Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Varză a la Cluj – Rate în rate (pamflet)

Publicat


O vorbă din bătrâni spune că „ăla nu-i om care n-are rată” și nu face referire la cursa intersătească renumită din folclor gen „uite mamă vine rata și cu ea boul de tata”. E vorba de ratele bancare, fără de care n-am putea supraviețui dar care ne și omoară încetuc…

Vorba ancestrală „că bine-i să aibă omul lucrul lui” se actualizează în cazul de față, și anume „că bine-i să aibă omul rata lui”. Păi da, că-n cazul în care ești girant te poți trezi că ai de plătit rata altcuiva și aia-i cel mai rău.

Vrei să-ți iei o casă, o mașină, să pleci în vacanță și n-ai bani? Pentru asta au fost inventate băncile. Nici ele n-au bani, dar iau de la alții ca tine și te-mprumută. Astfel, poți avea o casă care nu-i a ta, o mașină care nu-i a ta, o vacanță cu nevastă-ta care nici aia nu-i a ta dar n-ai aflat încă de relația ei cu colegul de birou. Și uite-așa ajungi să te-ntinzi mai mult decât ți-e plapuma, de-ți îngheață picioarele! Da, dar cine are BMW chiar dacă mănâncă doar covrigi și tremură de frig în casă?

„Se poate merge la a treia și ultima eșalonare”

Iată că totuși cineva sare în ajutorul îndatoraților: Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat un proiect de hotărâre care urmează să ușureze viitorul celor care au credite. Acesta prevede ca ratele la bănci să poată fi plătite în rate. Adică, dacă spre exemplu un cetățean are o rată lunară de 1000 ron, acesta o va putea plăti în 10 rate lunare a câte 100 ron. Dacă și aceasta este greu de suportat, la rândul ei va fi eșalonată în alte 10 rate lunare a câte 10 lei.

Cu aprobări speciale, în urma unor verificări detaliate a situației financiare a persoanei, se poate merge la a treia și ultima eșalonare, în alte 10 rate lunare a câte un leu. Acest proiect urmează a fi discutat și cu băncile, bineînțeles, iar acestea, tot bineînțeles, nu vor fi de acord. Oricum, intenția contează.

Întrebat ce părere are despre o asemenea inițiativă, un cetățean îndatorat a răspuns: „Ohoho, ar fi foarte fain să se aprobe! Io am un credit de 10.000 de lei luați anul trecut când a trebuit să lichidez un credit mai vechi. L-am luat pe 2 ani, că nu mi-or dat pe mai mult și am o rata lunară de 600 de lei, adică jumătate din pensie. Vă dați seama, dacă mi-ar eșalona rata, s-ar întinde pe 20 de ani. Adică i-ar rămâne lui ficioru-meu s-o plătească, că io am deja 77. Sau poate i-o las moștenire nepotului…”

Am vrut să aflăm și părerea băncilor referitor la această problemă iar răspunsul lor a fost unul scurt și cuprinzător: „Hai sictir!”

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Iancu Gheorghe, reconfirmat în funcția de primar la Căpușu Mare. Mandatul i-a fost validat, în ciuda unei interdicții de la ANI

Publicat

De

Primarul Iancu Gheorghe a fost reînvestit în funcție, marți, 22 octombrie, după mandatul câștigat la alegerile locale din 9 iunie. În ciuda unei interdicții ANI de a ocupa funcții publice timp de trei ani, mandatul i-a fost validat.

Primarul comunei Căpușu Mare, Iancu Gheorghe, a fost reînvestit în funcție, ieri, după câștigarea unui nou mandat de primar la alegerile locale din 9 iunie. Mandatul a fost validat de Judecătoria Huedin, cu toate că edilul avea interdicție de a mai ocupa funcții publice timp de trei ani de la încheierea mandatului 2020-2024, potrivit unei decizii a Agenției Naționale de Integritate din 2023.

Sancționat de prefect prin diminuarea salariului cu 10% timp de șase luni

Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, a declarat, pentru Cluj24 că primarul Iancu Gheorghe a fost sancționat prin ordin de prefect, conform deciziei Agenției Naționale de Integritate.

Sancțiunea a constat în diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de șase luni, măsură care a fost aplicată fără a fi contestată. Mandatul său actual a fost validat de instanță, ceea ce îi permite primarului să își continue activitatea fără impedimente legale.

„A fost sancționat, prin ordin de prefect, prin diminuarea salariului. Mandatul său a fost validat de către instanță. S-a aplicat sancțiunea, conform deciziei ANI la acel moment și la momentul acesta este validat și noul mandat de către instanță. Nu aș putea să vă spun exact cât și cum, dar sancțiunea a fost aplicată și nu a fost contestată”, a precizat Irina Munteanu.

„Nu aveam de ce să nu fiu validat”

Iancu Gheorghe a fost astfel învestit în funcția de primar al comunei Căpușu Mare, ieri, pentru a patra oară. Edilul a arătat că nu există nicio sentință judecătorească sau interdicție legală care să-i împiedice exercitarea funcției.

El a subliniat că decizia de sancționare a fost suficientă pentru a satisface cerințele ANI, iar validarea mandatului său nu a fost pusă sub semnul întrebării.

„Nu am nicio interdicție din punct de vedere legal sau vreo sentință judecătorească care să mă împiedice să îmi exercit dreptul de primar. A fost o decizie ANI comunicată la Prefectură, Prefectura m-a sancționat prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de șase luni. ANI a fost mulțumit de acea sancțiune și nu mai aveam de ce să nu fiu validat sau de ce să nu îmi exercit dreptul de primar”, a explicat primarul.

„Sunt multe cancanuri, multe dezinformări”

De asemenea, Iancu Gheorghe a comentat informațiile apărute în spațiul public, calificându-le drept dezinformări, și a afirmat că acestea nu îi influențează activitatea. El spune că dacă ar fi fost nevoie să renunțe la funcție, ar fi făcut-o fără probleme.

„Sunt multe cancanuri, multe dezinformări. Eu nu mă simt dependent de acest fotoliu de primar, ca mulți alții de prin țară. Nu aveam nicio problemă dacă se întâmpla să nu mă valideze, dar nu aveau un motiv din punct de vedere legal să nu o facă. Pentru mine nu ar fi fost o tragedie dacă s-ar fi întâmplat așa ceva.

Tandem tată-fiu la primărie

Iancu Gheorghe conduce primăria Căpușu Mare alături de fiul său, Gelu-George Iancu, care ocupă funcția de viceprimar, un tandem tată-fiu care a generat controverse legate de gestionarea resurselor comunei.

„Da, viceprimarul e fiul meu. Consiliul local va decide dacă va mai primi un mandat. Eu nu am dreptul să fac nici propuneri, nici să votez. Eu voi fi primar, mi-am depus jurământul și voi fi în sală ca simplu spectator”, a mai arătat primarul.

În ciuda celor confirmate de prefect și de primarul în cauză, numele lui Iancu Gheorghe continuă să figureze pe site-ul ANI la capitolul interdicții. Cluj24 a cerut Agenției un punct de vedere oficial legat de situația primarului de la Căpușu Mare.

Găsit în conflict de interese de ANI

Amintim că, în 2021, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că Iancu Gheorghe a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală. Problema a apărut după ce primarul, în timpul exercitării funcției, a încheiat un contract cu celălalt fiu al său pentru gestionarea unui teren de pășunat comunal, reprezentând aproximativ 80% din totalul pășunilor din Căpușu Mare.

„În perioada exercitării mandatului de primar, Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare (reprezentat prin Iancu Gheorghe, în calitate de primar, denumit administrator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de gestionar) un contract având ca obiect gestiunea fondului de pășunat situat în Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, în suprafață de 123,56 ha, și două acte adiționale la contract”, se arată în decizia ANI.

Candidatura i-a fost respinsă inițial

Decizia ANI a fost contestată de Iancu Gheorghe, însă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat în 2023 incompatibilitatea sa, stabilind că acesta nu mai poate ocupa funcții publice pentru o perioadă de trei ani, după expirarea mandatului său din 2024.

În ciuda acestei interdicții, Iancu Gheorghe și-a exprimat dorința de a candida pentru un nou mandat, candidatură care a fost respinsă inițial de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare. Primarul a contestat această decizie, dar Judecătoria Huedin i-a respins contestația. Totuși, Iancu Gheorghe a reușit să câștige apelul la Tribunalul Cluj, care i-a permis să candideze.

Citește mai departe

EVENIMENT

USR Cluj, despre afișele electorale pentru care Elena Lasconi a primit amendă: Avem contract pentru panotaj și afișaj

Publicat

Afiș cu Elena Lasconi

USR Cluj dezminte informațiile transmise de către PNL Cluj, potrvit cărora au fost amplasate la Cluj-Napoca materiale electorale ilegale.

Reacția vine după ce Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidențiale, a fost amendată, alături de alți doi candidați, pentru amplasarea ilegală de materiale cu conținut electoral la Cluj-Napoca.

USR Cluj, despre afișele cu Elena Lasconi pentru care a primit amendă: Avem contract pentru panotaj și afișaj

În ceea ce privește afișajul publicitar în Municipiul Cluj-Napoca, USR are contract încheiat cu Aleea Media SRL pentru panotaj şi afişaj.

Contractul, arată reprezentanții formațiunii politice, prevede clauza conform căreia societatea își asumă să afișeze materialele USR cu respectarea tuturor normelor legale.

“PNL dă dovadă de foarte multă ipocrizie. Deși e plină țara de panouri cu <<ostașul>> Ciucă, fix PNL s-a găsit să zică că afișele Elenei Lasconi din Cluj-Napoca ar fi ilegale. Același PNL despre care autoritățile au constatat că în perioada campaniei pentru alegerile locale a încălcat legea, același PNL care a pierdut în primă instanță un proces cu USR pentru că a distribuit materiale mincinoase cu sigla partidului nostru, același partid se erijează acum în apărător al dreptății“ a transmis Oana Murariu, președinta USR Cluj.

USR Cluj: Încercarea disperată a PNL și PSD de a falsifica comunicarea publică

Potrivit reprezentanților USR Cluj, oricât va încerca PNL să o cenzureze și să o atace, Elena Lasconi va fi un președinte dintre oameni, printre oameni. Un președinte pentru toți, nu doar pentru unii.

”Și da, clujenii trebuie să știe că au un astfel de candidat pentru Președinția țării. Încercarea disperată a PNL și PSD de a falsifica comunicarea publică prin intermediul televiziunilor, radiourilor sau prin astfel de comunicate din partea Biroului de minciuni de presă al PNL, trădează multă frică. Probabil cineva de la PNL a văzut sondajele pentru alegerile prezidențiale și a intrat în panică văzând că Elena Lasconi va fi candidatul dreptei în turul II”, au transmis aceștia.

Elena Lasconi: Mie îmi sună a disperare

“Mie îmi sună a disperare. Dacă domnul Boc dorește să înceapă o luptă politică să facă cinstit și asumat acest lucru” a transmis Elena Lasconi.

Reprezentanții USR Cluj au mai transmis că PNL Cluj demonstrează încă o dată că își concentrează energia ÎMPOTRIVA a ceva și nu PENTRU Cluj sau pentru țară.

”Am vrea să vedem o preocupare reală din partea PNL pentru deblocarea sau accelerarea marilor proiectele ale Clujului: centură, metrou, tren metropolitan, proiecte care, din păcate, sub administrația PNL bat pasul pe loc de prea mult timp într-o veritabilă bătaie de joc față de întreaga comunitate clujeană”, au mai transmis reprezentanții USR Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CJ Cluj: Alimentarea cu apă la Chinteni, îmbunătățită. Vechiul rezervor nu mai făcea față. Populația s-a dublat în 18 ani

Publicat

De

Rezervor apă Chinteni

Locuitorii din comuna Chinteni, județul Cluj, nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le aveau în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă.

Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au finalizat construirea unui nou rezervor de înmagazinare a apei potabile, iar acest lucru va asigura alimentarea în parametri optimi, inclusiv pe timp de secetă.

Alimentarea cu apă la Chinteni, îmbunătățită. Vechiul rezervor nu mai făcea față pentru populația care s-a dublat în 18 ani

În urma unei investiții de peste 982.000 de lei, comuna are acum un nou rezervor în care va fi înmagazinată apa potabilă.

“Lucrările de construire a acestui rezervor de mare capacitate au fost deja recepționate.

Această investiție finanțată din bugetul Consiliului județean va rezolva multe dintre problemele cu apa potabilă pe carea le-au întâmpinat cetățenii acestei comune, atât ca urmare a creșterii considerabile a consumului, cât și a diminuării debitului, pe fondul perioadelor prelungite de secetă”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Populația comunei a crescut de la 2.700 la peste 8.000 de locuitori

Comuna Chinteni dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă aflat în administrarea Companiei de Apă “Someș”.

Actuala conductă de apă, arată reprezentanții CJ Cluj, care a fost construită în anul 2006, a fost dimensionată pentru un număr de doar 2.700 de locuitori.

În timp însă, pe fondul dezvoltării accelerate a zonei, respectiv a creșterii la peste 8.000 a numărului de beneficiari, rețeaua existentă nu a mai putut asigura debitul necesar de apă.

Astfel, în vara anului 2022, Consilul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au luat decizia construirii unui nou rezervor, cu un volum de 300 de metri cubi care să îl înlocuiască pe cel vechi și care să asigure funcționarea serviciului în parametrii fizici și de calitate optimi. Costurile au fost evaluate atunci la 773.000 de lei.

Investiția a fost finanțată din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare-I.I.D.” al Companiei de Apă Someș, constituit din redevența și impozitul pe profit virate Consiliului Județean și returnate de acesta Companiei în vederea derulării de investiții.

 

Citește mai departe

CULTURA

Lucrare muzicală dedicată lui Dumitru Fărcaș, în primă audiție la concertul Zilei Națiunilor Unite de la Cluj-Napoca

Publicat

De

dumitru farcas boc faceboook (4)

Taragotistul Cristian Totpati va interpreta, joi, la Cluj-Napoca, în primă audiție, la evenimentul ”Cântec pentru lume – concert dedicat Zilei Națiunilor Unite”, o lucrare scrisă de maestrul Constantin Arvinte în memoria lui Dumitru Fărcaș, pentru taragot și orchestră simfonică.

Originar din Satu Mare, Cristian Totpati are o legătură profundă cu orașul Cluj-Napoca, unde, în timpul studenției, a fost membru al Orchestrei Ansamblului Studențesc „Mărțișorul”. Acum este vicepreședintele Fundației „Dumitru Fărcaș”, pe care a înființat-o împreună cu Andreea Fărcaș, fiica maestrului.

Prezent la Congresul internațional al taragotiștilor

Din anul 2005, Cristian Totpati a fost prezent la Congresul Internațional al taragotiștilor din Ungaria, alături de maestrul Dumitru Fărcaș și, în 2021, a reprezentat România la acest prestigios eveniment.

A studiat taragotul la Școala de Arte din Baia Mare și și-a desăvârșit studiile muzicale la Facultatea de Muzică din Oradea. În plus, este doctorand la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și predă saxofon și taragot la Școala de Arte din Satu Mare, contribuind la formarea noilor talente.

Evenimentul ”Cântec pentru lume” va avea loc de la ora 18,30 în sala mare a Operei, fiind organizat de Opera Nationala Româna Cluj-Napoca și Corpul Consular Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația ”Dumitru Fărcaș”, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax