ECONOMIE
Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielile bugetare, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielile bugetare, adoptată vineri de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial, transmite Mediafax.
Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Actul normativ a fost adoptat vineri de Guvern.
„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Față de forma pe care am avut-o în transparență decizională, au apărut și câteva modificări.
Pe scurt – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică, de către autoritățile și instituțiile publice”, spunea atunci Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
El afirma că există o excepție privind Programul Rabla, pentru autoritățile care achiziționează autoturisme nepoluante.
Anunțul lui Câciu
De asemenea, OUG prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice.
„Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în fața Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educație și sănătate. Un nou instrument de flexibilizare a achității facturilor restante către furnizorii de energie electrică, în baza schemei de compensare care funcționează potrivit OUG 27, în sensul în care până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziție, care se alimentează din veniturile excepționale realizate de producătorii din sectorul energetic, ministerul Energiei și Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori, pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.
Față de actul normativ pus în transparență publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuțiilor pe care le-am avut cu sectoarele. Acest articol din legea salarizării există, rezidă și în legea salarizării și s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a adăugat ministrul de Finanțe.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Peste 130 de MISIUNI pentru salvamontiști în ultimele 24 de ore. Au fost INTERVENȚII și în Cluj. 132 de persoane SALVATE
Iarna la munte este o splendoare. Mai puțin pentru cei care urcă în adidași și pantofi cu toc. Echipele Salvamont au avut 131 de misiuni în ultimele 24 de ore. Salvamontiștii susțin că este cel mai mare număr de misiuni din acest sezon.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 131 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.
Peste 130 de MISIUNI pentru salvamontiști în ultimele 24 de ore. Au fost INTERVENȚII și în Cluj. 132 de persoane SALVATE
16 apeluri au fost pentru Salvamont Lupeni, 14 pentru Salvamont Maramureș, 12 pentru Salvamont Prahova, 11 pentru Salvamont Sinaia și câte 10 pentru Salvamont Voineasa și Salvamont Sibiu. Misiuni au mai avut salvamontiștii din Brașov, Caraș Severin – Muntele Mic, Predeal, Suceava, Neamț, Harghita, Cluj, Gorj, Mureș, Vatra Dornei, Caraș Severin – Semenic și Bihor.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 132 persoane. 53 dintre acestea au fost predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
S-au mai primit 59 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană, a precizat Salvamont.
Un accident rutier a avut loc, duminică seara, la podul Calvaria din Cluj-Napoca. O mașină s-a răsturnat. Doi bărbați au primit îngrijiri medicale.
VIDEO FOTO. ACCIDENT la podul Calvaria, în Cluj-Napoca. O mașină s-a RĂSTURNAT
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe Calea Florești, în apropierea podului. Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat. Nu au existat victime încarcerate, iar doi bărbați de aproximativ 25 de ani sunt evaluați de către echipajele medicale. Aceștia nu prezintă afecțiuni grave.
La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.
În topul celor mai buni marcatori din 2024 sunt 11 jucători care au marcat cel puțin 10 goluri în Superliga. Baremul de 20 de goluri a fost greu de atins. Cel mai aproape a fost Daniel Bîrligea, care are 19 goluri în campionatul României în anul calendaristic care se apropie de final. El a înscris pentru FCSB de 8 ori și pentru CFR Cluj de 11.
Atacantul de la FCSB e primul în clasamentul golgeterilor, urmat de Louis Munteanu, atacantul de la CFR Cluj, care are 17 goluri. Urmează doi jucători de la Universitatea Craiova. Alexandru Mitriță vine după Bîrligea și Louis Munteanu, cu 16 goluri înscrise, scrie GSP.
TOPUL marcatorilor din Superligă în 2024. Câți sunt de la echipele clujene
După Mitriță, în top îl regăsim pe Ștefan Baiaram. Mijlocașul ofensiv al Craiovei a punctat de 14 ori în Superliga în 2024 și e surpriza din top, el depășindu-l pe Darius Olaru. În plus, un alt lucru surprinzător este că jucătorul de 21 de ani a marcat de 4 ori cu capul.
După Baiaram, în top vin doi jucători cu câte 13 goluri: Darius Olaru și Vladislav Blănuță de la „U” Cluj. Abia acum urmează și primul străin din top, Albion Rrahmani, cu 12 goluri în Superliga în 2024, pentru Rapid. El nu mai e în România din perioada de mercato din vară, când a fost vândut la Sparta Praga.
Debeljuh, de la Sepsi, are 11 goluri în 2024 și vine după Rrahmani în clasamentul golgeterilor. Ceilalți 3 jucători care au minim 10 goluri în 2024 sunt Nistor („U” Cluj), Otele (CFR Cluj) și Selmani, toți cu câte 10 reușite.
Jucătorii cu minim 10 goluri în Superliga în 2024
Daniel Bîrligea – 19 goluri
Louis Munteanu – 17 goluri
Alexandru Mitriță – 16 goluri
Ștefan Baiaram – 14 goluri
Darius Olaru – 13 goluri
Vladislav Blănuță – 13 goluri
Albion Rhamani – 12 goluri
Gabriel Debeljuh – 11 goluri
Dan Nistor – 10 goluri
Astrit Selmani – 10 goluri
Philip Otele – 10 goluri
Primii 6 jucători din topul celor mai buni marcatori în Liga 1 în 2024 sunt jucători eligibili pentru naționala României, o veste bună pentru selecționerul Mircea Lucescu.
În plus, Munteanu, Baiaram și Blănuță sunt și jucători care îndeplinesc regula U21.
CFR Cluj are 3 jucători care sunt sau au fost la echipă în 2024 (Bîrligea, Louis Munteanu și Otele), în timp ce „U” are 2 (Blănuță și Nistor).
ADMINISTRAȚIE
În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești
În timp ce Clujul renunță la focurile de artificii, înlocuindu-le cu drone, primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, promite cel mai mare spectacol de artificii, de Revelion.
„𝐂𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐥𝐚 𝐖𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐃𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢
Vă invităm să începem Anul Nou sub lumina magică a artificiilor, într-o atmosferă memorabilă.
Împreună creăm momente magice pentru fiecare!
În timp ce Cluj-Napoca renunță la ARTIFICII, primarul Pivariu promite cel mai mare foc de artificii de Revelion, la Florești
Sărbătorim Revelionul cu zâmbete și speranță, în inima comunității noastre, acasă la Florești.
Ne vedem la Winter Dream, în Parcul Poligon”, a scris Pivariu pe Facebook.
Totuși, primarul Floreștiului este conștient de problemele pe care le poate genera focul său de artificii, așa că-și încheie postarea cu un text în care își exprimă compasiunea față de cei ce vor fi afectați, în speță animalele de companie:
„𝐼̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑚 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑑𝑒 𝑧𝑔𝑜𝑚𝑜𝑡, 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣 𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑒𝑡𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑣𝑎̂𝑛𝑡𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑣𝑎̆ 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎̆𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑙𝑒 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡̦𝑖 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑙𝑡̦ 𝑙𝑖𝑛𝑖𝑠̦𝑡𝑖𝑡, 𝑖𝑎𝑟 𝑛𝑜𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑖𝑡𝑒𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎̆𝑚 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙.”