EVENIMENT
Orban Viktor, Tokes Laszlo și Kelemen Hunor, împreună la Universitatea de vară Tusvanyos din Harghita
Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi vicepremierul României, Kelemen Hunor, sunt aşteptaţi să participe, săptămâna viitoare, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, cunoscută sub numele de Tusvanyos.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 31-a ediţie, se desfăşoară în perioada 19-24 iulie şi este organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.
Responsabila cu programul politic al evenimentului, Sandor Krisztina, care este şi preşedinte executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat că după doi ani în care Universitatea de Vară „Tusvanyos” nu a avut loc din cauza pandemiei, aceasta revine cu peste 400 de programe, la care vor participa aproximativ 600 de invitaţi.
Aceasta a arătat că subiectele principale care vor fi dezbătute sunt împărţite pe patru categorii: războiul din Ucraina „şi tot ceea ce acesta înseamnă pentru această regiune şi pentru viitorul apropiat”, criza economică, Uniunea Europeană şi rolul ei în această regiune şi teme legate de păstrarea identităţii naţionale a maghiarilor.
Peste 400 de programe, 27 de corturi
„Revenim cu mai mult de 400 de programe. Sunt 27 de corturi în care se desfăşoară dezbaterile şi programele zilnice începând de miercuri şi până sâmbătă. Avem dezbateri care deja sunt tradiţionale.
Cel mai important şi cel mai mediatizat este programul de sâmbătă, care se desfăşoară pe scena principală (…), unde vor susţine dezbaterea lor deja tradiţională domnul prim-ministru Orban Viktor şi Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, alături de Nemeth Zsolt, care este unul dintre fondatorii universităţii de vară (deputat şi şeful Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei -n. red.)”, a declarat Sandor Krisztina.
Referitor la subiectul dezbaterii de sâmbătă, 23 iulie, la care participă premierul Ungariei, ea a subliniat că Viktor Orban porneşte, în discursul său, de la mottoul Universităţii de la Tusvanyos, care este în acest an „Van, ami örök”, despre care a spus că se traducere „Există ceva ce e etern”, traducerea de pe programul făcut public în prezent fiind „Tusvanyos etern”.
Program politic despre viitor
„Premierul Orban, de obicei, porneşte de la ideea principală, adică de la mottoul actual şi de acolo nu se ştie, dar aşa cum ne-am obişnuit, cred eu, va oferi un program politic şi pentru guvernul ungar şi câteva gânduri despre viitorul sau perspectivele Uniunii Europene.
El, de obicei, nu analizează, ci dă un program, aici la Băile Tuşnad. Că are el în fiecare an, în februarie, o evaluare anuală, acolo el vorbeşte despre ce este legat de Ungaria şi de politica internă şi aici vorbeşte mai mult şi despre perspectivele Uniunii Europene şi în general globale”, a precizat Sandor Krisztina.
Kelemen și miniștri din Ungaria
În acest an, pentru prima oară după mulţi ani, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este prezent la o dezbatere publică la Universitatea de la Băile Tuşnad, el urmând să participe, conform organizatorilor, vineri, 22 iulie, la un panel de discuţii cu ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, tema abordată fiind „Perspectivele Uniunii Europene”.
Sandor Krisztina a precizat că preşedintele UDMR a fost prezent în fiecare an la Tusvanyos, dar nu la dezbaterile publice, considerând că „a venit timpul să accepte şi a şi fost inclus în program”.
De altfel, şi ceilalţi miniştri UDMR sunt invitaţi la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, la care vor participa şi foarte mulţi politicieni din Ungaria.
„Aşa cum ne-am obişnuit (…) vom avea foarte mulţi invitaţi politicieni din partea guvernului ungar şi din partea guvernului român. Mai mulţi vor fi din Ungaria, aşa cum ne-am obişnuit. Vor fi mai mulţi miniştri care au fost aleşi în ultimul an, Csak Janos (ministrul Culturii şi Inovării – n.red.), Varga Judit (ministrul Justiţiei), Varga Mihaly (ministrul Finanţelor), vicepremierul Semjen Zsolt.
Din partea guvernului român, Tanczos Barna, Cseke Attila, Kelemen Hunor, Novak Karoly Eduard şi mai mulţi parlamentari şi de la noi, parlamentari din partea UDMR şi din partea Alianţei Maghiare din Transilvania.
Avem invitaţi şi din Occident, din Europa, din America, mai mult experţi care vor participa la dezbateri legate de prezentul şi viitorul Uniunii Europene, în general al acestei regiuni centrale şi est-europene. Am invitat mai mulţi politicieni români, dar încă nu au răspuns toţi la invitaţie”, a mai spus Sandor Krisztina.
Universitatea, din anii 90
Despre Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, ea a spus că „este unul dintre cele mai vechi festivaluri sau programe de acest gen din Transilvania, încă din ’90”, care a început ca un proces care oferă prilej de dezbatere pe temele actuale ale vieţii politice din România „şi mai ales cu accent mai mare pus pe relaţia româno-maghiară”.
Între timp, spune Sandor Kristina, cu precădere în ultimii 11-12 ani, de când Consiliul Tineretului Maghiar din România este coorganizator, împreună cu Fundaţia ProMinoritate din Ungaria, „s-a pus mai mult accent, datorită şi actualului guvern ungar, pe relaţiile maghiaro-maghiare şi pe tot ceea ce ţine de politica privind păstrarea identităţii maghiare în Bazinul Carpatic”.
Referitor la mottoul ediţiei din acest an, „Van, ami örök” („Există ceva ce e etern”- n.red.), aceasta a spus că principalul mesaj pe care organizatorii au dorit să-l transmit a fost acela că, în ciuda pandemiei, sunt lucruri şi valori care sunt eterne şi care trebuie păstrate. De asemenea, ea a făcut referire şi la războiul aflat în vecinătate.
Concerte în fiecare seară
„Când am ales acest slogan ne-am gândit şi la faptul că este un război în vecinătatea noastră şi totuşi Tusvanyos oferă posibilitatea de discuţie, de dezbatere, de a anula conflictele sau de a diminua conflictele între oameni în general, între diferite partide, între diferite interese economice, politice. În omenire există, în general, această nevoie eternă, să zic, de a discuta, de a comunica, de a se conecta, deci acest slogan se referă şi la această nevoie care este, să zic, eternă sau continuă în omenire şi în societate”, a precizat Sandor Krisztina.
Ea a mai menţionat că în fiecare seară a evenimentului vor fi concerte ale unor trupe cunoscute, în program fiind inclusă şi prezenţa unor sportivi din Ungaria
Sursa: Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor până la jumătatea lunii decembrie.
La Cluj, arată meteorologii, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă.
Vremea la Cluj până în 15 decembrie. Când să ne așteptăm la precipitații
Potrivit meteorologilor, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele caracteristice pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză.
Varorile medii ale maximelor vor fi cuprinse între 4 și 6 grade, ușor mai ridicate de atât urmțnd să fie fi doar în zilele de 7, 8 și 9 decembrie, când vor urca spre 8 grade.
Minime cuprinse între -6 și 2 grade
Conform ANM, temperaturile minimele vor fi preponderent negative, cu cele mai scăzute valori în prima parte a intervalului și
din nou spre sfârșitul acestuia, astfel încât media mnimelor se va situa între -6 și 2 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată după data de 7 decembrie.
EVENIMENT
Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj? Simulare: UDMR prinde un senator, în dauna PSD. POT ia un deputat
Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj de la alegerile parlamentare se va întruni, marți dimineață, pentru a întocmi centralizatorul cu voturile pe județ, urmând să fie atribuite mandatele de senatori și deputați, după ce se va comunica și coeficientului național de la Biroul Electoral Central (BEC) pentru a se face și redistribuirea.
Potrivit unei simulări a distribuirii mandatelor făcută la București, la Camera Deputaților vor primi mandate Radu Moisin și Ovidiu Cîmpean de la PNL, Oana Murariu și Ciprian Rigman de la USR, Ioana Bruynseels și Alin Coleșa de la AUR, Răzvan Ciortea și Remus Lăpușan de la PSD, Csoma Botond de la UDMR și Voicu Simu de la POT.
Surpriză la repartizarea mandatelor parlamentare la Cluj?
La Senat, simularea a adus o surpriză, urmând să vedem dacă aceasta va fi confirmată sau nu de BEJ Cluj. Astfel, viitorii senatori de Cluj ar fi Mircea Abrudean de la PNL, Ciprian Rus de la USR, Cristian Șipoș de la AUR și Tasnadi Szilard Istvan de la UDMR, în dauna lui Alexandru Cordoș de la PSD. Aceasta deși UDMR s-a clasat pe județ după PSD ca număr de voturi la Senat, la o diferență de 833 de voturi.
Vom reveni marți cu detalii despre împărțirea mandatelor celor 4 senatori și 10 deputați.
EVENIMENT
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Felicia Pianoschi, asistent șef unitate la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.
Titlul i-a fost conferit de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României.
Felicia Pianoschi, asistent șef la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, decorată de președinte de Ziua Națională a României
Dana Pianoschi a fost felicitată și de președintele Consiliului Județean Cluj, instituție care are în subordine Spitalul de Boli Infecțioase.
“Îi adresez doamnei Pianoschi Felicia Dana cele mai sincere felicitări pentru distincția obținută, o încununare a rezultatelor excepționale avute în activitatea profesională, a expertizei și profesionalismului de care a dat și dă dovadă.
Am convingerea că că astfel de reușite duc mai departe reputația sistemului medical clujean, iar Spitalul nostru de Boli Infecțioase va rămâne un etalon în ceea ce privește activitatea spitalicească și cea ambulatorie”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Peste 20.000 de pacienți sunt tratați annual la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume: activitate spitalicească și activitate ambulatorie.
Activitatea spitalicească este asigurată în unitatea principală situată pe str. Iuliu Moldovan, nr. 23, unde anual se realizează aproximatov 7.000 de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 15.000 de cazuri de spitalizări de zi specifice patologiei bolilor infecțioase.
De asemenea, Ambulatoriul Integrat al unității sanitare, situat pe str. Moților, nr. 19, este cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară, având o structură organizatorică ce cuprinde 24 de specialități clinice medicale pentru adulți, 11 specialități clinice medicale pentru copii și cinci laboratoare medicale.
EVENIMENT
VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.
Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.
Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit
Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.
Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.
Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident
Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.
Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.
Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj