Connect with us

ECONOMIE

ORDONANȚĂ: Resursele minerale neenergetice, o ALTERNATIVĂ în realizarea tranziției la energie verde

Publicat


ordonanta

Resursele minerale neenergetice sunt o alternativă importantă în realizarea tranziției la energie verde și combaterea efectelor schimbărilor climatice. Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003 a fost aprobată, astăzi, în ședința Guvernului.

Pe fondul contextului geo-politic internațional provocat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană recunoaște că securitatea și sustenabilitatea aprovizionării cu energie pot fi realizate pe deplin doar pe termen lung, prin stimularea utilizării surselor de energie cu emisii scăzute sau fără emisii de carbon, utilizând mai mult surse regenerabile de energie locale și pledează pentru investiții mai rapide în cercetare, pentru a dezvolta noi tehnologii curate care să asigure un viitor rezilient și durabil sistemului energetic al UE.

ORDONANȚĂ: Resursele minerale neenergetice, o ALTERNATIVĂ în realizarea tranziției la energie verde

Mircea Abrudean: “Guvernul României face astăzi pasul necesar diminuării riscurilor asociate perturbării lanțului de aprovizionare cu materii prime critice și energetice, prin crearea oportunității de relansare la nivel național a domeniului resurselor minerale neenergetice, sector economic de o importanță critică în atingerea obiectivelor strategice economice și a realizării tranziției energetice către tehnologii verzi în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice”.

Mircea Abrudean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Donezi sânge și mergi GRATIS la Untold! Caravana Blood Network va fi lansată în weekend, la Cluj

Publicat

Weenkend-ul acesta, clujenii care donează sânge în cadrul Carvanei Blood Network vor primi un bilet pentru prima zi de Untold sau Neversea.

Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea încep cea de-a 10 ediție a campaniei de donare de sânge Blood Network care la acest final de săptămână va ajunge în Cluj-Napoca, în parcarea Kaufland Mărăști, str. Fabricii 12.

Caravana „va poposi” la Cluj pentru două zile

Cei care donează sânge la caravana mobilă sâmbătă, 29 iunie, și duminică, 30 iunie, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu pe reteaua.sieudonez.ro, primesc un bilet de o zi pentru prima zi de festival la UNTOLD sau Neversea 2024.

Donarea la caravana mobilă din parcarea Kaufland Mărăști, str. Fabricii 12, se face în limita capacității de recoltare.

Abonamente mai ieftine pentru donatori

Cei care aleg să doneze sânge în Centrele de Transfuzii trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, pentru a completa formularul de înscriere, să atașeze o poză cu adeverința de donator, după care vor primi pe adresa de e-mail un voucher, cu care vor putea achiziționa abonamente la prețuri speciale la UNTOLD sau Neversea.

Doritorii se pot înscrie prin formular, pentru a dona în Centrele de Transfuzii, accesând următoarele link-uri:

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Festivalul Neversea 2024 are loc între 4 și 7 iulie în Constanța, iar UNTOLD 2024, între 8 și 11 august în Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O mașină a luat FOC la Urișor, în Cluj. Cauza, o defecțiune electrică

Publicat

incendiu

O mașină a luat foc, joi seara, pe raza loc. Urișor din jud. Cluj. Pompierii de la Dej au intervenit pentru a stinge incendiul. Nimeni nu a fost rănit. Focul ar fi pornit de la o defecțiune electrică.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această seară pentru a stinge un incendiu care a distrus un autoturism pe raza localității Urișor. Odată ajunse la fața locului, forțele noastre au constatat faptul că incendiul se manifesta generalizat.

FOTO. O mașină a luat FOC la Urișor, în Cluj. Cauza, o defecțiune electrică

Din fericire, nu au existat victime. Cel mai probabil, flăcările au pornit din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai multe curse Wizz Air întârziate și ANULATE pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj

Publicat

aeroport

Surprize-surprize pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Și nu dintre cele plăcute. În cursul zilei de joi, mai multe zboruri Wizz Air au întârziat, iar unele au fost anulate.

Haosul e cu atât mai mare cu cât nimeni nu oferă nicio explicație. Cei care urmau să decoleze la o anumită oră au aflat că decolarea s-a amânat cu câteva ore, alții că nu mai decolează deloc pentru că nu mai au avion.

Mai multe curse Wizz Air întârziate și ANULATE pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj

Zborurile spre Basel și Zaragoza au fost anulate, în timp ce cel de Luton a fost întârziat aproape 4 ore.

zboruri

zboruri

 

Sunt persoane blocate pe aeroportul din Basel care nu au cu ce să vină la Cluj din moment ce avionul de la Cluj n-a mai decolat.

Acestea nu sunt cazuri singulare. Chiar și Lufthansa și-a anulat zilele trecute curse spre Cluj.

Referitor la zborul de miercuri Bologna-Cluj, anulat, compania Wizz Air a revenit cu explicații:

„Din păcate, ieri, 26 iunie 2024, multe zboruri din întreaga Europă s-au confruntat cu dificultăți în privința sloturilor de control al traficului aerian, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv mai multe zboruri Wizz Air din Italia. În consecință, compania aeriană a fost nevoită să reprogrameze zborul de la Bologna către Cluj-Napoca pentru data de 27 iunie.

Ca întotdeauna, în cazul unui zbor anulat, Wizz Air se angajează să facă tot posibilul pentru a oferi pasagerilor o gamă largă de opțiuni, inclusiv zboruri alternative cu Wizz Air, o rambursare completă sau 120% din tariful achitat inițial sub formă de credit de companie. Toți pasagerii care au făcut rezervări prin intermediul agențiilor de turism online sau al altor terți sunt sfătuiți să contacteze respectivele agenții pentru o opțiune adecvată.

Wizz Air își cere sincer scuze pentru orice inconveniente cauzate și subliniază că siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavelor sale rămâne prioritatea sa.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Street FOOD Picnic revine în Iulius Parc Cluj. Food truck-uri cu delicii internaționale, seri de film și muzică live, în weekend

Publicat

Evenimentul dedicat iubitorilor de experiențe culinare memorabile și distracție revine în Iulius Parc Cluj cu o ediție specială de vară.

Street FOOD Picnic are loc în acest weekend, iar pe lângă preparatele delicioase și muzica live, evenimentul de anul acesta va avea și un Outdoor Cinema, unde vor difuzate filme pentru întreaga familie. Intrarea este gratuită.

 Trei zile pline de experiențe memorabile se anunță în acest weekend, în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj, unde are loc Street FOOD Picnic. În perioada 28 – 30 iunie 2024, clujenii sunt așteptați să se bucure de preparate delicioase de la food truck-urile cu specific internațional.

Food truck-uri cu delicii internaționale, seri de film și muzică live

Burgeri delicioși, wrap-uri savuroase, sushi proaspăt, cartofi crocanți, tacos, hot dogs și fructe de mare sunt o parte dintre produsele pe care le vei găsi la food truck-urile din Iulius Parc. Dacă vrei să te îndulcești, poți să alegi clătite sau waffle cu topping-uri diversificate, o multitudine de arome de înghețată, dar și limonadă proaspătă și multe alte opțiuni delicioase.

Anul acesta, Street FOOD Picnic vine și cu o nouă activitate pentru întreaga familie – Outdoor Cinema.

Care este programul evenimentului?

Vineri, începând cu ora 21.45, va rula comedia „Chef”, ce spune povestea unui chef care încearcă să își recreeze visul de a face artă culinară cu ajutorul unui food truck. Iar sâmbătă, de la 21:45, aflăm istoria unei prietenii adevărate, în filmul „Green Book”.

Așa cum ne-a obișnuit Street FOOD Picnic aduce și momente pline de distracție, iar în fiecare zi de festival muzica live se va auzi în Iulius Parc. Programul la DJ Stage începe vineri, de la ora 16.00, cu ritmurile electrizante mixate de MATHEI, Laura Musuroaea și Urucu Bogdan.

Sâmbătă, de la ora 17.00, îl vei întâlni pe DJ-ul Aldaris, care este încă în căutarea groove-ului perfect, piesă cu piesă, iar de la ora 20.00, la platane va urca Bully, ce creează experiențe muzicale variate printr-un mix hipnotizant de genuri diferite.

Duminică, de la ora 15.00, grupul de DJ SANDEI Crew va întreține atmosfera până seara la ora 23.00.

Vino și tu la marele picnic să te bucuri de arome delicioase, de activități variate și de o atmosferă vibrantă!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax