., în timp ce se deplasa pe un teren viran din localitatea Florești, ar fi suferit mai multe leziuni provocate de câini lăsați nesupravegheați.

În prezent, se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deținătorul temporar al acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei minori au tâlhărit o femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile, pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

dizabilitati

O femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile a fost atacată pe o stradă din Cluj-Napoca de trei minori, care i-au smuls rucsacul. Făptașii au fost identificați de polițiști.

Un incident șocant s-a petrecut pe o stradă din Cluj-Napoca, vineri, 3 ianuarie, în jurul orei 21. O femeie în vârstă de 71 de ani, aflată într-un scaun cu rotile, a fost atacată de trei minori, care i-au smuls rucsacul, provocându-i căderea din scaun.

„La data de 3 ianuarie, în jurul orei 21:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel la 112, cu privire la un incident petrecut pe o stradă din municipiu. O femeie în vârstă de 71 de ani a fost abordată de mai multe persoane necunoscute, care i-au smuls rucsacul pe care îl avea asupra ei, după care au fugit de la fața locului.

În urma acestui eveniment, victima a căzut din scaunul cu rotile în care se afla”, a transmis IPJ Cluj.

Rucsacul, recuperat de un trecător

În timp ce agresorii au fugit de la fața locului, o persoană aflată în apropiere a intervenit prompt, reușind să recupereze rucsacul victimei.

Polițiștii au desfășurat investigații rapide, iar pe 4 ianuarie au identificat trei minori, cu vârste între 11 și 13 ani, domiciliați în Cluj-Napoca, ca fiind implicați în incident.

„La scurt timp, o persoană aflată în apropiere a reușit să recupereze rucsacul femeii.

Ca rezultat al activităților investigative desfășurate de polițiști, la data de 4 ianuarie, au fost identificați trei minori, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, domiciliați în municipiul Cluj-Napoca.

În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Dezlegarea Câșlegilor, tradiția care anunța începutul perioadei nunților, sărbătorită în Ajunul Bobotezei

Publicat

În lumea satului tradițional din Transilvania, Ajunul Bobotezei marca un moment de mare importanță: „dezlegarea Câșlegilor” – începutul unei perioade propice pentru nunți.

În vechime, în Ajunul Bobotezei, grupuri de feciori sau chiar „ceata feciorilor” colindau pe ulițele satului. Intrau în curți și în case și anunțau „dezlegarea Câșlegilor”, adică începerea perioadei nunților. Astfel, ei spuneau întregii comunități:

„Slobozim Câșlegile,

Să mărităm fetele,

Umblați, feciori,

Să vină pețitori”, după cum aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În lumea satului, prin „câșlegi” se înțelegea perioada dintre două posturi, în care se mănâncă de dulce (câșlegile de iarnă – perioada ce ține de la sărbătorile de iarnă, până la începutul Postului Mare).

Cum se legau relațiile dintre tineri?

În trecut, cele mai multe nunți se organizau în „câșlegile de iarnă”, care începeau după sărbătorile de Crăciun și se încheiau înaintea Postului Mare. Tinerii se întâlneau în șezători, organizate pe parcursul iernii, unde se cunoșteau și se legau primele sentimente.

„Mai demult, în satele din Transilvania, în acest timp se făceau cele mai multe nunți. În primul rând, fetele și feciorii se întâlneau și se cunoșteau în șezătoare, care debuta la începutul postului Crăciunului și continua în câșlegi, până aproape de primăvară. Aici, feciorii veneau seară de seară și își puneau fiecare ochii pe fata care era mai frumoasă sau mai harnică. Dacă și fata îndrăgea feciorul, urma pețitul și apoi nunta”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

Astăzi, aceste tradiții, deși mai rar practicate, rămân o amintire vie a modului în care comunitățile rurale celebrau viața, iubirea și continuitatea.

FOTO: Fotografie realizată în 1948 – de la stânga la dreapta: Pop Marioara, Orban Gavriș și sora lui, Orban Sabina – tineri din Orman/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate