Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Valentin Naumescu: Portofoliul României în noua Comisie Europeană: o formă fără fond?

Publicat


Valentin Naumescu portofoliul

”Portofoliul obținut de România în noua Comisie Europeană este ambiguu și categoric sub greutatea politică, prioritatea și concretețea precedentelor trei portofolii ale comisarilor români, adică Transporturile, Dezvoltarea Regională și Agricultura”, scrie profesorul clujean Valentin Naumescu pe centrulpolitic.ro.

”Sperăm să nu fie o formă fără fond, mai ales că UE nu prea are competențe decizionale în domeniile menționate (de exemplu, UE nu are o politică educațională comună) iar conținutul postului realmente trebuie „inventat” pe parcurs.

Faptul că nivelul este de vicepreședinte executiv nu înseamnă în sine prea mult și nu trebuie să „ne ia ochii”, dacă nu va fi nimic serios/prioritar de coordonat.

Dar în politică se spune corect că „funcția este ceea ce omul face cu ea”. Vom vedea. Succes doamnei Mînzatu și Comisiei Europene!”, a spus acesta.

(Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Dezbatere-eveniment la „Berăria Culturală”: Cum scapi de FRICĂ și îndoială. Printre invitați, sociologul Ioan Hosu

Publicat

beraria culturala

Sezonul de toamnă al fenomenului cultural-academic și civic „Berăria Culturală” se deschide în 26 septembrie 2024, la CASINO-ul din Parcul Mare, începând cu ora 19, când va avea loc o dezbatere-eveniment, cu participarea LIBERĂ a publicului, intitulată „Cum scapi de frică și îndoială?”.

Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale din mai 2013, comunicatorul și istoricul Ion Novăcescu, ne-a declarat că ediția cu numărul 114 a „Berăriei Culturale” va fi una specială, care va avea un format original și un desfășurător captivant.

Dezbatere-eveniment la „Berăria Culturală”: Cum scapi de FRICĂ și îndoială. Printre invitați, sociologul Ioan Hosu

„Vorbitorii invitați și publicul participant vor împărtăși împreună provocările cu care se confruntă din cauza fricilor și a îndoilelilor, precum și soluțiile pe care le-au găsit ca să lupte contra acestor energii negative și toxice. Gânduri și emoții care-l blochează și îngenunchează pe om. Scopul principal al acestei dezbateri este să relevăm împreună căile prin care scăpăm de sugrumarea tentaculelor acestor prădători energetici ai ființei noastre”, susține fondatorul celui mai îndelungat și serios proiect de dezbateri academice din Transilvania.

Ion Novăcescu și echipa sa au invitat trei intelectuali de marcă ai Clujului, ca să-și expună concepția lor asupra fricii și îndoielii dar și ca să împărtășească cu publicul propriile lor trăiri și soluții de rezistență și scăpare din tentaculele acestor emoții toxice.

Invitați:

Prof. univ. dr. Ioan Hosu – Sociolog

Preot Teodor Lazăr – Catedrala Greco-catolică Cluj Napoca

Cristian Erdei – Psihoterapeut și psihiatru

Alături de dânșii, domnia ta, Cititorule, ești cel de-al patrulea invitat de marcă la această ediție-eveniment a Berăriei Culturale. Chiar merită să vii și să ne împărtășești soluția și calea ta prin care ai biruit frica și îndoiala. Ești binevenit! Intrarea e liberă!

Preotul Greco-catolic Teodor Lazăr ne amintește că „Frike, Temao și Phobos sunt trei concepte ale gândirii antice grecești pe care cultura noastră în mod frecvent le reduce la unul singur și anume cel numit generic frică. Una este frica, alta este temerea care are o componentă benignă iar în ce privește fobia lucrurile sunt mult mai nuantate; într-un registru de la fotofobie care ține de instinct până la xenofobie care ține de cultura.”

„Putem evolua pentru a deveni mai maturi şi mai empatici ca fiinţe umane”

Sociologul Ioan Hosu crede că discuția despre frică este de fapt discuția despre perseverență, răbdare și despre chibzuință atunci când ne uităm la proiectele care ar trebui să ne ajute, pe noi și ceilalți, pe un termen lung.

La rândul său, psihoterapeutul și psihiatrul, Cristian Erdei, ne asigură că având frică și îndoială „nu înseamnă că suntem slabi, ciudați sau lași… Ele pot fi complet depăşite şi sunt indicatori prețioși pentru schimbările profunde care sunt necesare în viaţa noastră, ca un semnal de alarmă că ceva nu merge bine, ceva de care suntem mai puţin conştienţi sau evităm. De asemenea, poate fi un aspect al vieţii familiale, sociale, profesionale sau spirituale, unde suntem în conflict cu noi înşine, iar din astfel de suferinţe, corect înţelese şi vindecate, putem evolua pentru a deveni mai maturi şi mai empatici ca fiinţe umane”.

Cea de-a 114-a ediție a Berăriei Culturale se va desfășura în ziua de joi, 26 septembrie 2024, de la ora 19, la Casino-ul din Parcul Mare. Intrarea va fi liberă.

 

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR: PSD și PNL îi pregătesc lui Iohannis covorul roșu către Parlament

Publicat

Dan Tanasă

Klaus Iohannis își pregătește ieșirea la pensie după mandatele de președinte într-un post călduț, din care să își continue vacanțele. După ce a încercat disperat să găsească o nouă funcție la nivel internațional în care să fie numit și plătit doar pentru plimbări și vacanțe, reprezentanții PNL îi fac un cadou de final de mandat lui Klaus Werner Iohannis un loc pentru Parlament.

După modelul folosit de PSD pentru Ion Iliescu în 2004, liberalii au depus astăzi, pe ascuns, la Senat, un proiect de lege care creează posibilitatea ca tătucul lor, Klaus Iohannis, să poată candida la alegerile parlamentare, fără să renunțe înainte de termen la funcția de președinte.

Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR: PSD și PNL îi pregătesc lui Iohannis covorul roșu către Parlament

Potrivit propunerii PNL, Președintele României, în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. Practic, nu există diferențe între amendamentul pe care PSD-iștii l-au făcut pentru Ion Iliescu în 2004 și cel al PNL din 2024. Pas cu pas, Iohannis devine pentru noi, un fel de Iliescu doi.
Autorul de facto al coaliției PSD și PNL este răsplătit pentru dragostea și grija pe care și-a arătat-o față de cele două partide pentru că le-a ținut la guvernare. În timp ce milioane de pensionari sunt disperați din cauza recalculării eronate a pensiilor și mii de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor, liberalii sunt mai preocupați de cum să îl facă pe Klaus Iohannis senator, după ce își încheie mandatul la Cotroceni, urmând, cel mai probabil, să se întoarcă și la șefia PNL.

În loc să fi discutat măsuri pentru corectarea Legii pensiilor, măsuri pentru a preveni situații precum cea din Galați și alte județe care au căzut pradă inundațiilor, asta au negociat Ciucă și Ciolacu în ședințele de coaliție.

PNL demonstrează un tupeu inimaginabil atunci când vine, din nou, în fața românilor cu Klaus Iohannis candidat, după două mandate eșuate.

AUR va vota împotriva acestui proiect! Nu putem fi de acord ca legile să fie schimbate în funcție de interesul personal al unuia sau altuia.

Citește mai departe

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Publicat

Georgiana

“Timp de aproape opt ani, USR i-a păcălit pe românii din diaspora că le apără interesele, că sunt preocupați de problemele cu care se confruntă. Abia acum își dau arama pe față, odată cu candidatura Elenei Lasconi. Potrivit candidatei USR la alegerile prezidențiale, românii din diaspora și-au “trădat” țara atunci când au decis să plece.

Preconcepția Elenei Lasconi cu privire la faptul că “e simplu să-ți iei un bilet și să pleci” denotă o lipsă totală de empatie față de românii care au fost nevoiți să ia această decizie. Totodată, candidata USR nu face decât să perpetueze un stereotip toxic despre românii care au ales să plece în străinătate pentru un trai mai bun. Să-i acuzi pe cei care au fost forțați de circumstanțe să părăsească România de trădare este o insultă la adresa milioanelor de români care au sacrificat enorm pentru familiile lor și pentru a asigura un viitor decent celor dragi.

Georgiana Teodorescu (AUR): Viziunea prezidențiabilei Elena Lasconi cu privire la românii din diaspora: sunt TRĂDĂTORI

Românii din diaspora nu au plecat din egoism, ci pentru că guvernările succesive PSD și PNL, inclusiv cele pe care USR-ul le critică, i-au lăsat fără alternative, fără locuri de muncă decente, fără un viitor în propria țară. În loc să-și părăsească locuințele și să lase în urmă familii, mulți dintre ei ar fi preferat să rămână dacă ar fi avut o șansă reală la un trai decent. Faptul că doamna Lasconi nu poate înțelege acest aspect sau, și mai grav, alege să-i condamne, arată cât de ruptă este de realitatea românilor pe care pretinde că îi reprezintă.

USR, un partid care s-a prezentat inițial ca apărător al românilor de pretutindeni, care a câștigat foarte multe procente la alegerile parlamentare din 2016 și 2020 tocmai din diaspora, pare acum să continue aceeași linie de deziluzie politică pe care au mers și partidele vechi, precum PSD și PNL. De fapt, declarațiile Elenei Lasconi se aliniază perfect cu atitudinea acelorași forțe politice care au împins, de-a lungul anilor, milioane de români să-și părăsească țara, în căutarea unui trai mai bun.

„Românii din afara granițelor merită mai mult decât niște profitori electorali”

Este cinic din partea doamnei Lasconi, candidat la prezidențiale, că a ajuns să îi condamne tocmai pe cei care au ținut economia României în viață. Românii din diaspora contribuie anual cu miliarde de euro la PIB-ul țării, prin banii trimiși familiilor și investițiile realizate acasă. Ei nu sunt trădători, ci eroi tăcuți care continuă să susțină România de la distanță.
Ce a făcut USR pentru diaspora? Ce soluții a oferit acest partid pentru a-i aduce pe românii plecați înapoi acasă?

Până acum, USR nu a reușit să vină cu soluții concrete pentru a crea locuri de muncă bine plătite, nu a reformat sistemul de educație sau sănătate, acestea fiind principalele aspecte care i-ar putea determina pe români să se întoarcă. În schimb, au dat tunuri de miliarde de euro din vaccinuri. Acestea sunt lucruri la care Lasconi și USR ar trebui să răspundă, în loc să arunce acuzații jignitoare.

Românii din afara granițelor merită mai mult decât niște profitori electorali care îi consideră trădători pe cei care au făcut sacrificii imense pentru familiile lor și pentru România”, spune Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Publicat

Beat la volan

Un șofer clujean de 49 de ani a fost reținut de polițiști pentru că a condus băut și a provocat un accident. Marți, nu a acordat prioritate unui autobuz într-un giratoriu și a intrat în el.

„În data de 17 septembrie a.c., polițiști Biroului Rutier Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 49 de ani, din municipiu, după ce a condus un autoturism sub influența alcoolului și a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

Șofer clujean de 49 de ani, REȚINUT pentru că a condus BĂUT și a provocat un accident

Din cercetările preliminare efectuate a reieșit că, în aceeași zi, în jurul orei 12.20, în timp ce conducea autoturismul pe strada Unirii din Cluj-Napoca, nu ar fi acordat prioritate unui autobuz, care circula în sensul giratoriu.

La testarea cu aparatul etilotest i-a rezultat o alcoolemie de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi recoltate probe biologice.

În continuare sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal la nivelul Biroului Rutier”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax